Şimdi Ara

suyun akış kuvvetini elektriğe çevirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar. sabit bir debi ile akan bir su kaynağına sahibim. bu suyun akış kuvvetinden elektrik elde etmem mümkün mü? nasıl bir düzenek kurmam gerekir? bu düzenekten 220 V elektrik elde edebilir miyim? tahminen ne kadar kva lık enerji üretebilirm (daha da açıkcası bununla ne çalıştırabilirim, somut örnek ?). bunu nasıl hesaplayabilirim? su sabit ve düzenli şekilde akıyor. eğer yardımcı olursanız bu işi gerçekleştirebilirm sanırım. şimdiden teşekkürler...



  • Bu tamamen suyun akış hızına,ne kadar güç istediğine,yerin durumuna,senin ekonomik gücüne bağlı.
    Bir kere türbin ve jeneratör lazım.Bu ne suyu böyle ?TÜrkiye'de böyle sabit kaynaklar bulmak zordur ?
  • sahib oldugun su kaynagı ile bir araba şarj dinamosuna yeterli devrde (en az 900 devr/dak) hareket saglıya bilirsinse elde edilen elektrikle 12 v araba aküsünü şarj ede bilirsin. 220 v ac için konverter kullanırsın. bununla ne çalıştıra bilceyin suyun akış gücü ve miktarına baglı.
  • +1 220 volt üretmen zor bir iş arkadaşın dediği gibi suyun akışına bağlı yani baya hızlı akması lazım ve bu suyun hızına gücüne dayanacak türbün yapman lazım bunu başarırsan 220 üreten jeneratörler var al birtane bağla türbüne 220volt üretirsin tabi yeterli hızda çevirirse ama illa jeneratörü kendim yapacağım dersen 220volt için yapacağın jeneratör hem maliyetli olur hemde fazla emek ve ustalık ister bence hazır alıp taksan en iyisini edersin mutlaka kendin birşey yapmak istiyorsan türübün kısmı zaten büyük bir emek istiyecektir suyun akışı 220voltluk bir jeneratörü yeterli hızda çevirmiyecektir büyük bir ihtimalle bu yüzden dişli kullanarak hızı artırman gerekecek bunu yapabilmen için önce iyi bir türbün (pervane)yapman gerekecek suyun kinetik enerjisini mekanik enerjiye çevirmek için burda pervane suyun akış hızına göre dayanıklı olmalıdır ve iyi dönebilmesi ve suyun basıncana duvar gibi tam karşı durup zorlanmasın diye geniş kanatlı içe doğru yatık şekilde kanatları ayarlamalısın sonra su türbünü döndürdüğünde ona bağlı bir büyük çaplı sık dişli çark bağlayıp bu çarklan küçük çaplı seyrek dişli çarkı sürük hızı artırıp jeneratörün milini (rotorunu)bu şekilde çevirtirsen 220 alma olasılığın var ama tabi burda en büyük iş suya düşüyor ardından türbün dişli jeneratör(tabi 220 volt üreten stabil jeneratör) gelir.iyi akşamlar.
    quote:

    Orjinalden alıntı: silicon

    Bu tamamen suyun akış hızına,ne kadar güç istediğine,yerin durumuna,senin ekonomik gücüne bağlı.
    Bir kere türbin ve jeneratör lazım.Bu ne suyu böyle ?TÜrkiye'de böyle sabit kaynaklar bulmak zordur ?




  • türbinin çok hızlı dönmesine gerek yok, zaten su gücünden yararlanan jeneratörler düşük devirli ve çok kutupludur. çok kutuplu bir jeneratör bulabilirsen tek ihtiyacın bir türbin olacaktır.
  • su nasıl akıyıor. yüksek bir yerden mi yoksa düz bir yataktamı. bu çok önemli. eğer yüksek bir yerden akıyorsa işin daha kolay. sudeğirmenlerindeki gibi bir düzenekle mekanik enerji elde edebilirsin. daha sonra bu enerjiyi kullnacağın yerin özelliklerine göre değerlendirebilirsin. iki şekildee yapabilirsin.
    1-istersen araya redüktör koyup direk 220 v luk jeneratör çevirebilirsin. jeneratör seçimi senin elinde kaç kw lık istersen alıp takabilirsin.
    2- istersende küçük bir çok kutuplu 12 veya 24 v luk dinamo sardırır ondan akü şarj edersin. aküden de inverter kullanarak 220v elektirik elde edebilirsin. burdada yine istediğin gücü yakalamak için inverter seçimini iyi yapmalısın.
    sen ne çalıştırmak istiyorsun sana kaç kw lık elektirik lazım bunu hesaplayıp ona göre düzenek kurman lazım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.