Şimdi Ara

Dünyanın en pahalı şehri belli oldu: İstanbul 67. sırada

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

     
    İsviçre merkezli finans şirketi UBS, her yıl paylaştığı ''Fiyatlar ve Kazançlar'' başlıklı raporunun 2018 yılına ait olanını bugün yayınladı. Ocak-nisan aylarında dünya genelinde 77 farklı şehirde, her şehirdeki bağımsız yerel gözlemcilerin elde ettiği verilerle hazırlanan rapor şehirlerdeki malların fiyatlarını, hizmet ücretlendirmelerini, ortalama kazançları ve satın alma gücünü ortaya koyuyor. Her şehir için şehrin kültürü göz önünde bulundurularak (örneğin Tel Aviv'de domuz eti tüketimi az olduğu için domuz eti fiyatı arka planda bırakılarak) ve 75 binden fazla veri noktası kullanılarak hazırlanan rapora yakından bakalım.


     

    En pahalı şehir Zürih 

    Raporun ilk basamağını genel fiyat seviyesi oluşturuyor. 128 mal ve hizmet ile bunların tüketiminin araştırıldığı rapora göre dünyanın en pahalı şehri İsviçre'nin en büyük şehri olan Zürih. Zürih'i; Cenevre, Oslo ve Kopenhag'ın takip ettiği listede İstanbul 67. sırada yer alıyor. Listenin son sırasında yer alan en ucuz şehir ise Mısır'ın başkenti Kahire.


     

    Tabi araştırmada New York referans şehir olduğu için şehirlerdeki fiyatlar dolar bazında sıralanmış durumda. Yani listenin ilk sırasında bulunan Zürih'te bir aylık mal ve hizmet tüketimi için 4206 dolar harcanırken Kahire'de ise söz konusu mal ve hizmetler için harcanan meblağ 1272 dolar. Araştırmaya konu olan 128 mal ve hizmet için İstanbul'da harcanan bedel ise 1973 dolar olarak belirlenmiş durumda. 


     

    İstanbul gezisi için 362 dolar yeterli 

    Raporda genel fiyat seviyesinin yanı sıra gıda, toplu taşıma, ev elektroniği, giyim gibi harcama kalemlerine ait sıralama da ayrı ayrı belirtilmiş. Örneğin İstanbul gıda konusunda 48. sırada yer alırken ev elektroniği harcamalarında 42, toplu taşıma harcamalarında ise 53. sırada yer alıyor. Kısa süreli şehir turu harcamalarında 74. sırada yer alan İstanbul'da şehir turu için 362 dolarlık harcamanın yeterli olacağı bilgisi de raporda paylaşılmış.


     

    İş dünyasıyla ilgili kazanç, yıllık çalışma saati gibi verilerin belirlenmesi için standart bir Avrupa ülkesinde doğal iş gücünün içinde yer alan 15 farklı mesleğe ait veriler analiz edilmiş. Bu verilere göre ortalama kazancın en yüksek olduğu şehir Cenevre olurken Cenevre'yi; Zürih, Lüksemburg ve Los Angeles takip ediyor. İstanbul'un 67. sırada yer aldığı listenin son sırasında yine Kahire bulunuyor.


     

    Mumbai'de yıllık ortalama çalışma süresi 3314 saat 

    Kazanç ve fiyat listelerinde şehirler genellikle aynı sırayı korurken çalışma saatleri ve tatil günü sayısına bakıldığında listede ciddi farklılıklar göze çarpıyor. Dünyada ortalama çalışma süresinin en fazla olduğu şehir yıllık 3314 saatlik çalışma süresine sahip Mumbai şehri. Ortalama çalışma süresinin en az olduğu şehirler ise sırasıyla Lagos(yılda 609 saat), Roma(yılda 1581 saat), Paris(yılda 1662 saat) ve Kopenhag(yılda 1711 saat). İstanbul ise yılda 2317 saatlik ortalama çalışma süresiyle listenin 7.basamağında yer alıyor.


     

    İş dünyasındaki son ve belki de en ilginç veri ise yıllık tatil süresi. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da çalışan kişiler yılda ortalama 37 gün tatil yapıyor ve Riyad bu alanda ilk sırada yer alıyor. Riyad'ı; Moskova(33 gün tatil), St. Petersburg(32 gün tatil) ve Barselona(32 gün tatil) takip ediyor. İstanbul'un 23 günlük tatil imkanıyla 42. sırada yer aldığı listenin son sırasında ise Lagos(6 gün tatil) bulunuyor.


     

    Araştırmadaki bir diğer önemli nokta ise şehirlerin satın alma gücünün karşılaştırılması. Satın alma gücünün en yüksek olduğu şehir Los Angeles olurken Zürih, Miami, Cenevre ve Lüksembur listenin ilk beş sırasında yer bulan diğer şehirler oldu. İstanbul'un 66. sırada yer aldığı listede Nijerya'nın Lagos şehri son sırada.


     

    iPhone almak için 567 saat çalışmak gerekiyor

    Araştırmanın son kısmı ise şehirlerde çalışma saatleri ile hangi ürünlerin alınabildiğini gösteriyor. UBS ürünlerin satın alınması için kaç saat çalışılması gerektiğini hesaplarken ürün olarak Big Mac'i, iPhone'u(X) ve iPad'i baz almış. Bu listenin ilk sırasında yer alan Zürih şehrinde ortalama kazanca sahip olan bir kişi; 13.4 dakika çalışarak bir adet Big MAc alabilecek parayı elde ediyor. aynı kişinin iPhone alması içinse 38.2 saat çalışması gerekiyor. İstanbul'da ise ortalama kazanca sahip olan bir kişi Big Mac satın almak için 66.5 dakika, iPhone satın almak için ise 567 saat çalışmak zorunda. Listenin son sırasında yer alan Kahire'de ise Big Mac satın almak için 101 dakika, iPhone satın almak için 1066 saat çalışmak gerekiyor. 


     

    Araştırmanın detaylı sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz








  • quote:

    İstanbul'da ise ortalama kazanca sahip olan bir kişi Big MAc satın almak için 66.5 saat, iPhone satın almak için ise 567 saat çalışmak zorunda.


    66.5 dakika olmasın o?
    https://www.ubs.com/microsites/prices-earnings/en/cities/istanbul/

  • Afriga bizi kıskanıyor(!)

  • 362 doları anca taksiye verir. O da daha önceden yolunmadılarsa tabi...

  • Diğerlerini bilmem de 7 yıl orda yaşamış biri olarak Allah İstanbul’da yaşayanlara güç kuvvet versin. Bir an önce kurtulmayı nasip etsin.

  • 23 gun calisarak Ayfon alabilirsiniz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yeterli tabi, adamin 362 birimi bize gelince bir anda 1500 küsür yapıyor.

  • Dolar'a göre yaparlarsa tabii 67. sırada olur. O şehirde yaşayanların para birimi ile karşılaştırsınlar ilk 5'e rahat girer.

  • İstanbul'un şehir listesinde ne işi var yahu ? Çöplük listelerinde falan olması lazım . Etnik artıklar diyarı anasını satayım .

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dolar ile hesaplayınca şehir bedavaya geliyor. Neyseki dolar kazanıyorum.
  • hocam istanbulda yaşam ucuz değil

    kira + giderler asgari ücreti geçiyor zaten.

    biz maaşımızı dolar ile almıyoruz arkadaş tl ile alıyoruz,
    $ ile hesap yapılmamalı.

  • En pahalı ya da ucuz diye bir şey değil bu. Çok saçma bir listeleme. En pahalı şehir Zürih ama 38 saat çalışarak Iphone alıyor. 15 kat fazla çalışıyorsun sen.

    Kahire'yi hiç anlamadım zira. 100 saat çalışıp hamburger alıyorsun 1000 saat çalışınca Iphone. 10 hamburger fiyatına Iphone mu satılıyor Kahire'de?

    İstanbul Türkiye şartlarına göre pahalı ama dünya standartlarına göre ucuz bir şehir. Bize pahalı gelmesinin sebebi bizim baya baya yoksul bir halk olmamızdandır.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: gcb1903

    En pahalı ya da ucuz diye bir şey değil bu. Çok saçma bir listeleme. En pahalı şehir Zürih ama 38 saat çalışarak Iphone alıyor. 15 kat fazla çalışıyorsun sen.

    Kahire'yi hiç anlamadım zira. 100 saat çalışıp hamburger alıyorsun 1000 saat çalışınca Iphone. 10 hamburger fiyatına Iphone mu satılıyor Kahire'de?

    İstanbul Türkiye şartlarına göre pahalı ama dünya standartlarına göre ucuz bir şehir. Bize pahalı gelmesinin sebebi bizim baya baya yoksul bir halk olmamızdandır.

    kahiredeki ilki dakika olacak

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burda önemli olan satın alma gücüdür...istanbul 66.sıradaymış yani ortalarda bir yerde... Türkiye'nin durumu da böyle zaten
  • Neden iphone üzerinden tartışılıyor anlamış değilim. İphone mecburi bir ihtiyaç değil
    4 5 maaşını bir telefona veren bir zihniyetle yaşamak daha zor olabilirdi başlık.

  • Zürih'teki biri 38 saat çalışarak iPhone alabiliyor .

    Türkiye'de ise asgari üzerinden günde 10 saat çalışan ve haftada 1 gün tatil yapan biri . Ortalama 1200 saat çalışarak iPhone x alabiliyor . Vay be

  • iphone üzerinden ülkemiz geri çıkabilir çünkü fahiş vergi var. eğer giyecek ayakkabı yiyecek genel ihtiyaç üzerinden hesaplanırsa İstanbul diğer şehirlere göre ucuz sayılır. genelde ucuzcu tatilcilerde bizim ülkemize gelir zaten. gelip iphone almazlar yerler içerler s...lar giderler:)

    benim anlamadığım tokyo niye yok listede en pahalı şehir orası diye biliyorum. bir ramen çorbasına 70 dolar ödeyen arkadaşım var

  • Dolarcilar buna bahane bulur merak etmeyin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.