Şimdi Ara

Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.282
Cevap
239
Favori
115.079
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
90 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar arkadaşlar.

    Hem mesleğim gereği, hem de hobim gereği uzun yıllardır kışlık ekipmanlarla iç içeyim. Kullanmadığım marka kalmadı diyebilirim. Hazır kış yaklaşıyorken sizleri bilgilendirmek istiyorum.

    Zamanında bir kaç konuda bot olsun mont olsun çok fazla yanlış bilgi var, genelde konularda düzeltmeye çalıştım. Şimdi genel bilgi vermek istiyorum.

    Kesinlikle özel bir marka alın çok iyidir demeyeceğim. Temel bilgilerle, doğru ürünü almanızı sağlamak amacım. Bazı markaları da tavsiye edeceğim.

    Botlarla başlayalım.

    Son dönemde herkes gore-tex bot alma hevesinde nedeni, kesinlikle su geçirmez diye bir yanılgı var.

    Satıcı - Abi bu botlar gore-tex asla su geçirmez, ben 3 yıldır giyiyorum, sorun yaşamadım.

    Bu satıcıya asla güvenmeyin.

    Gore-Tex in kendisi 6 ay su geçirmezlik garantisi verir.

    Öncelikle şu Gore-Tex e bir açıklık getirelim.

    Gore-Tex bir kumaş çeşidir değildir. Gore-tex su geçirmez ve nefes alabilen bir membran (zar) çeşididir.

    Firmalar kendi dokuttukları kumaşları gore-tex membran ile birleştirilmesi için Gore’a gönderirler. Kimi firmalar Gore’dan yalnızca membran satın alıp laminasyon işlemini kendileri yaparlar.

    Gore-tex bir botu uzunca bir süre kullandığınızda gore-tex de çatlaklar meydana gelecektir, bu çatlaklar zamanla büyüyecek ve kumaş özelliğini kaybedecektir. Su geçirecektir.

    - Ama ben giyiyorum su geçirmedi hiç. Olabilir.

    Çünkü su geçirmezlik ne kadar metreküp su da ne kadar basınçla su aldığı ile alakalıdır. Botunuz yeni ise 1 saatlik sağnak yağmurun altında sizi koruyabilir ama 2 yıllık bir gore-tex bot 1 saatlik sağnak yağmurda ayakkabının bükülme yerlerinden su alacaktır.

    Öncelikle bilmeniz gereken, bir botun su geçirmemesi için kaliteli ve kalın bir deriye sahip olması gerekir. Deri botlar gore-tex botlara göre daha güçlü ve daha uzun süre dayanıklıdır. Kesinlikle suni deri botlardan bahsetmiyorum burda. Orjinal %100 deri.

    Deri botların da şu şekilde bir dezavantajı vardır. Gore-tex hava alan bir kumaştır, deri botlar da bu durum oldukça azdır. Bu da ayakta terleme ve koku yapar. Dahası nemlenmeye neden olur. Nemle konusuna ayrıca değineceğim.

    Aslında almanız gereken bot, dışı ince deri kaplama içi astarı gore-tex olan botlar genellikle en iyi şekilde kullanım sunacaktır.

    Yağmur için konuştuk biraz da kar için konuşalım. Kar yağmura göre çok farklıdır. Öncelikle şunu bilin, üzerinden dikiş olan herşeyden kar suyu geçer. Tek parça bot olmadığı sürece o kar suyu geçecektir.

    İsterseniz deri olsun isterseniz gore-tex yada bambaşka bir kaplama, üzerinde dikiş varsa kar suyu geçer.

    Kar suyunun geçmesi de yine yağmur gibi, ayağın karın içinde ne kadar uzun süre kaldığı ile alakalıdır. Karda yürürken mümkün mertebe ayaklarınızı kara batırmamaya çalışın yada üzerinde kar kalmamasına dikkat edin.

    Tamamen kar kaplı bir yerde yürüyecekseniz, kesinlikle plastik balıkçı çizmelerinden alın, ayağınızdaki bottan çok daha iyi koruyacaktır. Dikiş yoksa kar suyu da asla geçmeyecektir.

    Bot dedik, yağmur, kar dedik. Öncesinde nem konusuna değinmiştik. İşte aslında çok önemli ama herkesin atladığı yer geldi.

    -Ben bot aldım onca paraya ayaklarım üşüyor ısınmıyor, sanki ıslak ıslak su geçirmiş gibi.

    İşte bunun nedeni giydiğiniz çoraplar ve kullanım şekli.

    Bir temel bilgi daha vereceğim.

    Kışın botlarınızı giyerken içine yünlü kalın çoraplar giyiyorsunuz. Dışarda işe giderken ayaklarınız üşümüyor. Ama sonra siz o botlarla, o çoraplarla ofiste, dükkan da çalışıyorsunuz. Açık alandan kapalı alana aynı botla, aynı çorapla kullanmaya devam ediyorsunuz. Ayaklarınız iyice ısınıyor, hatta terliyor. Isınan ayaklarla dışarı çıktığınızda o ayaklarınız asla ısınmayacaktır. İsterseniz dünyanın en iyi botunu giyin asla ısınmaz, ıslak gibi üşürsünüz. Bunun nedeni nemdir. Nem kurumadığı sürece o ayaklar üşüyecektir.

    Ayaklarınızın nemlenmemesi için kesinlikle sentetik bazlı özel kış çoraplarını kullanın. Nem tutmayacak çorap olması 1.kuraldır. Ayaklarınız kesinlikle kuru kalmalı. Yünlü çoraplar kullanmayın. Yün nemi tutar ve asla kurumaz, ayaklarınız da asla ısınmaz. Çok üşüyorsunuz 2 kat çorap giyerek ısıyı muhafaza edebilirsiniz. Ama unutmayan nemi tutmayan sentetik bazlı kış çorapları olmalı.

    Eğer dışarda yürüyüp işe gidiyorsanız, gittiğinizde çoraplarınızı değiştirin. Botlarınızın bağcıklarınız açın, ayağınız hava alsın. Mümkünse kapalı alanlarda bot giymeyin. 2. bir ayakkabınız olsun kapalı alanda, hava alan bir spor ayakkabı olabilir. Bu şekilde iç dış kullanımında ayaklarınız nemlenmeyecek ve üşümeyeceksiniz.

    Bot almak isteyen arkadaşlar, kullandıkları şehire göre değişir. Hafif kışı atlatan şehirler gore-tex botlar yeterli olabilir. Ağır kış geçiren şehirlerde kesinlikle üzerinde az dikiş olan deri botlara yönelmeleri gerekir. Her zaman yedek çorap taşıyın. İç dış mekanlarda kullanıma dikkat edin.

    Alınabilecek bot markaları için.

    Merrel - Millet - Solomon - Aku

    Bu 4 markayı kullanımınıza göre tercih edebilirisiniz. Bu markalar gerçekten spor ayakkabı kadar rahat ve kullanımına göre kaliteli bot yapan firmalardır.


    Botlar hakkında genel bilgilerden sonra.



    Montlar konusuna gelelim

    Bilmeniz gereken çok basit bir kural vardır.

    3 katman kuralı.

    1. Katman - Kullanım yerine göre içlik.

    2. Katman - Dolgu Malzemesi ( kaz tüyü,elyaf, polar )

    3. Katman - Su ve rüzgar geçirmez dış kabuk.

    Bu kuralı uyguladığınız sürece kullanım yerinize göre kışın rahat edersiniz.

    Küçük bir genel bilgi vereyim, her insanın soğuk direnci farklıdır. Bu direnç yaş, boy, kilo, cinsiyet hatta yediğiniz yemeğe göre değişir. Onun için ben o marka mont aldım üşümedim, ben aldım terledim demenizin nedeni bundan ibarettir.

    Ben yine de en genel geçer bilgileri verip, minimum sapma ile doğru seçimleri yapmanızı sağlamak istiyorum.

    1.Katman - İçlik.

    Bu daha çok kışın karlı bölgelerde olan arkadaşlarımız için önemli. İçlik de önemli olan PP değeridir.

    PP (Polipropilen) bu değer %60 ın altında olmamalıdır. %70 ve üzeri olması en iyisidir. O zaman sizi gerçekten koruyacak bir içlik giyersiniz.
    Soğuk havalarda hareket ediyorsanız başka içlik, duruyorsanız başka içlik almalısınız.

    Eğer duruyorsanız mesela bir nöbette iseniz, kesinlikle %100 gerçek 1.sınıf merinos yünü olması çok önemlidir.

    Ama yürüyor, yada kışın spor yapıyorsanız bu içlik teri dışarı atan sporcu içliklerinden olmalıdır. Ter asla vücudunuzda kalmamalı.

    İçlikler aynı şekilde çorap gibi, nemi dışarı atan özel kumaşlardan olması gerekir. Nem tutan içlikler sizin için çöpe atılmış paradan ibarattir. Sizi ısıtmak yerine aksine varolan ısınızı emerek size zarar verir.

    İçlik için - Millet ve Lafuma markaları alınabilecek markalardır.


    2. Katman Dolgu Malzemesi. (Ara Katman)

    En iyi yalıtım malzemesi kaz tüyüdür. Kat tüyünün doluluk derecesine göre soğuktan koruma oranı artar. 550 fill dolumlu bir kaz tüyü Türkiye şartlarında sizi oldukça iyi koruyacaktır.

    Bu sokakta gördüğümüz ince meşhur The North Face kaz tüyü montlar aslında ara katman içindir. Ama yağmur yağmadıkça kullanılabilir.

    Dış katmanı - Gore-Tex yada başka bir su geçirmez kaplama olmadığı sürece kaz tüyü montlar yağmurda giyilmez. Islandığı zaman hem kuruması uzun sürer hemde malzemenin ömrünü kısaltır.

    Kaz tüyünün dışında elyaf ve polar da ara katmanda koruma sağlayacak diğer materyallerdir.

    Elyaf malum, lakin polar için önemli bir şey söz konusu. Polar alacaksanız eğer, Gore-Tex gibi polarların da ''Polartec'' olmasına dikkat ediniz. Polartec de Gore-Tex gibi teknolojik bir yapıdır.


    3. Katman - Su ve rüzgar geçirmez dış kabuk.


    Dış katman en önemlisi.

    Kışın sizi üşüten en önemli etkenlerden biri de rüzgardır. Aldığınız dış katmanın özel rüzgar gerçirmeyen kumaş olması sizi soğuktan oldukça koruyacaktır.

    Su geçirmeyen bir çok teknoloji var. (Gore-Tex, Hyvent...)

    Bunların dışında kumaşın kaç Membran olduğu önemlidir. Yine aynı şekilde kaç metreküp suya kaç saat dayandığı da bu Membran seviyesi ile ölçülür. Membran ne kadar yüksekse su geçirmezlik o derece yükselir.

    Dış katmanında nefes alan kumaştan olması yine aynı şekilde önemlidir.

    Her anlamda ter, nem kışın sizin en büyük düşmanınız bunu unutmayın.


    Bu 3 katman kuralı dışında, şehir içinde böyle giyinmek zorunda değilsiniz.

    Örnek olarak 2 katman montlar artık bolca satılıyor. İç katman polar,elyaf, kaztüyü, dış katman yağmurluk olanlar. Genel olarak bunları tavsiye ediyorum.

    Hatta bazı markalarda tek parça kaztüyü mont olup dış kaplaması yağmur ve rüzgar geçirmez montlar oluyor. Bunlar sizi kışın en iyi şekilde koruyacak montlardır. Kaz tüyünün pahalı olması nedeniyle aynı şekilde içi elyaf olup dışı rüzgar ve yağmur geçirmez montlar da mevcuttur.

    Mont için önerebileceğim markalar.

    The North Face, Millet, Helly Hensen, Solognac(özellikle fiyat performans için)


    Elimden geldiğince çok fazla detayla sıkmadan genel bilgiler vermeye çalıştım. Umarım yardımcı olmuşumdur. Marka tavsiyelerimde alınabilecek ve Türkiye şartlarında kullanılabilecek markalar önermeye çalıştım, üst seviye daha çok marka mevcut ama bizim ülkemizde o kadar üst seviyelere çıkmaya gerek yok. Gereksiz gösteriş masrafı olur

    Her türlü sorunuz için konudan devam edebiliriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karpuzcu. -- 29 Kasım 2023; 9:33:3 >



  • Trekking ile ilgileniyorum, zaman bulduğumuzda bolca tırmanış da yapıyoruz

    Mesleğim gereği de genelde dışarda çok çalışıyoruz. Sabahlara kadar karın altında çalışıyoruz yeri geliyor 12 saat sağnak yağmurda yeri geliyor doğuda kar altında tüm gün çalışıyoruz ( film, dizi çekiyoruz ) Gece, gündüz ortalama günde 18 saat. Kışın çalışması zor oluyor, birazda dağcılık da olunca kışı atlatmak için çok araştırdık, çok marka kullandık sonunda bi baktım dolu bilgi olmuş. Arkadaşlarımla paylaşayım dedim.
  • YDS yerli üretici olup ürünleri çok kalitelidir.
    http://www.ydsshop.com/catinfo.asp?cid=324

    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)


    Kışlık Giyim Hakkında Bilgiler - Kışın üşümeyin - GÜNCEL (2024)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KayhanKaan -- 24 Ağustos 2017; 14:29:18 >
  • Arkadaşlar biri özetle hangi botu alacağımızı söyleyebilir mi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ysnrysn

    Arkadaşlar biri özetle hangi botu alacağımızı söyleyebilir mi?

    Dışı deri kaplama, iç astarı gore-tex olan botları tercih et.
  • Üşüyoruz reiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiçbir dhli bunu okumaz bunu okuyacagima soguktan donarim yaxlik kiyafetle sokaga cikarim daha iyi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam yarı bot çizme tarzı ayakkabılar için tavsiyeniz nedir(deri olucak )
    Edit:erkek için



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OneShotHeadShot -- 23 Ağustos 2017; 18:23:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OneShotHeadShot

    Hocam yarı bot çizme tarzı ayakkabılar için tavsiyeniz nedir(deri olucak )
    Edit:erkek için

    AKU markasına bakın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NoNickMan

    Hiçbir dhli bunu okumaz bunu okuyacagima soguktan donarim yaxlik kiyafetle sokaga cikarim daha iyi

    Dostum isteyen okur isteyen okumaz. Bilgiye ulaşmak bu devirde bu kadar kolay.

    Her sene hangi botu alsam, hangi montu alsam diye konu açılıyor. Gelecek sene ben aldım kötüydü, almayın sakın diye mesajlar dönüyor.

    Ben bunlar azalsın diye açtım bu konuyu
  • özet geçiyorum: kışlık mont ve bot istiyorsanız para varsa columbia falan alacaksınız yoksa da zaten tercih edeceğiniz şeyler bellidir

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Karpuzcu.


    quote:

    Orijinalden alıntı: NoNickMan

    Hiçbir dhli bunu okumaz bunu okuyacagima soguktan donarim yaxlik kiyafetle sokaga cikarim daha iyi

    Dostum isteyen okur isteyen okumaz. Bilgiye ulaşmak bu devirde bu kadar kolay.

    Her sene hangi botu alsam, hangi montu alsam diye konu açılıyor. Gelecek sene ben aldım kötüydü, almayın sakın diye mesajlar dönüyor.

    Ben bunlar azalsın diye açtım bu konuyu

    Ben hep 50 liralik bot alıyorum sorun olmuyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HarveyBullock

    özet geçiyorum: kışlık mont ve bot istiyorsanız para varsa columbia falan alacaksınız yoksa da zaten tercih edeceğiniz şeyler bellidir

    Colombia alacağınız son marka olmalıdır. Tavsiye ettiğim markaların hiçbirin de yok. Ciddi manada kaliteli bir marka değildir.

    Ayrıca, Türkiye'de parasını hak etmiyor. 500 liralık montunu 80 liraya amerikadan alabilirsiniz.
  • SS'lerle f/p ile desteklenmesi gerekir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PAUL WALKER

    SS'lerle f/p ile desteklenmesi gerekir.

    Aslında öyle yapacaktım ama, ben tamamen bilgi için yaptım.

    Yani ne nedir ne değildir, resimden çok yazı olsun.

    Bu bilgiler içerisinde kendi sevdiğiniz markayı, sevdiğiniz modeli almanızı amaçlamıştım.

    Yazı olunca insanların gözü korkuyor sanırım. Ama bilinçli tüketici olmak böyle bir şey.

    Bot almaya gidince satıcı ısrarla gore-tex asla su geçirmez diye diretiyor, sonra insanlara sadece gore-tex olduğu için 700 liraya bot satmaya çalışıyorlar.

    Belki de biraz foto koyabilirim
  • Eldiven olarak önerileriniz nedir cidden problem yaşıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Taylor Gang

    Eldiven olarak önerileriniz nedir cidden problem yaşıyorum.

    Kesinlikle windstopper denilen, rüzgar geçirmeyen eldivenlerden kullanın.

    Tavsiye edebileceğim, The North Face Guardian a bir bakın isterseniz.
  • Sanırım 300'den aşağı bakıyorsunuz. Belki yurtdışı indirimlerinden bakabileceğiniz.

    Merrell markasına bir bakın.

    Mont olarak uygun - The North Face güzel indirimler oluyor TR nin yarı fiyatına bulabilirsiniz.

    @Gehomd



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karpuzcu. -- 23 Ağustos 2017; 19:35:21 >
  • Takip

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Karpuzcu. kullanıcısına yanıt
    yurtdışından uyguna getirebilir miyiz hangi sitelere bakalım amazon.de bulunur mu ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CeaserTR

    yurtdışından uyguna getirebilir miyiz hangi sitelere bakalım amazon.de bulunur mu ?

    Daha önce amerikan amazondan aldım geldi sorunsuz. amazon.de den almadım bilgim yok.

    Genelde eş dost gidince, kendi dükkanlarından aldırıyorum ben. Oldukça ucuza geliyor.

    Amazon da baya indirimler yapıyor, takip etmek gerekiyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.