Şimdi Ara

Yeni Dünya Düzeninde Engelli Olmak

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
625
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Engelliler haftasının son günündeyiz. Yalnız bu sefer günün anlam ve önemine uygun laflar hazırlamadım. Bilinen şeyleri söylemeye de gelmedim. Sanki bizlere iade ediliyormuş gibi gösterilen ama aslında gün geçtikçe elimizden alınan haklardan söz etmeye geldim. İnsanların mayasının düzelmediği şu ortamda bizlere iade edilen hiç bir hak yoktur.

    -En bilindik konu olan ötv indirimli araba geyiğine gelelim. Niye en dandik arabadan bile %60 ek vergi alıyoruz? diye soran yok. Bilimle ve üretimle ilerlemek yerine vergilerle yönetici kesimini finanse ediyoruz. Onlar da bu rahatlığa alışıp işlerini gevşek tutuyorlar. En çok para dönen yerlerden vergi almayıp maaşlı çalışanın sırtına biniyorlar. Sonra da ekonominin çivisi çıkıyor. Bilim ve üretim olmadığı için paramız sürekli değer kaybediyor. Son 4 yılda arabaların ötvsiz fiyatı 2,5 kat zam yedi ve indirimle kazandığımızın kat kat fazlasını kaybettik.

    -Vergi indirimi, ötvsiz araba, engelli aylığı, bakım aylığı, tekerlekli sandalye bağışı gibi yardımların gereğinden fazla reklamı yapılıp engelliler ''alan el'' gibi gösteriliyor. İmkanı olmayanların bunlardan çok daha fazlasına ihtiyacının olduğunu söylemekle beraber, 90 binden fazla katılanın olduğu EKPSS'de 2500 atama yapılacağı bilgisini de buraya bırakayım.

    -İş imkanlarına gelelim. Engellilerin hakim savcı doktor öğretmen falan olmaları tamamen yasaklanmış durumda. Niye çünkü gerektiğinde en uzak merkeze atanmaları gerekiyormuş. Engelli vali, kaymakam, milletvekili, bakan bulamıyoruz ülkede. Omurilik felçliler çağrı merkezine alınsın, down sendromlular garsonluk yapsın, otizmliler temizlikte çalıştırılsın. Engellilik ufku bu kadar. Biz zaten yarım insanlarız kendimizi geliştirmek neyimize...

    -Eğitim. SGK eskiden belli bir yaş altına akülü sandalye ödemesi yapmıyordu. Bu yüzden okula gidemeyen yüzlerce çocuk oldu. Bazı çocuklar günde 6 saat kesintisiz tekerlekli sandalyede oturmaya zorlandığından okula gitmemeyi ''tercih'' ediyorlar. Bu durumda olan bir çocuk için okulun uygun bir köşesine 1.50'ye 80 cm.lik bir yatak konulup, çocuğun 1 saat kadar dinlenmesi sağlanabilir mi? Yok daha neler! demediğinizi adım gibi biliyorum ama ortada bir icraat yok. Engellilerin çoğu okulda tuvalet imkanı bulamadığı için su bile içemiyor.

    -Altyapı işine pek girmek istemiyorum ama şöyle bir sıkıntıyı açmak durumundayım. Memleketim Denizli'de çoğu yerde olduğu gibi mahalle arasında arabalar kaldırıma park edilir, herkes yoldan yürür, yoldan geçen arabalar da yayaları mümkün olduğunca ezmemeye çalışır. Belediyemiz bunu bildiği halde bütün yollara parke taşı döşemeyi tercih etti. Kaldırımlar iyi güzel de kullanabilirsen.... Mecburen yoldan gidiyorum. Tekerlekli sandalyenin sarsıntısından 15 dakikada enerjim bitiyor. Kullandığım sandalye mümkün olduğunca titreşim hissetirmeyecek şekilde tasarlanmış olmasına rağmen bu sorunu yaşıyorum.

    -Herkesin ''başarılı'' olabileceğini, herkesin zengin olabileceğini söyleyen kapitalist sistem en çok bizim gibileri etkiliyor. Sistemi fazla değiştirmeden uyum sağlayabilen engellileri öne çıkarıp reklamını yapıyor. Çalışmayı, üretmeyi ve başarmayı kutsal bir şeymiş gibi gösteriyorlar. Tamam bunlar önemli şeyler de... Bunları yapabilen kişilerin ''azimli, başarılı'' gibi tabirlerle öne çıkarılmasını geride kalanlara yapılmış bir haksızlık olarak görüyorum. Her insanın kendi içinde azimli ve başarılı olduğunu, sadece onlara fırsat verilmesi gerektiğini söylerim.

    -Yine bu kapitalist sistem son 30 yılda engelliler üzerinden para kazanılabileceğini farkettiği için bu kadar değişim oldu. Son 30 yılda bizlerin sorunlarında önemli ilerlemeler sağlanmış gibi görünüyor ama aslında işin ruhunda herhangi bir değişim olmadı. Eskiden devletten para alan özel fizik tedavi hastaneleri yoktu.

    -Bizlerin herhangi bir insandan farkı yok. Şanslı veya şanssız değiliz. Yetersiz değiliz. Bazı konularda özel yeteneklerimiz yok. Tercihlerimiz ve ilgi duyduğumuz şeyler farklı değil. Herkes neye ihtiyaç duyuyorsa ona duyuyoruz. Tek eksiğimiz ''diğer'' engelsizlerle bir araya gelememek. Sorunlar perde arkasına kalınca yok olmuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ılgaz94 -- 16 Mayıs 2018; 23:25:13 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.