Şimdi Ara

7nm sürecindeki Vega oyunculara sunulmayacak, yerine Navi mimarisi geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Geçen yıl başladığı Vega grafik mimarisini 7nm sürecine geliştirerek gelecek yıl itibariyle piyasaya sürmeyi planlayan AMD’nin bu mimari ile olan macerası tamamlanmak üzere. Sırada ise Navi mimarisi var.


     


    Navi mimarisi ne zaman?


     


    Computex 2018 fuarında AMD’ye yakın kaynaklardan bilgi edinmeye çalışan pek çok teknoloji sitesi ilginç bir sonuç ile karşılaştı. 7nm sürecindeki Vega grafik birimi oyunculara sunulmayacak ve profesyonel tarafa özgü olarak kalacak.


     


    AMD’nin PS5 konsoluna yetişmek üzere Sony ile birlikte Navi mimarisi üzerinde çalışmaya başladığı biliniyor. Ayrıca Apple ile de yarı özel grafik birimleri için bir ortaklık söz konusu. Lisa Su’nun Radeon teknoloji grubunun üçte ikisini yarı özel grafik yongaları için ayırdığı ifade ediliyor.


     


    Diğer bir değişle Radeon grubunun sadece üçte biri yeni bir oyuncu ekran kartı geliştirmek için çalışıyor. Haliyle bütçe de sınırlı olunca ekibin eli kolu bağlanmış oluyor. Raja Khoduri’nin AMD’den ayrılış sebepleri arasında bunun olduğu da iddialar arasında.


     


    Özelleştirmeye daha fazla kaynak ayrılması nedeniyle 7nm sürecindeki Vega mimarisinin oyunculara sunulması düşük bir ihtimal olarak kalıyor. Zaten Lisa Su buna dair herhangi bir işaret de vermedi. Daha çok Apple’ın gelecek yıl Mac bilgisayarlarında yer vereceği bir yarı özel grafik birimi olacak.


     


    Ayrıca Bkz.Intel’den 22 çekirdekli masaüstü işlemci

    AMD’nin planı gelecek yılın ikinci yarısında 7nm sürecindeki Navi 10 mimarisini oyunculara sunmak. Polaris dönemindeki gibi orta seviye bir çekirdek olan Navi 10, Radeon RX 680 ekran kartına hayat verecek. 8GB GDDR6 bellek ile desteklenecek ekran kartı GTX 1080 ve GTX 1080 Ti arasında bir performans ortaya koyacak. Fiyatının ise 300$-400$ aralığında olması bekleniyor.


     


    Navi mimarisi GNC olarak da bilinen yeni nesil çekirdek yapısından uzaklaşıyor ve 64 işlem birimi - 4096 çekirdek kısıtlamasından da kurtuluyor. AMD’nin daha esnek yapıda bir yonga geliştirme imkanının olduğu belirtiliyor.


     


    2021 yılına kadar Navi 10 ile piyasada kalacak AMD’nin asıl güçlü grafik birimi olan Navi 20’yi sahaya süreceği konuşuluyor. HBM 3 bellek ile desteklenecek Navi 20 en iyi oyuncu ekran kartlarına hayat verecek.


     


    Bunlar şimdilik resmi olmayan bilgiler ancak kesin olan şu ki Nvidia’ya rakip olabilecek bir Radeon ekran kartı gelecek yılın ikinci yarısına kadar gelmeyecek. Bu da Nvidia’ya çok geniş bir hareket alanı kaldığı anlamına geliyor.


     







  • oyuncular ölsün

  • zaten Amd bu saatten sonra Pc oyuncularına bir halt yapmaz maks orta seviye ekran kartı. Karlılığın Pc oyunculuğu dışında olduğunu gördü ve haliyle tüm kısıtlı kaynaklarını oraya kaydırıyor. Gayet mantıklı ve geleceğe yönelik bir hareket

  • bir konsola proje yapip 100 milyon satmak varken 2 milyon kisinin alacagi high end bir karta kaynak ayirmamak mantikli bir hareket olabilir amma tepe seviye de de rekabet olsa guzel olurdu insan ozluyor o gunleri

    Bu muhtemelen son proje olacaktir ps6 diye bi cihazin cikmasi zor gorunuyor tamamen bulut servisine donusmesine az kaldi

  • RX 680 nin performansı Playstation 5 in performansı hakkında fikir verir nitelikte.

    RX 680 : GTX 1080 - GTX 1080 TI arası.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Question-X -- 14 Haziran 2018; 13:11:45 >
  • Ben de öyle düşünüyorum. PS5 neslinden sonra fiziksel konsol devri büyük ihtimal biter. Netflix gibi aylık veya yıllık ödeme yaparak oyunlar stream şekilde TV, Akıllı telefon ve PC üzerinden oynanır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dürüstİnsan -- 15 Haziran 2018; 2:18:12 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Online oyunları adam gibi oynadıkta bulut teknoloji kaldı. Dediğiniz anca 20-30 yıl sonra olur sanal teknoloji başlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cilduz -- 14 Haziran 2018; 14:41:37 >
  • bulut için daha çok erken en azından Türkiye gibi kotadan bile kurtulamamış ülkeler için

  • Ne bulut sistemi arkadaşlar. Daha iyi sömürecek bir sistem kurulmadıkça aynen devam.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dürüstİnsan

    Ben de öyle düşünüyorum. PS5 neslinden sonra fiziksel konsol devri büyük ihtimal biter. Netflix gibi aylık veya yıllık ödeme yaparak oyunları stream şekilde TV, Akıllı telefon ve PC üzerinden oynanır.

    aradaki delayle pingle o işi yapamazlar. ancak ilerlemeli senaryo bazlı oyunları oynatabilirler millet cs de 5ms nin hesabını yapıyor ben bu teknolojinin olsa bile vakit alacağını her oyununun bu çatıda oynanamayacağını gene bazı oyunların bu yapıdan ayrı takılacağını düşünüyorum.
  • eric13 E kullanıcısına yanıt
    Ne yazikki durum dediginiz gibi hocam. Mcm uretimi de yalan oldu, en azindan simdilik. Ilk zaten instict dedikleri pro/ai/derin ogrenme pazari icin cikaracaklar. Bunu da 7nm gibi yeni ve uretim verimi dusuk node 'da yaparlar.
    Mcm uretimi gpu'lar bu pazarda sikintisiz calisir. Simdiki super bilgisayarlar, pro isi yapan yazilimlar ve maden pazar coklu gpu kullaniyor zaten. Ama sikinti oyunlsrin api arayuzunde. Tek bi gpu gosteremeyi basaramadilar ablasilan, henuz.



    Navi de yine konsol pazarini esas alarak uretilecek deniyor. Artik bunla mi yoksa kirpilmis Vega ile mi orta segment karti cikaracaklar, zamanla belli olur.



    Oysa Ryzen ile iyi kazaniyor olmalari gerekiyor. Server pazarindan 20%lik pazar payi kapsalar, gelirlerin katlar ve uzerine eklemis olurlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeviGerman -- 14 Haziran 2018; 20:40:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkesin AMD'nin yarı-özelleşmiş sistemlere yaptığı yatırımdan gördüğü faydayı tartması gerekiyor. Hatırlayın, Playstation 4 ile ilk APU-konsol türevi piyasaya çıktığında Nvidia'dan bir SteamBox atılımı gelmişti, ondan sonraki çözümlere rakip bulunamuyor. Yeni sistemde GCN olmayacak, VLIW2 olacak. GCN de zaten 4 döngüde işletilen VLIW vardı. Yani 4 katı sayıda işlemci ama 4 kat gecikmeli izlek. Şimdi, GCN'nin en yararlı kısımları derlendi ve yeni bir paket halinde yine VLIW formatında sunulacak. VLIW2 olacak bu sefer; GCN gibi 4 işlemci çalışırken sonuçları saklanıp ikinci döngüde değerlendirilebilecek. Özellikle uzun işlem yaparken zamanlayıcı baskısını düşürmekte işe yarayacak. Normalde GCN'ye geçişte VLIW4 zamanlayıcısı 4 kat önemdeydi, GCN ile döngü sayısına denk çalışması gerekir oldu gölge işlemcilerin atıl kalmaması için. VLIW2'de ise zamanlayıcı gecikirse, tıpkı GCN gibi, tek iş döngüsü kaybı olacak sadece. Yalnız, tek komuttan iki işlem yapılabileceği için(uzun işlem) zamanlayıcı baskısı bir yarısı kadar daha azaltılmış olacak. VLIW4 ile arada 8 kat zamanlayıcı komut döngü derlemesi kazancı var yani sonuç olarak.
    Şu rapid packed math dedikleri bunun ön adımı: AMD'nin hâlâ 128 ROP'lu ekran kartı yok Vega sınıfında. Bu olduğu takdirde 64 yazım işlemi 128 yazıma çıkarılmış olacağından bu denklik sağlanmış olacak. Bunun da rapid packed math kullanımı gerektirmesi, ne kadar özelleşmiş kodlama ile beklenen performansı göstereceğini açık ediyor. Bu da, konsol özelleştirmesine gereksinim duyulacak demek oluyor zaten. Bu nedenle konsollarda uygulanıp, daha directxteki yerini bulmadan uygulanmaya başlanacak taslak öncül elemesi gibi özelliklerden biri daha duyurulacak demektir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: eric13

    zaten Amd bu saatten sonra Pc oyuncularına bir halt yapmaz maks orta seviye ekran kartı. Karlılığın Pc oyunculuğu dışında olduğunu gördü ve haliyle tüm kısıtlı kaynaklarını oraya kaydırıyor. Gayet mantıklı ve geleceğe yönelik bir hareket
    Karlılık pc oyunculuğu dışında öyle mi? Nerde mesela? Konsol oyunculuğunda mı?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mamad

    Karlılık pc oyunculuğu dışında öyle mi? Nerde mesela? Konsol oyunculuğunda mı?

    Alıntıları Göster
    Profesyonel pazar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Johan Elmander

    Profesyonel pazar.

    Alıntıları Göster
    Pc oyunculuğunu katmak için donanım satışlarını dahil etmen gerekiyor, hep maliyet bunlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dürüstİnsan

    Ben de öyle düşünüyorum. PS5 neslinden sonra fiziksel konsol devri büyük ihtimal biter. Netflix gibi aylık veya yıllık ödeme yaparak oyunlar stream şekilde TV, Akıllı telefon ve PC üzerinden oynanır.
    Kapitalizmin faşizmin ürünü bulut oyunculuğa biz gerçek oyuncular izin vermeyeceğiz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Johan Elmander

    Profesyonel pazar.

    Alıntıları Göster
    Ee bu yeni mi olmuş peki?

    Hadi onu da geçtim, Amd son 10 yılda pro donanımlarda ne yapmış?

    Ya da Nvidia pro pazarda Amd'den çok çok daha ilerde olmasına rağmen nasıl oluyor da en fazla geliri (hem de kalemlerin birkaç katı olacak şekilde) oyun donanımlarından kazanıyor?

    Forumun en büyük handikapı, eski bilgili adamların forumu terkedip sırf sallama konuşan adamların cirit atmaya başlaması oldu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mamad

    Ee bu yeni mi olmuş peki?

    Hadi onu da geçtim, Amd son 10 yılda pro donanımlarda ne yapmış?

    Ya da Nvidia pro pazarda Amd'den çok çok daha ilerde olmasına rağmen nasıl oluyor da en fazla geliri (hem de kalemlerin birkaç katı olacak şekilde) oyun donanımlarından kazanıyor?

    Forumun en büyük handikapı, eski bilgili adamların forumu terkedip sırf sallama konuşan adamların cirit atmaya başlaması oldu.

    Alıntıları Göster
    Hayır, tabi ki PC pazarı çok daha önde karlılık olarak. nVidia tarafında gaming pazarı profesyonel pazarının önündedir doğru.

    Ancak AMD tarafında Vega'da saçma işler oldu. Önce iMac Pro'lar, sonra da Radeon WX kartlar yüzünden neredeyse hiç göremedik Vega'yı gaming pazarında. Radeon WX9100 oldukça başarılı oldu.(En azından benim gözlemim bu)

    Ve gaming pazarına adam gibi girememesine rağmen AMD Vega'dan mutsuz sayılmaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johan Elmander -- 15 Haziran 2018; 12:56:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Aslinda bir yildir firsat oldukca yazdigim bir sey... server/ai/derin ogrenme su an (gecen yil) oyun pazarina gore daha az gelir sagliyor Nvidia'ya (Amd icin de gecerli) ama her yil kar oranlari katlana katlana artiyor.



    2017'de bir onceki yila (veya yillara gore) 300% kusur artti. Oyun pazari satislari ise 2 haneli artis gosterdi. Halrn en buyuk gelir kaynagi oyun dunyasi. Ssdece bu bir kac yila kalmaz degisecektir. Firmalar da bunun farkinda. En tepe modelleri olan titan v ve 7nm vega instinct oyunculari icin uretilmiyor.





    @mamad nedir bu eskiler sevdasi anlamis degilim. Nostalji duygusu mu?



    2010 uyesi olarak diyorum ( diger hesabim)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine de 100 milyona ulaşmak için geçen seneleri düşünmek ve orada elde edilen kazanca bakmak gerek. Yani konsolun kendisi 400 dolar olabiliyorken acaba içinde grafik birimi ne kadarlık bir maliyet kalemi olur buna bakmalıyız. Aslında bununla ilgili bir makale tarzı haber olsa şu sitede de eski günlere döndüğümüzü hissetsek diye düşündüm. Yani grafik birimi üreticilerinin konsol ve kendi kartlarından kazandıkları, AIB kısmında ne kadarlık bir dağılım yaşandığını falan da hatta ele alması güzel olurdu. Tabii ekran kartı fiyatlarının coştuğu dönemde tam ele alınacak konuydu ama hala geç değil. @fx57 oldu ki değerlendirecek vakit ve veriyi bulmak zorlayıcı olmazsa böyle bir şey güzel olur sanırım? Zira yeni nesil konsollar da küçük de olsa dile getiriliyor (ps4'ün son dönemece girmesi bilgisi ve geçen zaman nedeniyle)


    edit: hdtv'nin mesajını alıntılamıştım ama maalesef forum altyapısı o kısmı çıkartmış :/ @hdtv



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St Batuhan -- 19 Haziran 2018; 9:56:34 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.