Şimdi Ara

Türkiye'de Dijital Oyunlara Zam Gelebilir !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
850
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Maalesef 2018'de biz oyuncuları son derece üzecek zam haberleriyle karşılaşma ihtimalimiz çok yüksek. Aslında 26 Kasım'da Meclis'ten geçen torba yasa dahilinde bir süredir gündemde olan bir konuydu bu. 5 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayınlanan değişikliklere göre KDV kanununa aşağıdaki cümle eklenmişti:

    "Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisi, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenir. Maliye Bakanlığı elektronik ortamda sunulan hizmetlerin kapsamı ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir."

    Bloomberght'in haberine göre Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda somut adımlar atmaya başladı ve Katma Değer Vergisi uygulama tebliğinde değişiklik amacıyla bir tebliğ taslağı hazırladı. Bu taslak yurtdışından Türk vatandaşlarına elektronik ortamda hizmet satan kuruluşların KDV mükellefi olmalarını şart koşuyor. Yani bu tebliğ yürürlüğe girerse Türk vatandaşlarına herhangi bir şekilde dijital içerik satan şirketler (ki buna Amazon, eBay gibi isimler de dahil olacak) KDV mükellefi olacak. Maliye karşı tarafa "sen artık Türkiye Cumhuriyeti KDV mükellefisin" diyecek ve bu şirketler Türkiye'ye yaptıkları satışlardan elde ettikleri gelir için KDV ödeyecekler.

    Taslağa göre Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere bir bedel karşılığında elektronik ortamda hizmet sunulduğunda hizmeti sunan şirket KDV mükellefi olacak. Bu firmalar dijital içeriği Türkiye'de KDV mükellefi olan bir kurum üzerinden sattıklarında, zaten o kurum vergisini ödüyordu. Şimdi biz, yani mükellef olmayan şahıslar olarak dijital içerik satın aldığımızda bize o içeriği satan şirket vergi ödemek zorunda kalacak.

    KDV'ye tabi olacak hizmet listesi arasındaki şu madde bizi doğrudan ilgilendiriyor: "2. Her türlü yazılım tedariki ve güncellenmesi dahil dijitalleştirilmiş ürünlerin satışı."

    Dijital oyun denince haliyle akla ilk gelen isim Steam oluyor. Bu tebliğ yürürlüğe girdiği taktirde Steam ve GoG gibi dijital satış yapan sitelerin yaptıkları her satış karşılığında Türkiye'ye vergi ödemesi gerekecek ve bu da çok büyük ihtimalle oyunların satış fiyatı üzerine doğrudan eklenecek. Yeni yıla böyle tatsız bir zam haberiyle girmek hiç hoş olmaz, şimdilik umabileceğimiz tek şey bu tebliğin yürürlülüğe girmemesi, aksi halde bize dijital içerik satan firmalardan bazıları vergi ile uğraşmamak için satış yaptıkları ülkeler arasından Türkiye'yi çıkarabilirler bile. Tabi böyle bir durumda "bu zam beni etkilemez, ben zaten hep 50 liralık oyun alıyorum" diyerek kendimizi kandırmamız da mümkün.


    Kaynak :http://oyungezer.com.tr/haber/51942-turkiye-de-dijital-oyunlara-zam-gelebilir

    Siz ne düşünüyorsunuz peki ? Ya da şaşırdınız mı diye sormam daha doğru olur







  • Steam etkilense ne olur ayda yılda bir oyun alıyorduk zaten indirimde.

    Beni asıl korkutan Netflix, Spotify gibi sürekli para ödediğimiz elektronik içeriklere de zam gelecek olması.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.