Şimdi Ara

Merkez Bankası 25 Ekim'de faiz arttırmalı mı? Gelecek dönemde Türkiye'yi ne gibi riskler bekliyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
137
Cevap
2
Favori
9.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda bana sorulan sorulara hem cevap olması hemde 2019'da piyasanın beklediğinin aksine nasıl bir beklenti içinde olduğumu yazmak istedim. Konuyu öne çıkarırsanız sevinirim çünkü bunlarla ilgili çok fazla soru alıyorum herkes faydalanmış olur. Bizede geri dönüp baktığımızda neleri doğru öngördüğümüzü, neleri doğru öngöremediğimizi görebileceğimiz toplu bir kaynak bilgi şeklinde duruyor olur hem.

    "Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Beklenti Anketi" yayınlandı ve piyasadaki ekonomistler enflasyonun %24.22 olacağını tahmin ediyor.

    (Merkez Bankasının tahmini değil bu. Fikir danıştıkları ekonomistler ve kuruluşlar)

    Merkez Bankası daha öncede defalarca söylediğim gibi 25 Ekim'de faizleri 300 baz puan arttırmalı. Bunu yapmak istemiyorsa en az 200 baz puan arttırmalı ve faizi %26'ya getirmeli. Yoksa yabancılar Türkiye'deki enflasyonist beklentilerden korkar çünkü yüksek enflasyon TL'nin yüksek değer kaybı demektir. Ve dolarlarını alır giderler. Buda dolarda artış anlamına gelir.

    Bunu engellemenin yolu beklentileri düzeltmektir ve kısa vadede ki en büyük ve en etkili silah faizdir.

    Eğer bunu yaparsa dolarda 5.50tl'yi çok rahat geçeriz diye düşünüyorum eğer o zamana kadar 5.50tl kırılırsa bu sefer 5.2tl direnç noktasına çok rahat hareket edilebilir ve sonrasında orası kırılırsa 5.00tl'ye doğru hareket olabilir.

    Bazı ekonomistler faizler arttırılmamalı diyor. Açıkçası bir ekonomist nasıl söyler anlamıyorum. Daha önce açtığım konulara bakın faizler yükseltilmezse dolar yükselcek, yükselince enflasyon ve sonra faiz yükseltilecek yazmıştım. Eğer şimdi Merkez Bankası faiz arttırmazsa yine aynı döngüye gireceğiz. Ve bu sefer enflasyon %30'ları aşar mı diye tartışmaya başlayacağız ilerde.

    Beni rahatsız eden diğer bir konu ise 2019 yılı için YEP'te 2.3 gibi bir büyüme beklentisi. Ve çoğu ekonomistin ise %1-2 arasında büyüme beklemesi.

    Açıkçası bu kadar yüksek faiz ortamında ve reel sektörün(holdingler, şirketler, esnaflar) bu kadar dolar borcu olup bunu çeviremediği bir ortamda Türkiye'nin büyüyeceğini düşünmek şuan ki şartlar altında hayal perestliktir. Bizim asıl tartışmamız gereken konu ise "Türkiye acaba 2019 -%1-%4 arasında hangi değerde küçülecek olmalıdır?" şuan ki şartlar altında.

    Umarım ABD ve AB ile ilişkilerimiz tekrardan iyi olur. Böyle bir durumda Türkiye'ye çok fazla kaynak girişi olur, beklentiler düzelir. Ve biz en azından 2019 yılını bir durgunluk içinde atlatırız. Fakat krizin henüz başladığı ve giderek derinleşeceği bir ortamda bunları konuşmak bana çok tuhaf geliyor. Türkiye gibi dövize aşırı duyarlı bir toplumda bence ülkenin durumunu en güzel özetleyen şey otomobil satışlarıdır. Çünkü halkın alım gücü yüksekse satışlar yüksek, alım gücü düşükse satışlar düşüşte oluyor. Ve maalesef 2019 yılında toplam otomobil satışları 2018'in de altında olacak gibi görünüyor..

    Ve bu yüzden Reel Sektörü kurtarmak için öncelikle doların düşürülmesi gerektiğini ve faiz arttırımının bize vereceği zararı göze alıp önce bu şirketleri kurtarmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu adamlar borcunu bankalara ödeyebilirse bankaların elinde likidite artacak ve bu sayede Merkez Bankasının faizleri yüksek olmasına rağmen bankalar hızlı bir şekilde mevduat faizlerini ve sonra kredi faizlerini aşağı çekecektir. Bu durumda enflasyon beklentilerini düşürecek ve Merkez Bankasının da faizleri indirmesine sebep olacaktır.

    Merkez Bankasının henüz adımını görmedik. Açıkçası bir üst paragrafta ki ihtimalin de gerçekleşmesi çok düşük bir ihtmal gibi geliyor bana şuan için ama umarım olur.

    2019 yılı bizim için ilginç bir yıl olacak. Çünkü bizim jenerasyon ilk kez büyük bir krizi tecrübe edecek. Bu kriz 2001 krizinden daha yumuşak, 2008 krizinden biraz daha sert olacak. Bende o dönemleri çok net hatırlamıyorum ama o dönemde açıklanan veriler ile şimdi olmasını beklediğim verilere baktığımda bunu görüyorum.

    Sormak istediğiniz, benim yazmayı unuttuğumu düşündüğünüz şeyler varsa konu altında sorarsanız sevinirim.







  • Önlerden yerimizi alalım
  • Rez

    Edit: Faiz düşürebilir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Merkur -- 18 Ekim 2018; 22:40:42 >
  • MB hiç proaktif olarak faiz arttırmadı, hep reaktif davrandı. Yani kur yükseldi, ondan sonra faiz artışı geldi. Şimdi ise kur düşüş trendinde. Bu trendi muhafaza etsin diye faiz arttıracağını -yani proaktif olacağını- zannetmiyorum.
  • #Rez 25 Ekimde Merkez Bankası Faiz Arttıracak diyorum.
  • mb nin faizi arttırmak için yürek yemesi lazım.
    Reis dümdüz eder valla
  • 500 baz FAİZ artarsa dolar 5 civarına çakılacak fed faiz arttırsa bile ters etki yaratacak iyi değerlendirmek lazım AK PARTİ bunu yapabilecek kabiliyette çetin günler geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berk768 -- 18 Ekim 2018; 21:25:34 >
  • MB'nin iş işten geçmeden faiz arttırabildiğini hiç görmedik. Hele ki düşüş eğilimi devam ederken hiç sanmıyorum.
  • 5,50 direncinide kırarsa bi nebze 5,20 lere kadar gerileyebilir gönül isterdiki 3,5 seviyelerine gelsin
  • Bence de arttırmalı. Hatırlarsanız geçen aylarda bir toplantıda es geçtiler ondan sonra kurlar nasıl yükseldi gördük. Sonra paşa paşa yükselttiler, ancak iş işten geçti ve pek bir faydası olmadı.
    Bakın bu iktidar bütün ülkeyi kandırabilir, istedikleri her şeyi yapar ama piyasalara dokunamaz. Dokunursa çok acı sonuçları olur. Astığım astık kestiğim kestik gibi diklenirsin ama ekonomiye gelince duracaksın. RTE'nin dediği gibi paranın dini imanı olmaz, ananızı ağlatırlar.

    Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür. - Mustafa Kemal Atatürk.
  • Dolar 1 ocak ; 5.00 altını görcek
    Faizler %27 geçmez ocağa kadar
  • Eğer 300 arttırırsa devam eden sanayilerin kalanı kepenk kapatır. Yılda yatırımının 4 te 1 ini aldığın yerde kimse gidip daha üretime yönelmez.

    Ve arkadaşın dediği gibi bizde önce kur yükseliyor sonra faiz arttırıyorlar. Zamanında gelseydi bu faiz arttırımı buraların adını bile anmazdık.

    Diğer bir olayda başkan faize karşı tutumunu ortaya bu sefer koyar. Çünkü papaz dalgalanması bitti ve düzelicek imajı verilmeye çalışıyorlar.


    Diğer bir olay ise şuanda dolar kuruna piyasa oturdu diyebiliriz. Eğer 5 altına inerse bir şekilde gene piyasa zarar yazar. Telefon fiyatlarını düşünün. Mağazalarda ki fiyatlar yerine eski kur fiyatına güncelleme bedeli koyup satıyot bit çok yer bunun sebebi satış yok.
  • Artarsa kimse dolar alamaz
  • direnç ne hic anlamiyorum. sanki simya yapıyorsunuz anlamiyorum. 4.45ten 6.70e nasil cikti cıvayı fazla mı koyduk yoksa?
  • hükümete güvenim tam , iş işten geçmeden adım atmazlar
  • Turkiye gibi ülkelerde olması gereken düşük faiz yüksek kur sistemidir bu acı ama gerçek recep Tayyip iktidara geldiği günden beri doları baskilamak yerine kademeli olarak her sene 1. 5 lira arttirsaydi döviz yukselisinin halk üzerinde etkisi bu kadar sert olmayacakti



    Olmasi gereken yüksek kur düşük faiz = ara malı da dahil bütünüyle yerli üretim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vartolu Saadettin

    direnç ne hic anlamiyorum. sanki simya yapıyorsunuz anlamiyorum. 4.45ten 6.70e nasil cikti cıvayı fazla mı koyduk yoksa?
    ABD ile diplomasi kanallarını kapattık,

    "Faiz enflasyonun sebebidir ve faizleri indirmeyiliz" diye Bloomberg gibi dünyaca ünlü ekonomi kanalında Cumhurbaşkanı açıklama yaptı.

    Dünyanın en büyük 17. ekonomisine yakışmayacak adımlar atılıp, akıl ve mantıklı söylemlerden uzaklaşınca oralara gitti.

    Eğer o kafaya devam etseydik dolar şuan 10tl'yi bile aşardı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: IOserI

    Eğer 300 arttırırsa devam eden sanayilerin kalanı kepenk kapatır. Yılda yatırımının 4 te 1 ini aldığın yerde kimse gidip daha üretime yönelmez.

    Ve arkadaşın dediği gibi bizde önce kur yükseliyor sonra faiz arttırıyorlar. Zamanında gelseydi bu faiz arttırımı buraların adını bile anmazdık.

    Diğer bir olayda başkan faize karşı tutumunu ortaya bu sefer koyar. Çünkü papaz dalgalanması bitti ve düzelicek imajı verilmeye çalışıyorlar.


    Diğer bir olay ise şuanda dolar kuruna piyasa oturdu diyebiliriz. Eğer 5 altına inerse bir şekilde gene piyasa zarar yazar. Telefon fiyatlarını düşünün. Mağazalarda ki fiyatlar yerine eski kur fiyatına güncelleme bedeli koyup satıyot bit çok yer bunun sebebi satış yok.
    %24 ile %27 faiz oranı arasında Türkler için bir fark yok ikiside çok yüksek ve ikiside sanayicilere kepenk kapattırır.

    Burada önemli olan sanayicilere asıl sorun yaratan kurdan kaynaklı enflasyonu düşürmek. Asıl bizi batıran şey kurun aşırı yükselmesi oldu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 9600_G_T

    Artarsa kimse dolar alamaz
    Ne güzel işte. Herkes kendi parasını kullansın.

    Bizde TL kullanalım. Dolarizasyon tehlikeli birşey
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.