Şimdi Ara

Milli Baz İstasyonu Projesi: ULAK [Ana Konu]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
4
Favori
5.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forumda böyle bir konunun bulunması gerektiğini düşünüyorum. Medyada projeyle ilgili haberleri takip edenler vardır. Ulak projesi telekominikasyon sektöründe ulaşılacak birçok amaca yönelik başlatılmış bir proje olmasına karşın, kısaca milli baz istasyonu projesi olarak nitelendiriliyor. Bu alanda bilindiği gibi Huawei, Zte, Ericsson gibi dünya çapında şirketler faaliyet gösteriyor ve bu projede Türkiye'yi bu lige taşımak hedefler arasında.

    SON GELİŞMELER

    Önemli: Turkcell tarafından 2019'dan itibaren 4 yıl boyunca toplamda 2650 sahada Ulak baz istasyonu kullanılacak, imzalar İspanyadaki GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde atıldı. Türkiye'nin kuzeyinden başlanarak istasyonlar diğer bölgeler de dahil edilerek yaygınlaştırılacak

    FAYDALI BİLGİLER
    *Projenin şu an 4G (LTE) istasyonları geliştiriyor olsa da asıl hedefi 5G ve ilerisine yönelik ürünler geliştirmek.

    *Projeyi Aselsan (ana yüklenici), Netaş ve Türk Telekom'un sahip olduğu Argela şirketleri ortak olarak yürütüyorlar. Şu an için Ulak Haberleşme A.Ş. adlı bir şirket de kurulmuş vaziyette. Aselsan uzak telsiz birimini (RRU), Netaş temel bant birimini (BBU) ve Argela gerekli yazılımları geliştiriyor.

    *Her ne kadar baz istasyonu denilince insanların aklına sürekli gördükleri antenler gelse de, bu proje antenleri değil asıl işlevi gören cihazları içeriyor, yani uzak telsiz birimi (RRU, antenlerin yakınlarında gözüken ve kare-dikdörtgen şeklindeki cihazlar) ve temel bant birimi (BBU, dışardan gözükmeyen, baz istasyonun kabininin içinde olan ve asıl iş olan gelen ve giden şebeke sinyallerinin işlenmesi işini icra eden cihaz). Aşağıda bu proje kapsamında geliştirilen ana bant ünitesinin ve uzak telsiz ünitesinin resimlerini görebilirsiniz:

    Milli Baz İstasyonu Projesi: ULAK [Ana Konu]


    Üretilen Uzak Telsiz Birimleri (RRU)

    Milli Baz İstasyonu Projesi: ULAK [Ana Konu]
    Milli Baz İstasyonu Projesi: ULAK [Ana Konu]


    Temel Bant Birimi
    Milli Baz İstasyonu Projesi: ULAK [Ana Konu]

    *Birkaç yıldan beri devam eden ürün geliştirme ve test çalışmalarının nihayete eriyor olmasıyla, Türkiye genelindeki birçok sahada faal olarak Ulak kullanılmaya başlandı. En son 17 Mayısta Ulaştırma Bakanı'nın Kars'ta katıldığı törenle resmen hizmete alındı. Aşağıdaki videoda törende Ulak üzerinden yapılan görüntülü görüşmeyi izleyebilirsiniz:
    http://www.milliyet.com.tr/Milliyet-Tv/video-izle/yerli-ve-milli-baz-istasyonu-ulak-hizmete-girdi-VFyido4i6Iuw.html

    *Haberlerde geçen ifadelere göre yaklaşık olarak toplamda 1800 Ulak baz istasyonu peyder pey hizmete alınacak. Bu sayının yaklaşık 1000 tanesi Evrensel Hizmet kapsamında GSM erişimi olmayan noktalara kurulacak altyapılarda, kalan yaklaşık 600-800 arası Ulak ise telekom operatörlerinin kendi altyapılarında kullanılacak. Sonraki senelerde ise üretim kapasitesinin artmasıyla 10 bin adetlik sipariş bekleniyor.[1] Aynı zamanda Vietnam ile 3 bin adetlik bir sipariş görüşmesi de yapılmış. [1]


    *Projenin internet sitesinden daha ayrıntılı bilgiler de elde edilebilir. Ayrıca şu anda istasyonların faal olduğu ve kurulacağı sahalar da harita üzerinden işaretlenmiş, meraklıları bakabilirler:
    http://www.ulakhaberlesme.com.tr/index.php/tr/ulaksahalar

    Milli Baz İstasyonu Projesi: ULAK [Ana Konu]


    Önceki gelişmeler

    *Evrensel Erişim projesi Faz 1 kapsamındaki kurulumlar giderek artarken Faz 2 için kurulumlar da başladı. Diğer taraftan Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone için ilk ticari şebeke kurulumları da hayata geçmiş bulunuyor. Şu an ülkenin muhtelif noktalarında (İstanbul, Rize, Ankara gibi) Turkcell 12, Türk Telekom ve Vodafone 7şer istasyona sahip. Haritanın en güncel hali şu şekilde:
    Milli Baz İstasyonu Projesi: ULAK [Ana Konu]

    Ayrıca geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesine de Ulak istasyonu kurulduğu haberlerini okumuştuk. Harita üzerinden de bunu teyit etmek mümkün. Turkcell'e ait olan o istasyon:

    Milli Baz İstasyonu Projesi: ULAK [Ana Konu]

    Tüm sahalar için:http://www.ulakhaberlesme.com.tr/index.php/tr/ulaksahalar

    *Yurtdışına ihraç için Azerbaycan, Katar ve Arnavutluk ile görüşülüyormuş.

    *Ulak sayesinde kamu güvenliği altyapısı için "kripto iç ağ" oluşturulacakmış.

    *Emniyet ve jandarmanın mevcuttaki darbant veri aktarma sistemi yerine ikame edilecek Ulak altyapısı sayesinde genişbantta resim ve video gönderme imkanı olacakmış.

    *Ulak için yıl sonu ciro hedefi 250 Milyon lira imiş.

    *Hali hazırda üretilen Ulak istasyonları piyasaya göre yüzde 25 daha pahalı üretiliyormuş, maliyet zamanla düşecekmiş.

    *5G istasyon için 1-2 operator ve 3-4 büyük firma ile görüşmeler varmış.

    (Kaynak:http://www.haberturk.com/milli-baz-istasyonu-ulaka-yurtdisindan-talep-geldi-2010046-ekonomi)


    *Sürecin gelişimini görmek adına projeyle alakalı bazı köşe yazılarını da ekliyorum
    http://www.haberturk.com/yazarlar/guntay-simsek-1019/2011744-ulak-nereden-nereye-nasil-geldi
    http://www.bloomberght.com/ht-yazarlar/guntay-simsek/2120661-erdoganin-2023-planindaki-ingiltere

    [1]http://www.bloomberght.com/ht-yazarlar/guntay-simsek/2101131-yabanci-ilgisiyle-yerli-ulak-5g-yolunda
    http://www.haberturk.com/yazarlar/guntay-simsek-1019/1538847-45gde-yerlilik-kriteri-imkansiz-gibi
    http://www.bloomberght.com/ht-yazarlar/guntay-simsek/1985493-thyde-dusen-yolcu-sayisini-nasil-yorumlamali
    http://www.haberturk.com/yazarlar/guntay-simsek-1019/1365365-45gde-yerlilik-orani-bakin-ne-oldu
    http://www.bloomberght.com/ht-yazarlar/guntay-simsek/1832049-45gde-yerli-ulaka-siparis-yok

    *Çeşitli tanıtım videoları & röportajlar & faydalı linkler
    https://www.youtube.com/watch?v=xprEFZhfe6Q
    http://video.haber7.com/video-galeri/119057-yerli-ve-milli-baz-istasyonu-ulakta-geri-sayim
    https://www.youtube.com/watch?v=DlE6r3LNAaw
    https://www.ssm.gov.tr/website/contentlist.aspx?PageID=1077&LangID=1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boyzof -- 26 Şubat 2019; 19:58:24 >







  • Dediğiniz gibi bir yöntem ülkemizde zaten kullanılıyor, 800mhz daha çok kırsal bölgelerde(ki vodafone, Tt şehirlerdede bunu bol bol kullanıyor), 1800mhz, 2100mhz(Tamamı Turkcell), 2600mhz şehirlerde yoğun bölgelerde kullanılıyor.
    450mhz kullanmak bana kalırsa sadece kaynak israfı olur, destekleyen telefon,işlemci,modem neredeyse yok, 800mhznin daha sık kullanması verimlilik açısından çok daha iyi olur.
  • Böyle teknik konular görmek güzel forumda nadirende olsa.
  • Güzel bir konu. Evrensel fon ile kurulacak olan köylere 4.5g listesi var mı? Peki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evrensel fon ile acilen 450 MHz LTE şebekesi kurulması gerekiyor. hiç interneti olmayan ve olamayacak yerlere ancak bu band ulaşabilir.
  • O bandı destekleyen telefon nerdeyse yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kim kullanıcak harbi o bandı üst segment telefonlarda bile yok
  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    LTE450 yaklaşık 20 KM kapsama yarıçapı sağlıyor. Bundan dolayı Ruslar kullanıyor az nüfuslu yerlerde. Destekleyen telefon var mı bilmem ama USB modemlerle falan kullanıyorlardır sanırım ya da destekleyen tek tük birkaç telefonla. Hani yerleşim yerinde yine 800 MHz ver, dışında ise 450 MHz ile ver; mantıklı bir şey aslında.

    ULAK gelişmeleri de iyi. RRU fotoğraflarını da görmek iyi oldu, artık yeni kurulan istasyonlara bakacağım ama genelde bu tarafta Ericsson ERS'ye geçiliyor sanırım, Ulak görmeyiz muhtemelen.
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Türk telekomun wimax vermesinden daha mantıklı olurdu dediğiniz gibi ona özel modemler satabilirler evde internet erişimi için kullanılabilir
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Dediğiniz gibi bir yöntem ülkemizde zaten kullanılıyor, 800mhz daha çok kırsal bölgelerde(ki vodafone, Tt şehirlerdede bunu bol bol kullanıyor), 1800mhz, 2100mhz(Tamamı Turkcell), 2600mhz şehirlerde yoğun bölgelerde kullanılıyor.
    450mhz kullanmak bana kalırsa sadece kaynak israfı olur, destekleyen telefon,işlemci,modem neredeyse yok, 800mhznin daha sık kullanması verimlilik açısından çok daha iyi olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilirKişi00 -- 30 Mayıs 2018; 15:1:8 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    BilirKişi00 B kullanıcısına yanıt
    Çok fazla kullanım alanı olacak bir şey değil belki ülkemizde ama Doğu bölgelerde kullanılabilir. Çünkü buralarda hem engebeden dolayı yüksek frekanslar sorun yaşıyor hem de nüfus azlığından dolayı operatkörler yatırım yapacak sebep görmüyor. Bundan dolayı hala bile televizyonlarda telefon çekmeyen yerler görebiliyoruz.

    Rusya LTE450 belli bölgelerinde kullanıyormuş. Çünkü kilometrekareye düşen ortalama nüfus 1 olan ya da olmayan yerlere maliyetli yatırımlar yapmak yanlış. Ancak buraları tamamen sinyalsiz bırakmak da doğru değil. Bu durumda bir adet istasyon ile 20 KM yarıçapta, ya da 40 KM çapta bir daireye hizmet vermek oldukça ucuza geliyor. Hem operatöre masrafı az oluyor, hem de o bölgelere gidenler kapsama sorunu yaşamıyor. Ama sanırım bu banttaki frekans bant genişliği çok az ki, sabit vermek için pek mantıklı olmayabilir. Hani kullanıcı sayısı biraz artarsa performans çok düşebilir. Nüfus olan yerlerde 800 MHz şart.


    @BilirKişi00
    Ülkemizde şehir içi ya da dışı LTE destekli baz istasyonlarında zaten 800 MHz yayını yapılıyor genelde. Bu istasyonlar güncellendikçe 1800 ve 2600 geliyor zamanla. Vodafone tek 900 MHz'den 4G veriyor yer yer. LTE450 zaten nüfusu çok seyrek yerler için. Nüfus olan yerler için 800 ve 1800 ikilisi en iyisi. Kapsamayı 800 ile sağla, istasyona yakın yerlerdekilere de 1800 ile hız ver hani. 800 kullanmanın sıkıntısı işte nüfusu az olan yerlerdeki baz istasyonu yoğunluğunun daha yüksek olmasından dolayı maliyetinin fazla olması. Doğu kesimler için LTE450 gayet kapsama için ideal olabilirdi. Ama LTE450 kullanan cihaz da yoksa bu altyapıyı da kurmanın anlamı yok dediğiniz gibi. Turkcell az nüfuslu yerleşim yerlerinde bir konteyner üstüne bir RRU ve bir anten ile 2G/3G sinyali veriyor zaten. Tabi LTE450 ile her köye böyle bir istasyon kurmaktansa bir istasyonla birçok köyü kapsayabilir. Doğu'da kaldığım yer öyleydi, dağınık yerleşim dağınık köylerden oluşan bir belde merkezinde bir istasyon var. Diğer mahallelere sinyal ulaşamıyor bile, buralarda da dediğim basit istasyonlardan var. Onun yerine tek ortadaki istasyon ile kapsanabilirdi bütün bölge.




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    462.5 – 467.5mhz aralığıymış yani 5mhz bant genişliği var oda 30 küsür mbit eder fena bir değer değil aslında vodafone aynı bandta şehir içi yayın yapıyor.
  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    Vodafone'u düşününce doğru. Yine de nüfus olan yerlerde en azından 800 MHz yayını taraftarıyım, cihaz sıkıntısı olmasa 450 de olur tabi de cihaz sıkıntısı da var sanırım.
  • Dusuk bank yuksek kapsama alani. Lte450 tum turkiyede olmasi lazim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • cumhurfatih C kullanıcısına yanıt
    Sahip olan cihaz desteği çok sıkıntılı.
  • 450 mhz bandının askeri amaçlar için ayrıldığını duymuştum yanlış hatırlamıyorsam. Bu arada ulak istasyonunun devreye alındığı sahaların sayısı 80 olmuş, anlaşılan hızlı bir şekilde yayılacak.
  • Aktif saha sayısı 85 oldu hızlı ilerliyor maşallah

    Milli Baz İstasyonu Projesi: ULAK [Ana Konu]

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3 gün oldu dayı hala 85 bakalım ne zaman güncelleme olacak ulak haberleşme sitesinde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu evrensel faz-1 ULAK saha sayısı : 489 diyor.

    85 adet olan ile arasındaki fark tam olarak nedir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: İstanbul Beyefendisi

    Bu evrensel faz-1 ULAK saha sayısı : 489 diyor.

    85 adet olan ile arasındaki fark tam olarak nedir?
    Faz 1 için kurulacak toplam sayı 489, kurulu olan 85.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: boyzof

    Faz 1 için kurulacak toplam sayı 489, kurulu olan 85.

    Alıntıları Göster
    Anlamadım?
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.