Şimdi Ara

Ruhi Çenet :Modern Türkiye’nin Sonu, Beyin Göçü, En zeki çocuklarımız vatanlarını terk ediyorlar (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
2
Favori
13.846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
41 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dark dragon -- 17 Eylül 2018; 12:40:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En zekiler zaten hep ülkeyi terkediyorlardı. Ne yapacaklar burada? Şimdi onların 2-3-4seviye altı da yani yurtdışından kabul edilebilecek kadar aklı başındakiler de ülkeyi terkediyor.
  • Turkiye de olsalar degerleri olmaz. Belki yalan suclamalarla hapse bile atilanlar olur..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabii canım hatta ilk yüzede giremez !!!

    Ne de olsa saf anadolu çomarlarımız ve din elden gidiyeerrr diyen müritlerimiz var. Beyin bedava, ama çomarların beyni paha biçilemez.. ;)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Türkiye'de beyin göçü diye bir sorun yok. Milli değerlerimiz ve kültürel bağlarımız beyin göçünü büyük ölçüde engelliyor.
    Asıl sorun elimizdeki zeki insanların kapasitelerini tam anlamıyla kullanamamamız.
    Kapasitesi olan insanları çok kolay küstürüyoruz ve harcıyoruz.
    Doğru çalışma ortamlarımız yok ve bu insanları nasıl değerlendirebileceğimiz konusunda en ufak bir fikrimiz de yok.
    Bu insanların çoğu göç falan etmiyor, devlet memuru oluyor veya vasıfsız işlerde çürüyor.
  • Tabi parası iyi hayat sartlarinin iyi olduğu yerlere gidecekler ben bile meslek ogrenip gitmeye kafayi koymusken normal yani.Atiyorum burada birisi 3000 liraya calisiyor.Bu 420 euro civari yapiyor.Bu kisi avrupada calissa 2000 euro maas alsa bile 14.000TL yapiyor ve orada hayat kalitesi daha yuksek.Avrupada 1500 asgari ucret alsan bile cok rahat geciniyorsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DeepImpact.

    Ruhi bu aralar işi olmayan işlere burnunu sokmaya başlamis, devlet neden hala uyarmiyor bu kanali anlamiyorum aklini basina alsin aksi takdirde sira onada gelebilir, birlik beraberlik ile ilgili video cekecegine neler cekiyor ulkece zaten zor durumdayiz adam hala beyin gocu pesinde akli sira hukumeti elestireyecek
    İşte senin gibilerin de beyni göç ettiği için adamın konuştuklarını anlamıyorsunuz.
  • Neden terkediyorlar.

    Çünkü sen bu adamlara uygun çalışma ortamı yaratmıyorsun bunlar çalışamıyorlar değerini bilmiyorsun.Hakettiğinide kazanamıyorlar ve kazanacakları yerlere gidiyorlar bu iş bir ticaret nasıl sen en ucuzunu ararsın en iyisini atasın bu kişilerde düşüncelerini fikirlerini yaratıcılıklarını satabileceği en iyi yerleri arıyorlar.Bu sen değilsin şuan.
  • Bunu engellemek kolay değil ama eğitime %2.2 nedir? Eskiden %3'ü eleştiriyorduk. Eğitime %5 ayıran Afrika ülkeleri var. Bunlar ilerde refah yönünden Türkiye'yi geçecekler. Çünkü doğu Avrupa ve Balkanlar dahil, Avrupa'da Türkiye'yi geçmemiş ülke kalmadı. Artık Afrika ülkeleri geçecek Türkiye'yi. Uganda ve Nijerya ilk sıradalar.

    İngiltere'de Brexit dolayısıyla akademiler %15 boşalmıştı da hükümet ne yapacağını şaşırmış, program sırasını terkedip derhal öncelikli önlem almıştı. Bazı Alman firmaları ar-gesini Finlandiya'ya taşıdı, şimdi hükümet nasıl engellenebileceğini düşünüyor.

    Bence Tükiye henüz bu yarış pistinde değil ama çok küçük farklar bile önemli. Endüstri ülkeleri bunları çok yakından takip ediyorlar. Çünkü bu hızlanarak artar. Son devalüasyonlara kadarki göçlerin ana sebebi maddi değildi, beraber çalışıp gelişebileceğiniz meslektaş kalmamış oluyopr, iş belirli ülkelerde dönüyor. Bu yüzden gidiliyor. Bir arakdaş patent alacak, veya prototip yapacaksınz. Küçük dişli üretenler, iyi metal baskı yapanlar bunlar yetersiz kalıyor mesela. Düşünün en azından 1980'den beri mühendislik programları yoğun ama neredeyse 40 senedir küçük ölçekli hassas mekanizma çalişabilecek bir tane firmamız yok. Sonra, üç aylık kurslarla patent vekili yapılan arkadaşlar. Kusura bakmasınlar ama destekten çok engel oluyorlar. Patent vekilliği öyle kolay iş değil. Basit tesciller bile Avusturya'ya yaptıılmak zorunda kalınabiliyor. Yani, en azından teknik alanda Avrupa'da bir ofis şart hale geldikten sonra, çift ofis maliyeti vs... burada ne yapıyoruz, ne harcıyoruz diyor insan. Şehir trafiği bile bunun içinde. Londra, Paris 60'larda İstanbul gibi, 10 sene içinde trafik sorununu çözmüşler, biz çözmüyoruz, giderek daha beter hale getiriyoruz.

    Ülkenin hali, imajı da önemli. Memleket suç mahaline döndükçe bir ar-ge, bir sanat ajansı büyük organizasyonlardan giderek daha zor hallerde iş alabiliyor.

    Diğer taraftan beyin göçünü sadece yurdu terkeden olarak almak hatalı. Resepsiyonda çalışırıdığın, memur yaptığın mesleklerinde iyi kimseler de beyin göçüdür. Burada yalnız, beyin içe doğru göçmüş oluyor. Bundansa yurtdışında insanlığa yarayan bir göçmüş beyin bence daha iyi. Veya, kişi burada görünüyor ama müşterileri, çözüm ortakları ve harcamalarının çoğu yine yabancı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Timsah-16

    Türkiye'de beyin göçü diye bir sorun yok. Milli değerlerimiz ve kültürel bağlarımız beyin göçünü büyük ölçüde engelliyor.
    Asıl sorun elimizdeki zeki insanların kapasitelerini tam anlamıyla kullanamamamız.
    Kapasitesi olan insanları çok kolay küstürüyoruz ve harcıyoruz.
    Doğru çalışma ortamlarımız yok ve bu insanları nasıl değerlendirebileceğimiz konusunda en ufak bir fikrimiz de yok.
    Bu insanların çoğu göç falan etmiyor, devlet memuru oluyor veya vasıfsız işlerde çürüyor.
    Sebebi veliler sgksı olsun memur olsun bunları çıkış olarak görüyorlar avrupada bu yok böyle bir kafa yok orada büyüyen güçler özel sektörler adama oyutup yatayım demiyor böyle birşey yok özel sektörde çalışıp daha çok kazanma peşinde herkes.Kazandıkları ve kattıkları büyürken devlette büyüyor bizde ise devlete at kapağı yat hem kendini öldür hemde devleti şuanki durumların sebebide bu kamudakiler bir halta yaramıyor ülkenin kamburu bunu devlete herhangi bir işin düştüğünde de anlıyorsun.Belki 5 kişide 1 i çalışıyordur ama gerisi 3 ü 4 ü yatıyor.
  • Kanka zeki değilim ama ben de gidicem üni bitsin ne olursa çalışırım burda ki cahil insanlardan bıktım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir mühendis ne zaman bir memurdan daha iyi çalışma şartlarına sahip olur o zaman konuşabiliriz bu mevzuyu kendilerinin ve ailelerinin hayali memur olmak ken boş konuşuyoruz. Aklı olan benim gibi kötü üniversite de mühendislik okuyacağım diye çabalamaz. Senden bi tık iyi diye insanların ego sunu cekmez hatta bazı konular da öğrencilere yetişemiyor akademik personel imkan desen yok. Bu üniversiteyi açmak yerine güzide üniversitelerimize bu para bütçe olarak verilse daha yararlı olurdu boş mezundan . Ben eğer okul daki dersleri çok iyi olarak da versem kendime bir şey katmadan mezun olursam boş mezunumdur zaten ülkemiz de çok var bundan .



    Olmayan da kaçıyor çünkü değer görmüyor memur kadar iyi çalışma şartı bulamıyor adam. Gecesini gündüzüne katıyor ilk yillarda ama aldığı para 9 5 memur parası değil. Sonra yükselebilir tabi .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WmGMD -- 17 Eylül 2018; 17:7:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DeepImpact.

    Ruhi bu aralar işi olmayan işlere burnunu sokmaya başlamis, devlet neden hala uyarmiyor bu kanali anlamiyorum aklini basina alsin aksi takdirde sira onada gelebilir, birlik beraberlik ile ilgili video cekecegine neler cekiyor ulkece zaten zor durumdayiz adam hala beyin gocu pesinde akli sira hukumeti elestireyecek
    amerika ayağını denk alsın
  • Bunlar sadece görünen kısmı. Hele ki IT ve yazılım alanında çalışanları bir görün. Alanında en iyi adamların çoğu terk etti , onların bir altındakiler de yavaş yavaş gidiyor. Yakında bulabilirsek hindistandan , güney amerikadan hatta Suriye , İrandan bile yazılımcı ithal etmeye başlarız.
  • O iş öyle olmuyor işte arkadaşım, sistem bu hale getiriyor. Sen A kuruma 10 kişi alacaksın kadrolu, kimse bu 10 kişinin bu alandaki yeterliliğini, ilgisini ya da pratik zekasını sorgulamıyor. Yazılı bir sınavdan alınan notun yüksekliğine göre seçiliyor 10 kişi. 2 tanesi bu işe ilgisi olan, pratik zekalı çıkıyor diyelim, 8 tanesinde bu gayret olmazsa ne oluyor biliyor musun? Bütün işi bu 2 kişiye yaptırıyor kurumun müdürü ya da yöneticisi, tabi bu kadar ek işe rağmen bu 2 kişi ek bir maddi ya da özlük hakkına sahip olmuyor. Çünki kurumunuzun merkezi sizi tek tek tanımaz, hepiniz aynı satiresinizdir. Sonrasında bu idealist 2 arkadaş işlerin hızlanması için pratik zekalarını kullanıp, yönetmeliklerin dışında insiyatif kullanmaya başlıyor ve hoooop idari soruşturmalar. Sonrasında yükselme sınavı açılıyor ve o vasıfsız 8 kişiden biri yükseliyor, çünki sınav yine yazılı, kimse işteki performansına bakmıyor. Ya da işini yaptığın için geçirdiğin soruşturma nedeniyle yükselme sınavına bile giremiyorsun ya da daha da beteri, kazandığını mülakatla kaybediyorsun. İşte bu idealist insanlar da zamanla yozlaşıp, o bahsettiğiniz memurlar oluyorlar. Memurlar başka gazegenden gelmiyor, sizin benim gibi adamlar. Bu bahsettiğim durumları gören adamlar zaten özel sektöre yönelir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DeepImpact. kullanıcısına yanıt
    ne yazık ki bu ülke sana bile fikrini söyleme şansı tanımış...
  • DeepImpact. kullanıcısına yanıt
    Secimde kime oy verdin? Akpyse sayet su anki durumun sorumlusu hukumeti elestirenler degil. Bizzat sizsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Genccizer -- 17 Eylül 2018; 19:34:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamın kafası basıyorsa zamanında goy goy yerine iş yapmışsa elbetteki ederini arayacaktır. Bu tarz adamlara hain muamelesi yapanlar boş beyin olarak gezeceklerine Allah vergisi zekalarını kullanıp giden beyinlerin yerini doldursunlar.

    Babadan kalma daireyi satıp ilk iş olarak mercedes alan adama bile yapılmıyor bu terbiyesizlik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar lütfen bu yorumu herkes görsün.

    Anlatan 54 yaşındaki dayım; (lütfen trollüğümü bir kenara bırakın durum ciddi)

    "Bayağı oldu.Bundan 15-20 sene önce köy kahvesine bir tane adam geldi.Yanındada sarışın yabancı bir karı vardı.Adam normal oturmuş çay içiyo yaw.Bu bir iki kişiye soru sormaya başladı.Sizin burda zakkum varmı?,hiç kullanıyonuzmu?Millet adamı deli zannetti.Yaw kardeşim olurmu hiç öyle şey.Zakkumu biz niye kullanalım.Deelirdin mı sen?Öldürüyonmu sen bizi.Ddiğer köyde kullanıyorlar dedi.(Muğla'nın en güzel köylerinden bir yer burası).Halla haalla.Napcaan ssen zakkumu dediler?Bişey söylemedi.Ben biraz köyün içerisinden zakkum toplayabilirmiyim ?dedi.Hah milletin arayıpta bulamadığı şey tam dalga geçilecek adam dedik.Köy arasında ne kadar zakkum varsa çiçeğini koparttık.Bide gülüyozz.La adamı sonra biz gazetede gördük.Adam doktor çıktı." (Olay gerçekten Muğla'da yaşanmış.Hatta birileri doktor zakkum toplarken deli diye fotoğrafını çekmiş.Anı olarak kalsın diye.) Dr.Ziya Özel



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-508DD77D1 -- 18 Eylül 2018; 2:11:16 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.