Şimdi Ara

Osmanlı aşkı RTÜK’e de sıçradı: 'Vezire eleştiri sınırı aştı' diye kanala 400 bin lira para cezası

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mahsun Kırmızıgül’ün yazıp yönettiği Vezir Parmağı isimli film, sinemanın ardından 1 Temmuz'da Star TV ekranlarında yayınlandı. Şikayet üzerine filmi değerlendirmeye alan RTÜK uzmanı ise film hakkında hazırladığı raporda, “Dönemin devlet kadrolarına (vezir, kadı) yönelik eleştirilerin mizah sınırlarını aştığı" değerlendirmesinde bulundu. Star TV'ye yaklaşık 400 bin TL para cezası verildi

    Mahsun Kırmızıgül’ün senaryosunu yazdığı ve aynı zamanda yönetmen koltuğunda oturduğu, Osmanlı döneminde savaşa götürülen hamalların başından geçen hikayelerin anlatıldığı “Vezir Parmağı” filmi, Star TV’de 1 Temmuz’da yayınlandıktan sonra şikayet üzerine RTÜK’ün gündemine geldi. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi tarafından raporlanan ve Üst Kurul'a havale edilen film hakkında, Osmanlı Devletine yönelik eleştirilerin “mizah sınırlarını aştığı” öne sürüldü.

    “Vezir’i kötü gösterdi” suçlaması

    RTÜK Üst Kurul uzmanı tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda, kadı ve vezir gibi karakterlere yönelik ironik yaklaşımlar eleştirildi. Uzman, değerlendirme yazısında, “Döneme ait devlet kadrolarını temsil eden kişilere yönelik eleştirilerde, mizah sınırlarını zorlayan bir yaklaşımın sergilendiği dikkat çekmiştir” tespitinde bulundu. Üst Kurul Uzmanı, kullanılan “Kadın: Ya hatunlar koca Vezir-i Azam Hazretlerine ne diyecek biz? ‘İzdivaç yapmak istiyoruz da bize damızlık herif gönderin’ mi diyeceğiz?” sözlerini tespitlerine kanıt olarak gösterdi.

    Sinemada da tepki çekmiş

    RTÜK Üst Kurulu uzmanının filme yönelik değerlendirmesi bununla da sınırlı kalmadı. Filmin sinemada yayınlandığı 2017 yılında da izleyenlerin tepkisini çektiğini iddia etti. Raporda, “Film, vizyona girdiği tarihte, sinema seyircileri tarafından İslam, namaz, kadın, erkek, ve Osmanlı döneminde var olan değerlerin mizah sınırlarını zorlayan bir yaklaşımla ele alındığı eleştirilerine maruz kalmıştır” denildi. Ayrıca, filmde geçen, “Erkek olsun da nasıl olursa olsun” cümlesi nedeniyle “Erkeklerin kadınların şehvet duygularını giderecek kişiler olarak gösterildiği” iddia edildi.

    İdari para cezası kararı

    RTÜK uzmanınca hazırlanan rapor, CHP’li RTÜK üyelerinin karşı oyuna rağmen değerlendirmeye alındı ve Star TV’ye ceza verilmesine karar verildi. Oy çokluğu ile alınan kararda, yayınlarla ilgili, “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” ve “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez” maddeleri gereği Star TV, 400 bin TL idari para cezasına çarptırıldı.
    https://www.birgun.net/haber-detay/osmanli-aski-rtuk-e-de-sicradi-osmanli-yi-kotu-gosterme-ye-400-bin-tl-ceza-223169.html



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.