Şimdi Ara

Kullandığım Sistem İle İlgili Kafama Takılan Çeşitli Sorular. Sadece Deneyimliler Gelsin.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İmzadaki sistemi kullanıyorum 1 yıldan az fazla süredir. Sistemimin farklı şartlardaki sıcaklıklarını hep takip etmişimdir ve farklı yönlerde overclock denemişimdir. Aldığım bazı sonuçların sebebini anlayamadım. Aklıma takılan bazı sorular var. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1) Benim ram, XMP profilinde iken 3000 mhz i gecikme değerlerini artırsam bile aşamıyor. Sistem boot olmuyor direk. Görünmez bir duvar var sanki. Ama XMP kapatarak 3100 yada 3200 mhz da windowsa girebiliyorum ki gecikme değerlerini değişmem bile gerekmiyor. Ama stabil olmuyor pek. XMP ile neden böyle bir farklılık var onu hiç anlamadım. Bilen var mı?

    2) Benim ram, normalde 2400 mhz 15-15-15-35 1.2v default değerlere sahip. 3000 mhz 14-16-16-36 1.35v şekline stabil kullanabiliyorum. Hatta voltajı biraz aşağı da çekedebilirim muhtemelen ama henüz ince ayarına girişmedim. Biliyorsunuz ramlerde sıcaklık sensörü genelde olmuyor. Neden olmuyor bilmiyorum çok saçma bence. 1.35 voltun rame bir zararı olacağını hiç sanmıyorum ama sıcaklık konusunda emin değilim. Stok frekanstayken sıcaklığına henüz bakmadım bakarım yakında. Ama overclockladığım 3000 mhz da iken belli bir süre oyun oynadıktan sonra kasayı açıp rame dokunduğumda çok sıcak oluyor. Yani elimi tutamayacak kadar sıcak değil ama ona biraz yakın. Daha sıcak olsa elimi çekmeden uzun süre duramayabilirim. Bu normal midir bilemedim. Piyasadaki 3000+ mhz ramlerin neredeyse hepsi fabrika çıkışlı 1.35 volt zaten. Bu yüzden anormal olmaması gerek diye düşünüyorum. Benimki de zaten çok gelişmiş olmasa da bir pasif soğutmaya sahip bir bellek. Ne dersiniz? Bu rami 1.35 voltta overclockta kullanmak sağlıklı mıdır?

    3)https://i.hizliresim.com/m2aJg4.jpg Benim kasanın içi böyle. PSU ve HDD alt tünelde gizli. Canımı sıkan bir mevzu var. Sıvı soğutma radyatörüne haftada bir falan kompresörle hava vurmam gerekiyor. Yoksa işlemci sıcaklığı kullandıkça artıyor. Tozlanıyor radyatörün içi herhalde. Mesela ben bayağı uzun süredir temizlemedim radyatörü. 1 ay olmuştur belki. GTA 5 onlineda spikelarla 75-80 derece aralığına kadar çıkabiliyordu ara sıra. Kompresörle temizledim demin. Şu an 60-65 derece aralığına spikelarla çıkabiliyor anca. Daha da ilginci sıcaklık yavaş yavaş artarken stabilite de bozuluyor. Normalde stabil olduğu voltaj yetmiyor daha fazla vermem gerekiyor. Bu bana çok saçma geldi. Kimsenin her hafta radyatörü söküp tozunu almakla uğraştığını sanmıyorum. Bana özel bir durum muhtemelen. Resimde farkettiyseniz ön kasa fanının arkasına taktım radyatörü. Yani radyatörün önünde ön kasa fanı arkasında cpu fanı var. Çift fan işlemcinin soğumasına yarar diye düşündüm. Eksoza bağlamak istememiştim çünkü öyle işlemci biraz daha fazla ısınıyor ama ekran kartı neredeyse hiç etkilenmiyor. O yüzden bana mantıksız gelmişti. Ama sanırım ön tarafa yani hava alınan yere taktığım için çabuk tozlanıyor diye düşünüyorum. Bu durum normal mi? Dediğim gibi ön tarafa taktığımdan mı çabuk tozlanıyor yoksa hep başka bir sorun mu var? Tavsiyeniz nedir? Her hafta temizlemek zorunda olmak istemiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 16 Mart 2018; 16:52:31 >



  • her hafta pc nin içini açıp temizlemek normal değil
  • xmp saçma sapan bir şeydir fx kullanıyorum bende de açarsan açılmıyor mesela makine ram farklı işlemci anakart platform marka her şey farklı ama xmp'nin dandikliği aynıdır çok duydum forumda işe yaramaz diyen.

    1.35v zarar vermez 15 sene kullanmayacaksın.2009'da aldığım ddr2 ramler hala çalışıyor kuzenin makinesinde ocz platin black pcb.ram ısınır elektrikle yazıyor ama soğutunca daha iyi çalışmaz bırak ısınsın.

    2015'te taktığım arctic cooling sıvı sogutmayı geçen hafta çıkarıp temizledim çünkü psu'nun fanı bozuldu mecbur çıkardım.giriş kısmı kirlenmiş öteki tarafı tertemizdi.kasanın önü arkası farketmez ortam tozlu olabilir, pencere açılabilir ya da odaya her gün makine tutan yoktur, halı toz tutan cinstendir sonuçta ortamda toz olacak ki gelsin kirletsin radyatörü öyle değil mi?
  • xmp intel teknolojisi olduğu için amd de sapıtması normal zaten bilinen bir durum. Oda biraz tozlu olabilir aslında bir de kasa yerde. PSU fanının önündeki toz filtresi de (kasa altında) 1-2 hafta içinde komple toz oluyor. PSU fanı ses yapmaya başlayınca anlıyorum onu da temizliyorum susuyor. Ben yine bir ara içimde kalmasın diye eksoza takacağım radyatörü. Zaten forumda malum bir konu var radyatörü farklı yerlere takıp testler yapılmış. Radyatör eksoza takıldığında kasa içi sıcaklıkta ciddi bir fark oluyor. Ram için yararlı olur. İşlemci buna karşılık normale göre biraz daha sıcak olacak muhtemelen.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.