Şimdi Ara

Trafik Sigortası Nedir? Fiyatlar Neden Böyledir? En Ucuz Nerededir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.406
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Trafik sigortası ile ilgili bir çok bilgi dolaşıyor, herkes pahalılığından ve gereksizliğinden dem vuruyor. Öncelikle trafik sigortasının ne olduğunu, neleri kapsadığını ve nasıl işlediğini bilelim. Sizleri çok yormadan kısa bir özetle anlatacağım.

    Kapsam:
    Trafik sigortası 3. Şahıslara vereceğiniz maddi ve bedeni hasarlara karşı koruma sağlar. Konu 3. Kişiler olduğundan dolayı zorunlu bir sigorta türüdür. Siz aracı kullanırken başka bir kişiye çarptığınızda o kişinin aracına gelen maddi zararları ve karşı tarafın araç içerisinde bulunan kişilerin tedavi masrafları, sakatlık ve ölüm zararlarını ödemekle yükümlüsünüz. Trafik sigortası buna karşı bir koruma sağlamaktadır.

    Teminatlar:
    Trafik sigortasında teminatlar önceden belirlenmiştir. 2018 yılı için şu şekildedir:

    Trafik Sigortası Nedir? Fiyatlar Neden Böyledir? En Ucuz Nerededir?

    Görüleceği üzere karşı tarafa vereceğiniz maddi zararlarda 36.000 TL teminat sağlarken, bedeni hasarlarda kişi başı 360.000 olmak üzere kaza başına 1.8 milyon TL’lik bir teminar kapsamınız olur.

    Fiyatlama:
    Evet geldik en can alıcı kısma. Trafik sigortasının fiyatlamasını en çok etkileyen değişkenler yaş, ikamet/plaka ili ve hasarsızlık basamağıdır. Aracınızın markası modeli ile ilgilenmez. Bu sebeple 1990 model Lada ile 2018 model Mercedes’in primleri aynı çıkar. Sizler burada kendi aracınızı sigortalamıyorsunuz, kazaya karıştığınız diğer kişilerin olası maddi bedeni hasarlarını karşılıyorsunuz. Olaya burdan baktığınızda primler yüksek değil aslında.

    Örnek: Şöyle düşünün 60.000 TL’lik Reanult Clio aracınız olsun ve 1.000 TL’ye kasko yaptırdığınızı düşünün. Bir kaza olduğunda aracınız yansa kül olsa bile 60.000 TL’nizi alırsınız. 60.000 TL’nizi 1.000 TL’ye sigortalamış olursunuz. Yine aynı marka araca 1.000 TL’ye trafik sigortası yaptırdığınızı düşünün. Bir araca vurdunuz ve içerisindeki şöfor vefat etti ya da yolculardan biri yaralandı. Olay mahkemeye gitti ve neticesinde çıkan tazminat 300.000 TL oldu. Bu parayı trafik sigortanız direkt mağdura ödüyor. Yani bu durumda da toplam teminat bedeli olan 1.800.000 TL’nizi 1.000 TL’ye sigortalamış oluyorsunuz. Türkiye’deki ölümlü ve yaralanmalı kazaların yüksek adetlerde olduğundan primler de ona göre oluyor.
    Bu iki durumda kaskonuz yoksa kendi aracınızın değeri kadar sorumluluğu almış olursunuz. Trafik sigortanız yoksa çıkan tazminatı mahkeme masraflarıyla birlikte mağdura ödersiniz. Bu da milyon TL’leri bulabilir.

    Fiyatlamada 7 basamak bulunuyor ve ilk defa sigorta yaptıran biri 4. Basamaktan başlıyor. Hasar aldıkça 3,2,1 diye hasarsızlığı devam ettiğinde de 5,6,7 olarak derece atlıyor. 2018 yılı Temmuz ayı için tavan limitler şu şekildedir:

    Trafik Sigortası Nedir? Fiyatlar Neden Böyledir? En Ucuz Nerededir?

    Her ay yaklaşık %1,5 fiyatlar artar. Ayrıca bazı illerde sürprim uygulanır. Örneğin İzmir için yukarıdaki fiyatlar geçerliyken Ankara için %3, İstanbul için %5 daha yüksektir. Yıllardır hiç hasarı olmayan bir Mercedes sürücüsü trafik sigortası için 571 TL öderken, 20 yaşında ilk Tofaş-Şahin marka aracını alan genç arkadaşımız 1.039 TL öder. Bunu kendisi için değil bana zarar verdiğinde ödenmesi için verir.

    Olayın özeti budur arkadaşlar. Bu arada sigorta şirketleri açısından trafik sigortası tamamen zarardır. Devlet zorunlulukla tavan prim uygulaması getirmiş ve şirketleri bu primler üzerinden trafik sigortası kesmeye mecburdur. Hangi şirketten teklif alırsanız alın aşağı yukarı bu tavan primlere yakın fiyat alırsınız. En yüksek prim bile şirket için zarardır zaten.

    En ucuz trafik sigortasını nerede bulabilirim:
    Arkadaşlar bunun için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne ait bir teklif sayfası mevcuttur ve bu sayfadan bütün sigorta şirketlerinin teklifini görebilirsiniz.

    https://teklif.sbm.org.tr/trm-teklif/public/trafikTeklifYenileme/sorgu.sbm

    Size en uygun gelen teklif numarasını not edin ve ilgili sigorta şirketinin çağrı merkezini arayarak bu teklif numarasıyla trafik sigortanızı yaptırabilirsiniz. Trafik sigortası peşin alınır. Bazı şirketler ara ara 3 taksit uygulamasına gidebilmektedirler.

    Dilim döndüğünce sizlere anlatmaya çalıştım. Mutlaka eksiklerim vardır. Uyarırsanız eklerim.
    Sorularınız varsa konu altından devam edebiliriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sarper26 -- 26 Haziran 2018; 16:40:8 >







  • bilgilendirme için teşekkürler.

    yani yine yüce devletimiz kendine kepçeyle bize çay kaşığıyla veriyor...
  • hükümetin ticarilere yaptığı kıyağın faturasını bireysel olarak biz ödüyoruz. haram zıkkım olsun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.