Şimdi Ara

Türkiye'nin 5G laboratuvarları Ankara'da kuruluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Dünya'daki 5G çalışmalarına paralel bir şekilde 2015 yılında Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile İstanbul Kalkınma Ajansı'nın iş birliği sonucunda Türkiye'nin ilk 5G laboratuvarı kurulmuştu. 5G kablosuz iletişim teknolojisine yönelik araştırmalar ve teknolojinin ülkemizdeki geleceği adına açılan 5G laboratuvarlarına yenileri ekleniyor. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Ankara'da 5G laboratuvarlarının kurulmaya başlandığını duyurdu.


     

    İlk önce öğrenciler tanışacak 

    Haluk Özen'in yaptığı açıklamara göre 5G laboratuvarları içinde Hacettepe Üniversitesi'nin, Bilkent Üniversitesinin ve ODTÜ'nün bulunduğu üçgen alanda kuruluyor. Üçgenin bir ucu Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi'nde, bir ucunun ODTÜ'de ve diğer ucunun arada Bilkent olmak üzere Eskişehir yoluna kadar uzanarak BTK'da biteceği belirtiliyor. 5G ülkemizde ticari kullanıma sunulmadan bu üçgen alanda kullanılabilir hale gelecek ve bölgedeki öğrenciler 5G ile önceden tanışma ayrıcalığına sahip olacak.


     

    ABD'de üç üniversitenin(Kuzey Karolina Üniversitesi, Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi ve Duke Üniversitesi) oluşturduğu Araştırma Üçgeni olarak da bilinen bölgeye atıfta bulunan Haluk Özen; Hacettepe, ODTÜ ve Bilkent'in de Türkiye'nin araştırma üçgeni olabileceğini ve bu anlamda 5G çalışmalarının son derece önemli olduğunu vurguladı. 5G laboratuvarlarının kurulması için servis sağlayıcıların da büyük bir kaynak aktarımında olduğunu belirten Özen, minimum 1.5-2 yıl içinde 5G teknolojisinin çalışabileceğini ekledi. 




  • 5G ye bircok ulkeden gecenler var. Gecmemis olanlarda 2019 ilk ceyregi ilan etmisler ...

    Turkiye de inatla cok geriden ve sessiz ilerlemektedir. Turkiye deki Operatorler kesin tarihlerini neden aciklamiyorlar tuhaf ?!

    https://www.wikizero.pro/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvNUc


    https://www.wikizero.pro/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvTGlzdF9vZl81R19uZXR3b3Jrcw

  • https://www.donanimhaber.com/Turkiyede-5G-hazirliklari-l-Turkcelle-sorduk--97464
    2019'da Turkcell sunmaya başlayacak gibi 5G'yi, lisans tarafı, BTK tarafı ne olur onu bilmiyorum.

    @smart1978

  • lab kurulacak da kaç kişi sırf 5g için cihaz değiştirecek ? telefon fiyatları uçmuşken zannetmiyorum ben dahil bu bölgedeki öğrencilerin 5g'li cihaz alacağını. zaten internet paketleri pahalı ve az bir de 5g ile anında bitirmek istemez kimse. Şuan 4.5g ile baya güzel hız veriyorlar. Kapsamı alanı artarsa o zaman albenisi olur 5g'nin

  • danner kullanıcısına yanıt
    Hocam adamın yaptığı ender doğru şeylerden birini eleştirmişsiniz varsa 5g ye geçelim dedi ki o zaman 5g testi yeni yeni başlamıştı. Ha bizim operatörlere bıraksak 3.5g de takılıyor olurduk. Eleştiri yaparken adil olmamız lazım yoksa yaptığımız eleştirinin kıymeti olmaz. Her dediği hemen olduğu için 4.5g ye bu kadar çabuk geçtik adam ne derse tak diye oluyor. tamam 1-2 yıl aldı ama biliyorsunuz uzun bir süreç bunlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 4.5G'ye nasıl çabuk geçtik hocam? Biz 3G'ye geçerken millet 4G'ye başladı, bizim operatörlere 3G yetersiz gelmeye başladığında 5G hazır değildi ama 4G gelişmiş halde LTE-Advanced halde hazırdı. Ayrıyetten LTE vs. Wimax savaşları da gösterimden kaldırılmıştı.
    4G'yi isteyen zaten bizim operatörlerdi, 3G şebekeleri yetersiz hale gelmeye başlamıştı. Bir 3G istasyonun maks. kapasitesi 84 Mbit kadarken şu anda LTE-A ile o hızı neredeyse her bir kullanıcı alıyor, bırak toplam kapasiteyi.
    Daha yıllar önceden hız testi denemeleri yapıp 180 Mbit vs. hız sonuçları alıyorlardı. Yani 4.5G'yi o zamandan planlıyorlardı ancak 3G yatırımlarını geri alma meselesi de vardı. Ancak şimdi 5G yaklaşıyor ve ilginç bir şekilde hiç hız testi falan yapan yok. 4.5G için istasyonlara tonla yatırım yapıldı ve bunun mu geri dönüşünü bekleyecekler, teknolojinin olgunlaşmasını mı bekleyecekler bilemedim.

    Yalnız şu da var, 5G şuanki haliyle zaten çok parlak bir taslak değil. Hizmet verilecek 6 GHz altı frekanslarda 100 MHz kadar bir bant genişliği destekliyor ki 256QAM ile 500 Mbit civarı hıza ulaşabiliyormuş. E MIMO ile LTE-A zaten bu hızın üstünde hızlar verebiliyor. Esas hızlı olacak spektrum ise 28 GHz vs. çok yüksek frekanslı spektrum ki bunda da nasıl bir kapsama durumu olur bilmem. Ayrıca teknoloji mobil kullanıcı kullanımı, düşük gecikmeli endüstriyel kullanım ve sensör kullanımı gibi farklı yönlerde evrilebilen bir teknoloji. İlk önce mobil kullanıcılar için altyapı sağlanacak. Zamanla da düşük gecikmeli hizmet vs. Hani göründüğünden daha karmaşık bir şey. Bundan operatörlerimiz buna geçmeye hiç merak etmiyor belki de.
  • Oraya ''Hibe Alma ve Yan Gelip Yatma'' merkezi yazmanızı rica ediciim
  • çalışmaların hızlanması lazım 2019 da geçiş yapılsa iyi olabilirdi ancak ben bu işin 2020 lere kadar süreceğini düşünüyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Dürüst olmak gerekirse 5g ye öyle şak diye geçeceğimizi hiç sanmıyorum malum stagflasyon Türkiye krizin etkilerini anca 2021 gibi falan atacak diyor uzmanlar hani krizin etkisini atacak diyorsam 2008 yılındaki refaha 2021 de sahip olacağız sonuçta mobil hizmet sağlayıcıları bunun çok farkında ve taahhütlü cihazlarda bile fiyatlar 2 yıllık cihazlarda bile 3-4 katına çıkmış hani hal böyleyken 5g ye geçsek ne olacak yatırım olmadıktan sonra sadece şehir merkezinde olur ki oda bişeye yaramaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Unutmadan hocam şunu atlamışım benim kastetmek istediğim 3g de çok geç kaldık 4.5G ye geçişte dünyada ki diğer ulusları baz alırsak daha erken oldu. Mesela 3g ye geçen 121. ülkeyiz. 4.5 g ye geçen 40 küsürüncü ülkeyiz yoksa 4.5g de de geç kaldık. O da devletin ittirmesiyle oldu birazda yoksa 100 küsürlere oynardık. Ama zaten birçok ülke 4g ye geçmişti 4.5g çok mu gerekliydi onlar için bu konuda detaylı bilgi sahibi değilim zaten o başka bir tartışma konusu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 5G'nin zaten her yeri kapsaması kolay kolay olmayacak anladığım kadarıyla. Kapsama amaçlı 600 MHz ile 6GHz arası frekansları destekliyor ama hız için de 100 MHz'lik dilime ihtiyacı var operatör başı. Bunu da Dünya'da operatörler 3,5 ile 3,9 GHz arası frekanslarla sağlamaya çalışıyor. Bu frekanslarla da 5G New Radio teknolojilerinde cidden geliştirilmiş bir şey yoksa yoğun baz istasyonu olan şehir ortamları hariç kayda değer kapsama zor görünüyor. Ha buradan verilebilecek hız da 500 Mbit'ler düzeyinde bahsediliyor ki 100 MHz frekans birleştirip 256QAM ve 4x4 MIMO ile zaten 4.5G'de de LTE hızlarına ulaşabiliyorsun. Biraz gelişmeler ile hadi son kullanıcılar 1 Gbit hızlar gördüler diyelim. Esas hızı 15 GHz üzerindeki frekanslarla verebilecekler 5G'de. Böyle olursa da sokaktaki her lamba direğine küçük bir verici kurmaya kadar gider bu iş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4G ile 4.5G aslında 3G ile 3.5 ya da 3.9G arasındaki fark gibi. Arada çok fark var. 3G yani UMTS hızı 382 Kbit ile 2 Mbit arası hızlara denirdi. Ancak 3.5G yani HSPA+ ile hızlar 63 Mbit'e kadar yükselmişti. Hatta 4.5G çıkmamış olsa idi 3G baz istasyonu yazılımlarındaki geliştirmeler ve 4G'de uygulanan frekans birleştirme vs. çeşitli teknikler ile 3G'nin de 600 Mbit'e kadar yolu vardı teorik olarak. Ancak 4.5G geldiği için geliştirilmedi.

    Başka ülkeler 4G'ye geçmişti ama 4G aman aman bir teknoloji değil. Bunu ülkemizde Vodafone'un durumuna bakarak görebilirsiniz. İkinci banttan 4G'yi ve taşıyıcı birleştirmeyi aktifleştirmedikleri yerlerde hızlar sürünüyor. Hatta 4G'nin frekans kullanım verimi 3G HSPA'den daha kötü idi. 5 MHz bant genişliği ile 3G'de 42 Mbit alabilirken, 4G'de 39 Mbit miydi neydi sınır. Bundan dolayı 4G geliştirilmek zorunda idi. Cat 4 modemler ve baz istasyonları donanım ve yazılımları ile 4G de taşıyıcı birleştirme ile tanıştı ve ondan sonra LTE Advanced ya da 4.5G kavramı hayata girdi. Ondan sonra kayda değer hız artışları oldu.

    Şuanki durum da öyle. 5G'de 100 MHz bant genişliği ile 500 Mbit civarı hız veriliyor deniyor. Ama bu kadar bant genişliği olan operatörler bu hızı zaten verebiliyor teorik olarak, hatta gigabit hızlar söz konusu.

    Turk Telekom ve Vodafone'a kalsak zaten hala 2G ile telefon görüşmesi yapıyor olurduk son moda telefonlarımızla. 3G dediklerinde falan seviniyor olurduk. Operatörlerin zaten ilk dönemlerdeki çoğu istasyonu 4.5G değil, 4G idi yalnız. Hala bu şekilde istasyonlar var. Köylerde olan 800 MHz ya da 2100 MHz 4G istasyonları, Vodafone'un hala güncellemediği bant 8 istasyonları böyle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 8 Ekim 2018; 15:52:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.