Şimdi Ara

Dört bacağa ve iki kola sahip afet müdahale robotu: Centauro

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
111
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Günümüzde robot üreticileri daha çok insansı robot geliştirme eğiliminde olsalar da robotların dengelerini sağlayabilmeleri için iki bacak yerine tek bir bacak ya da düz bir ayak şekli yerine tekerlek kullanımı gibi çözümlere şahit oluyoruz. İtalyan Teknoloji Enstitüsü(IIT)'ndeki araştırmacılar ise denge problemini çözmek ve robota hareket kabiliyeti sağlamak için Yunan Mitolojisi'ndeki yarı insan yarı at bedenine sahip efsanevi yaratık Sentor'dan esinlendi.
     

    Farklı ayak ve el yapısı 

    IIT tarafından geliştirilen ve afet bölgelerinde görev almak için tasarlanan Centauro isimli robot dört bacağa ve iki kola sahip. Bacaklarındaki hareketli eklemler sayesinde gövdesini aşağı ve yukarı doğrultuda kolaylıkla yönlendirebilen Centauro'nun rahat bir şekilde hareket edebilmesi için ayak kısmına tekerlekler yerleştirilmiş. Günümüzde insansı robotlarda parmak yapısını görmeye başlasak da Centauro'nun asıl amacı engelleri kaldırarak veya kırarak aşmak olduğu için elinde parmaklar yerine spatulaya benzeyen bir yapı tercih edilmiş.
     
    1.5 metre uzunluğunda ve 93 kilogram ağırlığında olan Centauro, hafif metallerden oluşan bir iskelete ve üç boyutlu yazıcıda basılan plastik kaplamaya sahip. Robotun batarya kapasitesi belirtilmese de araştırmacılar tamamen şarj edilmesi halinde iki buçuk saat boyunca Centauro'nun çalıştığını bildirdi.
     
    Centauro'nun şu an için belki de en büyük eksiği otonom hareket kabiliyetine sahip olmaması. Şu an için detaylı eğitimler alan bir operatör tarafından yönlendirilen Centauro'nun yakın zamanda otonom hareket yeteneğine kavuşması hedefleniyor. Baş kısmındaki kameralar ve vücudundaki çok sayıda sensörle bulunduğu afet bölgesinde detaylara hakim olacak olan Centauro, yapılacak kapsamlı testlerin ardından enkaz bölgelerinde gezebilecek ve hortum bağlama veya vana açma gibi bir robot için son derece karmaşık işleri yerine getirebilecek. 
     
     



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.