Şimdi Ara

Thermaltake Core V51 Kasam İçin Uygun Fan Dizilimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
712
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar daha önceki kartım "ASUS Strix GTX 970" olduğu için kasamda hiçbir ısınma problemi yaşamıyordum. Ancak yeni kartım "ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti" ve kart hayret edilecek biçimde ısınıyor ( Kartın üzerinde 3 tane büyük fan, soğutucu plakalar ve borular var. Ama yinede yeterli değil. Vallaha çok şaşırdım bu duruma )

    Kasam Thermaltake Core V51. Şuanda kasamda sadece arka tarafta bir fan var oda egzoz görevi görüyor sanırım. Kasamın fan yerleşimiyle alakalı resimleri ve şemaları resmi sitesinde inceledim:
    http://www.thermaltake.com/Chassis/Mid_Tower_/Core/C_00002402/Core_V51/design.htm

    Kasanın üst tarafına fan takmayı düşünmüyorum çünkü Ryzen 1600X işlemcimin sıcaklığı iyi.

    Benim takmayı düşündüğüm bölgeler :

    1) Alt Kısımda tek seçeneğim var : 2 tane 12 Cm'lik Fan takmak

    2) Ön kısımda ise seçeneğim çok

    - 1 adet 20 cm'lik

    - 2 adet 14 cm'lik

    - 3 adet 12 cm'lik

    Şeklinde kurulum yapabilirim. Benim fan konusunda daha önce deneyimim olmadığı için Sanki 3 tane 12 Cm'lik alırsam daha iyi olurmuş gibime geliyor ama yanlışta düşünüyor olailirim.

    Bu arada kasam Thermaltake olduğu için şu fanı alayım diyorum: Yorumlarda gayet sessiz deniyor bu fan için fiyatıda uygun sayılır:
    http://www.yukko.com/thermaltake-pure-12-120mm-high-performance-kasa-fani-cl-f011-pl12bl-a-v-50018140

    Evet arkadaşlar ön tarafına fan dizilimini nasıl yapayım lütfen yardımcı olun. Kasanın içindeki ısıyı azaltıp tahliye etmem lazım. Normalde kart 65 Derecede çalışıyormuş ama benim kasada extra fan olmadığı için 81 Dereceye kadar çıkıyor Isı. Benim bu işi çözmem gerekiyor bir an ance.







  • Merhaba Hocam,

    4 yıldır Core V51 sahibi olarak sana ziyadesiyle yardımcı olabileceğimi düşünüyorum. Benim de ekran kartım imzamdaki GTX1080. Öncelikle kendi dizilimimi nedenleriyle anlatmaya çalışayım.

    Önde Corsair H110i GT'nin radyatörü var. Fanlar kasanın içinde ve dışarıdan soğuk hava çekecek şekilde takılı. Bu fanlar radyatörün üzerinden geçirdiği havayı kasanın içine doğru ve ekran kartı hizasında atıyor. Radyatör üzerinden geçen hava öyle aman aman ısınmıyor ama elbette dışarıdan alınacak havadan daha sıcak. Bu havayı tahliye etmek için üstte bir Akasa ViperR 140mm kullanıyorum. Akasa ViperR fan, radyatör fanlarının bitiminden başlayacak şekilde konumlu ve BIOS üzerinden işlemci sıcaklığına göre değişen hız profilinde. Böylece elimden geldiğince radyatör üzerinden geçen sıcak havayı üst-ön kısımdan atmaya çalışıyorum.

    Arkada Enermax Cluster 120mm fan var egzoz görevi gören. İşlemci çevresinde ne olursa olsun ısınan havayı tahliye etmek lazım. Bu nedenle üstte arka tarafta VRM'lerin hizasında bir tane daha Akasa ViperR 140mm kullanıyorum. Bu fanlar az etki etse de ekran kartının backplate'i üzerinde ısına havayı da dışarı atıyor. Üstte iki adet 140mm fanın arasına da kasayı aldığımda çıkan Thermaltake 120mm fanı ekledim. Bunun da etkisi çok değil ama yine hiç koymamaya göre avantaj. Bu fanlardan Akasa ve Enermak yine BIOS üzerinden işlemci ve VRM sıcaklıklarının ağırlıklı ortalamasına göre değişen hız profiline sahip. Thermaltake fan ise sürekli %100 olarak çalışıyor. Ayrıca üst kısımda hem sesi azaltmak hem de hava akışını kısıtlamamak için toz filtresini çıkarttım. Zaten üst kısımda egzoz fanların arkasına toz filtresi koymak çok mantıklı değil benim fikrime göre.

    Altta ise PSU kablolarının izin verdiği en yakın şekilde ekran kartına alttan soğuk hava üfürmesi için yine kasayı aldığımda çıkan Thermaltake 120mm fanlardan bir tane taktım. Bu fan da yine üstteki fan gibi sürekli %100'de çalışıyor. Bu şekilde en sıcak havada bile ekran kartı overclock limitinde benchmark alırken 65°C sıcaklığı geçmedi. Ekran kartının da fan profili manuel ayarlı bende. Hiç yük yokken bile sesini duymayacağım en yüksek devirde çalışıyor. Yük altında ise %80-%90 civarında olmasına da aldırmıyorum.

    Senin durumunda ben işlemci sıcaklık problemi olmasa bile arkada 1 adet ve üstte (işlemci bölgesinin üzerinde) 2 adet 140mm fan kullanırdım. Hatta istersen önlerine de 1 adet daha 140mm fan daha takabilirsin. Yine kendi yaptığım gibi alta da 1 adet 140mm fan takardım. Alta nasıl 140mm takabiliyorsun dersen cevabım Akasa ViperR 140mm. Montaj yuvaları 120mm fanlarla aynı ama fanın kendisi 140mm. Önde ekran kartı hizasında iki adet akış profili çok lineer olan yüksek CFM değerli fanlar düşünülebilir. Her fanı ezbere bilmiyorum ama yine kendi kullandığım Akasa ViperR fanları önerebilirim.

    Bu kadar fan ses yapar mı diye düşünebilirsin. Öncelikle Thermaltake fanlar güçsüz ama sessiz. Bu nedenle %100'de sürekli kullanabiliyorsun. Diğer fanları da BIOS üzerinden ya da harici bir programla kontrol edebilirsen sadece ihtiyacın olunca ses yapıyor. Benim düzenlememde fan sesi sadece oyun oynarken çıkıyor ve o zaman da ya kulaklık takmış oluyorum ya da hoparlör açık oluyor ve sesi duymuyorum.

    Ek olarak kafana takılan bir sorun olursa yine yardımcı olmak isterim. Umarım anlattıklarımın bir yararı olmuştur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi massacrer -- 21 Eylül 2017; 14:1:22 >




  • Hocam ilk olarak CPU'da sanıyorum hava soğutma kullanıyorsunuz herhalde?

    GPU ve CPU soğutmada kasanın içindeki hava sirkülasyonu en önemli konudur. Bu noktada hem hava girişi hem de çıkışı aynı miktarda önem arz ediyor.
    En kısa cevap olarak giriş ve çıkıştaki mümkün olan tüm boş alanlara fan koymanızı tavsiye ederim. Çıkıştaki tek fan kesinlikle yeterli değil.

    Ne kadar çok fan kullanırsan, fanları o kadar düşük devirde kullanarak soğutma imkanın olur. Daha az fanın daha yüksek devirde tahliye edeceği havayı daha çok fanla daha düşük devirde tahliye edebilirsin. Bu da sesi azaltacaktır. Fan devri fan sayısından daha çok etki ediyor gürültüye.

    Bildiğim kadarıyla 140mm fanlar daha fazla hava sağlıyor 120'ye göre. 200'lüklerde ise PWM (hız kontrol) seçeneği yok.

    Alta 2 tane 120, öne 2 tane 140, üste de yine maks sayıda tahliye için fan takmanız lazım.
    Bunların da hızını GPU veya CPU sıcaklığına göre kontrol edebilirseniz, ses sorununu da çözmüş olursunuz.

    Arctic F12, Akasa ViperR fanları PWM ve iyi performans veriyor.

    Arctic F12 olanların PWM sharing modelleri var, 2 fanı gruplayıp tek anakart soketine bağlayabilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iakten -- 21 Eylül 2017; 14:31:49 >




  • Arkadaşlar cevaplarınız için çok sağolun. Baktım birkaç saat geçince cevap veren yok(Birde indirim biter diye korktum, bu şekidle hadi şunuda hadi bunuda araştırayım diyerek çok inidirm kaçırdığım olmuştur). 5 Adet şu fanlardan sipariş ettim. ( Birde 14 cm ve 20 Cm'lik fanla 12 Cm'liklere göre baya pahalı gibi bence, o yüzden 12 cm'lik sipariş ettim)
    http://www.yukko.com/thermaltake-pure-12-120mm-high-performance-kasa-fani-cl-f011-pl12bl-a/50018140?pid=10021472

    Alta iki tanesini monte edicem önünede 3 tanesini böylece Ekran kartını çapraz ateşe...Pardon soğutmaya alıcam bakalım ne kadar işe yarayacak.

    Baktım fanlar işimi göremedi iade ederim. Tüketici kanununda iade edilemeyecek mallar arasında değil diye biliyorum Kasa Fanları.

    Birde ayrıca üste 3 tane 14 Santim yada 3 tane 12 Santim yada 2 tane 20 santim takabiliyormuşum. bunların taksitleri bitince ( 6 taksitle aldım bunları) üstede fan alabilirim.

    Ama yinede tekrar teşekkürler sayenizde yararlı bilgiler öğreniyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeTaL_KnighT -- 21 Eylül 2017; 14:58:19 >




  • Evet Ryzen 1600X biliyorsun fansız gelen bir işlemci bence "CoolerMaster Hyper T4" ile soğutuyorum. Zaten işlemcimde bir sorun yok.Isınma sorunlarım GTX 970'den Gtx 1080 Ti'ye geçince başladı. Bende bu fan olaylarına girmek zorunda kaldım.
  • MeTaL_KnighT kullanıcısına yanıt
    Hocam eğer çıkışta 1 tane fan varsa, 3 ünü giriş, 2sini de üste çıkış olarak eklemenizi tavsiye ederim. Giren hava çıkamadığı sürece seraya döner içerisi. Çok fazla farketmez

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kill1033

    Hocam eğer çıkışta 1 tane fan varsa, 3 ünü giriş, 2sini de üste çıkış olarak eklemenizi tavsiye ederim. Giren hava çıkamadığı sürece seraya döner içerisi. Çok fazla farketmez

    Yani 3 tane öne 2 tane alta koyacağıma. 3 tane öne 2 tanede üstemi koyayım fanları ? Ama şu var benim kasada üste takarsam fanları direk olarak Ekran kartına gitmeyecek üstteki fanların üretettiği rüzgar. Benim görebildiğim kadarıyla Ekran kartını hedef alma için en uygun taraf alt taraf gibimegeldi. Zaten şuda var benim kasanın üst kısmıda kapalı değil. Sadece orada delikli bir tozluk plastik var o kadar. Bu fan olayı düşündüğümdenden daha karmaşıkmış Vallaha



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeTaL_KnighT -- 21 Eylül 2017; 15:14:45 >




  • Hocam öne 2 tane alta 1 tane havayı içeri alacak şekilde, üste de 2 tane havayı dışarı gönderecek şekilde koyun.

    Burada önemli olan kasanın içindeki havayı sirküle etmek; soğuk havayı içeri alıp, GPU ve CPU'nun ısıttığı havayı yukarıdan ve arkadan dışarı atacak.
  • Hocam zaten PSU ve PSU kabloları nedeniyle ekran kartının tam altına fan yerleştiremeyeceksin. O nedenle aşağı koyacaksan bile ikinci fan gereksiz. 1 tanesi %70 falan örtüşerek denk gelecek.

    Bence de öncelikle sıcak hava çıkışını sağlamak lazım. Uç noktada düşünürsek, kasanın içinden çok yüksek hızla hava atabiliyor olduğunda kasa içerisindeki basınç kasa dışına göre azalacak ve vakum etkisiyle her türlü soğuk hava içeri dolacak. Bu nedenle önceliği üstten hava çıkışı ve önden hava girişine vermekte fayda var.

    Bu arada iptal imkanı varsa Arctic F12/F14 ya da Akasa ViperR fiyatına göre başarılı ürünler; onlardan almanı tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi massacrer -- 21 Eylül 2017; 15:26:2 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: massacrer

    Hocam zaten PSU ve PSU kabloları nedeniyle ekran kartının tam altına fan yerleştiremeyeceksin. O nedenle aşağı koyacaksan bile ikinci fan gereksiz. 1 tanesi %70 falan örtüşerek denk gelecek.

    Bence de öncelikle sıcak hava çıkışını sağlamak lazım. Uç noktada düşünürsek, kasanın içinden çok yüksek hızla hava atabiliyor olduğunda kasa içerisindeki basınç kasa dışına göre azalacak ve vakum etkisiyle her türlü soğuk hava içeri dolacak. Bu nedenle önceliği üstten hava çıkışı ve önden hava girişine vermekte fayda var.

    Bu arada iptal imkanı varsa Arctic F12/F14 ya da Akasa ViperR fiyatına göre başarılı ürünler; onlardan almanı tavsiye ederim.

    peki bu Arctic f 12 ve f 14 dediğiniz fanlar sessiz çalışıyormu ???




  • MeTaL_KnighT kullanıcısına yanıt
    Çok sesli demek doğru olmaz. Performansına göre kesinlikle sessiz ama. Yani bir Noctua fanları gibi traktör kıvamında değiller. Youtube'da mutlaka videosu vardır hocam bir incele bence.

    Ayrıca bir çok testte o uzman/duayen/bilirkişi/vs editörlerin bahsetmediği bir durum var. Sesin desibeliyle birlikte frekansı da önemli. Çıkan gürültü belki de rahatsız etmeyecek bir tonda olacak. Misal ViperR tam devirde gerçekten gürültülü fakat rahatsız eden bir ses karakteri yok. Demek istediğim 69dB elektrik süpürgesi ile 69dB araç lastiğinin yol sesi bakarsan aynı gürültüde ama aracın sesi rahatsız etmiyor saatlerce bile kullansan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kill1033

    Hocam ilk olarak CPU'da sanıyorum hava soğutma kullanıyorsunuz herhalde?

    GPU ve CPU soğutmada kasanın içindeki hava sirkülasyonu en önemli konudur. Bu noktada hem hava girişi hem de çıkışı aynı miktarda önem arz ediyor.
    En kısa cevap olarak giriş ve çıkıştaki mümkün olan tüm boş alanlara fan koymanızı tavsiye ederim. Çıkıştaki tek fan kesinlikle yeterli değil.

    Ne kadar çok fan kullanırsan, fanları o kadar düşük devirde kullanarak soğutma imkanın olur. Daha az fanın daha yüksek devirde tahliye edeceği havayı daha çok fanla daha düşük devirde tahliye edebilirsin. Bu da sesi azaltacaktır. Fan devri fan sayısından daha çok etki ediyor gürültüye.

    Bildiğim kadarıyla 140mm fanlar daha fazla hava sağlıyor 120'ye göre. 200'lüklerde ise PWM (hız kontrol) seçeneği yok.

    Alta 2 tane 120, öne 2 tane 140, üste de yine maks sayıda tahliye için fan takmanız lazım.
    Bunların da hızını GPU veya CPU sıcaklığına göre kontrol edebilirseniz, ses sorununu da çözmüş olursunuz.

    Arctic F12, Akasa ViperR fanları PWM ve iyi performans veriyor.

    Arctic F12 olanların PWM sharing modelleri var, 2 fanı gruplayıp tek anakart soketine bağlayabilirsin.








    Selamlar tekrardan. Yukko.com'dan aldığım 5 tane fanı kutusunu açmadan iade ettim. Sebebine gelince :

    Benim Anakratım "Gigabyte Ab350 Gaming 3" ve bu anakartta sadece 5 adet fan çıkış noktası mevcut. Zaten bir tanesini egzoz görevi gören arka fan kaplıyor. Kalıyor 4 tane.

    Şimdi şöyle düşünüyorum. Zaten kısıtlı sayıda fan takabileceğim. Alabileceğim kadar büyük fanlar alayım diyorum. Yukarıya 2 tane 200 mm'lik ve önede Bir adet 200 mm'lik ve bir adette 140 mm'lik fanlar takayım diyorum.Sonuçta 20'lik lerin hava üflemesi 12 yada 14'lüklere göre çok daha güçlü.

    Fakat sen 200 mm'lik fanların kontrol edilemediğini söylemişsin. Yani Bios'umdan (Anakartımın Bios'unda fan kontrol'ünü "SMART FAN 5" ile kontrol edebiliyormuşum bu sayfada dediğine görehttp://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-ab350-gaming_3#kf ) yada "SpeedFan" gibi yazılımlarla kontrol edemezmiyim yani ???

    Lütfen yardımcı olun arkadaşlar. Şu fanlarıda uygun bir şekilde dizersem sistemim tamamlanmış olacak




  • MeTaL_KnighT kullanıcısına yanıt
    Hocam anakarttaki fan bağlantı sayısı problemi "Y" kabloyla çözülüyor. 2 fanı bu kabloya bağlayıp, kablonun ucunu da anakart soketine takıyorsunuz. Dolayısıyla birden çok fanı bir sokete bağlayabilirsiniz. Hatta bazı fan modellerinde kendinden "Y" kablolu geliyor.

    200mm'lik fanlar hep sabit devir için üretiliyor. Anakartla kontrol edebileceğinizi sanmıyorum. Bazı 3pinli 120mm'lik fanlar misal kontrol edilebiliyor ama bios update'i yapınca artık kontrol edemediğim fanlar oldu.
    200'lükleri avantajı aynı miktar havayı daha düşük seste veriyor. Fakat yarattığı statik basıncı küçüklerin 5-10'da biri olduğundan havanın önünde bir engel olduğunda (toz filtresi, radyatör gibi) tıkanır. O yüzden genelde yan kapaklarda oluyor. Hava tahliyesi için uygun olduğunu düşünmüyorum.

    Arctic F14/F12 sessiz bir fan fakat tabii performansı en yüksek olanlardan değil. Akasa Viper fiyat performansı baya iyi bir fan.
    Bütçe sorun değil diyorsak Noctua 2000 veya 3000 devir olanlar çok güçlüdür. Sesi fazla gelirse devirini kısarsınız.
    Thermalright TY 143 çok güçlülerden yine. Noctua'ya göre daha ucuzdur.
    Noiseblocker eloob fanlar var. Performansına göre en sessiz olan fandır. Fiyatı da Noctua'dan biraz daha pahalı sanıyorum, TR'de bakmak lazım. Ama tabii maks deviri 1200 olduğundan Noctua, Akasa veya thermalright performansı beklemeyin.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.