Şimdi Ara

Pdr işsiz kalır mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
46
Cevap
0
Favori
17.712
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardımcı olsun konuyu doğru yere mi açtım bilmiyorum ama internette birçok yerde okuduğuma göre pdr mezunlarının bulma imkanı azalıyor devlete atanmak artık imkansız olacak diğer öğretmenlikler gibi olacak tarzında şeyler söyleniyor ne kadarı doğru bu sene girdim bölüme 4 sene sonra devlete atanabilirmiyim ilk hedefim ve hayalimdeki meslek rehber öğretmen olmak işsiz mi kalacağız o kadar sıralama yapıp.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bu siteyi 10 yıldır takip eden biri olarak üye olmak ve ilk mesajı yazmak şimdi kısmet oldu. İçeriğe ve formata tam hakim olamayabilirim. Sitenin mesaj formatıyla ilgili yapacağım hatalar için moderatör arkadaşlardan şimdiden özür diliyorum. Zamanla öğreneceğimi umuyorum.
    Gelelim aklına takılan sorulara güzel kardeşim. Sorularına biraz geç de olsa cevap vermek ihtiyacı hissettim. PDR bölümünden 2016 yılında mezun olmuş, askerliğini yapmış ve dönemdaşlarına göre biraz daha yaşlı bir meslektaşın olarak bu konuyla ilgili uzun bir yazı yazmak için bu siteye üye olmayı ne zamandan beri planlıyordum; fakat vaktim kısıtlı olduğu için PDR bölümünün dünü, bugünü ve geleceğiyle ilgili kapsamlı yazıyı daha sonra yazmayı planlıyorum. İnternette yaptığım aramalarda alanımızın içinde bulunduğu kötü durumla ilgili doyurucu bilgilere pek rastlayamadım. Sorunu kamu ve özel sektör olmak üzere 2 ayrı başlık altında cevaplandırayım:
    1. Kamuda çalışmayı düşünüyorsan KPSS denen zorlu sınav önündeki en büyük engellerden biri olacak. Biri diyorum çünkü artık alanımızda memur olmak için sözlü mülakatları da başarıyla geçmen gerek. 2016 yılında girdiğim KPSS'nin ilk ayağında iyi sayılabilecek bir puan aldım. Şöyle söyleyeyim: 2016 yılında PDR mezunu, Psikoloji mezunu, eğitim bilimlerinin farklı alanlarından formasyonlu ve sertifikalı kişiler olmak üzere 9500 küsür kişiyle yarıştım. Sıralamam 1600 küsürlerde idi. Daha sonra ÖABT sınavına girdik ve bu sınavdan sonra sıralamam ne yazık ki 2900 küsürlere geriledi ve atamam gerçekleşmedi. MEB 2016 eylül ayında 503 rehber öğretmen, 2017 şubat ayında 707 rehber öğretmen alacağını duyurdu. Yani 2016 yılında 9500 küsür aday içinden toplamda 1210 kişi MEB'e öğretmen olarak atandı. Kafanda bir şeyler canlanması açısından 2015 yılındaki KPSS'den sonra kabaca 4300 küsür başvuru olmuştu. Buna karşılık 2015 eylül ve 2016 şubat atamalarında bu bu kişilerin 3031'i öğretmen olmuştu. Daha önceki yıllarda alanımızdan mezun herkesin tamamı atanıyordu. Demek istediğim PDR açısından 2016 yılında bir kırılma yaşandı. MEB her sene 2500-3500 arasında rehber öğretmen istihdam ederken (Bu dönemlerde sınava giren PDR mezunu sayılarının açılan kontenjanlardan az olduğunu ve atamalarda taban puanının olmadığını, KPSS'de boş kağıt verenin atandığını hatırlatmak isterim.) 2016 yılında bu sayı birden 1210'a düştü. 2017 yılının eylül ayında alımlar yapılmadı. Her sene eylül ve şubat ayında yapılan alımlardan eylül ayı kaldırılıp sadece şubat döneminde alım yapılmaya başlandı. 2017 yılında sınava giren adaylar için sadece 2018 şubat döneminde açıklanan kontenjanlar (Atamalar 2018 mayıs itibarıyla hala yapılmış değil.) içinde rehber öğretmenlere ayrılan kontenjan 922. Üstelik 2016 yılından gelen 8000 küsürlük (9500-1200=8300) bir yığılma da işin diğer boyutu. Bu sayının üstüne 2017'de mezun olan 6000 civarı PDR mezununu da ekleyelim. Bunun üstüne formasyon alan psikoloji ve sertifika alan diğer bölüm mezunlarını da eklemlediğimizde 2017 KPSS'ye giren aday sayısı 14000'i geçiyor. 14000 kişi içinden alınacak kişi sayısı sadece 922. 2018 yılı itibariyle iyimser bir tahminle her 15 mezundan sadece 1'i MEB'e atanabiliyor. Önümüzdeki yıllarda yığılmaların artacağını da hesaba katarsak PDR bölümünün MEB'de hiçbir geleceğinin olmadığını söylemek yanlış olmaz sanıyorum. Bunun yanında PDR öğrencileri genel olarak çalışkan ve idealist oldukları için KPSS'de en başarılı gruplardan birini oluşturuyor. Dolayısıyla yüksek netler yapmak yüksek puanlar getirmiyor, çünkü herkes çok başarılı.
    İnternette alanımızın istihdam alanının sadece MEB olmadığına dair bir sürü içerik var. Bunlar doğru, ama yanıltıcı. Örneğin emniyette, orduda, diyanette, adalet bakanlığında, gençlik ve spor bakanlığında vs yerlerde istihdamı olduğu söylentileri mevcut. Değerli kardeşim yukarıda adını saydığım ve sayamadığım kamu kurumlarının bir yılda aldığı PDR mezunu sayısı emin ol bir elin parmaklarını geçmez. Ayrıca bu kurumlara ben de birçok kez başvuru yapacak oldum ve hepsinde "psikoloji mezunu olmak" şartı vardı. Yani PDR'ci olarak bu kurumlara başvuru bile yapamıyoruz. Sadece Adalet Bakanlığına pedagog olarak başvuru yapabiliyoruz. O da senede 2 veya 3 kişilik kadro açarsa. Yukarıda PDR bölümünün MEB için bittiğini söylemiştim. Aynı ifadeyi tüm kamu kurumları olarak genişletiyorum. PDR mezunlarının alanlarıyla ilgili olarak kamuda istihdamı artık bitti. Bunu artık anlamamız lazım.
    2. Gelelim özel sektöre. Orada da hiç iç açıcı bir tablo yok. Üniversiteyi ilk 3 içerisinde donanımlı biri olarak ve 13 tane sertifika alarak bitirdim. Öğrenci kongrelerine, sempozyumlara vs katıldım. Yani yatarak bitirmedim okulu, kendimi sürekli geliştirmeye çalıştım. Askerliğimi de yaptıktan sonra 40'ın üstünde özel okula başvuru yaptım. Bunlardan sadece bir tanesi yaklaşık 7 ay sonra dönüş yaptı. Çalışma koşulları olarak yıllık iznimin olmayacağını, haftasonu cumartesi ve gerektiği takdirde pazar günleri de çalışacağımı, sabah 8-akşam 6 ve gerektiği takdirde mesaiye kalacağımı, artta kalan vakitlerimde öğrencilerin evlerine veli ziyaretlerine gideceğimi söylediler. Ücret konusuna gelince asgari ücret vereceklerini söylediler. Okul evime 2 otobüs uzaklıktaydı ve servisleri de yoktu. Kabul etmedim tabi ki. Alanımızın özel sektördeki içler acısı halini anlaman için bu örnek yeterlidir sanıyorum.
    Bana gelince, çok isteyerek geldiğim ve çok severek okuduğum bu bölümden artık uzaklaşmam gerektiğine ve başka alanlarda iş bakmam gerektiğine kanaat getirdim. Artık asker ya da polis olmayı düşünüyorum ve bunların sınavlarına hazırlanıyorum. Yazdıklarım belki fazla karamsar bir tablo çiziyor ama gerçekler böyle ne yazık ki. Dilerim istediğin yerlere gelirsin ve mutlu bir mesleki yaşam sürdürürsün.
  • yeterince çabalarsan neden kalasın?
  • Neye göre söylüyorsun bunu ve de ne iş yapıyorsun
  • Diğer öğretmenlerde yeterince çalışıyor ama işsizler nedense bende o yüzden kalabilirim bundan korkuyorum Türkiye'de 400k işsiz öğretmen olduğu söyleniliyor ve bu beni korkutuyor.
  • Kardeşim pdr nin kpss atama puan ve kadrolarını takip et

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ediyorum zaten ama meslek tanımımızın da içine ettiler bu saatten sonra pek de ümidim yok o kadar puanla girdim bölümümü çok seviyorum ama bu yaptıklarından sonra pişman oldum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ayk7478

    Ediyorum zaten ama meslek tanımımızın da içine ettiler bu saatten sonra pek de ümidim yok o kadar puanla girdim bölümümü çok seviyorum ama bu yaptıklarından sonra pişman oldum.

    Türkiye'de her şeyin sürekli değiştiği gibi yönetmeliklerde değişir. Bizi sokmaya çalıştıkları öğretmen kıyafeti bize uymaz. Meslek tanımımız da açıkça okul psikolojik danışmanıdır. MEB diğer öğretmenleri memnun etmek için bunu yaptı. Bakan da değişir içindekilerde. Okuduğun bölüm ülkenin en kıymetli alanlarından birisi. Çalışma şeklimiz değişmedi. Sendikalar psikolojik danışmanlar için eylem kararları aldı. Elimizden geleni yapıyoruz. Geçici yönetmelikler şevkini kırmasın.
  • Çok teşekkür ederim sizin gibi insanlar biz öğrencilere ümit veriyor.
  • Merhaba bende 4. Sınıf Pdr ögrencisiyim malesef bölümün önünü tıkamaya çalısanlar var ve bu bir çok meslektaşımızı yıldırıyor. Bu sene mezun olup atanabilecekmiyiz görücez ama zor gibi. İhtiyaç çok kadro az açılıyor ve yıgılma başladı. Hocam devlet herşey demek değil özel sektörde de bu işten keyif alabilirsin inan bana kendini illa devlet diye şartlama.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hangi üniversitede okuyorsun bir de özel sektör konusunda beni bilgilendirebilir misin dostum çok iyi olur 98liyim bir sene bekledim hukuğu az puanla kaçırdım hayalim pdr idi ancak dediğim gibi moralim bozuluyor sürekli devlette şartlanmamın nedeni yatcam falan değil mesleği çok sevdiğimden belirtmek istedim.
  • Ayk7478 kullanıcısına yanıt
    Hocam Antepte okuyorum ben. Benim üst dönemlerim mezun oldular ve henüz atanamadılar çünkü alım yapılmadı henüz. Devlet konusunda dediğim gibi belirsizlik var yeri geliyor çok kadro acılıyor yeri geliyor alım yok. Ben başladığımda 55 puanlardaydı atanma şuan 80 alsak atanırmıyız derdindeyiz :). Özel sektöre gelince okuldan dümdüz mezun olursan girdiğin kurumlar askeri ücret veriyorlar genelde Rehabilitasyon Merkezleri bu fiyatla başlatıyor.Özel okullarda çalışırsan bu maaş olayı daha iyi tabiki. Eğer mezun olmadan önce Bdt ,Geştalt, Cinsel terapi,Hipnoz vb gibi eğitimleri alırsan bu eğitimlerin yanınada test eğitimlerini eklersen o zaman özelde iyi para kazanabilirsin. Özel sektörde bu egitimler gereklilik gibi oldu düşün durumumuzu.

    Daha spesifik anlatmamı istedigin şeyler varsa anlatırım hocam ama 3 4 yıl sonra neler olacak bilemeyiz ya iyice yıgılma olur yada bizlere ihtiyaç çok olur bilemeyiz :)

    Bölümünü sevmen çok güzel hocam inan bana bu bölümde para kazanmak çok kolay sadece boş mezun olma.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bdt ,Geştalt, Cinsel terapi,Hipnoz ve test eğitimlerini nereden alabiliyoruz peki bir de abi mezun olduğumuz bölüme bak aldığımız maaşa bak devlete atanamazsan çok sıkınıtı olcak ben bunu anladım ya da dediğin gibi kendini geliştirmek lazım ben şeyi merak ediyorum klinik psikoloji okursak iyi para alabiliyor muyuz parasını versem okusam sonu ne olur acaba.
  • Ayk7478 kullanıcısına yanıt
    Hocam bu eğitimleri veren kurumlar var ve özeldeler mesela 4 5 günlük Bdt eğitimi var 3000 tl ye birde 2 yıllık Bdt eğitimi var 16.000 tl :). Bu kurumları ve eğitimleri araştırırken imkanın varsa 4 5 günlük eğitimleri alma.

    Evet boş mezun olan birisi özelde maaş alamıyor üst dönemlerim hep özeldeler max 2.000 tl alan gördüm boş mezun bunlar ama.

    Hocam pdr ye klinik yüksek lisans yapma hakkı kalkıyor( Kalktı diye biliyorum hatta). Klinik yaparsan evet para ve çalışma koşulların artar hocam ama şuan çok zor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam biz bitmişiz desene sen şuna 16k para verdim diyelim onu aldıktan sonra 1400 olan maaşım 3 lira olacak mı bunu kim garanti edebilir ben en iyisi kpss hazırlıklarına başlayım bi ümit alım olursa diye yoksa başka iş bakıcam yeminle bu nedir abi ya önümüzü kapattıkça kapatıyolar gidecek bölüm de yoktu ki 33k yaptım kıbrıs hukuk bile yazdım şansıma ters yazmışım tutmadı psikoloji desen halleri bizden beter ülkenin hali ne olacak acaba?
  • Ayk7478 kullanıcısına yanıt
    16k verip garantin yok hocam haklısın o konuda. Psikoloji devlete daha zor atanıyor bizden ama özelde de daha iyi kazanıyorlar hocam adamlar klinik acabiliyor biz ise klinik adıyla açamıyoruz kurumları. Ne olacak bende bilmiyorum hocam asgari ücret icin mi okudum diyorum kendi kendime bazen( Küçümsemiyorum ama okumadanda o üçretler alınıyor). Şaunlık atama daha yapılmadı 3500-4000 civarı atanma bekleyen mezundan bahsediliyor bu senede mezun olanlarla ortalama 4500 kişi atanmak için beklese kadroda 700 acsalar durum ortada :). Sonumuz hayır olsun hocam ama para kazanabilirsin bu bölümde asıl para özel sektörde ama sanş ve sabır gerek bunun içinde.

    Tsk ya veya Emniyete de bir bak derim hocam oralarda da iş bulunabiliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kalır, hemde ben ve halihazırda 9bin mezun gibi kalır ve sürünür
  • Boşuna okumuşum desene bir sene daha kalıp hukuğa mı gitseydim acaba onun da üniversitesini okuyamazdım gerçi ders çalışmaktan nefret ediyorum.
  • Tsk ve emniyet de kpssyle alıyor. Psikoloji bitmiş durumda değil aslında atamaları da az çok yapılıyor her sene ama klinik açmak için cok para lazım ona da :) hacettepe harici özeller var hep.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayk7478 kullanıcısına yanıt
    Boşa okumadık hocam meslek güzel ama önü tıkanıyor. 4 haftalık eğitimlerle şimdi milleti pdr ci de yapıyorlar. İleride ruh sağlığı alanına önem git gide artacaktır buna inanıyorum. Bu yüzden umutsuz olmayalım hakkımızda hayırlısı ise atanırız ne diyeyim :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de artık üzülmüyorum bu yapılanlara hakkını aramayanlar yüzünden oluyor hepsi twitterdan bimerden yazıyorum uğraşıyorum başka da yapılacak bir şey yok zaten.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.