Şimdi Ara

Bu pcye ne kurmalı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
1.367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar özellikler böyle sizce ne kurmalıyım? Şuan win 7 var sistemde. Youtube da video izlerken kasıyor. Win7 özelleştirme yapılmış

    Bu pcye ne kurmalı?



  • sistem öneremem fakat youtube izlerken kasma sebebi html5. flash devam etseydi kasma olmazdı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam xfce ya da lxde kullanan herhangi bir sistem kurabilirsn. Başlangıç için xubuntu yada manjaro xfce önerebilirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Linux Mint kullanın öğrenimi basit Windows gibi taskbar en altta fakat sürüm olarak Cinnamon seçin. Fakat kurmadan önce Cinnamon masaüstü arayüzünü öğrenmelisiniz bence.
  • Lubuntu kurun hocam.
  • Pardus kurmanı öneririm. Pardus en kararlı çalışan linux dağıtımlarından biridir. Ayrıca Milli işletim sistemidir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: İzleVeÖğren

    Pardus kurmanı öneririm. Pardus en kararlı çalışan linux dağıtımlarından biridir. Ayrıca Milli işletim sistemidir.
    Pardus malesef milli değil hocam. Sadece turkcelestirilmis debian

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pardus'un daha iyi olmasını ve gelişip büyümesini istiyorsanız. Bu ancak Pardus'un kullanıcı sayısının artmasıyla ve Pardus'a halkımızın sahip çıkmasıyla olur.

    Eleştiren arkadaşlar sadece eleştirmek yerine bu çorbada benimde tuzum olsun deyip bilgisayarlarına PİSİ ve PARDUS kurup gördükleri eksiklikleri, şu şöyle olsa daha iyi olur dediklerini Pardus forum ve pisi forumda yazarlarsa, yazılım bilgisi olan Pardus için uygulama yazarsa, görsel tasarımcılar Pardus için logo, simge, duvar kağıdı tasarlarsa bu sistemler daha çok gelişir.

    Şöyle düşünün Pardus şuan 10 milyon kullanıcıya sahip olursa Talep çok olursa Devlet bunu görmezden gelebilir mi ? her yerde Pardus haberi duyarız ve Pardus'a Yatırım artar. Pardus gelişir büyür. yapıcı eleştirilere lafım yok ama karalayarak Eleştirenler bilerek veya bilmeyerek bu yorumlarla yerli yazılımı baltalıyorlar.

    Yerli Yazılım Gelişirse Ne Olur

    1- İstihdam artar. Bugün TÜBİTAK'ta Pardus geliştiricileri için bir istihdam söz konusudur. Bu yazılımlar geliştikçe yazılımcılarımız için iş ve ekmek kapısı olacaktır Pardus şuan TÜBİTAK tarafından geliştiriliyor. Yani mühendislerine devlet maaş veriyor.

    2- Tüketici kitlenin oluşması üretimi en çok etkileyen faktördür. Hiç para vermeseniz bile sadece kullanıyor olmanız, Pardus’ta büyük yeniliklerin ve gelişmelerin yapılmasına sebeptir. Bu yüzden kullanın, kullandırın.

    3- Her yıl Windows ve Mac işletim sistemleri alan kişi ve firmalar tarafından ülke milyon dolarlarca zarar ediyor. Dolar yükseliyor ve ekonomik krizi bizi vuruyor. Laptop firmaları freedos satış yapsa yada bu laptoplarda Pardus - pisi olsa kurumlar Pardus kullansa ülke ekonomisine katkısını düşünün. Bu katkı bizim cebimize de dolaylı yoldan yansır. Dolar düşer paranız değerlenir.

    4- Bu olumlu gelişmeler ancak kullanıcı sayısı artarsa olur. arz talep ilişkisi Pardus kullanıcısı çok olursa laptop satan firmalar Windows'lu PC satmak yerine Pardus'lu satar. Pardus'un daha çok gelişmesi içinde yine talep gerekir. Talep çok olursa devlet bunu görmezden gelmez yatırımına ivme kazandırır. bir çok kişiye istihdam açılır. Ekonomi büyür.

    5- bu çorbada benimde tuzum olsun diyorsanız bilgisayarınıza şimdi Pardus'u indirip kurun. Şu şöyle olsa daha iyi olur dediğiniz fikirleriniz varsa bunları Pardus forumda paylaşın.

    6- Unutma sen yoksan bir kişi eksiğiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İzleVeÖğren -- 3 Eylül 2018; 18:12:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @Dexter Morgan, bu sistemdeki en büyük kısıtlardan birisi işlemci, bu sebeple mümkün olduğunca hafif dağıtımlara yönelmeniz uygun olacaktır.

    Kendi adıma Peppermint'i öneririm. Peppermint bir LXDE dağıtımı ama farklı masaüstü ortamlarındaki araçları çok güzel harmanlamış.




    @İzleVeÖğren , Pardus özgür yazılım dünyasına dahil bir dağıtım, bu sebeple özgür yazılımın mantığından hareketle milli gibi sıfatları kullanmak uygun değil. Hle "Milli OS" gibi ifadeler gerçekten çok komik oluyor. Farkında olun ya da olmayın açık kaynak/özgür yazılım dünyasına verilen her destek bir anlamda Pardus'a verilmiş oluyor, zira bu da aynı havuzdan besleniyor.

    Pardus'u hiç bir zaman son kullanıcı için uygun görmedim, zira hazırlanış amacı bile kamu kurumları, böyle bir dağıtım kamu kurumları için uygun olabilir, öncesi ve sonrasının tamamını dahil ediyorum. Eski pisi tabanlı Pardus geliştiricileri dahi topluluğu takmayan tiplerdi. Bir anlamıyla sanat için sanat yapıyorlardı. Gereksiz yere kraldan çok çok kralcı olan tipler bunun farkında olmayabilir, orası ayrı bir husus.

    Şu haliyle Pardus'un (Debian tabanlı olanı) açık kaynak dünyasına bir dağıtım olarak katkıları yok denecek kadar az. Kamusal ortamda kullanıcak araçlar geliştiriliyor, ama bunlar son kullanıcının pek ilgileneceği/kapsamına gireceği türden değil. Bu sebeple kamusal alan için uygun bir dağıtım, çok fazla zorlama yapmaya inanın hiç gerek yok.

    Eski Pardus'un tabanını kullanan Pisi Linux ise nerdeyse ölü bir yatırım, varlığı yokluğu bir şey kaybettirmiyor. Eskiden yapılanın üstüne pek bir şey inşa edilmiş değil, pisi paket yönetimini çatallayan SolusOS bile şimdilerde çok ileride, sürekli yeniliklerin peşinde koşuyor. Pisi geliştiricileri ise takıntılar havuzu peşinde çırpınmaktan başka bir şey yapmıyorlar.

    Ayrıca, geliştirilen her Linux dağıtımı benimdir, sizindir, hepimizindir. Bu özelliği insanlığa mal olmuş bir hareketi kısıtlamaya kimsenin akkı yok. Çok eskilerden beri süregelen ve klişeleşmiş "milli" vb. argümanları bırakmak lazım, bu haliyle özgür yazılıma gönül veren kitle tarafından oldukça itici bir hal alıyor. Zaten taban üstüne yapılan bir şey de yok, bolca PR çalışması var o kadar. Çok istiyorlarsa "Milli OS" yapmak sıfırdan çekirdek yazmakla başlasınlar işe, biz de helal olsun diyelim.

    Şu durumda Pardus kullanarak varılacak tek hedef kamunun güvenliği ve bağımsızlığıdır.

    Çorbada tuzu olmak için herhangi bir Linux dağıtımını kullanıyor olmak yeterlidir, zira Pardus dahi aynı orak kaynaktan beslenerek nemalanıyor. Gerçekten hamasi ve son kullanım tarihi geçmiş tadı veren (yani bayat) söylemlere hiç gerek yok. Pardus'un gerçekten bir yerlere gelmesi için niyet etmesi gerekenler de bizler değiliz, böyle bir niyetin izleri yok değil, ama bu niyette samimiyet ile ilgili bazı argümanlar eksik. Sırf maliyet açısından yapılan yaklaşımlar hiç hoş değil, açık kaynak ve özgür yazılım dünyasına yapılacak en büyük saygısızlıktır bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 21 Ağustos 2018; 16:13:34 >




  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Görüşlerinize katılmamakla beraber saygı duyuyorum. Bence yerel yazılıma destek olmak için pardus kullanılmalı. Ubuntu kullanarak pardusa destek olmuş olmuyoruz. Linuxa destek olunca dolaylı yoldan öle gibi olabilir ama pardusu zaten kullanan çok yok diyip pardus projesinden vaz geçilirse o zaman başka dağıtım kullanarak sadece o dağıtıma destek olmuş oluruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İzleVeÖğren -- 3 Eylül 2018; 15:10:27 >
  • İzleVeÖğren İ kullanıcısına yanıt
    Görüşlerime saygı duyup duymaman beni ilgilendirmiyor. Ama tanımadığınız birisi hakkında yorum yapmanız en azından kaba bir bir şey.

    Siz çok büyük ihtimalle Linux dünyasında yenisiniz, yazdıklarınızdan bunu anlamak zor değil. Sizin bahsettiğiniz Pardus'un Debian tabanına geçiş hususunu bile çok yakından yaşadım ve tartıştım. Bu sebeple yorumlarınızda hem insaflı olmanızı hem de vakıf olmadığınız kavramların muhteviyatını kendinizce doldurmamanızı rica ederim.

    Konuyu çok fazla uzatmıyacağım, GNU felsefesinin 4 maddesi aşağıdaki gibidir, bundan 12 yıl önce okuduğumdan beridir Linux kullanıyorum ve çeşitli Linux forumlarında destek olmaya çalışıyorum, bir tanesinde de kendi çapında yöneticilik yapıyorum. Bu sebeple bana kavramlar hakkında ahkam kesmenize gerek yok.


    Herhangi bir amaçla programı çalıştırma özgürlüğüne sahipseniz.
    İhtiyaçlarınıza uygun olacak şekilde programı değiştirme özgürlüğüne sahipseniz. (Bu özgürlüğü, uygulamada etkin hale getirmek için, kaynak koduna erişebilmelisiniz, çünkü kaynak kodu olmaksızın bir programda değişiklikler yapmak aşırı zordur.)
    Kopyaları ücretsiz olarak ya da belirli bir ücret karşılığında yeniden dağıtma özgürlüğüne sahipseniz.
    Toplumun gelişmelerden faydalanmasını sağlamak için, programın değiştirilmiş sürümlerini dağıtma özgürlüğüne sahipseniz.


    Evet bu hususlar paradan bahsetmiyor, ama sizin yaklaştığınız gibi para tasarrufu amacı da gütmüyor. GNU felsefesinin temeli özgürlük ve bunun lisanslar ile korunmasını içerir. Bu kavramı gözardı edip, milli, tasarruf gibi ifadeleri önplana çıkarak GNU/Linux'a yaklaşırsanız, GNU/Linux'u hem hiç anlamamış, altında yatan paylaşım ve özgürlük düşüncesini gözardı etmiş olursunuz.

    Şimdi bu sonuca nasıl ulaştınız demeyin, kısaca yaptığınız yorumlar çok basit biçimde bu noktaya ulaşmakta.

    Ayrıca şu bayat ifadeleri bırakın ve bir miktar yazdıklarımı anlamayı deneyin, "biber ve acı" nedir bu yahu!!??

    Anlamak için yazışacakcak ne ala, yok "dediğim dedik çaldığım düdük" şeklinde yaklaşacaksanız, bana da "tamam senin eşeğin erkek olsun" demekten fazlası düşmez.

    Ayrıca tüm Linux dağıtımlarını geliştirmek için verilen katkılar aynı havuza destek olark girer. Bunun nesini anlamadınız, bu özgür ve açık kaynak dünyasında meşhur olan ve açıklamaya kabil gerekmeyecek bir husus zaten. Sizin bahsettiğiniz gibi "tüm linux dağıtımları birdir" gibi bir ifade çıkmadı benim klavyemden.

    Pardus millidir, tasarruf için bunu kullanmalıyız, diğer Linux dağıtımlarını buna göre yeğ görmek menfi bir tutumdur, gibi ifadeler yukarıdaki 4 maddenin yeterince anlaşılmamış olmasının ürünleridir. (bu bir gerçek)

    Kamusal alanda Pardus ve farklı Linux dağıtımlarının kullanılmasını destekliyorum, ama yaklaşımı gördükçe hayret içinde kalıyorum. Linux dağıtımlarına güven, güvenlik ve özgür bir ortam hüviyetleri ile yaklaşmak en doğrusu, kendi adıma yaşanan olumsuz ekonomik gelişmelrin bir sonucu olarak kamusal alanda Linux dağıtımı kullanılması gerektiği olgusu çok bayağı ve GNU felsefesini aşağılayıcı bir husus.

    Beni Ubuntu'ya verilecek destek sonucu, sahibi olan Canonical firmasının ne kazanağı hiç ilgilendirmiyor, kazanmasında da bir mahsur yok bence. Beni Conanical'in özgür yazılım ve açık kaynak dünyasına yaptığı katkı ilgilendiriyor ki Pardus ile karşılaştırma bile abes olur. Bu durumu ancak emek vererek hazırlanan bir dağıtım olursa değiştiri, şu an ki durumda dağıtıma yapılan destek çok zayıf.

    Bununla birlikte Pardus Debian tabanına geçmeliymiydi tartışmalarını 2012 yılında filan topluluklarda hareretli biçimde yapılmıştı. Evet geçmesi isabet oldu, ama verilen katkıda aynı çerçevede zayıf kaldı. Bugünkü Pardus aslında Linux Mint'in LMDE'sinden bile geride bir dağıtım. SolydXK ve Deepin gibi dağıtımlarla kıyaslanamaz bile.

    Selametle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 21 Ağustos 2018; 21:22:7 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: İzleVeÖğren

    Pardus'un daha iyi olmasını ve gelişip büyümesini istiyorsanız. Bu ancak Pardus'un kullanıcı sayısının artmasıyla ve Pardus'a halkımızın sahip çıkmasıyla olur.

    Eleştiren arkadaşlar sadece eleştirmek yerine bu çorbada benimde tuzum olsun deyip bilgisayarlarına PİSİ ve PARDUS kurup gördükleri eksiklikleri, şu şöyle olsa daha iyi olur dediklerini Pardus forum ve pisi forumda yazarlarsa, yazılım bilgisi olan Pardus için uygulama yazarsa, görsel tasarımcılar Pardus için logo, simge, duvar kağıdı tasarlarsa bu sistemler daha çok gelişir.

    Şöyle düşünün Pardus şuan 10 milyon kullanıcıya sahip olursa Talep çok olursa Devlet bunu görmezden gelebilir mi ? her yerde Pardus haberi duyarız ve Pardus'a Yatırım artar. Pardus gelişir büyür. yapıcı eleştirilere lafım yok ama karalayarak Eleştirenler bilerek veya bilmeyerek bu yorumlarla yerli yazılımı baltalıyorlar.

    Yerli Yazılım Gelişirse Ne Olur

    1- İstihdam artar. Bugün TÜBİTAK'ta Pardus geliştiricileri için bir istihdam söz konusudur. Bu yazılımlar geliştikçe yazılımcılarımız için iş ve ekmek kapısı olacaktır Pardus şuan TÜBİTAK tarafından geliştiriliyor. Yani mühendislerine devlet maaş veriyor.

    2- Tüketici kitlenin oluşması üretimi en çok etkileyen faktördür. Hiç para vermeseniz bile sadece kullanıyor olmanız, Pardus’ta büyük yeniliklerin ve gelişmelerin yapılmasına sebeptir. Bu yüzden kullanın, kullandırın.

    3- Her yıl Windows ve Mac işletim sistemleri alan kişi ve firmalar tarafından ülke milyon dolarlarca zarar ediyor. Dolar yükseliyor ve ekonomik krizi bizi vuruyor. Laptop firmaları freedos satış yapsa yada bu laptoplarda Pardus - pisi olsa kurumlar Pardus kullansa ülke ekonomisine katkısını düşünün. Bu katkı bizim cebimize de dolaylı yoldan yansır. Dolar düşer paranız değerlenir.

    4- Bu olumlu gelişmeler ancak kullanıcı sayısı artarsa olur. arz talep ilişkisi Pardus kullanıcısı çok olursa laptop satan firmalar Windows'lu PC satmak yerine Pardus'lu satar. Pardus'un daha çok gelişmesi içinde yine talep gerekir. Talep çok olursa devlet bunu görmezden gelmez yatırımına ivme kazandırır. bir çok kişiye istihdam açılır. Ekonomi büyür.

    5- bu çorbada benimde tuzum olsun diyorsanız bilgisayarınıza şimdi Pardus'u indirip kurun. Şu şöyle olsa daha iyi olur dediğiniz fikirleriniz varsa bunları Pardus forumda paylaşın.

    6- Unutma sen yoksan bir kişi eksiğiz.
    O kadar proje kullanıcı azlığı yüzünden mı iptal oldu güldürmeyin beni




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kelebekx3

    @Dexter Morgan, bu sistemdeki en büyük kısıtlardan birisi işlemci, bu sebeple mümkün olduğunca hafif dağıtımlara yönelmeniz uygun olacaktır.

    Kendi adıma Peppermint'i öneririm. Peppermint bir LXDE dağıtımı ama farklı masaüstü ortamlarındaki araçları çok güzel harmanlamış.




    @İzleVeÖğren , Pardus özgür yazılım dünyasına dahil bir dağıtım, bu sebeple özgür yazılımın mantığından hareketle milli gibi sıfatları kullanmak uygun değil. Hle "Milli OS" gibi ifadeler gerçekten çok komik oluyor. Farkında olun ya da olmayın açık kaynak/özgür yazılım dünyasına verilen her destek bir anlamda Pardus'a verilmiş oluyor, zira bu da aynı havuzdan besleniyor.

    Pardus'u hiç bir zaman son kullanıcı için uygun görmedim, zira hazırlanış amacı bile kamu kurumları, böyle bir dağıtım kamu kurumları için uygun olabilir, öncesi ve sonrasının tamamını dahil ediyorum. Eski pisi tabanlı Pardus geliştiricileri dahi topluluğu takmayan tiplerdi. Bir anlamıyla sanat için sanat yapıyorlardı. Gereksiz yere kraldan çok çok kralcı olan tipler bunun farkında olmayabilir, orası ayrı bir husus.

    Şu haliyle Pardus'un (Debian tabanlı olanı) açık kaynak dünyasına bir dağıtım olarak katkıları yok denecek kadar az. Kamusal ortamda kullanıcak araçlar geliştiriliyor, ama bunlar son kullanıcının pek ilgileneceği/kapsamına gireceği türden değil. Bu sebeple kamusal alan için uygun bir dağıtım, çok fazla zorlama yapmaya inanın hiç gerek yok.

    Eski Pardus'un tabanını kullanan Pisi Linux ise nerdeyse ölü bir yatırım, varlığı yokluğu bir şey kaybettirmiyor. Eskiden yapılanın üstüne pek bir şey inşa edilmiş değil, pisi paket yönetimini çatallayan SolusOS bile şimdilerde çok ileride, sürekli yeniliklerin peşinde koşuyor. Pisi geliştiricileri ise takıntılar havuzu peşinde çırpınmaktan başka bir şey yapmıyorlar.

    Ayrıca, geliştirilen her Linux dağıtımı benimdir, sizindir, hepimizindir. Bu özelliği insanlığa mal olmuş bir hareketi kısıtlamaya kimsenin akkı yok. Çok eskilerden beri süregelen ve klişeleşmiş "milli" vb. argümanları bırakmak lazım, bu haliyle özgür yazılıma gönül veren kitle tarafından oldukça itici bir hal alıyor. Zaten taban üstüne yapılan bir şey de yok, bolca PR çalışması var o kadar. Çok istiyorlarsa "Milli OS" yapmak sıfırdan çekirdek yazmakla başlasınlar işe, biz de helal olsun diyelim.

    Şu durumda Pardus kullanarak varılacak tek hedef kamunun güvenliği ve bağımsızlığıdır.

    Çorbada tuzu olmak için herhangi bir Linux dağıtımını kullanıyor olmak yeterlidir, zira Pardus dahi aynı orak kaynaktan beslenerek nemalanıyor. Gerçekten hamasi ve son kullanım tarihi geçmiş tadı veren (yani bayat) söylemlere hiç gerek yok. Pardus'un gerçekten bir yerlere gelmesi için niyet etmesi gerekenler de bizler değiliz, böyle bir niyetin izleri yok değil, ama bu niyette samimiyet ile ilgili bazı argümanlar eksik. Sırf maliyet açısından yapılan yaklaşımlar hiç hoş değil, açık kaynak ve özgür yazılım dünyasına yapılacak en büyük saygısızlıktır bu.
    İlginiz için teşekkürler hocam. Şuan pcde 720p videolar izlerken takılıyor. Peki bu takılmaları çözer mi pepper? Olmadı ucuz yollu bi 8400 gt falan alayım pcye




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dexter Morgan

    İlginiz için teşekkürler hocam. Şuan pcde 720p videolar izlerken takılıyor. Peki bu takılmaları çözer mi pepper? Olmadı ucuz yollu bi 8400 gt falan alayım pcye

    Alıntıları Göster
    Nvidia 6100 serisi GPU Nvidia-304 sürücüsü tarafından destekleniyor. Bu sürücü Linux çekirdeğinin 4.15.x sürümü ile uyumsuz (daha doğrusu basit bir yama ile kurulabiliyor ama uğraşmaya gerek yok), bu sebeple Ubuntu 14.04 tabanlı bir dağıtım yerine Ubuntu 16.04 tabanlı bir dağıtımı çekirdeğin 4.4.x sürümü ile kullanabilirsiniz. Çekirdeğin 4.4.. sürümü 2021 yılına kadar desteği sürecek LTS bir sürümdür. Peppermint ya da Lubuntu'nun, Ubuntu 16.04 tabanlı bir sürümü (çekirdeğin 4.4.x sürümünü içeren bir sürümü olmalı) deneyebilirsiniz. Ya da Debian kararlı sürüm (Stretch) tabanlı bir dağıtım denenebilir, örneğin SolydX ya da MXLinux olabilir. Bunlar Xfce masaüstü ile geliyor, RAM'dan yana sıkıntın olmadığı için kullanılabileceğini düşünüyorum. Nvidia 8400 ya da Nvidia 9500 gibi bir GPU ile çekirdeğin 4.15 sürümünü kullanabilirsiniz, çünkü bu GPU serileri Nvidia-340 sürücüsü tarafından destekleniyor. Ama Ubuntu 18.04 tarafında PPA deposu yardımıyla kurulum gerekiyor. Aşağıdaki komutlarla bunu gerçekleştirebilirsiniz. Önce Nvidia ayar yöneticisini kurup bu sürümü aşağıdaki ilk 2 komutla kilitlemek gerekiyor, çünkü PPA deposundaki Nvidia ayar yöneticisi eski GPU'lar ile sorun çıkartıyor.

    sudo apt install nvidia-settings
    sudo apt hold nvidia-settings
    sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa -y
    sudo apt update
    sudo apt install nvidia-340


    Not: Nvidia 9500 GPU ile 720P videoları hatta 1080P videoları sorunsuz izleyebiliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 22 Ağustos 2018; 0:36:50 >




  • Dexter Morgan kullanıcısına yanıt
    Pardus XFCE sürümünü yükleyin. Yüklerken swap alanını en az 8 GB bırakın. SSD harddisk alıp taksanız dicem ama sizin usb girişlerde 3.0 değildir. eski bir sistem. Bu sisteme para harcamak sonuç verse bile maliyetli olur.

    SSD hardsik + ekran kartı takviyesi baya performansı artırır ama maliyeti göz önünde bulundurun değer mi diye.
    http://forum.pardus.org.tr/t/acemiler-icin-pardus-nasil-yuklenir-resimli-anlatim-ayrintili/5960

    pardus yükledikten sonraki izlenimlerinizi ve performansını windowsa göre kıyaslayıp buraya yazarsanız başkalarınada örnek teşkil edebilir.

    ubuntu pardus kadar kararlı değil bu nedenle pardus öneririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İzleVeÖğren -- 21 Ağustos 2018; 22:8:6 >




  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    ''Ayrıca tüm Linux dağıtımlarını geliştirmek için verilen katkılar aynı havuza destek olark girer. bu özgür ve açık kaynak dünyasında meşhur olan ve açıklamaya kabil gerekmeyecek bir husus zaten.''

    Düşünceleriniz doğru sadece farklı pencerelerden baktık olaya. Siz linux felsefesinden ben milli görüşten.

    Pisi paket sistemini kullanan Pardus, ilk geliştirildiğinde GNU/Linux dünyasına bir çok yenilik getirmiş ve bir çok şeyin daha iyi yapılabileceğini dünyaya göstermiştir ancak; açık kaynak yazılımın doğası gereği bu geliştirmeler diğer projeler tarafından incelenmiş ve muadilleri de eşlenik sistemlere (örn: apt, sysV ve ağ yönetimi) de yansıtılmış ve Pisi temelli Pardus bu alanda görevini fazlası ile yerine getirmiştir. Dünyadaki gelişmeler ve Pardus'un Debian tabanlı olmasının sağladığı avantajları nedir? sorusunda da belirtilen maddeler de göz önünde alındığında, dünya açık kaynak geliştirme camiası ile daha entegre ve eşgüdüm içerisinde bir Pardus hem ülkemizin yazılım geliştirme hem de teknoloji üretme konusunda yeteneklerini arttırmaktadır.

    solus os 'sunda pisinin çatallaması olduğu söylenir ve distroda iyi bir sıradadır.

    Pardusa ne kadar destek olursak okadar gelişecektir. Pardusa nasıl destek oluruz:
    1. kullanarak
    2. forumlarda destek olarak.
    3. Pardus için biliyorsak uygulama yazarak
    4. Pardus için logo, simge, duvar kağıdı tasarlayıp bunları pardus forumda paylaşarak.
    5. Yenilikçi fikirler üretip şöyle olsa daha iyi olur dediklerimizi pardus foruma yaarak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İzleVeÖğren -- 21 Ağustos 2018; 22:23:44 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kelebekx3

    Nvidia 6100 serisi GPU Nvidia-304 sürücüsü tarafından destekleniyor. Bu sürücü Linux çekirdeğinin 4.15.x sürümü ile uyumsuz (daha doğrusu basit bir yama ile kurulabiliyor ama uğraşmaya gerek yok), bu sebeple Ubuntu 14.04 tabanlı bir dağıtım yerine Ubuntu 16.04 tabanlı bir dağıtımı çekirdeğin 4.4.x sürümü ile kullanabilirsiniz. Çekirdeğin 4.4.. sürümü 2021 yılına kadar desteği sürecek LTS bir sürümdür. Peppermint ya da Lubuntu'nun, Ubuntu 16.04 tabanlı bir sürümü (çekirdeğin 4.4.x sürümünü içeren bir sürümü olmalı) deneyebilirsiniz. Ya da Debian kararlı sürüm (Stretch) tabanlı bir dağıtım denenebilir, örneğin SolydX ya da MXLinux olabilir. Bunlar Xfce masaüstü ile geliyor, RAM'dan yana sıkıntın olmadığı için kullanılabileceğini düşünüyorum. Nvidia 8400 ya da Nvidia 9500 gibi bir GPU ile çekirdeğin 4.15 sürümünü kullanabilirsiniz, çünkü bu GPU serileri Nvidia-340 sürücüsü tarafından destekleniyor. Ama Ubuntu 18.04 tarafında PPA deposu yardımıyla kurulum gerekiyor. Aşağıdaki komutlarla bunu gerçekleştirebilirsiniz. Önce Nvidia ayar yöneticisini kurup bu sürümü aşağıdaki ilk 2 komutla kilitlemek gerekiyor, çünkü PPA deposundaki Nvidia ayar yöneticisi eski GPU'lar ile sorun çıkartıyor.

    sudo apt install nvidia-settings
    sudo apt hold nvidia-settings
    sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa -y
    sudo apt update
    sudo apt install nvidia-340


    Not: Nvidia 9500 GPU ile 720P videoları hatta 1080P videoları sorunsuz izleyebiliyorum.

    Alıntıları Göster
    Çok sağolun bilgilendirme için. Benim eski pcde de 9500 gt vardı az ekmeğini yemedim zamanında :) @İzleVeÖğren teşekkürler. Pardusu ilk çıktığı vakitler kullanmıştım. Taa ki projeyi sonlandırana kadar




  • İzleVeÖğren İ kullanıcısına yanıt
    Öncelikle SolusOS pisi tabanlı Pardus'un çatallaması değil, Ikey (ki kendisini LMDE'nin ilk çalışmalarından beri bilirim) sadece pisi paket yönetimini çatallamış ve kullanmıştır. Solus bağımsız (independent) bir dağıtımdır. Dağıtımdaki diğer bütün kompenetlerin Pardus ve Pisi ile bir ilgisi yoktur. Diğer projeleri almamıştır, çünkü harcanacak çabanın aynı oranda getirisi olmadığını anlayacak birisidir..https://distrowatch.com/table.php?distribution=solus

    Dediğim gibi Pardus şu an dahil hiç bir zaman son kullanıcıyı hedeflemedi, bununla ilgili zamanında yerel forumlarında topluluk yakınmalarına şahit olabilirdiniz. Bunun arkasındaki nedenlerden birisi iş yükü olarak gösterilebilir, bu iş yükü sebebiyle pek çok popüler uygulama resmi depolarına girmiyordu, eksikler bir miktar topluluk tarafından tamamlanıyordu. Mesela pisili Pardus'un en iyi KDE dağıtımı olarak gösterildiği, Distrowatch'da ilk 5 dağıtım arasında yer aldığı gibi şehir efsaneleri yayılmıştır, bunu hala söyleyenler bile vardır. Pardus'un KDE kullanımını öven bir kaç Blog sayfası var, ama bunlarda 1-2 tane blog sayflarından başka bir şey değil yani uluslarası olarak genel kabul edilmiş bir husus değil. Bizimkilerin abartması kısaca "kirpinin yavrusunu pamuğum diye sevmesi" kabilinden bir şey. DW'de ilk 5'e girmesi diye bir zaten yok. Bununla birlikte Müdür gibi bir proje gerçekten güzeldi, zamanında bir çok yenilikleri barındırıyordu. Ama YALI ve Kaptan gibi gereksiz projelerle uğraşılmasına ben hiç bir zaman anlam vermedim. Zaten KDE gibi bir masaüstü ortamını rahatlıkla özelleştirebilirdiniz ve YALI'da öyle ahım şahım bir kurulum sihirbazı değildi, kısıtları sebebiyle çalışan ortamdan kurulum yapamıyordunuz mesela. Şimdiki Pisi Linux geliştiricileri dahi bu hususu görmüş olmalılar ki Calamares yükleyicisini kullanmaya başladılar, bir diğer sebepte Calamares'in EFI desteği olabilir. İsabetli bir yaklaşım olmuştur, umarım takıntılardan ve bunların sebebi iş yükünden kurtulup dağıtımla ilgili yepyeni projeler sunabilirler.

    Kendi adıma APT'nin Pisi paket yönetiminden aldığı bir şey olduğunu bilmiyorum, "apt merge from pisi" kabilinden yaptığım gezintilerden bir sonuca ulaşamadım. Kaptan ve Müdür bir kaç projede kullanılyordu sanırım, mesela Kaptan Kaputan olarak Mageia'ya aktarılmıştı. Böyle aktarımlar özgür yazılımın evrenselliğinin bir göstergesi.

    Debian tabanına geçişin en büyük mazeretlerinden birisi, hazır olan bir tabanı kullanarak, paket bakımı gibi işleri minimuma indirmekti. Böylece daha az uğraşla daha efektif bir çalışma öngörülüyordu, bununla birlikte arta kalan iş yükünün dağıtıma nerdeyse hiç bir katkısı olması. Lider Ahenk, Ahtopot ve Engerek gibi geliştirilen projeleri takdir ediyorum. Kurumsal ortamlarda geçişi kolaylaştıcak projeler bunlar. Bu bile Pardus'un asıl hedefi hakkında bizlere/sizlere bilgi verebilir, zira güncel Pardus'ta da son kullanıcı için yapılmış nerdeyse hiç bir proje yok. En basitinden sahipli sürücüleri yükleyecek bir araç yapabilirler.

    Tüm bunlara rağmen bir Linux dağıtımının Milli olarak lanse edilmesi çok yanlış, içerisinde milli yazılımlar bulunan bir yerel bir Linux dağıtımıdır. İşletim sistemi ve dağıtımlar arasında birbirinin kapsayan bir çok husus bulunduğu için burada bir anlam kargaşası mevcut. Hele tasarruf tedbiri olarak lanse edilen bir araç olarak gösterilmesini kendi adıma menfi buluyorum, zira bir Linux dağıtımını öne çıkarması gereken asıl değerler arasında oldukça alt sıralarda kalabilecek bir argüman. Nedenini daha önce belirtmiştim.

    İşte bu sebeple, güvenli ve güvenilir bir Linux dağıtımının yaygınlaşması için kullanılacak asıl PR argümanları, özgür ve açık kaynak olduğu, güvenli ve güvenilirlik argümanları olmalı. Kamu dışında hedefleri varsa, son kullanıcı için araçlar geliştirmeli ve bunlar sayesinde kullanılabilirliği artırarak kullnıcı çekmeliler. Kısaca Milli OS gibi tabirlerle PR çalışması yapmak "taşıma su ile değirmen döndürmek" kabilindendir.

    Kendi adıma her yerde söylediğim gibi, Pardus'u kamunun özgür yazılıma geçiş projesi için çok çok önemsiyorum, ama sıradan bir kullanıcı olarak Pardus kendisini önemseten bir argüman sunmuyor. Burada yazılanlar emek harcanmadığı anlamına gelmez, emek veren tüm geliştiricileri bilahare tebrik ediyorum, kamusal alan için hazırlanan yazılımlar gerçekten takdire şayan. Bu açıdan, ilgili yazılımlara verilen emeklerin görmezden gelinmesi bir saygısızlık saygısızlık olur. Umarım Pardus kamuda önemli bir yer teşkil eder ve arkasındaki ekip sorumluluğun daha fazla farkında olur. Asıl beklenen, artık gerçekçi adımların atılmasıdır, güzel bir çalım atıp tribünlerin çoşturulmasından ziyade, güzel bir gol bekliyoruz.

    Saygılar, iyi geceler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 22 Ağustos 2018; 0:36:17 >




  • Dexter Morgan kullanıcısına yanıt
    [quote=]Dexter Morgan @ 21 Ağustos 2018 23:04:57

    Çok sağolun bilgilendirme için. Benim eski pcde de 9500 gt vardı az ekmeğini yemedim zamanında

    Nvidia-340 sürücü kurulumunda bir düzeltme yaptım, güncel sistemlerde kullanılan Bumblebee paketini sehven eklemişim, bunu çıkartarak mesajımı düzenledim, bilginize.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 22 Ağustos 2018; 0:40:4 >
  • MXLinux öncelikli olabilir.
    3.x çekirdeğini kullanması sebebiyle CentOS kurulabilir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.