Şimdi Ara

93 Harbi (1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı) Muhacirleri - Kars Göçmenleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
5.716
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar malumunuz olduğu üzere kısa bir zaman önce e-devlet üzerinden üst soy bilgilerine ulaşmayı sağlayan yeni bir hizmet devreye girdi.

    Bu sayede ben de devamlı olarak ailemizden duyduğum Kars'tan göç hikayesini doğrulama imkânı buldum. Kayıtlara ve ailemizde nesillerdir bizlere anlatılan sözlü anlatıya göre bizim ailemiz o dönemde Kars ilinin Çıldır ilçesine bağlı Urta (yeni adı Gölbelen) köyünden 93 Harbi diye bilinen 1877-78 Osmanlı Rus Savaşından sonra Kars'tan kaçmışlar. Yine bize anlatıldığına göre o dönemde Osmanlı yönetimi göç eden bu aileleri Orta Anadolu'nun belli başlı illerine yerleştirmiş.

    Bizim ailemizde e-devlet kayıtlarına göre 1883 doğumlu akrabamız Kars doğumlu olarak kaydedilmişken 1896 doğumlu akrabamız Sivas ili Şarkışla ilçesi Sarıkavak köyüne kaydedilmiş. Yani ailemizin 1883 ile 1896 arasında bir tarihte Sivas/Şarkışla'ya geldiğini tahmin ediyoruz.

    Aile büyüklerimizin hayattayken anlattıklarına göre akrabalarımızın tamamı göç etmemiş ve halen Kars'ta akrabalarımız varmış.

    Bu konuyu açmamın sebebi, ailesinde benzeri biçimde Kars'tan Orta Anadolu'ya ya da Sivas'a göç edenler var ise birbirlerini bulmalarını ve bu konuya ilişkin kendi ailelerindeki anlatıyı paylaşabilecekleri bir platform oluşturmak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dimenda -- 17 Şubat 2018; 12:7:59 >







  • bunu görünce heyecanlandım. benim de benzeri bir hikayem var. anne tarafım aynen senin dediğin gibi 93harbinden sonra karstan kaçıp kayseri pınarbaşına gelmiş. hatta dedemin babası karstan geldikleri köy olan taşpınarda altınlarını gömdükleri yeri bile dedeme tarif etmiş. ama şimdiye kadar aileden kimse gidip bakmadı

    bir gün gidip bakacağım dedikleri altın yerinde mi değil mi diye
  • Babamın anne tarafı Gürcistan Ahılkelek’ten gelmiş. Babasının tarafı direkt Ardahan kayıtlı. Babam derdi “kafkas göçmeniyiz” diye. Mutlak bir hikayeleri vardır ama öğrenmek gerek.

    Düzenleme: Yerin ismini yanlış vermişim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Evdeki Sinek -- 17 Şubat 2018; 14:5:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam bizim anne tarafı da o dönemlerde gürcistanın tiflis bölgesinden kaçarak kars yöresine yerleşmişler(karapapak terekeme türkleri) malum o zaman rusya olduğundan hepsi sscb den bahsediyorlar. Lakin konsolosluğa ulaşamadım.
    çifte vatandaşlık imkanı varmı bilgi almak cidden zor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi spysoul -- 21 Şubat 2018; 10:17:56 >
  • dostum aradan 2 küsür sene geçmiş araştırma yapıyodum bizim kökende karstan sivasa göçme bizim kökende sadece kars yazıyor ama araştırma sonucu sarıkamışta akraba bulundu ama ne varki aradan geçen zaman çoğu kişi birbirini artık tanımıyor :(
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.