Şimdi Ara

Sosyal kaygılarımı nasıl azalttım?- 4

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
2
Favori
252
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Düşün sınıftasın ve bir beklenti içindesin. Okullar daha yeni açılmış herkesin birbiriyle tanışmaya başladığı ve senin de muhtemelen kendini bir muharebede gibi hissettiğin o tanışma fasılları. Okulun 2.günündesin, dün yanına gelip seninle tanışmaya çalışan birinin seni görüp oo haci naber demesini, seninle konuşmasını,sana selam vermesini bekliyorsun. Yani bir beklenti içindesin. Ve o kişiyi kapıda gördün ama yüzünü ona doğru çevirmedin çünkü yüzüne baksan " ya şuna bak dün iki muhabbet yaptık hemende nasıl yüz buldu" diye düşüneceğini hissediyorsun. Yüzünú ona doğru çevirmedigin için o da belki sana selam vermek istemedi ve yeni tanış olduğu başka birinin yanına gidip onunla muhabbette başladılar. Sen ise kafan yerde " niye selam vermedi bu bana, bak işte ne kadsr sıkıcı adamsın, muhabbetin hiç çekilmiyor, adamlar hemen nasıl kaynaşmış, zaten ben hep böyleydim benden bi nane olmaz" diye düşüncelere dalmaya başladın. Sonra etrafını izlemeye başladın herkes yavaş yavaş samimi olmaya gruplaşmaya doğru yol aldığını gördün, belki senin gibi olan tipler de vardı orda ama sen onlardan bile aşağıda gördün kendini. Kahroldun, bu dönemde odun gibi gidip gelicem okula diye düsündün. Herkesin kaynaşması ve senin ortada kalman seni panikletti, kaygıların arttı, içindeki istek azaldı, kala kaldın oturduğun sırada. Sonra mide bulantın, karın agrın başladı. En iyisi gitmek diye düşündün. Attın çantanı sırtına kafan aşağı bakar vaziyette sınıftan çıkıp tenha bir sokakta eve doğru ilerledin. Hem o ortamdan çıktığın için kısa süreliğine rahatladın. Ama gelecek günler için pek umutlu değildin. Belki internette yaşadığım durumla ilgili birşeyler yazar, bir iki hiç tanımadığım insandan tavsiye,gaz alırım diye düşündün. Ve dönem boyunca her paniklediğin kötü hissettiğin anda en iyi çözümün çekip gitmekte olduğunu düşündün. Ve hep bòyle yaptın. Aslında yaşadıkların ve kararların gayet doğru gibi duruyordu. Hangi insan rahatsız olduğu,kusacak gibi hissettiği bir ortamda durmaya tahammül edebilir ki. Aslında sen tahammül etmişsindir buna ilkokul yıllarında. O dönemlerde ya bu zaten utangaçlık gibi birşey büyüyünce geçer diye düşündün çocuk aklınla. Belki ergenliğe girdiğin 8. sınıfta bir uyanış, değişmeliyim düşüncesine girdin haklı olarak. Çünkü cinselligi keşfetmiştin o dönemde. Artık belkide bir şey yapmadan önce 4 5 defa düşünüp hesap kitap yaparken, şimdi bu sayı 9 10'a çıkmıştı. Ama düşündüğün şey olmadı, büyüyünce geçer diye düşündün, sanki vücudunda bir yara varmış gibi, ama geçmedi. Belki de daha da arttı. Keşke bir yara izi olsaydı da bu yaşadıklarım olmasaydî diye pişmanlık yaşadın. Keşkeler büyüdü, sen büyüdün. Belki şimdi iş hayatında hep sunum yapmak , insanlarla tanış olmak zorunda olacaksın. Ancak hiç bir ilerleme katetmedin. Ne sana bir yol gòsteren vardı ne de senin kendi yolunu bulabilecek kadar bilgin ve isteğin..
    Herhalde bu yazdığım olaylar tüm sosyal fobiklerin hayatının özetidir.

    Diyeceksinizki biz zaten bunları biliyoruz çözüm ne?

    Arkadaşlar hani erkek aslanlar gücünü gòstermek , özgüvenini sağlamak için kükrer ya, bence bu bizim içinde geçerli. Mesela sınıfta hoca nasılsınız diye bir soru sorar ve sınıfta en az 5- 10 kişi sesli şekilde cevaplar bu soruyu ve genelde bunlar erkek olur. Veya hocanın sınavınız nasıldı, ara verelimmi sorusunu da sorduğunu farz edelim. Sizce neden bu 10 kişi kendinde bu soruyu cevaplama isteği barındırır? Ve neden siz bu sorulardan hiç birine sesli bir şekilde yanıt vermessiniz. Aslında hoca bu 10 kişiden en fazla 1 -2sinin cevabını duyucak,yani sesi en çok çıkan veya en önde oturan gibi. Tabi bu değişedebilir. Mesela siz neden hocanın sinaviniz nasildi sorusunu üstünüze almassınızda cevap vermessiniz? Veya içinizden hocayla konuşursunuz. Benim düşünceme göre hocaya cevap veren bu 10 kişi aynı aslanlarda olduğu gibi kükremek, özgüvenini sağlamak için bu soruya cevap veriyor. Yoksa neden bu soruyu üzerlerine alsınlar ki? Mesela bu hafta bunu denedim ben . Hoca " aramı verelim blokmu yapalım diye sordu. Ben ara verilmesinden hiç hoşlanmam çünkü ara verilirse ders uzar ve bizde okuldan geç cikariz buda trafiğe kalmamıza sebep olur. 60 kişilik sıniftan 20 -25 kişi hocaya cevap verdi ki bende verdim, sesli şekilde blok yapın dedim. Tabikide o gürültude hoca sesimi duyamazdı. Ancak ben bu cevabı verdikten sonra o ana kadar 10 üzerinden 5 olan òzgüvenimin 7-8 e çıktığını hissettim. Yani kükredim. Arkadaşlar sizde kükreyin . Sesiniz az da çıksa korkasınızda kükreyeceksiniz. Başka yolu yok bu işin.
    Mesela bana gòre bir sosyal fobik çok detaycıdır. Sınıftaki çoğu kişinin ismini,hatta abartmayayım nereli olduğunu bile bilir. Cünkü hep kenarda kaldığı için, insanları kendinden büyük gördüğü için onlarî araştirma gereği duyar. Bir şeyle meşgul olamadıkları için tüm muhabbetleri dinlerler. Sınıftaki kişilere sorsanız belkide çoğu bu sosyal fobik arkadaşımızın adını bile bilmez. Gene tespit yaptım biliyorum. Ama mesela burda bile bir çözüm var. Başkaları sizin adinızı bile bilmez sizi umursamazken sizi neden izlesinler, veya siz neden onlardan korkasınız ki.
    Mesela dün sınıftayken tek başıma oturuyordum. Hiç tanımadığım başka bölümden biri bana hangi takımlı olduğumu sordu. Hoppala ne alaka ki şimd hem sen de kimsin demedim tabi. Gassaraylıyım dedim. Sonra biraz düşündüm " acaba neden sordu, belki merak etti" diye düşündüm. Şimdi tam tersten ele alalım ben tanımadığım birine saati sorucam. Ki saati sormak bence takım sormaktan çok daha mantıklı bir soru. Ama siz bu soruyu sormadan ònce kafanızda" ya ne gerek var sormaya, napıcan hem saati òğrenip, ya saati yoksa, ya beni duymassa, ya ters bi cevap verirse, " diye tüm olasılıkları kafanızdan geçirdiniz. Ki tüm bu olasılıkların geçmişte illa ki bir temeli vardır. Sonra soruyu sordunuz ve şòyle bir duralım.
    1- Sorduktan sonra güleryüzle bir cevap alma durumu:

    a- "bak işte ne güzel cevap verdi korkulacak bişey yokmuş oh be , helal bana iyi gidiyorum" diye düşündünüz
    b- mücadele gücünüz, motivasyonunuz arttı çünkü biri size gülümde
    c- özgüveniniz az da olsa arttı
    2-Sorunca soğuk bir tavırla size saati telefonla gòsterilmesi veya hiç cevap alamama durumu:
    a-" ulan rezil oldum ne iğrenc bir adamım ben
    b- paniklediniz, kaygılarınız arttı utandınız
    c- özgüveniniz azaldı

    Arkadaşlar; bu 2 durum için karşımızda farklı farklî insanlar var ve hepsinin tepkileri farklı farklı. Illa size gulumseyerek cevap vermek zorunda değiller. Burda yaptığımız hata olayı kişisel olarak algılayıp üzülmek, moralimizin bozulmasi. Ve birde biri bize bişey sorarken garipsemiyoruz ama biz sorarken tuhaf oluyoruz; çünkü insanlar farklı farklı herkesten olumlu tepki alma beklentisine girmeyin ilk örnekteki gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cebeshasoniki -- 29 Kasım 2017; 16:35:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Okumayın hocaya kükreyen aslan
  • Asosyal gencin dramı IMDb 2.3/10

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu okuyan dhli değildir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mk5555

    Bunu okuyan dhli değildir.

    tipim nasıl ss'li konularında takılmaya devam etseydin ,veya sende öyle bir konu açıp takılsaydın ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Trust.Me

    Okumayın hocaya kükreyen aslan

    sizi şöyle pistten alıp,tipim nasıl ssli konularına alalım , boş yapma
  • cebeshasoniki C kullanıcısına yanıt
    üstad bütün konularını noktası noktası okudum ama tutamadım kendimi kusura bakma
    Ayrıca takip ediyorum seni yazılarını bekliyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cebeshasoniki


    quote:

    Orijinalden alıntı: mk5555

    Bunu okuyan dhli değildir.

    tipim nasıl ss'li konularında takılmaya devam etseydin ,veya sende öyle bir konu açıp takılsaydın ?

    Sosyal kaygılarını azaltmaya yönelik bir tavsiye vereyim sana abisi bu kadar takılma her şeye .Konunun uzun olmasına getirilmiş klasik bir şakadır bu. Konu dışında böyle şeylere alışkın olman lazım bunlar buranın değeri .Ayrıca istediğim konuya takılırım tipim nasıl ss'li konuları da gayet hoşuma gidiyor bunu niye ayıp bir şeymiş gibi lanse ediyorsun anlamlandıramadım madem bu kadar önemli ve özel bir konun olduğunu düşünüyorsun bunun yeri konu dışı özel olabilirdi.




  • Güzel olmuş, devamını beklerim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • okudum pişman değilim fena değildi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.