Şimdi Ara

Bitbox Donanım Cüzdan kullanım rehberi, detaylar, sorular, cevaplar...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.115
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba.
    Yeni bir hardware wallet incelemesi ile daha karşınızdayım. Daha önce Ledger nano s ve Trezor incelemelerim olmuştu. Onlara ulaşmak isterseniz;https://forum.donanimhaber.com/ledger-nano-s-kullanim-rehberi-detaylar-sorular-cevaplar--129010981#129010981https://bitcointalk.org/index.php?topic=2483338.msg25421612#msg25421612

    İncelemeye başlamadan önce incelemek üzere bana bu ürünü ulaştıranhttps://kriptotek.com ‘dan Melih Bey’e çok teşekkür ederim.
    Öncelikle kısaca bitbox’tan bahsetmek istiyorum. Bitbox İsviçre’de üretilen bir btc ve eth cüzdanı. Şimdilik sadece bunları destekliyor. İnceleme genel olarak ledger ve trezor ile kıyaslama, iyi yönleri-kötü yönleri tarzında ilerleyecek. Bunu bilmenizi isterim. Çünkü hardware wallet düşünen herkes diğerleri ile kıyaslama yoluna gidiyor malum. Ledger piyasada dominant şu anda. Bu aşikar. Ama iyi ki bitbox gibi firmalar rekabet ediyor. Rekabet her zaman kaliteyi arttırır.
    https://digitalbitbox.com/

    Bitbox Donanım Cüzdan kullanım rehberi, detaylar, sorular, cevaplar...


    Bitbox sadece btc ve eth destekliyor demiştik. Eth olunca bütün erc20 tokenlerini desteklediğini söylemeye gerek yok sanırım. Buna kullanım aşamasında değineceğim zaten. Ledger ise bir çok kripto parayı destekliyor. Bu açıdan lider konumdalar şu an. Bu açıdan bir sıralama yaparsal Ledger>Trezor>Bitbox diyebiliriz.

    Bitbox’ta ledger ve trezor’un aksine ilk kurulum ekranında size bir seed vermiyor. İlk açtığınızda sadece cüzdana bir isim ve parola istiyor. Araştırdığım kadarı ile bu şifre ile seed’i de hafıza kartına şifrelemiş oluyorsunuz. Daha mı güvenilir yoksa değil bu tartışılır.

    Bitbox Donanım Cüzdan kullanım rehberi, detaylar, sorular, cevaplar...


    Ha bahsetmedim tabi :) Bitbox bir sd kart ile çalışıyor. Ve aslında bu sd karta şifrelemiş oluyorsunuz cüzdanı.

    Sitelerinde yazdığına göre Bitbox’ın çipi 50 yıl çalışacak şekilde yapılmış. “Uygun şartlarda” saklarsanız 50 yıl bir şey olmuyormuş cihaza.
    Sd kartla çalışıyor demiştik. Bu durumda her bir SD karta bir cüzdan oluşturabiliyorsunuz demektir. Yani teorik olarak her bir sd kart bir cüzdana dönüşüyor ki bence bu çok güzel bir özellik. Bunun benzeri Ledger’da da var elbette. Ledger’da örneğin btc için farklı account’lar açabiliyorsunuz arayüzde. Ama hepsi tel ledger’da tek seed’de oluyor. Bitbox’ta ise durum farklı. Her sd kart başlı başına bir cüzdan oluyor. Bu özellik başta çok mantıklı gelmemişti ama düşününce daha mantıklı geldiğini kabul etmek durumundayım.

    Bitbox Donanım Cüzdan kullanım rehberi, detaylar, sorular, cevaplar...


    Cihazın üzerinde bir ekran vs yok. Sadece bir led ışığı var. Bazı durumlarda sizi uyarmak için yanıyor. Ama aynı zamanda dokunmatik bir led ışığı bu. Cihazdan gönderim yaparken ekrandan uyarı veriyor onaylıyorsanız dokunun diye. Ya da ayarları değiştirirken “iptal etmek için kısa, onaylamak için uzun dokunun” gibisinden uyarılar verebiliyor. Yani hem ledger’daki hem trezor’daki “manuel, basarak onaylama” mekanizması beklenildiği üzere Bitbox’ta da var.
    Cihazı ledger ya da trezor gibi bir kablo ile değil direk usb girişine takıyorsunuz. BU biraz negatif bir yön. Şu an bir masaüstü bilgisayardan bu yazıyı yazıyorum ve bitbox kasada altta takılı. Göremiyorum, görmek için eğilmem gerekiyor :)
    Şimdi eminim herkesin aklına “sd kart” olayı geliyordur. Kartı cihazdan çıkarıp bilgisayara taktığımızda içinden sadece bir pdf dosyası çıkıyor. BU pdf’i açınca içinde cüzdan adımız, şifrelenmiş şekilde bir Wallet Backup kodumuz çıkıyor. Bu kadar. Başka hiçbir şeye ulaşamıyorsunuz karttan. Kartı yeniden cihaza takıp bağladığınızda yeniden çalışıyor.

    Gelelim basitçe ve kısaca kullanımına.
    Şunu söylemek zorundayım, cihazın kullanımı çok basit. Aşırı basit. Ledger ve Trezor’dan sonra gerçekten çok kolay geldi.https://digitalbitbox.com/start adresinden bilgisayarınıza uyumlu uygulamayı indiriyorsunuz. Kurduktan sonra sizi temiz bir arayüz karşılıyor. No device uyarısı veriyor. Cihazı kartla birlikte pc’ye bağlayınca uygulama algılıyor ve ekran değişiyor. Sizden cüzdana bir isim ve parola vermenizi istiyor. Bunları yapınca karşınıza ana ekranımız geliyor.

    Bitbox Donanım Cüzdan kullanım rehberi, detaylar, sorular, cevaplar...


    Görüyorsunuz. Mükemmel. Anlatmaya gerek yok :D
    Sade, temiz bir arayüz. Send, receive, options, multisig. Bu kadar. Receive dediğiniz zaman size adresinizi veriyor. Aynı ekrandan “new adress” diyerek adresinizi değiştirebiliyorsunuz. Burda gördüğüm bir eksi yönü söylemek durumundayım. Cihaz segwit desteklemiyor. Adresler segwit değil eski adreslerden. Keşke segwit destekli olsaydı dedim şahsen.
    Ayarlarda ise cihazın her türlü ayarını yapabileceğiniz bir alan mevcut. Yedekleme, şifre değiştirme, resetleme gibi şeyleri burdan yapabilirsiniz.

    Bitbox Donanım Cüzdan kullanım rehberi, detaylar, sorular, cevaplar...


    Ethereum kullanımı ise myetherwallet ile oluyor.https://www.myetherwallet.com/ a girdikten sonra sisteme girişi için “digital bitbox” seçiyoruz. Ledger ve trezor’u da destekleyen mew’in bitbox’u esgeçmemesi çok sevindirici. Seçtikten sonra cihazın şifresini istiyor, giriyorsunuz ve cüzdanınız açılıyor. Bu kadar basit gerçekten de.
    Cihazımı kaybedersem? Bozulursa?
    Buna önlem olarak hafıza kartı içindek pdf’in çıktısını alıyorsunuz, pdf’i saklıyorsunuz. Backup’ınız o. Yeni bir bitbox ve bu pdf ile cüzdanınıza ulaşabiliyor oluyorsunuz. Bulamadığım ve bilmediğim nokta ise bitbox cihazından bulamazsak? Üretimi bitti, ya da ne bileyim bulunduğumuz yerde yok. Ne yapacağız? Ledger ve trezor’da seed üzerinden her şeye ulaşabiliriz ama bitbox’ta buna bir çözüm bulamadım ben araştırmalarımla. Bilen lütfen aydınlatsın.

    Melih bey’in kullanımını daha detaylı anlattığı bir videosu mevcut;
    https://www.youtube.com/watch?v=4WhS-2QyuNI

    Satın almak isterseniz kriptotek ve hepsiburada’da satılıyor. Melih bey oldukça yardımcı oluyor kullanım için.

    Kısaca özetlemek gerekirse;
    Hardware wallet ekosisteminde görmek istediğim cihazlardan bir tanesi Bitbox. Ledger’ın hakimiyetini azaltma adına trezor ve bitbox’a önemli roller düşüyor. Dediğim gibi rekabet her zaman kaliteyi arttırır. Ledger da Trezor da Bitbox da oldukça güvenilir cihazlar. Bazı sistem açıkları elbette var ama çok çabuk düzeltiyorlar. Bu açıdan bu 3 firma da benim gözümde güvenilir ve müşterisine önem veren firmalar.  
    Buraya kadar okuduysanız teşekkürler. Aklınızda olan soruları sormaktan lütfen çekinmeyin. Bilgim çerçevesinde cevaplamaya çalışacağım.
    Herkese bol kazançlar…



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHI -- 19 Mart 2018; 23:48:42 >



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.