Şimdi Ara

Geç kalındı,ama sonunda TEİ, süper alaşım projesini başlattı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Savunma sanayii ve sivil amaçlı havacılık platformlarında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan havacılık kalite paslanmaz çelik ve nikel bazlı süper alaşımların üretilmesine yönelik olarak; gerekli olan baz alaşımların birincil ergitme yöntemi ile elde edilmesi, ikincil ergitme yöntemleri ile havacılık kalite paslanmaz çelik ve havacılık kalite nikel bazlı süper alaşımlara dönüştürülmesi ve ikincil işlemler ile bu alaşımların mekanik özelliklerinin geliştirilmesi, karakterizasyonu ve doğrulanması gerçekleştirilecektir.

    240 ton ergitme kapasitesine sahip ve nükleer kalite paslanmaz çelik malzeme üretebilen, ülkemizin öncü döküm firmalarından Akdaş Döküm, DİNÇ Projesine ana alt yüklenici olarak katıldı. Akdaş Döküm’ün proje kapsamında proses geliştirme faaliyetlerini yürüteceği ve prototip imalatlarını gerçekleştireceği DİNÇ Projesi, Mayıs 2018 başlamış olup, 60 ay sürecektir.

    https://www.tei.com.tr/detay/urun/dinc

    Havacılık sektöründe kullanılan türbinli motorlardaki yüksek yükleme ile sıcaklık koşullarında görev yapan nikel alaşım parçaların, katmanlı imalat yöntemi ile üretilmesi için ihtiyaç duyulan ihraç lisansına tabi nikel alaşım tozlar geliştirilecektir. Proje kapsamında; LAM (lazer katmanlı imalat) prosesine uygun nikel alaşım Inconel 718 ve Inconel 625 tozlarının ile, EBM (elektron ışını ile ergitme) prosesine uygun nikel alaşım Inconel 718 tozunun atomizasyon yöntemi ile üretimi, karakterizasyonu ve numuneler üzerinden doğrulanma faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

    Ülkemizin köklü tezgâh geliştiren ve üreten firmalarından Ermaksan, ATOM Projesi’ne ana alt yüklenici olarak katılmıştır. Geçtiğimiz yıl, toz yatağında lazer ile metal ergitme prosesini kullanan ENA 250 modeli tezgâhının tanıtımını yapan Ermaksan, toz üretimi için üretim altyapısını geliştirecek ve pilot ölçekte toz imalatını gerçekleştirecektir. 12.04.18 tarihinde başlayan ATOM Projesi, 38 ay sürecektir.

    https://www.tei.com.tr/detay/urun/atom

    Havacılık sektöründe; düşük yoğunlukları, yüksek oksidasyon direnci ve yüksek sıcaklık mukavemetlerinden dolayı tercih edilen titanyum alüminatlar, sahip olduğu düşük yoğunluk, yüksek tokluk ve oksidasyon dirençleri sebebi ile soğuk bölge parçalarında sıklıkla tercih edilen titanyum alaşımları ve türbinli motorlardaki yüksek yükleme ile yüksek sıcaklık koşullarında görev yapan nikel alaşım parçalar Elektron Işını ile Ergitme Metodu uygulanarak imal edilecektir. Proje kapsamında; Inconel 718 bağlantı braketi ve Ti6Al4V rulman yatak desteği ile Ti-48Al-2Cr-2Nb (Ti-Al) güç türbini palesinin EBM prosesi ile üretimi, karakterizasyonu ve üretilen protoptipler ile numuneler üzerinden doğrulama faaliyetleri gerçekleştirilecektir. 04.04.18 tarihinde başlayan ELEKTRON Projesi, 38,5 ay sürecektir.

    https://www.tei.com.tr/detay/urun/elektron

    Titanyum alaşımları yüksek mukavemet/yoğunluk ve tokluk değerleri, iyi korozyon direnci ve yüksek sıcaklıklarda özelliklerini koruyabilmesi gibi avantajlarından dolayı havacılık uygulamalarında yaygın olarak tercih edilmektedir.

    Sahip olduğu özellikler nedeniyle işlenmesi ve şekillendirilmesi zor olan titanyumun alaşımlarından karmaşık geometrili yapıların istenen mekanik özelliklerde imal edilebilmeleri için sıcak şekillendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Süper plastik şekillendirme; özel bir sıcaklık ve yükleme koşullarında gerçekleşen bir sıcak şekillendirme yöntemidir.

    Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından desteklenen Dilek Projesi ile TAI ve TEI işbirliği ile havacılık sanayiinde hem platform hem de motor uygulamalarında kullanılan titanyum alaşımları için süper plastik şekillendirme prosesi geliştirilmesi ve yerli özgün projelerde dışa bağımlılığın azaltılması hedeflenmektedir.

    https://www.tei.com.tr/detay/urun/dilek-titanyum-alasimlari-icin-superplastik-sekillendirme-prosesinin-gelistirilmesi-projesi


    YAKUT Projesi ile geleceğin imalat teknolojisi olarak görülen katmanlı imalat yöntemlerinden biri olan Lazerle Metal Toz Ergitme (LAM) prosesinin, nikel süperalaşımlarından fonksiyonel parça imalatına yönelik olarak ülkemiz savunma sanayiine kazandırılması hedeflenmektedir. Katmanlı imalat teknolojisi genellikle tel, toz veya sac malzemenin katmanlar halinde birbiri üzerine ergitilerek katılaştırılması ile parça imalatı prensibine dayanmaktadır. Günümüz geleneksel imalat yöntemlerine kıyasla yüksek tasarım özgürlüğü sunması, ağırlık ve maliyet azaltımına olanak sağlaması gibi avantajları nedeniyle yeni sanayi devrimi olarak görülmektedir.

    Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından desteklenmekte olan YAKUT Projesi ile Lazerle Metal Toz Ergitme (LAM) prosesinin uçak motorlarındaki yüksek basınç ve sıcaklık gibi zorlayıcı şartlar altında çalışabilen yüksek mekanik özelliklere sahip fonksiyonel parça imalatına yönelik olarak proses modelleme kabiliyeti ile birlikte kazanılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda proje kapsamında TEI TJ90 turbojet motoruna ait 9 alt parçadan oluşan yanma odasının UNS N06625 nikel süperalaşım malzemeden mekanik isterleri sağlayacak şekilde katmanlı imalat yöntemi ile tek parça olarak imalatı yapılacaktır.

    YAKUT Projesi ile elde edilecek bilgi birikimi ve tecrübe sayesinde orta ve uzun vadede, TEI’nin kendi motorlarında katmanlı imalat yöntemi kullanarak parça imalatı yapabilen ana motor üretici firmaları arasındaki yerini alması hedeflenmektedir.

    https://www.tei.com.tr/detay/urun/yakut-havacilikta-kullanilan-nikel-alasim-katmanli-imalat-teknolojisi-gelistirilmesi-projesi

    Hassas döküm yöntemi, diğer döküm yöntemlerine nazaran daha yüksek boyutsal hassasiyet yanında daha iyi yüzey kalitesi elde edilmesine ve yüksek hacimli üretimlerde maliyetlerin azaltılmasına imkan verir.

    Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından desteklenen İNCİ Projesi ile hava platformlarında ihtiyaç duyulan titanyum alaşım parçaların hassas döküm yöntemi ile yerli olarak üretim kabiliyetinin kazanılması hedeflenmektedir.

    https://www.tei.com.tr/detay/urun/inci-havacilikta-kullanilan-titanyum-dokum-teknolojisi-gelistirilmesi-projesi

    Ana kaynak:
    https://www.tei.com.tr/liste/urun/projeler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 16 Ekim 2018; 13:24:14 >







  • Arkadaşlar bu süper alaşımlar turbodizel motorlar için değil, türbin motorlar için.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.