Şimdi Ara

Otomobil İçin Otomatik Katlanabilir Ayna Modülü Yapımı YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
9.293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba forumdaşlar. Elektrik ve elektroniğe ilgim var elimden tüm işler gelir, alet edevat elimin altında, arkadaşımın atölyesinde yapabiliyorum işlemleri.
    Aracımda katlanır ayna özelliği var ama otomatik değil. Kapı içindeki kumanda vasıtasıyla katlanabiliyor. Ben onu otomatik olarak kapılar kumandadan kilitlendiğinde kapanır hale getiren bir modül, röle yapmak istiyorum. Şayet modül veya röle yapımı meşakkatli olursa kablo yardımı ile bir yerden bir yere tetikleme ile yapılabiliyorsa öyle de yapabilirim. Bu işlem için yapılmış modül var, bir arkadaş yapmış ama 100 lira gibi bir fiyat istiyor. O yüzden kendim yapmak istiyorum. Bu proje başarılı olursa bundan sonra camları otomatik kapatan bir sistem yapmayı istiyorum.
    Sizden ricam aynalar için, nereden nereye kablo çekmeliyim, ne ile neyi tetikleme yapmalıyım. Konu biraz oto elektroniğine giriyor ama mantık aynı. Yapılan modülü ve kumanda aksamını aşağıya ekliyorum.

    Otomobil İçin Otomatik Katlanabilir Ayna Modülü Yapımı YARDIM
    Otomobil İçin Otomatik Katlanabilir Ayna Modülü Yapımı YARDIMOtomobil İçin Otomatik Katlanabilir Ayna Modülü Yapımı YARDIM



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khalasar -- 9 Eylül 2017; 16:51:32 >



  • Ayna kapamaya kısa dokuuş yeterli ise; kapı kapamanın kısa elektrik sinyali ile röle çektirilir. Hiçbir modüle ihtiyaç yok, direk röle ile kapama düğmesi paralel yapılır yani röle vasıtasıyla düğmeye basılmış gibi olur.

    Ama ayna kapamada belirli bir süre basmak gerekseydi (değil bildiğim kadarıyla) o süre için bi geciktirme gerekecekti. timer ya da kilitteki süreyle oynamak gibi.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler cevap için hocam aynanın kumandasında, joystick gibi olan yerde 4 kademe var. En alta çevirince aynalar kapanıyor (bu tetikleyici olacak sanırım) diğer herhangi 3 kademeden birine getirince açılıyor. Devre basit gibi görünüyor, aynayı kapatan o tetik ile kapı kapayan kabloyu röle ile paralel bağlayacağım değil mi? Gecikme vs. yok. Tetiği verince kapanıyor. Nasıl bir role kullanmalıyım bu iş için? Adı, kodu falan var mıdır? Nereden alabilirim?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merak ettim şimdi hadi kapandı , nasıl açılacak o da otomatik mi olur ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sizin aynanın kapama düğmesi devamlı basılı mı olmak zorunda yoksa tek tık yeterli mi? Yani bi bastıktan sonra bırakılsa bile kapalı mı kalıyor?

    Tek tık çok basit. Kapı kapanma motorlarına gelen elektriğe paralel röle atıcaksınız. O motorlara 12V geliyor olmalı. Siz de 12Vdc röle alıcaksınız. Her elektroikçide var. Bu rölenin bobin uçları kapı kapama kilit motoruna bağlı olucak. Rölenin kontak uçları da sizin ayna kapama düğmesine paralel olucak. Röle elektriklendiğinde kapalı yani iletken yani on olan yani yani iletime geçiren uçlarını kullanacaksınız. Bunun ismi NO ve com dur.
    Kapı kapama motoruna bi ters bi düz geliyordur elektrik sizin röle için sorun değil.

    Eğer sizin ayna tetik düğmeniz devamlı kapalı olması gerekiyorsa yani çıt çıtlıysa o zaman darbe akım anahtarı tipi bişi lazım. 12Vluğu var mı hem de böly mini mini bişi var mı bilmiyorum. Yoksa flip flopsu bişi yaparız ama elektromekanik çözmek gerek. Kapı motorunun açık kapalı limit switchi varsa çok güzel kullanılır.

    Eğer camı düşünüyorsanız limit switch kullanmayı ya da limit switchle sistemi desteklemeyi düşünebilirsiniz. Cam için kapama motorunun zorlanmasından ikaz almak lazım ama arada bi yerde tıkanırsa kapandığını sanar. Limit destekli olmalı belki.

    Eğer tek tık düğme ise kapıyı açarken de röle çekeceğinden ayna kendi açılır. Diğer türlü de açtırırız. Yani o düğmenin işlevi neyse aynısını yaptırdıktan sonra gerisi hikaye.
    Başarılar.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam bilgiler için. Switchlere rölelere biraz yabancıyım az çok tahmin ediyorum limitli switchleri falan ama araştırıp öğrenmem lazım. Dediğiniz gibi basit bir röle ile deneyeceğim yapmayı. Sürekli basılı kalmasına gerek yok motorun, tetikleme ile çalışıyor. Yapılan örneklerde gördüğüm kadarıyla joystick açık konumda iken kapılar kapandığında veya açıldığında aynalar kapatılabiliyordu.
    Bir röle edinip yapmaya başlayayım.

    Aracına yapmış olan, tecrübeli olan arkadaşlardan da fikir edinmek isterim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khalasar -- 9 Eylül 2017; 22:43:11 >
  • Düğme tek tıksa iş aciip basit. Ama toyotada çıt çıt düğmeydi.
    Liit switch röleden de basit bildiğin lamba düğmesi...
  • Merhaba hocam bununla ilgili bir sonuç edindinizmi. Peugeot 206 roland garros aracıma modul almayı düşünüyorumda röle yeterli olacaksa gereksiz masrafa girmeyim. Modül 100 tl röle sanırım daha uygun olacaktır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.