Şimdi Ara

Apple, aboneliklere de vergi zammı uyguladı! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.379
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • fanboy 'lar düşünsün.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Kur güncellemesi dolar fırlarken yapıldı daha ne kuruymuş bu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sektirmeden direk zamı çakıyorlar.

  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Seninki fanboyluktan öte bir şey herhalde. Sen şimdi iPhone'un yavaşladıkça da mutlu oluyorsundur...

    Neyse, Amerika fiyatını bu hizmetin bir baz fiyatı olmadığını göstermek için verdim. Yaşın kaç bilmiyorum ama, basit bir vergiyi bile doğru düzgün hesaplayamadığından çok genç olduğunu düşünüyorum. O yüzden söyleyeyim, 9.99 TL olan gelirin %18 vergisi için 1.80 TL ödenir. Alınan para zaten Türk lirası olduğu için kurla nasıl bağdaştırabildin anlamadım.

    Zamlar vergi nedeniyle yapıldığı halde, vergi kadar değil; müşteri için belirlenmiş fiyat basamakları dahilinde zam yapılmış dikkat ederseniz. Amerika'daki fiyatın sebebi de zaten bu. "Müşteri için gözden çıkarılabilir gözüken" tutarı almak. Ki bu tarz, "13.99", "6089", "949" gibi fiyat bantları; üzerinde sayısız saat harcanarak, satın alacak müşteriye daha az para veriyormuş gibi hissettirebilmek için özel belirlenmiş noktalar. Hepsi de cebimizden biraz daha fazla para alabilmek için. Ben buna karşı değilim, ancak bunun karşılığında aldığımız ürünlerde -sadece özensizlikten kaynaklı- hatalar olduğunda tepem atıyor. Yıllarca iPhone'ların gövdelerinin üretimlerindeki hata payının artık mikronlarla ölçüldüğüne dair reklamlar yaptılar, sonra ne oldu? 8, 8 plus ve hatta X'da bile, çerçevelerde cam ve alüminyumun birleşim noktasının tutmadığı görülüyor. Eski cihazlarında plastik çerçevede bile ciddi hata payına izin veren Samsung nasıl oldu da artık daha ufak hata payıyla cihaz üretebilmeye başladı? Neyse benim işim mekanik veya lojistik değil o yüzden çok girmeyeyim. Ben yazılım dünyasındanım ve iOS 11'de gözüme çarpan bazı hatalar çok sinirlerime dokunuyor. Kimse bana insan hatası demesin çünkü karşılaştıklarım düpedüz özensizlik ürünü. Bunun üzerine, hala daha kullanıcıyı yeterince bilgilendirmeden devreye giren minik sistemcikler, sayısız kısıtlamaya rağmen multitasking'in hala daha yeterince iyi yönetilememesi ve daha birçok şey.

    Ha bu arada eklemeden geçmeyeyim, App Store'a uygulama kabul eden insanların bir kısmının iOS uygulama geliştirme platformlarıyla alakaları bile olmadığı için dışı süslü ama içten tamamen kusurlu uygulamaları musluk gibi Store'a akıtmaya devam ediyorlar.
  • Türkiye gibi üçüncü sınıf ülkelerin 3-5 kuruşuyla uğraşacak değiller. Eğer "keyfiyen" yapılan bir fiyat "bindirimi" olsa bunu global bazlı yaparlar. Bir zamanlar bizim için de 9,99 tl psikolojik sınırdı fakat adı üstünde bir zamanlar. Amerika fiyatı statik baz değil fakat referans bir değer oluşturuyor. Orada 9,99 dolar dediler mi 9,99 dolardır üzerine tartışılmaya gerek yok. Fakat iş diğer pazarlara -mesela Türkiye'ye- gelince stabil olarak yıllarca 9,99 tl'den vermeye devam edemezsin ki o belirlenmiş fiyat Şubat 2016'ya ait yani doların 3 tl'nin altında olduğu zamanlara. Şimdi hala aynı mı?

    Yani bir fiyat güncellemesi konusu. Bu fiyat güncellemesi dolaylı olarak kurla alakalı ve üzerine de %18 vergisi eklenmiş. Yani 9,99 tl'nin %18'i gibi bir durum yok. Artık sen hesapla %118'i 13,99 tl olan fiyatın %100'ü kaçtır? Kaç lira güncelleme senin deyişinle "bindirim" yaptıklarını görürsün. "Alınan para zaten Türk lirası olduğu için kurla nasıl bağdaştırabildin" kısmını da ben pek bağdaştıramadım. Herhalde meyve, sebze satışı gibi yöreye özel fiyatlandırma olmalıydı. Senin dediğinin "App Store'daki uygulamalar da Türk lirasıyla satılıyor, kurdan etkilenmesin." demekten bir farkı yok. Apple'da bir hizmet satıyor, amme hizmeti vermiyor.

    Konuyla pek alakasız hikaye de anlatmışsınız. Madem sizin alışkanlıklarınıza uymuyor veya işiniz gereği kullanmak zorundasınız sadece işinizin olduğu kısıma odaklanmanız sizin için daha iyi olur. Piyasada sizi daha çok memnun edebilecek cihaz olduğunu düşünüyorsanız onu kullanırsınız çünkü bu tür sorunları belirtmek, dile getirmek genellikle cihazı birincil cihazı olarak kullananların yaptığı bir iş. Yoksa da kendinize işkence çektirmeyi seviyorsunuzdur kullanmaya devam edersiniz, orası size kalmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerbuyucu -- 28 Ocak 2018; 7:3:46 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: buraoca2

    Apple Vergi zammi diye yüzde 40lik zam yapmasını açıklayamaz...

    Açıklamak gibi bir derdi olduğunu zannetmiyorum.
  • Sigaraya alkole paralar saçanlar 2 lira zam gelince kazan kaldırıyorlar ;) beğenmiyorsan kullanmazsın olur biter.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben spoftifyı 15 liraya kullanıyom apple hala daha ucuz durumda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: buraoca2

    Apple Vergi zammi diye yüzde 40lik zam yapmasını açıklayamaz...





    Ben açıklayayım Apple yerine dilim döndüğünce, hatam varsa düzeltin:



    (Aşağıda yazacaklarım Apple’a yönelik görünecek fakat hepimizi ilgilendiren ekonomimizle alakalı bir durum aslında. Objektif bakmaya çalışırsanız sevinirim. Apple haberinin altına yazıyorum diye bu örnek Apple ile alakalı. Google Play, Spotify için çoğaltabilirsiniz durumu.)



    50GB paket kullanıyorum. 2,99’du şimdi 3,99 olmuş. Bu paket yurtdışında 0,99 dolar.



    Kabaca 1 dolar dersek 3,75 yapıyor zaten. %18’i ise 0,675 toplarsak 4,425 gibi bir sonuç elde ediyoruz.



    Apple Music yurtdışında 9,99 dolar zaten. 37,5 lira yapıyor dolar kuruyla.



    Bir başka örnek olarak ise Doların yükseltmesinde uygulama geliştiricilerin suçu ne? Apple güncelleme yapmıyor bile. Yapsa uygulama alamayacağız çünkü. Bunu biliyor herkes. 37,5 liraya Apple Music üyeliği ya da Spotify alabilecek misiniz her ay beyler?



    Durum parlak değil. Dolar fiyatına rağmen Apple, Google gibi firmalar ellememeye çalışıyor inatla. Hissetmiyoruz etkileri bizde...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Anlatmaya çalıştığım pek anlaşılamamış herhalde. Bu hizmetin bir baz fiyatı yok, kurdan çevrilen bir fiyatı da yok. Her ülkede ülkenin dinamiklerine göre belirlenen bir fiyat. Başından beri Amerika fiyatı örneğinde bunu anlatmaya çalışıyorum.



    Çünkü bu bir servis, tamamıyla Apple’a ait ve onun kontrolünde olan bir servis. Uygulama konusu ise farklı, orada geliştirici dinamiği devreye giriyor.



    “Keyfi” lafımın da metafor olduğu bir önceki yorumumdan anlaşılabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • apple music'i çıktığından beridir kullanıyorum. ses kalitesi anlamında iphone'da bile spotify'ın bence gerisindeydi. arayüzün işlevselliği ve şarkı önerileri dahi spotify'ın gerisinde kalıyordu. yine de iphone ile etkileşimi iyi olduğundan kullanıyordum. ancak artık biraz da değişikliğin vakti geldi. ayrıca apple music'te ödeme yapmadığınızda listelerinize erişimi engellemesi ve müziği hiçbir şekilde dinleyememek; spotify'a karşı güçsüz kılıyor. listelerimi spotify'a aktardım. artık apple music'ten dinlemeyi bırakıyorum. zam bu seçimimde etkili bir faktör ancak asıl sebep, müzik çeşitliliği spotify'da daha iyi. daha aktif bir platform gibi geliyor gözüme.

  • Söylemek istediğini kestirdiğim için zaten "meyve ve sebze" örneğini vermiştim. Tabii aradaki bağlantıyı da kurabilirsen artık. Bir de Bilal'e anlatır gibi bir tavıra girmişsin, yazık gerçekten.

    Çünkü bu servis, çünkü buna ait, çünkü bibibib. "Servis" olduğu için her ülkeye esneeeeeek bir fiyat belirleyebileceklerini düşünmek... Apple Music'in fiyatları o ülkenin iTunes Store'unda satılan bir albüm fiyatına eş değer ölçüde oluyor genelde. iTunes albüm fiyatlarıyla ilgili de fazla detaya girmek istemiyorum...

    Servis konusunu bayağı göreceli anlamışsın. App Store, iCloud, iMessage vb bunların hepsi servis kategorisine girer. Servisten kastın sadece aylık abonelik olanlar olabilir sanırsam...

    Ayrıca "servistir" "fiyatı da yöreye özgü belirlenir" diye bir durumun geçerli olmadığını en basitinden Netflix'e bakarak anlayabilirdin.
  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Hala daha ne demek isyediğimi anlayamaman yazık. Neyse elli kere tekrar etmek gerekiyor demek ki. Apple music bir servis ve görünene göre ülke dinamiklerine göre fiyatı belirleniyor. Neden? Çünkü fiyatları oranladığında ortada kur ile çevrilmiş fiyatlar yok. Kapiş? 9.99 doların karşılığı 10 lira da değil 14 lira da değil. Buna da kapiş? Apple Music Çin’e ayda 10 yuan’le giriş yapmış (o zamanlar 1.57 dolar). Anlayabildin mi sonunda ha? Buradan ne anlıyormuşuz? Ülke dinamiklerine göre belirlenmiyor muymuş fiyatlar?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekmek, makarna ve cami girişlerinede bekleriz.

  • Doymadılar paraya anasını satayım doymadılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telefonda Apple a bulaşmam tablet almam gerekirse belki iPad alırım diyordum bu saatten sonra Apple dan çöp alanı öpsünler. Piyasada tablet üreten tek Apple kalsa bile almam artık.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 50 Gb iCloud paketi kullanıyorum. 3.99 olması açıkcası çok koymadı. Yurt dışında bu aboneliğin ücreti 0.99 $ olunca mevcut kurdan dolayı bir kaç kuruş ucuza bile geliyor (Kdvyi falanda ekleyince). Sebep Türk Lirasının çok değersiz olması aslında. Yoksa bende isterim birim fiyatında kullanmak. 0.99 lira bu abonelik olsun 999 lira iphone x olsun gayette güzel olur. Ama Türk Lirası bu kadar değersizken imkansız tabiiki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmckr -- 29 Ocak 2018; 9:8:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Exterminio

    Hala daha ne demek isyediğimi anlayamaman yazık. Neyse elli kere tekrar etmek gerekiyor demek ki. Apple music bir servis ve görünene göre ülke dinamiklerine göre fiyatı belirleniyor. Neden? Çünkü fiyatları oranladığında ortada kur ile çevrilmiş fiyatlar yok. Kapiş? 9.99 doların karşılığı 10 lira da değil 14 lira da değil. Buna da kapiş? Apple Music Çin’e ayda 10 yuan’le giriş yapmış (o zamanlar 1.57 dolar). Anlayabildin mi sonunda ha? Buradan ne anlıyormuşuz? Ülke dinamiklerine göre belirlenmiyor muymuş fiyatlar?

    Dostum sen bunu anlatamazsın kimseye. Güzel bir şekilde açıklamışsın ama nafile. :) Ha haklı olduğunu anladıklarında da ''babanın şirketi mi APPLE'' derler. :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Exterminio

    Hala daha ne demek isyediğimi anlayamaman yazık. Neyse elli kere tekrar etmek gerekiyor demek ki. Apple music bir servis ve görünene göre ülke dinamiklerine göre fiyatı belirleniyor. Neden? Çünkü fiyatları oranladığında ortada kur ile çevrilmiş fiyatlar yok. Kapiş? 9.99 doların karşılığı 10 lira da değil 14 lira da değil. Buna da kapiş? Apple Music Çin’e ayda 10 yuan’le giriş yapmış (o zamanlar 1.57 dolar). Anlayabildin mi sonunda ha? Buradan ne anlıyormuşuz? Ülke dinamiklerine göre belirlenmiyor muymuş fiyatlar?

    "Holo doho no domok ostodogomo onloyomomon." Bu ne kibir. "Conko foyotlor oronlondogondoo..." Yapma ya bunları köşedeki bakkal bile biliyor zaten sen neyin derdindeysen artık, yazık.

    %100 kur bazlı demiyor kimse, kurdan dolaylı etkileniyor diyorum. Anlayabiliyor musun? KAPİŞŞ?. Kendinle çelişkiye düşüyorsun. "Ülke dinamiği" diye bahsettiğin şeyin ekonomi ve doğal olarak kurla bağlantılı olduğunun farkına varman için ne yapılması gerekiyor acaba çooook merak ettim. Neyse bir gün anlarsın.
  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Köşedeki bakkal bile kendi malını senin şu firmayı savunduğun kadar savunmazdı. Ama ne yapalım işte...



    TL’nin değer kaybını ormanda yaşayan adam bile bilir. Ama son 2 yıldır Apple ürünlerinin fiyatları kurdan ve gelen vergilerden bile hızlı arttıysa kimse kalkıp bunu bana savunmasın. Merak eden gider zaman içindeki ürün fiyatlarını istediği ülkeden o günün kurlarından çevirir, vergileri ekler ve bakar. Son zamanlarda diğer ülkelerin vergiler dahil satış fiyatının üzerine, kendi vergilerimizi eklediğimizde bile hala daha Türkiye satış fiyatına çıkamıyorsak bu kazık değil midir? Nasıl kazıklanmış hissetmiyorsunuz ki?

    Bu fiyatlar, distribütör döneminde bile (Bilkom) bu kadar alakasız değildi. Kuru çevirirdin, cihazına göre bandroldür ötv’dir kdv’dir eklerdin bakardın fiyat hemen hemen aynı çıkardı. Şu Apple TR ofisi açıldığından beri iyiye gittiklerini hiç görmedim. Görünüşe göre birileri işlerini pek özveriyle yapmıyor. Ben de buna uyuz oluyorum. Apple Music fiyatı ise kendi başına tartışılmaya değecek bir konu bile değil, ama öncesi böyleyken kalkıp da sen o ofisi savununca insanın sinirlerine dokunuyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.