Şimdi Ara

10 soruda Turkcell'in yeni arama motoru Yaani hakkında merak edilenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
3.922
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 10 soruda Turkcell'in yeni arama motoru Yaani hakkında merak edilenler

    Turkcell, Yaani ismindeki arama motoru servisinin tanıtımını yaptı. Yüze yakın mühendis tarafından geliştirilen Yaani hakkında kafalarda soru işaretleri oluştu. Özellikle de milli arama motoru diye tanıtılan geliyoo'nun Google API'si kullandığının ortaya çıkmasından sonra insanlar bu tip haberlere kuşkuyla yaklaşmaya başladı. Biz de Yaani hakkında merak edilen konuları araştırdık ve Turkcell'den edindiğimiz bilgileri derledik. İşte Yaani hakkında merak edilenler:


    Yaani Nedir?

    Yaani, Turkcell tarafından geliştirilen ve Türkçe diline özel algoritmalar içeren bir arama motorudur. Şimdilik sadece Android ve iOS uygulamaları üzerinden kullanılabilen Yaani, yakın zamanda web site üzerinden arama özelliğine kavuşacak.

     

    Yaani, Turkcell'in diğer servisleri ile uyumlu çalışacak. Arama sonuçlarında yerel içeriklere öncelik verecek. Alışveriş sitelerindeki ürünlerin fiyat bilgisini gösterecek ve fiyat karşılaştırması yapabilecek.


    Geliştirilirken Başka Bir Arama Motorunun Alt Yapısı Kullanıldı Mı?

    Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu'nun yaptığı açıklamada Yandex ve Google gibi başka bir arama motorunun alt yapısının kullanılmadığı, Yaani'nin Turkcell tarafından geliştirildiği bilgisi paylaşıldı. Geçtiğimiz yıl çıkan haberlerde Turkcell'in Yaani isimli arama motoru için Yandex ile çalıştığına dair haberler vardı. Turkcell bu haberleri yayınlıyor ve herhangi bir arama motoru ile çalışmadığının altını çiziyor.

     
    10 soruda Turkcell'in yeni arama motoru Yaani hakkında merak edilenler


    Ancak Yaani'nin altyapısının oluşturulmasında bazı yabancı firmalardan destek alınmış gibi görünüyor. Yaani'nin kodlarını incelediğimizde NTENT isimli Amerikalı şirketin kodları ile karşılaşıyoruz. NTENT, çalıştığı firmaların yazılımlarına dil yapısının öğretilmesi ve arama işlemini anlamlandırılması gibi alanlarda hizmet veriyor. Turkcell'in ne tür destek aldığını bilmiyoruz.

     
    Yaani'nin geliştirilmesinde görev alan yaklaşık 100 mühendisin 50'si yabancı uyruklu. Uygulamanın geliştirilmesinde Amerika ve Belarus'daki şirketlerden destek alındı.

    Yaani'nin Farkı Ne?

    Yaani, diğer arama motorlarından farklı olarak anadili Türkçe olarak tasarlandı. Türkçe'nin diğer dillerden farklı yapısı göz önüne alarak arama algoritmaları hazırlandı. Öğrenen algoritmalar sayesinde Yaani kullanıldıkça sistem akıllanacak.
     
    Ayrıca Yaani'nin Turkcell müşterilerine sunduğu birtakım avantajlar bulunuyor. Turkcell'in Fizy, lifebox, BiP, TV+ ve Paycell gibi servisleri ile uyumlu çalışacak.
     

    İnternet Kullanımlarım Kotamdan Düşer Mi?

    Yaani uygulaması üzerinden yapılan aramalar ve sonuçlarının gösterildiği sayfalardaki data kullanımı, Turkcell kullanıcılarının internet kotasından düşmeyecek. Arama sayfasında çıkan sitelere yapılacak ziyaretler internet kotasından düşecek.


    Turkcell haricindeki mobil operatör abonelerinin uygulama içerisindeki tüm internet kullanımı mobil tarifelerini etkileyecek.

     

    İnternet Paketi Hediyesi Var Mı?

    Yaani'yi indiren Turkcell kullanıcılarına 1 GB internet paketi hediye edilecek. Buna ek olarak uygulamanın kullanıldığı her ay için 1 GB internet paketi tanımlanacak.
     

    Neden Web Site Üzerinden Arama Özelliği Yok?

     
    Web site üzerinden arama özelliği yakın zamanda eklenecek. Ne zaman ekleneceği konusunda bir bilgi yok.
     

    Veriler Nerede Saklanacak?

    Veriler Turkcell'in kurduğu ve Türkiye'nin en büyük veri merkezi olan Gebze Veri Merkezi'nde saklanacak. Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalacak.
    10 soruda Turkcell'in yeni arama motoru Yaani hakkında merak edilenler
     

    Kendi Yazılımımı Yaani'ye Entegre Edebilecek Miyim?

    Şuan Turkcell kendi servislerini Yaani'ye entegre ediyor. Bu entegrasyon işlemi bittikten sonra yazılımcıların kendi servislerini Yaani'ye entegre edebilmesi için bir altyapı oluşturulacak.
     

    Yaani Yurt Dışına Açılacak Mı?

    Yaani, Türkiye'de başarılı olması durumunda yeni pazarlara adım atacak. Hedef bölgeler arasında Ortadoğu ve Rusya pazarının bulunduğunu biliyoruz. İsim tercihinde bu bölgelerin etkisi olmuş. Yani kelimesi Arapça'da benzer anlama geliyor, Rusça'da da söylemesi çok kolay.
     

    Turkcel'in Hedeflediği Pazar Payı Ne Kadar?

    Şuan arama motorlarının ülkemizdeki pazar payına baktığımızda Google'ın yüzde 97, Yandex'in de yaklaşık yüzde 3 pazar payı bulunuyor. Turkcell'in hedefinde ise yüzde 25 pazar payına ulaşmak bulunuyor.
     

    Turkcell'in Gelecek Planı Neler?

    Turkcell'in gelecek planında navigasyon servisi ve e-posta hizmetini kullanıma sunma hedefi bulunuyor. Oluşturulacak e-posta servisi hem bireysel hem de kurumsal alanda kullanılabilecek. Bu iki servis, Yaani ile uyumlu olacak.
     
     



  • Yandex çalışanının aylar önce yazdığı mesajı şuraya bırakalım;



    Buyurun bu da linki: https://www.quora.com/Why-is-Yandex-isnt-very-popular-searching-engine-worldwide-despite-presence-of-international-version-yandex-com-and-innovations-in-Yandex/answer/Sergey-Aksenov

    Mart ayından söylemiş adam Turkcell ile ortaklaşa Yaani isimli "Rebranding" markası oluşturuyoruz diye. İsimden de belli zaten ama hala göz göre göre Turkcell'in yerli, milli diye yalan söylemesi büyük terbiyesizlik. Rekabet kurumu soruşturma başlatsın şu "yerli" tanımına. Tüketiciyi kandırmaktan bakşa bir şey değil. Yeter, oynamayın artık halkın milli duygularıyla. Sonra cidden iyi bir şey yapılınca sevinemez oluyoruz, yine bir bit yeniği vardır diye...
    Anlayamayanlar olabilir, kelime kelime tercümesini yapalım.

    Yandex İngilizce (ve diğer dillerde) yeterli arama kalitesini sunamıyor çünkü
    komple uluslararası interneti indexlemek, bu indexi barındırmak ve çabuk şekilde dönüş yapmak
    yaklaşık 50 kat donanım ve network ihtiyacı doğururdu. Bu ölçekte bir yatırım Google ve Bing gibi
    piyasaya hakim şirketler karşısında çok düşük bir başarı oranı ile çok zor olurdu.(CAPEX ve OPEX giderlerini karşılayacak
    reklam gelirleri toplamak)

    Şu anda Yandex en popüler uluslararası websitelerini ve diğer kaynakların ana sayfalarını aratıyor. Bu hem o kadar yüksek maliyet
    tutmuyor, hemde pastada parmağın durmasını sağlıyor. Onların stratejileri, Google'ın yeterince güçlü olmadığı pazarlara bakmak
    ve buralarda bölgesel mücadele etmek. İlk Kiril olmayan atışlarını Türkiye'ye yaptılar, ama burada fazla bir momentum yakalayamadılar.
    Ama yinede Maps, Traffic gibi servisler diğerlerinden daha iyi performans gösterdi. Şu anda en büyük operatör Turkcell ile dağıtım
    ortaklığına giriyor ve Yaani adında tekrar markalaşıyorlar.


    Ama Turkcell'in süprizini bozduk yaa. Orada bir milli giydirmesi ne kadar pazar payı fark ettirecekti. Yok yapay zekalarla, üst düzey mühendislerle, 0 dan arama motoru falan. Zaten dünde ilk Dh'de haberi çıktığında Yandex altyapısı kullanıyor yazdı. Yarım saat geçmedi, kullanmıyor diye boldlandı. :) Hele eğer normal web sitesi olarak yayınlanacaksa, istedikleri kadar kod gizleme yapsınlar, tüm kodlar ortada, asla saklanamaz. Nereden ne çekiliyor anında ortaya çıkar.

    Ha gönül elbette yerli arama motoru ile gururlanmak ister. Burada sıkıntı, birinin çıkıp devletten şu kadar milyon destek aldık senelerdir üzerinde çalışıyoruz, adı da geliyooo deyip, google apisini kullanması. Diğerinin Yandex tekrar markalaşmasını saklamaya çalışıp, öğrenen yapay zekalar ile 0 dan yerli arama motoru yaptık demesi.

    Hayır aslan gibi çık deki Yandex ile ortak çalışmamız var. Gelenlere 1gb hediye vs vs. Zamanında Fenerbahçe de yaptı böyle bir şey. Kullanan kullansın. Öyle sağdan soldan operatörün yapabildiği, maliyetini karşılayabildiği bir şey olsaydı bu, şu an yüzlerce orjinal arama motoru olurdu.
    Kesinlikle. En azından veriler orada iyi veya kötü de olsa kanunlar tarafından oluşturulan bir sisteme emanet ediliyor. Bu kanunların çoğu ABD vatandaşı olmasan bile geçerli ve sistemdeki kanunların seni ne kadar koruyup korumayacağını bilebilirsin. Buradaki gibi bizim yeğen şunu merak etmiş, bir neymiş bakalım diyerek ulaşilebilecek tarzda bir durum yok orada.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jon SNOW 37

    Turkcell saçmalığı

    Sadece sayfa araması kotadan yemiyor Sayfaya girince direk kotadan gidiyor



    Bilgilerinizi Turkcelle vereceğinize gidin Googleye verin Google en azından bunları kullanıp buna uygun reklamlar veriyor

    o şekilde yemiyor zaten, pek bir önemi yok ama ufak tefek aramalarda işe yarayabilir. şimdilik çok yeni ama bence güzel bir başlangıç 50 mühendis ve veri merkezi, bu işlerde en önemli şey eğitimden sonra tecrübedir. umarım yararlı olur. ben şahsen indirdim tarayıcı olarak kullanıyorum. hata verdiğine, takıldığımda chrome'a geçiyorum, işimi halledip yaani'ye geri dönüyorum. gelişirse böyle gelişir. en azından 1 sene süre tanıyacağım kendi adıma, gösterdiği gelişmeye göre devamı gelebilir.
  • arayüz bildiğin google
    görsel aramayı test ettim google ile aynı görseller
    neyse hayırlısı olsun :d
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jon SNOW 37

    Turkcell saçmalığı

    Sadece sayfa araması kotadan yemiyor Sayfaya girince direk kotadan gidiyor



    Bilgilerinizi Turkcelle vereceğinize gidin Googleye verin Google en azından bunları kullanıp buna uygun reklamlar veriyor

    amerikaya türkiyeden daha çok güveniyorsun yani.
  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Siliyom mesajı

    Hiçbirine güvenmiyom

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnternet paketi vermesi gibi bir güzellik var. Ondan dolayı ben de kuracağım ve deneyeceğim de ara sıra. Önemli olan zaman içinde gelişme ihtimali zaten.

    Eğer internet paketi verme durumu olmasaydı girilen sayfaların kotadan gitmesi durumu da biraz üzücü olurdu zira ilk aşamada zaten algoritma sıkıntı çıkaracak, istenilen veriye direkt erişilmesinde problemler olacak. Belki bir kaç site gezmek gerekecek ve kotadan iyice düşecek ama internet paketi veriyor, artı bir nokta ve evdeyken de yine değerlendirip (acil değilse aranan şey) gelişmesine katkı sağlamak lazım.

  • https://tr.yaani.com.tr a girin, uygulama buradan arama yapıyor. Kaynak kodlara bakın tamamı Google. Nasıl olur da Google vs. kullanmıyoruz diyor anlamadım. Tamamen Google üzerinden arama yapıyor.

  • Yahu bu nasıl vizyonsuzluktur. İyi ki google diye bir arama motoru var. Hepsi iki harf kullanıyor. Mantık şu herhalde google'da iki tane oo var. bizde o zaman yaani yapmalıyız. OOOOOOOO işte bu allahını sevim senin oooo çılgın şey ya şu akla bak helal olsun. Bi bitmediniz aaaaaa..k
  • donanımhaberde en son yerli ve milli oyuncu koltuğu haberi okuduğumu hatırlıyorum.

    ondan sonrası kopuk bende.
  • Bu nasıl hedef, yandex Türkiye özelinde onca işler yaptığı halde %3 pazar payına sahip iken nasıl bu kadar yüksek bir hedef koyabiliyorlar anlamış değilim.

  • Yandex çalışanının aylar önce yazdığı mesajı şuraya bırakalım;

    10 soruda Turkcell'in yeni arama motoru Yaani hakkında merak edilenler

    Buyurun bu da linki: https://www.quora.com/Why-is-Yandex-isnt-very-popular-searching-engine-worldwide-despite-presence-of-international-version-yandex-com-and-innovations-in-Yandex/answer/Sergey-Aksenov

    Mart ayından söylemiş adam Turkcell ile ortaklaşa Yaani isimli "Rebranding" markası oluşturuyoruz diye. İsimden de belli zaten ama hala göz göre göre Turkcell'in yerli, milli diye yalan söylemesi büyük terbiyesizlik. Rekabet kurumu soruşturma başlatsın şu "yerli" tanımına. Tüketiciyi kandırmaktan bakşa bir şey değil. Yeter, oynamayın artık halkın milli duygularıyla. Sonra cidden iyi bir şey yapılınca sevinemez oluyoruz, yine bir bit yeniği vardır diye...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kefelon -- 26 Ekim 2017; 11:41:46 >
  • Türkiye'nin verisi Türkiye 'de kalacak da veriler sadece sizin veri merkezinizde mi kalacak ? Verileri yine şirketlerle paylaşıp toplu SMS 'lere maruz kalacak mıyız ?
    Aramarın internet paketinden harcamaması da büyük olay bu sayede milyonlarca gb tasarrufu sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunacak.

  • http://tr.yaani.com.tr sitesinden web e giriliyor. Anlamadım bu işi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sdelta S kullanıcısına yanıt
    Yandex'in anasayfasının kaynak kodunda da "google" geçiyor. İçinde Google geçmesi sonuçları oradan çektiği anlamına gelmez, Google'ın onlarca servisi var. Onlarla iletişim için yazılmış olmalı o kodlar.
    Dünkü haberdeki yorumuma bakarsanız hangi firmadan geldiğini görebilirsiniz arama sonuçlarının; ne Yandex ne de Google, Ntent adında bir yerden geliyor. O firmanın da Turkcell ile bir ilişiğini halen bulamadım.
    @Kefelon
    @Kefelon
    Zaten burada ve SDN'de vs. "Yaani Yandex" ile geliyor diye haberler vardı önceden ve bu attığınız bilgi gizli olmuyor ondan dolayı. Ancak mevcutta araştırdığımda Ntent'den geldiğini gördüm aramaların. Ancak internette Bing tabanlı olduğuna dair de yorumlar gördüm. Tahminim Yandex ile projeye başlandı fakat sonradan o iptal oldu, diğer firmayla anlaşmaya gidildi.
    Ortada yerli bir arama motoru olmadığına ben eminim ama kaynağının da Yandex ya da Google olmadığına da eminim.

  • Kişisel verileri abonelerin talimatına değer vermeden donlarına kadar aldılar. Şimdi de ticarete dökme zamanı diyerek Yandex ile örtülü bir ortaklık kurmuşlar. Olay bundan ibaret.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merak etmiyoruz

  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle. En azından veriler orada iyi veya kötü de olsa kanunlar tarafından oluşturulan bir sisteme emanet ediliyor. Bu kanunların çoğu ABD vatandaşı olmasan bile geçerli ve sistemdeki kanunların seni ne kadar koruyup korumayacağını bilebilirsin. Buradaki gibi bizim yeğen şunu merak etmiş, bir neymiş bakalım diyerek ulaşilebilecek tarzda bir durum yok orada.
  • La gardas siz once bi adam akilli baz istasyonlarini bi bakima sokun da so ra gidip yerli otomofil mi yapiyonuz motor mu yapiyonuz,ne yapiyorsaniz yapin.Ulan batikentte Turkcell ceekmiyooor.Faturali hat kullaniyorum lanet girsin kiran ciksin.75 tl cayma bedeli istiyorlar bir de.Odeyip cikacam bu ay.Vodafone yesin bizi en azindan hizmet aliyoruz.Kac defa aradim.İnternetimde turkcell 100 mgbit lik pakete gectim.Bas bas. Bagiriyonuz telefusyonda.Gelip modem degistirmekden acizsiniz.Hem yuzsuz yuzsuz modem 100 mgbit desteklemiyor diyonuz hem de modem degustirmiyonuz.Bn sizin gibi sirketlerin batmasina bayiliyorum.Ozel ilgi alanim boyle sirketlerin batmasini zevkle izlemek.En kisa zamanda batmaniz dileklerimle.Esen Kalin

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaani'nin masaüstü değil sadece telefon uygulaması olmasıyla zaten bir şeyleri sakladıkları belli oluyor. Masaüstüne çıksaydı hemen yandexle olan bağlantıları ortaya çıkardı. Güzel taktik türksel

  • indirmeye 1gb verdide kullanmaya vermedi?
    her ay 1gb verecekse güzel teşvik olur.biraz yavaş gibi geldi birşey aratınca logosu dönüyor zamanla hızlanır umarım.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.