Şimdi Ara

Pioneer SA9800 Restorasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.997
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Pioneer SA9800 amplifikatör
    döneminde oldukça sükse yapmış , öğrencilik yıllarımda tesadüf eseri gördüğümde kedinin ciğere baktığı gibi baktığım  Pioneer SA9800 Restorasyon
    amplifikatör , daha önce elimden çok 9800 geçti , genel sorunu hoparlörden patlama sesleri gelmesi veya supply katındaki klasik besleme gerilimi problemi .
    benim ameliyat masama yatma özgeçmişi şöyle , anlatılan ..önceleri ara ara ses kesiliyor tekrar geliyordu belli zaman aralıklarda .
    daha sonra hiç ses çıkmamaya başladı , ara ara kontrol ettiğimde vu meter yani floresan ışıklarınında tamamen söndüğü .
    Cihaz sırasını bekleyip masaya yattığında narkoz vermeme bile gerek yoktu , ölmüş . ses yok ışık yok .
    önce regüle katından başladım , regüle diotlar sağlam filitre kondansatörler inanılmaz derecede hiç yıpranmamış ,bazen güzel süprizler yapıyor böyle .
    daha sonra supply katında klasik arızasını bildiğim Sk34 Fet leri söktüm bingo :) fetlerin biri gitmiş , yurtdışından getirdiğim toshiba SK34 lerle yeniledim , daha sonra 4 tane güç transistörlerinin kazançlarını beğenmedim ,onlarıda MJE serisi ile yeniledim , elektrolitik kondansatörler biri özellikle taş direnç yanında durmaktan kararmış , ölçtüğümde kurumuş Vloss tavan yapmıştı ,değiştirdim ve ısı kalkanı yanmaz makaron ile sardım . 5 adet sigortaları ısıya dirençli seramik sigorta ile yeniledim olması gereken hızda ve amperde tabiki !.
    bir iki To 92 transistörü de beğenmedim yerine yenisini koydum , supply katı tamam dı .
    sıra driver kartlarına geldi . driver kartlarında 1 er metal oksit dirençler değişti ,tabiki elektrolitik kondansatörler değişti tamamı Audio sınıfı olarak kimi Nichicon fine gold !!!.
    tüm dual dıf transistörler ölçüldü ,match durumu devam ediyor mu ona baktım . sağlam (y) .
    Phono katı bir muazzam , dönemine göre oldukça iyi hatta pekiyi . çifter dual dıfrensiyel fet ve transistörlerle donatılmış ,üst sınıf kaliteli kondansatörler mevcut . tamamı gözden geçti ,yeterlilik testinden başarıyla . gofret komitatör sökülüp ilaçlı sıvıya yatırıp temizlendikten sonra dikkatlice montajını yaptım , artık kontaklar daha temiz iletkenliği konusunda şüphem yok . bu phono katı ve ön yükseltici EQ katındaki dıf tranasistörlerin düzgün ayar yapılması gerekir aksi takdirde istenmeyen salınım sesleri ve dip ses olasıdır , service manual test point noktalarında 0 volt veya 0.2 mV toleredir der . o kadar yanii ince iştir :)
    daha sonra ön panele bağlı onlarca potansiyometre ve switchlerin bulunduğu plaketlere geldi sıra .
    dikkatlice temizlikleri bakımlarını yaptıktan sonra Vu metre kartınıda aynı şekilde temizliğini değişimlerini yaptım .
    koruma devresi kartı üzerinde gereken tüm elemanların değişimi ile birlikte koruma rölesini söktüm ,röleyi genelde değiştirim ama yinede bakayım dedim ,Ouuvv 2,5 Kohm hatta 120K ohmları bile görür oldum . röle bitmiş . yeni omron röle ile değişimini gerçekleştirdim .
    Power transistörler MT200 kılıf o dönemler çok kullandıkları kılıf şekli
    tümünü incelerken sağ kanalın tek bir transistörü özellikle akım kazancı normal de giriş voltajı yerlerde sürünüyor ,sesin ara ara gitmesinin bir sebebi röle olduğu gibi bu başrol oyuncusu ,aynısı yok ,dünyada yok ! çünkü fujitsi firması üretmiyor ,Ebay da dolu :)
    Ebay ı bilirim !.
    yurtdışında ciddi satıcı firmaları araştırırken bir blog dikkatimi çekti ,usta MJL serisi transistör koymuş , transistör yeni nesil ve günümüzde çok kaliteli cihazlarda kullanılmakta . Database karşılaştırmasına bakarken gerçekten tek rakipsiz alternatif bu .menşei belli olmayan replika kullanmaktansa orijinal transistör muadili kullanmayı yeğlerim .
    şimdi en önemli kısma gelelim , kural der ki , çıkış katında transistörlerin teki arıza yapmışsa o çıkış katının tamamının transistörlerini değiştirmeniz gerekir veee diğer kanalında değişmesi doğru yapılacak bir işlemdir . Daha az önce arkadaşımız soruyor ,kanalın birinde BD diğeri 2N .var tamirci değiştirmiş Normaldir be canım kardeşim :)
    cihazı tamamladım , seri ampul bağlayarak elektriği verdim .
    neden seri ampul !.
    ampul 150 watt . eğer ki, amplifikatörde yolunda gitmeyen bir şey varsa kısa devre gibi amplifikatör devreyi tamamlayıp ampulun parlak ışık vermesine sebep olacaktır , ilk açılışta parlak yanması normaldir . boş olan elektrolitik kondansatörler dolana kadar yüksek akım çeker , bu süre kondansatörün kapasite değerine göre uzun veya kısa olabilir ,normal sağlıklı bir cihazda ilk önce parlak daha sonra dimmer takmışsınız gibi loş ışık verir ,amplifikatörün gücüne göre ışık lümeni değişir .
    neyse sorun yok ampul loş yanıyor . ama bir dakika florasan vu metre ışıkları yok !.
    Noooldu buna ya . Ufuk kardeşim yanmıyor dediğinde ben bunu supply katından olduğunu düşünmüştüm ,
    vu metre ile uğraşmadan önce hayati önem taşıyan iki kanalın Dc Offset ayarının 0 Volta getirilmesi şartdır ,hemde ivedilikle !.:)
    daha sonra Sukunet akımı dediğimiz Bias ayarı , 2 kanalda test pointlerde max 70mV ayarladıktan sonra uzunca süre stabil olduğuna kanaat getirmeniz ,hatta cihazı kapatıp tekrar açmanız gerekli zaman içinde sinyal yokken çıkışta yük bağlıyken yine aynı değeri görmeniz ve bu durumda seçili şebeke voltajı değerinin olması gerekende olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir ,
    Her şey fıstık , daha sonra ön yükseltici EQ katındaki dıf transistörlerin offsetlerini 0Volt getirdim , ve phono katındaki dıflerde öyle . onlarda 0Volt . tüm işlemler tamam olduktan sonra verdim sinyali . 1Khz de 29.5V AC akımı çıkışta gördüm bu ne demek basit hesapla tek kanal 8 ohm kukla direnç üzerinde 105 watt veriyor ,üretici ne diyor 100 watt . demekki doğru yoldayız .
    gelelim Vu metreye , voltajlar tamam , 45V AC voltajı transformatörle 2x2.2 V düşürüyor yaklaşık 4,5v ile floresan filemanını besliyorsun . Eee bu da normal 4,4 V görüyorum .
    ızgara voltajı anod voltajı normal .
    yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik işe bak :(
    internet araştırmam sonucu çok sık karşılaşılan bir problem 9800 için , daha öncekiler böyle değildi . yaşlandıkça yıllar geçtikçe :)
    Ne yapabiliriz ,dünyada herkes yanıp yıkılıyor , led takan bile var :P :D Yok artık ..
    Eskiden televizyon tüplerini sahibi eğer tüp değiştirecek parası yoksa çok garantili olmasada şoklama adını verdiğimiz yöntemle elektron ızgaraları üstünde bulunan birikimi sökmek için filaman voltajını çok az artırıp ızgaralara normalden %50 fazla Ac vererek üzerindeki oksiti atmasını sağlardık .
    Ne kaybederiz , zaten ölü . Ebay da bulsan bile acaba nasıl ,ve bu kadar aç çıkma floresan bekleyen varken sana denk gelirmi satın almak !.
    denemeye karar verdim .
    ve yarım saat filaman voltajını 6 V AC yaparak harici kaynaktan , 43V olan ızgara voltajını 70 volt anlık temaslar sağlayarak bitirdim , ya oldu veya zaten ölüydü kurtaramadık .
    eski haline getirip amplinin On düğmesine bastım
    Vallahi oldu :)
    tamam süper değil ,ama okunuyor . ne kadar daha gider bilemem ama kötü değil . gerçekten çok mutlu oldum .
    Bu gün uzunca süre plak ve tuner dinledim , ısı normal makul seviyelerde ses ile soğutucu aluminyumlar 37-40 derece arası , herşey çok normal , bir hafta kalsın ara ara çalıştırayım ,sorun çıkmazsa ,Ufuk kardeşimiz cihazın ölüsünü diri olarak teslim almaya gelir artık .Güle güle can sağlığı ile kullansın .

     Pioneer SA9800 Restorasyon
     Pioneer SA9800 Restorasyon

     Pioneer SA9800 Restorasyon

     Pioneer SA9800 Restorasyon

     Pioneer SA9800 Restorasyon

     Pioneer SA9800 Restorasyon







  • Elinize sağlık, bu da pırıl pırıl olmuş.
  • Tertemiz iş çıkmış herşey bir yana 3. ve 4. resimde devreler buradayız diyor. Elinize sağlık
  • Ne desem yalan. Temiz iş olmuş eline sağlık abi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 10 numerö...
  • Çok güzel paylaşımlar...Sonuçta ticari bir iş muhakkak...Burada yapılan işin maliyeti nedir?...Bizimde bunu bilmek hakkımız diye düşünüyorum...
  • one gun kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim .
    maliyetini paylaşmak istemem .
    Neden !.
    Kullanılan malzemelerin tamamı yurtdışından ithal edilmiş olup ,kargo ücreti ve gümrük vergisi ödenerek alınmıştır , Tüm malzemeler audio şartnamesini karşılayan tüm en iyi restoreyi uygulayan dünyada bu işi yapanlar tarafından kabul görmüş ürünler , kapı bariyeri ,led tabela elektroniği değil bu iş , Audio !.
    Vintage cihazınıza önem veriyorsanız ,bunu uzun senelerce kullanmak istiyorsanız ,cihazın durumunu göz önüne alarak fiyatlandırma yapabilirim .
    malzeme bilgisi olmayan , tüm elemanları yurtiçinden kalitesiz malzemelerle donatılmasını bilen bir kişiye fiyat paylaşmak ,yanlış anlaşılmalara ,gereksiz sohbetlere sebep olur ..
  • bence salt malzeme fiyatını bilmekte zarar yok usta.
    çekiç ve makina hikayesi var duymuşsundur sanırım, 1 dolar çekiç vurma parası 9999 dolar o çekici nereye vuracağını bilme yani ustalık ücreti.tabi sen bilirsin gene de.
  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    Malzeme sırra kadem ürünler değil .Nichicon ,Elna gibi kondansatörler ,yarıiletkenler farnell ,mouser ,dıgı-key gibi ciddi yurtdışı firmalar , merakı olan araştırır ,fiyatları yazıyor . buna 20 eu en az ağırlığa göre UPS-DHL gibi nakliye sonra %18 vergi koyunca meblağa ortaya çıkar .
    dediğiniz gibi 1 dolar çekiç parası hariç , tüm devre elemanlarının tek tek test edilmesi , temizliği , gümüş alaşımlı wbt lehimle montajı , fabrika ayarları vs vs derken 9999 dolar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 26 Şubat 2018; 17:17:29 >
  • Eldeki cihazın değerine sahibinin maneviyatında ne kadar değerli olup olmadığına bağlı..

    Vintage sınıftaki cihazlarımı özenle seçtim ve hepsi kıymetliler.. Sadece cd player lensine kendisine ödediğimden fazla para verip bulup getirttim. Üretimden kalkmış birşey sıfır kutusunda bulmak zaten lütuftu..

    Üretimden kalkmış eski bir Rolce Royce'unuz olduğunu düşünün yeniye birşey olsa tamir etme git tekrar yenisini al icabında var çünkü paran varsa.. ben biraz bu kafadayım
  • Rolls Royce gibi değerli olması maddi anlamda değil ,manevi anlamda örnekle Rolls Royce benzetmesi gibi ,kimi vardır BIS arabasına masraf yapar çünkü maneviyatı vardır .parasızlıktan yenisini alamamaktan değil, sevmekten değerli olmasından .
    Bir dostum babasının yadigarı kötü durumda portatif radyo kaset çalarına A-Z restore ettirdi , durumu sokağa koysan bir tekme atarsın ,ama onun için manevi değeri vardı. genelde mini midi ,kompakt ,portatif cihaz tamiri ile uğraşmam ,dostum olması ve manevi değeri olması onu tekrar hayata döndürme , çalıştığında rahmetli babasını hatırlaması önemliydi .bazı şeyler para ile ölçülemiyor ..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.