Şimdi Ara

Turkiye 5 yilda ne kadar degismis

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
14
Favori
10.825
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
271 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar, oncelikle bu konuyu acmaya firsatim olmadi, simdi oluyor. 1 hafta once Turkiye'den geri geldim. Turkiye'ye de 2 haftaligina gittim. Daha onceki sefer 2012'de gitmistim.

    Hani derler ya kurbagayi yavasca isitirsiniz alisir, ama sicak suya atlarsaniz sicrayip kacar. Iste bu konunun amaci da bu.

    EDIT: Mesaji uzun bulanlar olmus. Sikildiginiz anda, okumayi birakip en alttaki paragrafi okuyup bitirebilirsiniz.

    Herseyden once sunu da belirtmek isterim. Benim gittigim yerler Istanbul (burda 12 saat falan kaldim) ve Ege sehirleri. Gelmeden once aklimda 3-5 beklenti, olmasini istedigim ve planladigim seyler vardi. Bu tatilin arasina hazir cifte vatandas olmusken, bide pasaportu kullanayim muhabbetine yunanistan'i da ekledim (nasilsa cikis harci yok, vize yok vs).

    Degisimi 3 ana konuda el alacagim; bunlar yemek, insan yasami-politik, ve ekonomik alanda olacak. Yazdigim seyler tamamen objektif gozle degerlendiriyorum, katilmadiginiz veya yanlis gordugunuz seyi duzeltebilirsiniz.

    1) Yemek-icmek:

    Ustte bahsettigim, gelmeden once 3-5 beklentimin arasinda olan seylerden biriside buydu. Bekledigim seyler:
    a) Iyi bir doner/kebap yemek
    b) Iyi bir pide/lahmacun yemek
    c) Iyi bir baklava yemek
    d) Iyi bir kunefe yemek
    e) Kavun, seftali, visne, kayisi ve dut yemek

    Ilk Izmir'de inince, hemen solugu Baklavaci Cemil Baba'da aldim. Karisik 1 kilo baklava yaptirdim ve gullac aldim eve gittim. Evde baklavalari yerken, hem cok serbetli oldugunu farkettim hemde fistiginin cok az oldugunu tattim. Ayrica cokta guzel bir tazeligi yoktu. Acikcasi yurtdisinda bundan daha iyi baklava yemistim. Daha sonraki duragim Altinkapi oldu. Izmir'de yasarken cok sevdigim bu yere gectim, oncelikle sokaklari kazip mahfettiklerini gordum, garip bir kultur soku tabi bizim burda sokagi kazacaklarsa yarisini kazarlar, ne yapilmasi gerekiyorsa o yariya yapilir, sonra o kazilan yari kapanip, daha sonra diger taraf kazilir; amac bellidir insanlar magudr olmasin. Fakat Alsancagin ortasinda kazili sokaklar gormek ve orda yurumek pek hosnut birsey degildi.

    Altinkapi'da oturdum, bir porsiyon iskender soyledim. Yanlis hatirlamiyorsam fiyati 26 lira falandi, hmm dedim fiyati biraz artmis eskiden 15 lira falandi, yinede dolara gore pek artmamis dedim. Donerim geldi ve kalitesine inanamadim! Asiri derecede kalitesi dusmus. Kendi kendime sordum, acaba kaliteyi eskisi gibi yuksek tutsaydilar, fiyati da 45 lira yapsaydilar, insanlar gelip yiyebilirmiydi diye.

    Daha sonra kusadasina gittim, annem cok iyi pide yapiyorlar dedigi bir kac yere pide yaptirdi, hamurun kalitesi berbatti (ki malzemesini annem yapip verdigi icin orda bi sikinti yoktu) Bu arada malzeme demisken, annem malzemeyi arabayla giderken, bir yerden aldi. Burasi en iyi et satan yer dedi, mangal yapariz dedi. Tamam dedim. Iceri girdik, et reyonunu gorunce, saka yapiyor zannettim. Cunku ortada en fazla 4-5 tane dana et cesidi vardi.
    Bak dedi bunlar antrikot, en iyisi dedi. Anne almayalim dedim, bunlarin kalitesi cok kotu cunku. Bizim Avustralya'da o kalitede et, bozulmaya yakin diye indirimle satilirdi, zaten kalite olarak kotu bir et oldugundan, en fazla kilosu 15 bilemedin 25 dolar olurdu. Annem 1 kilo o etten aldi, 1 kilo baska bir et aldi (hatirlamiyorum) 1 kiloda kiyma mi ne aldi. Borcumuz ne kadar dedi, ve adam 170 tl dedi. Ben cus dedim. Topu topu 3 kilo ete 170 lira mi verilir? Millet 1 ay calisarak 1700 lira para kazaniyor, bu para nerdeyse bir kisinin 3 gunluk kazanmasina esit! Ustelik etin kalitesi cok dusuktu. 5 yil once et kesinlikle bu kadar pahali degildi onu hatirliyorum. Bizim burda en kaliteli kiymanin kilosu 10 dolar, oteki aldigi dandik 2 tane eti de kilosu 20 dolar olsa 50 dolara 3 kilo et almis olacak. Ki bu para asgari maasli birinin yarim gun calismasina esit. 3 gun calisma nere yarim gun calisma nere.

    Daha sonra antepli ve konyali restorantlarina gittim. Once sigara icilmez posterinin yaninda sigara icen insanlar vardi, dedim icilmiyor sigara burda, garsonlar icilir sorun yok diyor. O zaman sigara icilmeyen yer yok mu diyorum, yok diyorlar. Boyle garip bir durum, neyse, garsonlar cok laubali falan takiliyor ayni zamanda, pek hosuma gitmedi. Anteplide 3 kisi yemek yedik, kunefe geldi, fakat pek peynirli degildi, cok sevmedim, benzerini yurtdisinda da yiyebiliyoruz zaten. Bunun fiyatini ben odedim. Fiyati istedigimde 150-160 lira falan gelmisti, eskiden hatirliyordum da 4 kisi falan gidip daha fazla yedigimizde max 100-110 falan gelirdi. Neyse ben yabanci kredi kartimla odedim, bu arada geri donup baktigimda bunun sadece 55 AUD civari tuttugunu gordum, bizim burda o kadar yesen en az 120-130 AUD gelirdi, yani benim kazandigim paraya gore yine uygun; fakat Turkiye'de yasayana gore hic uygun degil. Konyalida'da etli ekmekle lahmacun denedim. Lahmacunu guzeldi ama Thailand'da bile o kalitede lahmacun yiyebiliyordum ben (hatta biraz durust olmak gerekirse Thailand'daki daha iyiydi). Bu arada lahmacun+doner yedigim baska bir yerde kircicegiydi, lahmacunu guzel ama doneri berbatti. Neyse konyali nin etli ekmegide o kadar guzel degildi; eskiden daha iyi yaparlardi (hamurun kalitesi baya dusmus).

    Gelelim meyveye, annem en iyi bildigi yerlerden 3-4 farkli kaynaktan seftali aldi. Maalesef hicbirinin ne tadi ne de kokusu yok! Bi kac yerde kayisi yedim, farkli tiplerdi farkli yerlerden gelmis, vallahi kayisi o kadar kotuydu ki, acaba elmayla falan mi karistirmislar diye baktim. 5 yil once adim gibi hatirliyorum seftalinin tadi daha mayhos daha iyiydi. Neyse, kavun denedim, ayni, tadi madi bitmis! Bir karpuz kalmis onlarda, eskisi gibi sulu degil, sulu olanda tatli degil. Eskiden buyuk karpuz alirdik Turkiye'de hem tatli olurdu hemde sulu! Bana cok guzel uzumum var vs diye davet edenlerin uzumunu bi denedim, bizim Avustralya'da bozuk uzumler gibi bir tadi vardi, aromasi sifirdi. Visnenin sezonu bitiyor diye zor bulduk, ama yiyebildim. Visne eskisi gibi guzel. Karadutcu vardi bizim orda, zorda olsa onu bulduk. Ondan da karadut aldik, guzeldi.

    Bu arada yunanistan'a gittim. Oradayken seftali aldim, bizim Avustralya'daki gibi guzel, sulu ve tatliydi. Kesinlikle Turkiye'deki seftaliden daha iyiydi. Bir restorant bana kavun ikram etti, ben o kavunu cok begendim, zannediyodum ki Turkiye'ye gelince illa bulurum oyle bir kavun, ondan daha istemedim. Fakat o kavun 5 yil once turkiye'de yedigim kavunun ta kendisiydi!

    Neyse egede devam ediyoruz, datcada babam bilmemkim efendinin kendi bahcesinde yetistirdigi kavundan verdi, yunanistandaki kadar guzel bir kavun olmasada Turkiye'de yedigim en iyi kavun bu oldu. Bu arada kahvaltilarda surekli domates falan geliyor onume. Hepsini tadiyordum, bir kere bile domates gibi tadi olan domates yiyemedim. Ne hikmetse domatesin tadi falan kalmamis, tatsiz birseye donmus. Zaten millet onun farkinda olacak ki domates e tuz atmadan yemeyen gormedim.

    Tatlilardan devam edeyim, bu arada ozsut, bolulu hasan usta, mado gibi yerlere gittim. Ozsut hala guzel tavuk gogsu falan yapiyor, cok begendim; fakat tatlilari soyledikten sonra 45 lira hesap odemek garip geldi biraz, eskiden 20 bilemedin 25 lira oderdik o kadar seye. Bolulu hasan ustanin kalitesi yerlerdeydi. Madoda ise dondurma yedim, cok begendim sakizli ve antep fistikli olanini, fiyat olarak sanirim topu 4 lira falan ama kesinlikle degiyor.

    Gelelim eglence hayatina. Turkiye'de pek disari cikamadim, cunku damsiz girilmez . Adama diyorum nerden bulayim, 2 gunluk gelmisim zaten, benim problemim degil diyor. Dami da ne yapicaksa anlamadim, zaten masali bir sistem var ortada, kimse kimseye saldirmaz etmez. Neyse biz arkadaslarla ciktik bi yere, dedik acaba sise mi actirsak, sordum ben, 1 sise vodka falan ne kadar dedim, adam duymadigim markalari saymaya basladi 150 den basladi, en sonuncusunu soyle dedi, ve elimde en kalitelisi olan smirnoff var o da 300 lira. Ben bi baktim adama garip. Bizim orda smirnoff en kalitesizi; hadi bizim orayi gectim Thailandda bile hilton'da 8 bardaklik Grey Goose'dan yapilan kokteyle 1500(150 lira) baht mi ne istiyorlar, ustelik hiltondaki mekan buraya 1000 basar dedik kalsin, 2 tane falan birseyler soyledik 50 lira mi ne kisi basi verdik kalktik. Eskiden hatirliyorumda 1 shot tekilaya 5 degil 10 lira isterler diye cingar cikardi, 1 bardak vodkaya 10 lira isterlerdi, simdi 30 liradan asagi isteyen yok Kusadasinda barlar sokagina gittik, eskiden hatirlarim ilk giristeki 3-4 tane mekan hep turistle dolu olurdu, kesinlikle damsiz girilmezdi. Bu sefer sokakta yururken bi Jimmy's de 3-5 tane turist vardi, karsisindaki mekan dahil olmak uzere barlar sokagi bombostu. O sokakta 4 kisi sap olarak yuruyoduk ve bizi durdurup iceri girmezmisiniz diye bir kac mekan bile sordu, iceri baktik tabi sirf erkek kayniyor. Ek bir not daha duseyim, marmarise gece olmasada ogleyin gittim, bi barlar sokaginda yuruyeyim dedim, bombostu (dolu olmasini beklemiyordum) fakat asil sasirtan, artik tabelalar, afisler turkceye donmus, serdar ortac, demet akalin falan gelmeye baslamis. Bundan 5 yil once, Marmarisin barlar sokagi bildigin turist dolu, her yerde ingilizce yazan afislerle doluydu. Sokakta falan dolasirken zaten, pek turistte gormedim.

    Gezinin sonuna dogru Istanbul'a gittim. Ilk durak, gulluoglu. Burdan 1 kilo guzel begendigim bir baklava aldim, kilosu 85 liraydi ama degdi acikcasi. Gonul isterdi ki oteki baklavacilar da bu kalitede baklava yapsalar, kilosuna 100 lira da odenir yani. Ama iste insanlar o 100 lirayi kazanamiyor problemde orda. Ondan dolayi diger baklavacilarda genelde kilosu 50 lira falandi. Harbiden hatirliyorumda 5 yil once bunlarin kilosu 30, bilemedin 35 lira falandi, cok fazla artmis yani. Daha sonra, anadolu yakasinda bir donerciye gittim, oranin doneri en iyiydi, ama soslu falan degildi duz et doneriydi. Etinin kalitesini tek begendigim yer maalesef burasiydi. Istanbul'da bir sutlu tatliciya daha gittim orayi da sevdim. Bu arada istanbul'da birsey cok dikkatimi cekti. Cok araplasmis, yani eskiden disneyin falan cizgi filmlerinde araplasmis bir Istanbul gosterirlerdi, Istanbul artik aynen oraya benzer bir durum almis. Her restorantta, her tatlicida, sokakta her yerde Arapca sanki ana dil durumuna gelmis, sanki garson olmanin sarti arapca bilme falan durumuna gelmis. Egede bu durumu pek gormedim, hic bir yabanci yok egede.

    Yemek-icme olayini ozetlersem. Kusura bakmayin ama tamamen benim icin hayal kirikligiydi, son 5 yildir o kadar cok Turk yemegi ozlemistim ki; artik anladim ozledigim o tatlar sadece bir hayal, cunku insanlar fiyat artisina ragmen kaliteyi yuksek tutamamis; kaliteli yer varsada cok az sayida kalmis, onlarda fiyatlari dogrudan yansitarak. Meyve sebze olayi tamamen bitmis. Arkadaslar kim Turkiye'de iyi meyve sebze yiyoruz diyorsa, kandiriyorsunuz kendinizi. Cok uzaga bakmayin, sadece yunanin meyve-sebzesine bakin anlarsiniz. Ben vallahi Avustralya'da yaz olmasini sabirsizlikla bekliyorum cunku Avustralya'da olan seftali maalesef Turkiye'de yetisme imkani yok, o kadar guzel ve tropik bir tada sahip. Kisacasi artik "memleketin yemeklerini ozluyorum" gibi bir laf sarfetmeyecegim. Ha Istanbullu olsam belki mekan fazlaligindan bunu soyleyebilirsin, ama onun disinda imkansiz gibi birsey. Bunlar disinda gece hayati bitmis, ege sahillerinde turist falan kalmamis.

    Yemek icmek olayini burda bitiriyorum.

    2) Insan yasami ve politika

    Bu kismi biraz daha kisa tutacagim. Belki bunlar birazda benim ulkeyi gormememden kaynaklaniyor. Oncelikle Istanbul'a ilk inince yapmak istedigim sey, bir sim kart almakti. Vodafone a gittim, adam ben satis yapmiyorum; bir 15 dakika tur atin gelin demesi oldu. Ben sasirdim, cunku adamin ayagina musteri geliyor ve adam ilgilenmiyor. Turkcell e gittim onlarda 8 de aciliyoruz dedi, saat 8 oldu 10 dakika sonra gelin dedi. Ben ic hatlara gittim, turkcell bu sefer acik ama icinde adam yoktu. 5 dakikaya gelir dedi yandaki adam, 10 dakika sonra geldi adam, sistem bozuk deyip gitti. Kisaca olan benim bosa gecmis vaktime oldu. Turkiye eskidende boyleydi, insanlar aciz diye soyleniyor ama is yapmak isteyen kimse yok. Avustralya'da boyle calisan birisi olsa hepsi isten kovulurdu. Tamam is sartlarimiz iyi ama, insanlarda o sartlara gore calisiyor.

    Neyse havaalanindan annem arabayla almaya geldi beni. Arabaya bi bindim, yemin ediyorum uzak doguda bile bu kadar kotu arac kullanan ulke yoktur. Kimse sinyal vermiyor, hadi sinyal vermemeyi gectim, seridi takip eden insan yok! Sinyal vermeme olayini eskidende hatirliyorum ama serit takip etmeme olayi eskiden yoktu. Bu arada babam arabasini verdi gece kullandim, yollar duble olmasina olmus ama, gece yollar cok karanlik oluyor, seridi bile goremiyorsun! Avustralya'daki yollar, Turkiye'nin duble yollarina gore havaalani pisti kalir. Bu resim her 60 saniyede bir guncelleniyor ama aksam saatine denk gelirseniz farki gorun:https://webcams.qldtraffic.qld.gov.au/Gold_Coast/MRSCHD-311.jpg
    Bi kere seritler silik degil, silindigi anda geceleyin mutlaka ustunden tekrar gecerler ki insanlar seridi gorsun. Tabela, isiklandirma vs olaylarina girmeyecegim bile. Insan hayati maalesef yollarda cok ucuz.

    Yollar demisken, sirf kusadasindan datcaya giderken 3 kere polis kontrolunden gectim. Neyseki yabanci ehliyeti verince, bu yabanci diye birakiyorlar. Fakat polisin bu kadar insanlari bloke etmesi cok kotu bir durum. Benzer durum Turkiye'den cikarken de oldu. Maalesef Turk vatandasi olarak Turkiye'ye giris-cikis yapmak, bir Avustralya vatandasi olup (Avrupa ulkesi degil) Yunanistan'a girmekten daha zor. Turkiye'ye girerken cikarken bi ton soru, sikinti; Yunanistan'a giriyorum, adam yuzume bakiyor guluyor, damgayi basiyor geciyorum. Cikarken ise tek sorum, damgayi su sayfaya basin diye sormam ve adamin bunu yapmasi. Turk memura soruyorum kadin yine istedigi sayfaya basiyor

    Bunu sanirim Istanbul'da gormustum, Recep Tayyip Erdogan'in bazi posterleri vardi, altinda da garip garip propogandali seyler yaziyordu kusura bakmayin ama boyle birseyi Thailand'da bile kral yapmiyor; bildigin bizim dalga gectigimiz Kim Jong-un a benzer birsey olmus bu.
    Onun disinda insanlar mevcut iktidara karsit olsun olmasin, herkes bir sekilde Amerikan dusmani olmus. Turkiye'nin gelismesini engelleyen sey ABDymis, ABD olmasa Turkler daha iyi gelisecekmis. AKP yi sevmeyen, AKP'nin ABD sayesinde oy caldigini soyluyor; AKP'yi savunan ise AKP'nin gelismesine ABD'nin engel oldugunu soyluyor. Yani maalesef hala insanlar biz Turkler ne yapsak daha iyi ulkemiz kalkinir yerine, sucu hala baskasinda arayip, sorumluluk kabul etmiyoruz. Eskiden sucu ABD'ye atmazdik, ulke icinde arardik, artik isin kolayina kacip herkes ABD'ye sucu atip birakiyor.

    Herseyden sonra, insanlar Turkiye'yi daha sevmeye baslamis, yani sahiplenmeye. Eskiden Turk insani Turkiye'yi bu kadar benimsemezdi. Ama bu sacmalik derecesinde artmis bence, tum dunyanin gozundeyiz, herkes kiskaniyor, topraklarimizi istiyor gibi paranoyaklasmis dereceye cikmis. Merak etmeyin, dunyada birsuru ulke gezdim, Turkiye'den cok daha iyi topraklara sahip yerler var .

    En son olarakta, insanimiz kafa yapisi olarak hala gelismemis, hala siraya girmiyor, hala baskasina saygi yok, giyecek donu olmaz; sana hayatinla ilgili tavsiye verir gibi birsuru sey var. Bunun disinda hala yalvarmacilik moda, bana gelirken bi karton sigara, bi viski vs. ci insan sayisi o kadar cok ki; vallahi 3-5 kurus icin insanlara cektirilen eziyete hic degmez bu davranis; ama insanlar anlamiyor iste.

    3) Ekonomik:

    Bu konuda diyecek cok sey var. Ulke maalesef batmis. Herkes parayi konusuyor, para derdinde, birsey yapicak olsa ilk dusundugu sey para. Arkadas dedi, bak vodka yaptim, nasil ya dedim, evine davet etti. Bildigin tarim/temizlik amacli olan alkolu suyla seyrelterek vodka yapmis! Diyor, yapicak baska birsey yok, oteki turlu cok pahali.

    Benzin/mazot hala Turk lirasiyla pahali, ama dolara vurdugumuzda cokta artmamis gibi. Yanlis hatirlamiyorsam 2012 de benzinin litresi 4-4.5 lira falandi, USD ama cok daha ucuzdu 2 TL veya alti diye hatirliyorum. Eger dogru oran yapacak olursak, benzinin 7 TL falan olmasi gerekirdi, hala 5 kusur TL civarinda kalmis. Alim gucune gore hala pahali ama belki son 5 yildir zam gelmeyen tek sey benzin olmus gibi.

    Fakat bunlar disinda ne olduysa, herseyin fiyati cok ama cok artmis. Et mesela, alkol mesela. Yani ben yanlis hatirlamiyorsam Turkiye'de enflasyon bitti falan deniyordu. Biz Avustralya'da enflasyonu 3% olarak falan kabul ediyoruz. Turkiye'de belli ki enflasyon var, bunlarin fiyati katlarca artmis. Elektronik aletler, araclar vs hepsi zaten dovizle. Arkadasla eskiden gittigimiz kumpirciye gittik, kumpiri yedik. Ee hesap kac, eskisi gibi 5 lira mi dedim? triple dedi 15 lira istedi. Oha tabi, 3 kat artmis fiyat.

    Ekonominin en kotu yanini ben kiyafet alis-verisinde gordum. Benim arkadaslarim surekli Turkiye'den kiyafet mutlaka al diyip durdu. Gittim Turkiye'ye her taraf 100 lira ve alti, kotu kalite kiyafet kayniyor. Adam akilli deri bir ayakkabi begeniyorsun, adam sinirli stokta getirmis, ayagina uygun boyu yok; cuzdan vs desen hak getire. Sonra her taraf LCW, De-facto vs tarzi 10-15 lira t-shirt satan yerlerle dolmus. Icinde insan dolu, ama t-shirtlerin falan kalitesi cok kotu; yani al-giy-at seklinde gunu kurtarcak cinsten. Bende dogru duzgun kiyafet vs alamadan Turkiye'den gittim. Maalesef kiyafet alisverisini Istanbul gibi yerlerden yapmak gerekiyor; cunku baska sehirlerde 300-500 liraya kaliteli giyim bulmak zor, insanlarin parasi olmadigindan, satacak yerde acamiyorlar dogal olarak.

    Genel olarak ekonominin kotulugu insanlari kalitesiz mal ve yasam tarzina yoneltmis.

    Evet, gozlemlerim bu kadar. Kisaca Turkiye tatilimin en iyi kismi maalesef, Yunanistan'da gecirdigim sure oldu. Neyse ki Istanbul'da guzel lokum alip(misir carsisindan, adam kilosu 80tl ye satiyodu, kaziklandim gibi geldi ama neyse, fazlasi bahsisim olsun) is yerine goturdum ki, insanlar aldigim lokumu cok begendi, belki bi kac tanesi lokum icin Turkiye'ye ziyarete gelir Turkiye'deyken Avustralya'mi cok ozledim, iyiki Avustralya vatandasiymisim ve Turkiye'den gitmisim dedim. Darisi isteyen herkesin basina



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 29 Ağustos 2017; 0:5:43 >







  • gerçek bir dh li bunu okumaz
  • güzel yazı ve analiz
  • ''Ama bu sacmalik derecesinde artmis bence, tum dunyanin gozundeyiz, herkes kiskaniyor, topraklarimizi istiyor gibi paranoyaklasmis dereceye cikmis.''


    kıskandığınızı biliyoruz hiç boşuna yorma kendini 3. havalimanı yüzünden çatlıyorsunuz.
  • Yurtdışında biraz düzgün bir işte çalışan herkesin söylediği şeyleri toparlayıp samimi ve güzelce anlatmışsınız.
  • Yurdum insanı bi' haber analizlerden, tespitlerden... Tenezzül edip okumaz ki.
  • Özet: Türkiyede x hizmeti aldım kalitesi düşüktü aynı hizmeti y ülkesinde de almıştım daha kaliteliydi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnilYoruker -- 28 Ağustos 2017; 13:59:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Maalesef Haklısın... Ben en çok yeme içme konusuna takılıyorum, senin asıl ihtiyacın aşırı pahalı. Bulgaristanda ye hem taze yersin hem doğal hem lezzeti başka. Çok derdi var bu ülkenin maalesef baştakiler çözmektense yeni polimikler yaratarak kahve ahalisinin oyunu kapma derdinde..
  • mayısta bulgaristan da pazardan 1 kasa (12kg) yunan domatesi aldım köyümüzdekiler malum henuz olmamıştı..
    ama o domateslerin tadı bahçe domatesinden farksızdı..
    sonra tr.ye döndüm pazardan hanım domates almış
    içinde su yok elma gibi..

    kalite işte..

    bunlar için uzun bir analize gerek yok..
    edirneden bir adım öteye geçinçe herşey ortaya cıkıyor. (yolunuz düşerse edirneden bir adım öteye cıkamayan bir çok insan bunu anlayamaz.
  • Hocam benide Avustralya ya gotursene 😂

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Okumadım ama haklısın karşim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AnilYoruker

    Özet: Türkiyede x hizmeti aldım kalitesi düşüktü aynı hizmeti y ülkesinde de almıştım daha kaliteliydi.



    Japon ve Türklerin okuduklarını anlama konusunda yapılan araştırmada kullanılan Türk sensin sanırım.



    https://www.oecd.org/skills/skills-matter-9789264258051-en.htm

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

    Guzel yazi olmus, elinize saglik. Tek sey ekleyecegim, 2012 de benzin fiyati 90$'dan fazlaydi, USD/TRY ise 1.8 civari benzin fiyati ise asgai yukari 4.6.
    Bugun ise 47$ ham petrol, kur 3.4, benzin fiyati 5.18.

    Kisaca, petrol fiyatlari yariya dusmus, kur iki katina cikmis neredeyse. Fiyatin ayni benzinin galonu tl uzerinden 21012'de 162 tl, bugun 159 tl. Dunyada ham petrol fiyati 2012 ile bugun arasinda tl bazinda dusmusken satis fiyatinda %12 lik artis ( buyuk ihtimalle vergi ) var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The SATANİST

    gerçek bir dh li bunu okumaz

    Uzun bulduysaniz sorun degil. Ilk bir kac paragrafi okuyup en son paragrafi okuyarak bitirebilirsiniz. Ilk paragrafin birisine ufak bir not ekledim ki bunun farkinda olarak okusunlar.

    Zaten bu yazinin herkese hitap edecegini de zannetmiyorum.
  • Sürekli düşündüğümüz gerçekler...



    İmam hatiplerin yeni ve güzel binalarının gördün mü hocam o konuda dünya da tekiz allaha şükür.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Akrabalarımın yarısı Avustralya'da yaşıyor,bir kısmı sizin gibi diğer kısmı tam tersini düşünüyor.Yazının tamamını okudum dostum hepsine katılıyorum.Burada ve Avustralya'da insanlar herşeye ideolojik olarak bakıyor halbuki sorunları objektif olarak saptayıp çözüm bulmak gerekiyor.Maalesef herkes kör olmuş,siyasi pencereden yorumlanıyor herşey.Olanda güzel ülkemize oluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bestanealtcizgi

    Merhaba,

    Guzel yazi olmus, elinize saglik. Tek sey ekleyecegim, 2012 de benzin fiyati 90$'dan fazlaydi, USD/TRY ise 1.8 civari benzin fiyati ise asgai yukari 4.6.
    Bugun ise 47$ ham petrol, kur 3.4, benzin fiyati 5.18.

    Kisaca, petrol fiyatlari yariya dusmus, kur iki katina cikmis neredeyse. Fiyatin ayni benzinin galonu tl uzerinden 21012'de 162 tl, bugun 159 tl. Dunyada ham petrol fiyati 2012 ile bugun arasinda tl bazinda dusmusken satis fiyatinda %12 lik artis ( buyuk ihtimalle vergi ) var.


    Dogrudur. Olaya hic ham petrolun ucuzlama fikri olarak bakmamistim. Benim ulkede de AUD nin degeri dustugunden petrolun fiyati da dusmeden ayni seviyede kalmisti ama tabi bu deger kaybi TRY gibi yuksek degildi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gün geçmiyor ki türkiyeden nefret etmeyelim

    son zamanlarda rutine bağladı hergün bu tür "türkiyenin ibretlik gerçekleri" konuları
  • Ben diyorum kardeşim. Yediğimiz 50 tllik et, et değil. Başka bişey.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Özet geçiyorum ThisisaNightmare kontrolden geçirilse modern tıp kendisine sadist teşhisi koyar.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.