Şimdi Ara

NE YAPACAĞIZ BU DOLANRICI TAYFAYLA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
225
Cevap
7
Favori
17.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
212 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamün Aleyküm, hayırlı forumlar arkadaşlar.

    Sahibi olduğum pejo 2008' i malum siteye satışa koydum. Bu arada neden malum site deniyor bilmiyorum :)
    iki gün önce bir vatandaş aradı. işte oğlum istiyor bu arabadan felan fıstık. 250 lira için anlaşamadık. 250 lirayı indirmedim direttim. Tamam ben ararım yarın dedi ama aramadı. iki gün sonra bugün aradı. Herif aynı herif ama kardeşimle konuşmuşsunuz 250 lira için anlaşamamışsınız. Dedim 250 lira nedir, çingene işi, dur bir de ben arayım konuşayım dedim, diyor. Ama biliyorum ki aynı adam. Pazar günü Ankaradan aradığını söylemişti, Bu sefer Konyadan arıyorum diyor. Sonuç olarak tamam dedim. 250 sorun değil. gelin bakın arabaya. Herif diyorki; benim biraderi göndereceğim, ona vekalet vereceğim, o arabayı alacak, ben işten izin alamıyorum. Böyle deyince ilk baştan beri aklımdan geçenin doğru olduğunu anladım. Tezgahcı iblis bunlar. Tamam abi. Kim gelirse gelsin farketmez. Ama şöyle bir durum var: Para kimin hesabından gelirse ben aracı ona devrederim. Gerisine benim kafam çalışmaz. Vekalet mekalet anlamam dedim. Böyle deyince ağlamaya başladı. Yav ben gelemiyorum işten izin alamıyorum. Para benim para, ben gönderecem senin hesabına. Sen bana iban ver yeter. Para senin hesabında olacak. Noterde yapacaz satışı. Bunda yanlış yok felan fıstık anlatıp duruyor. Bi on dakka devam etti. En son ya abi bende size satılacak araba yok dedim kapattım.

    Şimdi Sevgili arkadaşlar; ben bu dolandırılık yöntemini bildiğim için mevzuya hemen uyandım. Ya bu durumdan haberi olmayanlar ne olacak. Ben bu işi bilmesem, dişimden tırnağımdan arttırarak aldığım arabam kuş olup uçacak. Bunlara bir önlem alınamıyor mu? Tek silahımız bilinçlenmek mi? Düşünüyorumda çevremdeki insanların yüzde 90 ı bu numarı yer. Çünkü tezgah iyi. Para hesabına geliyor, Sen notere gidiyorsun, noterin huzurunda arabanı devrediyorsun. Herşey usulüne uygun.

    Bu Bit yavrusunun numarası bende, bunlara nasıl bir iş yapılabilir. Telefonu direk kapattığım için pişmanım. Keşke yaşadığım şehire getirtip telefonlarına cevap vermeseydim. En azından küçük bir zarar vermiş olurdum diyorum :)


    Bu arada yöntemi bilmeyenlere küçük bir özet geçeyim:

    Aracınızı satıyorsunuz. Bu arkadaşlardan biri talip oluyor. Geliyorlar şehrinize. Paranızı hesabına havale-eft yapıyorlar. Siz bakıyorsunuz ki para gelmiş hesabınıza. Tamam diyip noter huzurunda arabanızı devrediyorsunuz. İki gün sonra hakkınızda suç duyursunda bulunuluyor sizin için. Birisi size araba parası vermiş ama siz arabanızı o kişiye satmamışsınız. Dolandırıcılıkla suçlanıyorsunuz. Evet sizin hesabınıza para geldi ama siz parayı gönderen kişi kim diye bakmadınız veya baktınızda önemsemediniz. Tezgahtaki herhangi birine devrettiniz arabayı. Parayı gönderen hesabın sahibi ben para gönderdim ama arabayı bana devretmedi diyor sizin için. Arabayı devrettiğiniz kişi parayı gönderen şahısla akrabalığı bulunmayan biri. Siz diyorsunuz ki ben arabayı bu adama devrettim. O adamda evet devretti ama ben parasını elden teslim ettim. Sonuç olarak. Hesabınıza gelen parayı mahkeme masraflarıyla iade ediyorsunuz. Elinizde ne araba kalıyor ne para.

    Hepinizden özür diliyorum. Laptoptan yazdım. Karman çorman ve uzun oldu. imla ve yazım hataları cabası :)


    edit 1:
    konu popülere çıktığı için bir iki ekleme yapayım, uzun olur okumaktan sıkılırsınız diye pek detaya girmemiştim. Böyle olunca arkadaşlar konuyu hayal ürünü gördüler :)

    Satıcı vekalet konusunda net konuşmadı, Sen biradere sat oda vekaletle bana verecek diyor. diyorum ki sen mi ona vekalet vereceksin o mu sana? bir ben vereceğim diyor bir o verecek diyor. yav madem öyle parayı ona havale et oda bana etsin diyorum. yok olmaz para benim diyor. yav nolacak vekalet veriyorsun güveniyorsunda parayımı veremiyorsun. havale-eft 2 tuşa bakar diyorum yok diyor sen paranı alacaksın paran hesabında olacak gerisini ne yapacaksın diyor.

    ilk Aradığında Ankaradan aradığını söylemişti, ikinci aradığında Konyadan arıyorum dedi. Konuşmanın sonlarına doğru, madem güvenmiyorsun sen getir arabayı ankaraya burda alayım dedi. Dedimki, sen Konyada değilmiydin niye Ankaraya getireyim? Bende Ankaraya gelirim orda buluşuruz, Ee kardeşim hani işten izin alamıyordun? Ankaraya gidiyorsunda benim şehrime mi gelemiyorsun? İkiside sana aynı uzaklıkta. (ki gerçekten aynı uzaklıkta) Kısacası herifi sıkıştırınca ne dediğini şaşırmaya başladı. Yav zaten 70 küsür bin liralık bir araç için bir gününü nasıl ayıramıyorsa vekalet felan diyor orası ayrı bir muamma. şehrime gelip devir alıp şehrine geri dönmesi toplamda 12-13 saat sürer. sabah çıksa yola akşam evde. Sanki bana holding başkanı.


    edit 2:

    Bu kadar insanı bir arada bulmuşken şu bilgilendirmeyi de yapayım. Bu yöntemin bir benzeri yıllardır malum sitede kullanılıyor. Forumda da konusu var bulabilirsiniz. Ordaki olayda şu şekilde:

    Ortada bir tatlı mı tatlı bir dolandırıcı minnoş kardeşimiz var. Bu elinde olmayan bir ürün için satış ilanı açıyor. mesala telefon. Piyasa fiyatından düşük bir tutara satıyor, bu şekilde alıcı bir kardeşimiz sıcak fırsat deyip balıklama atlıyor. Bu satış esnasında dolandırıcı kardeşimiz, sizin satışa sunduğunuz ürüne talip oluyor. pazarlığa felan girmeden ibanı ver parayı atayım diyor. Siz ohh pazarlık payı da cebimde kaldı deyip veriyorsunuz ibanınızı. Dolandırıcı kardeşimiz sizden aldığı ibanı kendi alıcısına veriyor, parayı buraya gönder diyor. Dolandırıcının alıcısı tabi bu durumu bilmeden parayı yolluyor sizin hesaba. Siz bakıyorsunuz para gelmiş, dolandırıcının verdiği adrese kargolamayı yapıyorsunuz ve kahramanımız kargosunu teslim alıyor. Diğer tarafta dolandıcı kardeşimizin alıcısı hala kargo bekliyor, satıcısından cevap alamayınca dolandırıldığını anlıyor ve mahkemeye başvuruyor. Diyor ki; "ben şu ürünü almak için şu hesaba para gönderdim ama karşılığında hava aldım", Sizin hesabınıza gelen parayı mahkeme aracılığıyla istiyor. Sonuç olarak ortaya nur topu gibi 2 mağdur çıkıyor. Kahramanımız, biricik dolandırıcımız cebinden beş kuruş çıkmadan elde ettiği ürünle bir ömür mutlu mesut yaşıyor.
    THE END

    peki bu hikayeden ne öğrendik?, eft-havale ile yapılan satışlarda muhakkak kargolamayı parayı gönderen kişinin ismine yapıyoruz. Satışlarımızda alıcılara bunu koşul olarak sunuyoruz, ben sadece parayı gönderen kişinin adına kargo yaparım diyoruz. En azından ben öyle yapıyorum.
    Umarım bir iki için bile olsa yararlı olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exponent -- 2 Mart 2018; 15:15:57 >







  • Navi kullanıcısına yanıt
    Navi demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

    Orijinalden alıntı: Navi

    gerek otomotiv satışları gerekse gayrımenkul satışları ülkemizde çok ilkel metodlarla yapılıyor. sana soruyorlar "paranı aldın mı?" tam bir komedi. imzayı atmadan adam niye versin parayı? verirse de kızmıyor musun devir almadan niye verdin parayı diye? tapuya notere para taşımak zorunda mı millet? orada da hırsızı yankesicisi pusuya yatıyor.



    bu işte para alışverişi zorunlu banka üzerinden yürümeli. yoksa bu dolandırıcılık hikayeleri bitmez. başvuru bankaya yapılmalı, para blokeye alınmalı, resmi devir bitince banka parayı alacaklısına geçmeli. mevcut sistem bir tarafı diğer tarafa güvenmeye zorluyor. bu işler güvenle olmaz, kanunla, kuralla olur.





    para noter hesabına aktarılır. noter onaylı para transfer emri ve satış sözleşmesi ile bankaya gidilir paranı noter hesabından kendi hesabına aktartırsın. bu işlem içinde çok cüzi bir rakam talep edilir amaç mağduriyetin önüne geçmek vede alım satımdaki gerçek rakamları devlet kontrol altına almış olur. bu kadar faydalı bir sistemi neden yapmak istemezler hala anlamış değilim !


    bakalım hemen bimer ve cimere bunu yazı yazayım cevap olarak ne gelecek.
    Hiç bir dolandırıcı önce para verip sonra parayı veya malı almak için dava ile falan uğraşmaz. Arabayı çalmanın hukuk dışı yolları varken bu çakallar, hangi yüzle dava açıp yaptıkları işi inkar edecekler. Hakimin karşısında yalan söylemek kolay mı bu kadar. Bir de mahkeme öyle alacak verecek davalarında hemen karar vermez. Nerden baksan 1 yıl sürer. Aynı gün para transferi yapılmış araç noterde satılmışsa iş bitmiştir. Parayı elden verdim demelerinin de bir ispatı yok. Dolandırıcı bu kadar zor yoldan dolandırıcılık yapamaz. Duyduğunuz her şeyi gerçekten olmuş gibi inanmayın bu kadar.
    Yakın zamanda sıfır araç satışlarının düşmesiyle birlikte ikinci el satışları canlanacağı için bu işlemlerin bir vergi/kazanç kapısı olduğunu farkeden hükümetimiz kısa süre içerisinde bu işe bir "çare" getirecektir.

    Örneğin;

    Araç satışında araç bedellerinin noterlerin havuz hesabına yatırılması ve bundan sonra devir işlemlerinin yapılması, satıcının hesabına belirli bir işlem ücreti veya % komisyon kesilmesinden sonra yine belirli bir süre (1'le 7 iş günü arası) sonrasında paranın geçmesi gibi. Hem bu sayede ikinci el araç satışından da vergi/komisyon elde edilmiş olur hem de güvenli araç satışı gerçekleşmiş olur.

    Hep söylerim ikinci el araç satışından da güzel bir vergi almalı devlet. Emlâk satışında nasıl vergi varsa ikinci el araç satışında da vergi olmalı. Sıfır fiyatındaki vergileri farkedemiyor ikinci el araç alan vatandaşımız. Onlara da ayrıca farkettirmek lazım güzel vergi sistemimizi.

    Bundan sonra yapılacak işlem ise köprülerin ortasına bir kaç adam koyup gelene geçene daha çok istikrar sunmak.
  • Güzel paylaşım tesekkurler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Parayı hesaba gönderen ve vekalet veren kişi aynı olması durumunda dolandırma ihtimali yok , ikinci bir seçenekte siz parayı arabayı alacak kişinin hesabına yatırın notere gitmeden parayı birlikte bankadan çekip noter de imza dan önce parayı alabilirsiniz.



    Bu dolandırıcılık mevzularından sonra ticaret kalmayacak ülkede sonunda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mahkeme karari var mi bu olayla ilgili?

    Bana cok sacma geldi de, mahkeme diyecek sen bu adama arabani satmamissin :/

    Telefon kayitlari var sonucta, savcilik operatorden talep edip dinleyebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iyi niyetli vatandaşlarımızın başına gelebilecek büyük bir felaket bu. çok acilen bu dolandırıcılığa devletimiz bir önlem almalı. en azından noterlerin araç satanları, parayı hesaba yatıranla alan kişinin aynı kişi olması gerektiği yönünde uyarması gerekli.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jac0B0

    Mahkeme karari var mi bu olayla ilgili?

    Bana cok sacma geldi de, mahkeme diyecek sen bu adama arabani satmamissin :/

    Telefon kayitlari var sonucta, savcilik operatorden talep edip dinleyebilir.

    Ne kaydından bahsediyorsun üstadım. Telefon konuşmalarımızın operatörlerce kayıt edildiğini mi düşünüyorsun? :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ihkelektrik

    Parayı hesaba gönderen ve vekalet veren kişi aynı olması durumunda dolandırma ihtimali yok , ikinci bir seçenekte siz parayı arabayı alacak kişinin hesabına yatırın notere gitmeden parayı birlikte bankadan çekip noter de imza dan önce parayı alabilirsiniz.



    Bu dolandırıcılık mevzularından sonra ticaret kalmayacak ülkede sonunda

    Bu arkadaşlar bunları kabul eder mi sence :) diyorum ki eft havale bir tuşa bakar. Sen biraderine gönder parayı o benim hesabıma göndersin, o zaman devrederim arabayı kardeşine. Yav niye öyle yapayım diyor :) parayı elden teslim etmeye zaten yanaşmazlar. O zaman nasıl geri alabilsinler ki parayı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: exponent


    quote:

    Orijinalden alıntı: ihkelektrik

    Parayı hesaba gönderen ve vekalet veren kişi aynı olması durumunda dolandırma ihtimali yok , ikinci bir seçenekte siz parayı arabayı alacak kişinin hesabına yatırın notere gitmeden parayı birlikte bankadan çekip noter de imza dan önce parayı alabilirsiniz.



    Bu dolandırıcılık mevzularından sonra ticaret kalmayacak ülkede sonunda

    Bu arkadaşlar bunları kabul eder mi sence :) diyorum ki eft havale bir tuşa bakar. Sen biraderine gönder parayı o benim hesabıma göndersin, o zaman devrederim arabayı kardeşine. Yav niye öyle yapayım diyor :) parayı elden teslim etmeye zaten yanaşmazlar. O zaman nasıl geri alabilsinler ki parayı.

    O zaman bu arkadaşların parasını alıp , telefonunu kapatacaksın o parayı yatıran vatandaş arabanın devrini almak için yalvaracak sana.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ihkelektrik


    quote:

    Orijinalden alıntı: exponent


    quote:

    Orijinalden alıntı: ihkelektrik

    Parayı hesaba gönderen ve vekalet veren kişi aynı olması durumunda dolandırma ihtimali yok , ikinci bir seçenekte siz parayı arabayı alacak kişinin hesabına yatırın notere gitmeden parayı birlikte bankadan çekip noter de imza dan önce parayı alabilirsiniz.



    Bu dolandırıcılık mevzularından sonra ticaret kalmayacak ülkede sonunda

    Bu arkadaşlar bunları kabul eder mi sence :) diyorum ki eft havale bir tuşa bakar. Sen biraderine gönder parayı o benim hesabıma göndersin, o zaman devrederim arabayı kardeşine. Yav niye öyle yapayım diyor :) parayı elden teslim etmeye zaten yanaşmazlar. O zaman nasıl geri alabilsinler ki parayı.

    O zaman bu arkadaşların parasını alıp , telefonunu kapatacaksın o parayı yatıran vatandaş arabanın devrini almak için yalvaracak sana.

    O kadar da salak değiller hocam. Dolandırıcı olmakta zeka gerektiriyor. Bu tür kurnazlıkları normal zekaya sahip insanlar bulamaz :) parayı buluştuğunuzda noterdeyken havale eft yapıyolar. Mağdur kişi noterdeyken bakıyor hesabına. Ohh gelmiş mis gibi binlikler. Devri vermeye hazırsınız :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • hsn_33 kullanıcısına yanıt
    Rica ederim hocam. Sevdiklerimize yakınlarımıza anlatalım kimse düşmesin bunların tuzağına.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gerek otomotiv satışları gerekse gayrımenkul satışları ülkemizde çok ilkel metodlarla yapılıyor. sana soruyorlar "paranı aldın mı?" tam bir komedi. imzayı atmadan adam niye versin parayı? verirse de kızmıyor musun devir almadan niye verdin parayı diye? tapuya notere para taşımak zorunda mı millet? orada da hırsızı yankesicisi pusuya yatıyor.



    bu işte para alışverişi zorunlu banka üzerinden yürümeli. yoksa bu dolandırıcılık hikayeleri bitmez. başvuru bankaya yapılmalı, para blokeye alınmalı, resmi devir bitince banka parayı alacaklısına geçmeli. mevcut sistem bir tarafı diğer tarafa güvenmeye zorluyor. bu işler güvenle olmaz, kanunla, kuralla olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Malesef ki her gün yeni bir dolandırıcılık türü bulunuyor. Bu aklı keşke bilimde kullansak...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • exponent kullanıcısına yanıt
    aynı bu şekilde araba sattım ben de. noterde hesabı kontrol ettim, parayı görünce kendimden emin ve huzurlu bir şekilde devrettim arabayı. demek dolandırıcı olsa yemiştim. yararlı bir bilgilendirme oldu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Balık baştan kokar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Forummda bu olayın aynısını yaşayan biri daha vardı, açmıştı konusunu.
    Demekki forum çökmezse ve reklamlara rağmen girebilirsek bayağı faydası oluyormuş
  • Noterlerde kameralar var dolayısıylar kayıtlar mevcut
    Telefon görüşmeleri mevcut
    Size dava bile açsalar davanın seyrini değiştirecek bir sürü envanteriniz var.
    Nasıl oluyor yatırılan parayı elinizden alabiliyorlar?
    Var mı böyle bir emsal?
  • olay çok basit. arabayı bedavadan satmamışsınız. vekaleti alacak kişiye bankadan transfer etsin parayı veya satış sözleşmesi yapardınız. ya herşey o kadar basit ki.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: s_g_m_s

    Noterlerde kameralar var dolayısıylar kayıtlar mevcut
    Telefon görüşmeleri mevcut
    Size dava bile açsalar davanın seyrini değiştirecek bir sürü envanteriniz var.
    Nasıl oluyor yatırılan parayı elinizden alabiliyorlar?
    Var mı böyle bir emsal?

    hayır yok 2 paranoyak kişinin uydurduğu bir hikaye. para transfer işlemi esnasında açıklama diye bir bölüm var oraya not düşürttürülürdü çokda basit bir işlem. yada biri bana para gönderdiyse açıklamaya borç karşılığı yazdırırım istediği kadar gitsin mahkemeye.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Navi

    gerek otomotiv satışları gerekse gayrımenkul satışları ülkemizde çok ilkel metodlarla yapılıyor. sana soruyorlar "paranı aldın mı?" tam bir komedi. imzayı atmadan adam niye versin parayı? verirse de kızmıyor musun devir almadan niye verdin parayı diye? tapuya notere para taşımak zorunda mı millet? orada da hırsızı yankesicisi pusuya yatıyor.



    bu işte para alışverişi zorunlu banka üzerinden yürümeli. yoksa bu dolandırıcılık hikayeleri bitmez. başvuru bankaya yapılmalı, para blokeye alınmalı, resmi devir bitince banka parayı alacaklısına geçmeli. mevcut sistem bir tarafı diğer tarafa güvenmeye zorluyor. bu işler güvenle olmaz, kanunla, kuralla olur.





    para noter hesabına aktarılır. noter onaylı para transfer emri ve satış sözleşmesi ile bankaya gidilir paranı noter hesabından kendi hesabına aktartırsın. bu işlem içinde çok cüzi bir rakam talep edilir amaç mağduriyetin önüne geçmek vede alım satımdaki gerçek rakamları devlet kontrol altına almış olur. bu kadar faydalı bir sistemi neden yapmak istemezler hala anlamış değilim !


    bakalım hemen bimer ve cimere bunu yazı yazayım cevap olarak ne gelecek.




  • Android kullananlar telefonlarına ACR kursun ;)
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.