Şimdi Ara

Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
541
Cevap
89
Favori
204.098
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
61 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,

    Gördüğüm kadarıyla sıfırdan internet bağlatan birçok kişi hat bağlama konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntı hem zaman, hem de para kaybına neden oluyor. Bu konuda elektrikçiye ihtiyaç duymadan, ankastre bağlantısını nasıl yapacağınızı resimli olarak anlatmaya çalışacağım.

    Aşağıdaki resimde gördüğünüz panoya ankastre diyoruz. Bu pano iki bölümden oluşuyor. Bunlardan birine dairelere giden kablolar, diğerine ise Türk Telekom saha dolabından gelen kablolar bağlanıyor. Ana tesisattan iç tesisata bağlantılar köprüleme şeklinde yapılıyor.

    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım
    Bu resimde dairelere giden kablolar alt tarafta, saha dolabından gelen kablolar üst tarafta sıralanmış.

    Kabloların bağlı olduğı 10'lu sıralı elemanlara reglet/krone deniyor. Genellikle dolabın kapağında, dairelere giden kabloların kaç numaraya çakılı olduğunu gösteren bir şema oluyor. Bu şema olmazsa hangi kablonun sizin dairenize gittiğini bulmak için teker teker deneme yapmanız lazım.
    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım

    Bu bağlantıyı Türk Telekom yapmıyor mu? Sorumluluğu bina girişine kadar. Kendi abonelerine yapıyor ama taahhütnamenize yüklü bir miktarda iç kurulum bedeli yazıyor, taahhüt bitmeden aboneliğinizi iptal etmeniz durumunda bu bedeli sizden tahsil ediyorlar. Diğer İSS'ler de kendi ekibi varsa onu gönderip bağlantıyı yaptırıyor (onlar da taahhütnamenize yüklü miktarda iç kurulum bedeli yazıyor, taahhütsüz İSS'ler ise ilk faturanızda tahsil ediyor), yoksa bağlantı işi müşteri sorumluluğunda.

    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım
    Türk Telekomünikasyon A.Ş. Veri Akış Erişimi teklifindeki bağlantı topolojisi. Ankastrenin bir bölümü kendilerinin, diğer bölümü İSS (veya müşteri) sorumluluğunda.

    *** ADSL/VDSL İSS Değiştirecekler İçin Önemli Uyarı ***

    Mevcut aboneliğinizi iptal ettirmeden varsa sabit telefon numaranızı, yoksa 18 veya 88 ile başlayan 10 haneli devre numaranızı abone olmak istediğiniz İSS'ye bildirin. Portunuz ve kablolarınız değişmeden, herhangi bir kurulum işlemi yapılmadan (iç kurulum ücreti ödemeden) minimum süre kesinti yaşayarak sadece modeme yeni kullanıcı adı ve şifrenizi girip bağlantınızı yapmış olacaksınız. Bu işleme churn/işletmeci değişikliği deniyor. Aboneliğinizi iptal edip yeni başvuru yaparsanız portunuz boşa çıkar ve başka bir aboneye tahsis edilebilir. Bu da "port yok" sorunu ile karşılaşmanıza neden olur. Hazırda bağlantısı yapılmış kablonuz olsa bile o kablonun ucu saha dolabında boşa çıkacağı için size yeni bir port ve bakır kablo çifti tahsis edilir, bu yeni kabloları kendi tesisatınıza bağlamanız gerekir.

    İlk defa internet aboneliği için başvurduğunuzda TT ekibi gelip saha dolabından gelen kabloların bağlı olduğu reglete, size tahsis edilmiş porta göre iki kablo çakıp isminizin, firmanızın yazılı olduğu bir kağıt yapıştırarak koşar adımlarla uzaklaşıyor. Diğer iss abonelerini insan yerine koymadıkları için genelde arayıp haber verme tenezzülünde bulunmuyorlar, bu bölgeye göre değişebiliyor. Bu kabloların diğer ucu açıkta duruyor. Bazı elemanlar insafa gelip açık uçları sizin regletinize çakıyorlar, tamamen şans işi. Bu işten sonrası kendi ekibi varsa iss, yoksa müşteriye kalmış.

    Kapakta daire şeması varsa işiniz çok basit. Bu kablo çakma işi için özel aletler var. Kabloyu soymanıza gerek yok, regletin içindeki bıçaklar kablonun izolasyonunu sıyırıp temas etmesini sağlıyor. Kısa devre riskine karşı tornavida, bıçak gibi aletler kullanmamanızı öneriyoruz. Alternatif olarak kabloları reglete çakmak yerine YAK1 konnektör adı verilen parçalarla birleştirme yapabilirsiniz. Burada da uçları soymaya gerek yok.

    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım
    Bu aletin adı krone pensesi.

    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım
    Bu alet aslında kablo soyucu ama ucundaki aparat reglet çakma işine yarıyor

    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım
    YAK1 konnektör adı verilen birleştirme parçası. Kabloları soymadan deliklere yerleştirip kapağını kapatıyorsunuz ve pense ile bastırıyorsunuz. Bu parçadan 2 tane lazım olacak.

    Basit bir örnekle konuyu pekiştirelim. Aşağıdaki resimde saha dolabından gelen kablolar sağdaki reglete bağlı (resimde henüz bağlantı yapılmamış ama biz bağlı olduğunu varsayalım), dairelere giden kablolar ise soldaki reglete bağlı. TT ekibi alttan 1. sırada 4 numaralı devreyi sizin aboneliğinize tanımladı ve buraya ucu açık iki kablo çakıp etiketledi. Sizin daire numaranız 12 olsun. Kapaktaki tabloya göre her daireye ikişer reglet ayarlanmış, muhtemelen biri salona, diğeri odaya bağlı. Sol taraf üstten 3. sıra 3 ve 4 numara sizin dairenize giden hatların bağlı olduğu regletler. Diyelim ki modemi salona koyacaksınız ve bu hat üstten 3. sıra 3 numaraya bağlı.

    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım

    Krone penseniz veya benzer aletiniz varsa bununla ucu boşta olan kabloları sol taraf üstten 3. sıra 3 numaranın solunda ve sağındaki yuvalara çakıyorsunuz. Kablo çiftineki renklerin ve sırasının hiçbir önemi yok, diğer ucu boşta olmasın yeter. Kısa devre riskini önlemek için çaktıktan sonra kablonun ucundaki fazlalığı kesmenizde fayda var. İşte hepsi bu kadar

    Gelelim sık karşılaşılan problemlere. Bağlantıyı yaptınız fakat sinyal alamıyorsanız sorun şunlar olabilir:

    1) Saha dolabında bağlantınız yapılmamıştır. Arıza kaydı/şikayet dışında yapabileceğiniz birşey yok.

    2) Kablonuzda kopukluk olabilir. Yeni kablo çekmeden önce kablo demetindeki diğer kabloları denemenizde fayda var.

    3) Daire tesisatınızı döşeyen eleman prizinize ve ankastrenize farklı kablo bağlamış olabilir. Benim de bizzat karşılaştığım bir problem. Kablo demetinin içinde 3-4 tane beyaz renk olunca, akıllılar prize başka, ankastreye başka beyazı bağlamışlar

    TurkNet'e Abone Olacaklar İçin Önemli Bilgilendirme

    Yalın xDSL'den geçişte veya sıfırdan abonelikte telefon veya internet sinyali alamama sorunu ile karşılaşıyorsanız sebebi TurkNet ile Türk Telekom arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle telefon ve internet başvurularının ayrı ayrı yapılmasıdır.

    Yalın xDSL'den TurkNet'e geçtiğinizde mevcut hattınızdan internet almaya devam ediyorsunuz fakat internet ve telefon için ayrı giriş yapılırsa TT telefon için ayrı devre belirliyor.

    Sıfırdan TurkNet aboneliğinde internet ve telefon için ayrı giriş yapılırsa TT önce telefon için gelip devre belirliyor, sonra internet için tekrar gelip ayrı devre belirliyor.

    Bu sorunların tek çözümü, saha dolabında internet ve telefon devrelerinin birleştirilmesidir. Bu işlem TT sorumluluğundadır. TurkNet OİM üzerinden sorununuzun türüne göre telefon çevir sesi yok / dsl ışığı yanmıyor şeklinde uygun kategoriyi seçip arıza notu kısmına "Telefonlu internet abonesiyim, saha dolabında telefon ve internet devrelerimin birleştirilmesini talep ediyorum." şeklinde yazınız.

    Sorunun kaynağı ile ilgili bilgiler güncellenmiştir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr. Boone -- 22 Aralık 2018; 13:13:28 >







  • Arkadaşlar, hattınızın hangisi olduğunu bilmiyorsanız o hattı ankestrede bulmanın en kolay ve basit yolu evinizdeki kabloyu kısa devre yapın yani birbirinine temas halinde bırakın ve ankestrenin başına gidin. elinize bir multimetre (avometre) alın ve diyot buzzer konumuna getirin. her iki kabloya multimetrenin promlarını dokundurun. multimetrenizden ses geldiyse eğer tebrikler hattınızı bulmuş oluyorsunuz.
    ilk sayfada konuyu açan arkadaş ankastre resimlerini koymuş sağolsun ama şunlar belirsiz kalmış.
    Hayrına bunların cevabını yazacak bir arkadaş lazım.

    1) telekomcular kabloyu nereye bırakıyor. Anladık üzerine adımızı yazıyorlar ama bu kablo bitişik 2 damarlı 0,50mm2 zil tel gibimi. Kabloda renk standardı varmı? Yani her hane için aynı renk kablo mu farklı renk kablomu bırakıyorlar. Yada CAT-5 gibi 8 telli kablo mu bırakıyorlar?

    2) Telekomcular bu kabloyu kendi ankastre kutularına çakıyorlar mı? Mutahitin bina girişine bıraktığı kablolar toplu halde bu kutunun içine mi konuldu? Konulduysa kim koydu? Yanlış yere koyduysa bunu buradan sökmek mi gerekir

    3) telekomcular eğer 2 kablo çektiyse bunlar ortada sallanır şekilde bırakıldıysa bunların ankastre kutusuna bağlantısı daireden gelen 8 çift Cat-5 kablosu ile eşleştirmesi nasıl yapılır.

    4) İllaki bunların kutu içine çakılması şart mı? ucu ucuna bağlansa olmaz mı?

    5) Telekomcular bir çift kablo çekiyorsa bizim 4 çiften oluşan Cat-5 kablosu çekmemizin ne anlamı var? Yedek olsun diye saçmalığımı acaba?

    6) Eğer bizde CAT-5 kablosunun sadece 2 telini kullanacak isek diğer teller modem girişinde boş kalacak? Bu sakıncalı değil mi?

    7) Eğer sakıncalı değilse Cat-5 in hangi renklerine bağlanması gerekiyor?

    8) Ankastreye kabloyu bağladıktan sonra bu kablo Modeme bağlanmadan önce RJ45 jaka çakılırken renk dizilimi nasıl olmalı?
  • Teşekkür ederim. Çok açıklayıcı bir konu olmuş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emeğine sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • göz korkutulmus bıraz :D
    elıne saglık

    genel durumdan bahsedersek

    resım 1 ve 2 dekı durumlara pek ıhtıyac yok

    genelde kısa bır kablo ıle ttnet ekıbı kablo bırakıyor
    eger harıcı bır kablo baglayacaksanız dısarıdan (dısarıdan derken ıc tesısat degıl apt dısından)
    ttnet ekıbının bıraktıgı o 2 kabloya baglamak yeterlı oluyor
  • InsideR kullanıcısına yanıt
    Hiç reglet ile uğraşmadan kabloları birbirine sarıp bantlamak mümkün fakat ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Bu şekilde biraz daha sağlam oluyor en azından.
  • Hocam binamız 30 yıllık var belki türknete başvurdum ben evde yokken tt'den gelip bağlantı yaptılar ama ismimim yazdığı kağıt düşmüş elimde sadece böyle bi foto var nasıl çıkıcam işin içinden ?

    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dr. Boone

    Hiç reglet ile uğraşmadan kabloları birbirine sarıp bantlamak mümkün fakat ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Bu şekilde biraz daha sağlam oluyor en azından.

    tabıı orası oyle

    dedıgım gıbı genel durumdan bahsettım
    eger boyle bır dokumana ıhtıyacı olan bırısı ıcın basıt ve kolay yontem daha saglıklı

    sonucta yapacam derken baskasının netınıde bozar
    kı yasadıgım bır durum

    bıgun net gıttı dedım ne oluyor
    ındım asagıya kutunun oraya yenı kıracı kablo baglıyor
    baglarken benım kablonunda ıcıne etmıs :D

    ayrıca bagladıgımız cogu kablo ınce tellı (ben cat6 kullanıyorum)
    telefon kablosu yada cat5 (kotu kalıte kabloları) ı oraya cakmakta pek saglıklı olmuyor
    sonucta oraya cakılacak kablolar kalın ve sert kablolar (kablonun tam ısmını bılmıyorum)
    sımdı sen ınce tellı telefon kablosu cakmaya calıstıgında o panoda o kablo tam oturmayabılır

    tabıı bunlar tamamen olasılık




  • sekıl 1a
    kepirlikerem durumu

    goruldugu gıbı karma karısık
    kabloyu gordugumuz gıbı kalın kablo cakılmıs

    sımdı bu adam bunu sokererek ınce tellı bır kablo caksa
    kablo oraya oturmayabılır yada bır ellesen cıkabılır

    bu uye ıcın en mantıklı yontem BENCE 2li kalıtelı bır telefon kablosunu bu yenı cakılmıs kabloya baglamak olacaktır

    Not:Bunu baglayacak adam tecrubesız ve bu ıslerden anlamadıgını varsayıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi InsideR -- 3 Ağustos 2017; 13:50:56 >
  • InsideR kullanıcısına yanıt
    Kablo sertiliği dediğiniz gibi önemli. Telin tek parça ve sert olması lazım. Bazı iç mekan kablolarının içinde incecik saçak şeklinde teller oluyor, makaradan kesme değil de fabrikasyon olarak jak takılmış kablolar bu şekilde.
  • Renklerin yeri önemli mi? Örneğin mavi beyaz kabloyu, soluna mavi, sağına beyaz gelecek şekilde çaktık ya da soluna beyaz, sağına mavi gelecek şekilde çaktık. Fark eder mi, yine de bağlantı sağlanır mı?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • EnemyTerritory E kullanıcısına yanıt
    Elektrik fişi gibi düşünün, prize nasıl taktığınız farketmiyor, bu da öyle.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: InsideR

    sekıl 1a
    kepirlikerem durumu

    goruldugu gıbı karma karısık
    kabloyu gordugumuz gıbı kalın kablo cakılmıs

    sımdı bu adam bunu sokererek ınce tellı bır kablo caksa
    kablo oraya oturmayabılır yada bır ellesen cıkabılır

    bu uye ıcın en mantıklı yontem BENCE 2li kalıtelı bır telefon kablosunu bu yenı cakılmıs kabloya baglamak olacaktır

    Not:Bunu baglayacak adam tecrubesız ve bu ıslerden anlamadıgını varsayıyorum

    Elektrikçi şart yani hocam ? Bir de ordaki hangi kablo benim nasıl belli olacak ? Ucu dışarıda olan birden fazla kablo var

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kepirlikerem


    quote:

    Orijinalden alıntı: InsideR

    sekıl 1a
    kepirlikerem durumu

    goruldugu gıbı karma karısık
    kabloyu gordugumuz gıbı kalın kablo cakılmıs

    sımdı bu adam bunu sokererek ınce tellı bır kablo caksa
    kablo oraya oturmayabılır yada bır ellesen cıkabılır

    bu uye ıcın en mantıklı yontem BENCE 2li kalıtelı bır telefon kablosunu bu yenı cakılmıs kabloya baglamak olacaktır

    Not:Bunu baglayacak adam tecrubesız ve bu ıslerden anlamadıgını varsayıyorum

    Elektrikçi şart yani hocam ? Bir de ordaki hangi kablo benim nasıl belli olacak ? Ucu dışarıda olan birden fazla kablo var

    onu bılemem ıste

    eskı evımde kutuda bır yere 2 kablo cakmıslardı ve o 2 kabloya kagıt yapıstırmıslar D:x yenı baglantı diye

    ona gore bende kablo cekıp baglamıstım

    20 gun once tasındım nakıl ıstedım
    kutudan bagladılar
    ıc tesısat baglı oldugunda evın ıcındekı kabloya kadar kontrol ettıler (hemen kapının gırısındekı tel kablosunu)

    sonra elımde olan cat6 kablo ıle evın dısında kablo ıle ben baglayayım dedım
    (baglarken ınıp sordum hangısı benım kablo dıye)
    bagladım ama degerlerde bır degısıklık olmayınca ıc tesısatı kullanmaya karar verdım (bosuna dısarıdan kablo cekmıyeyım dedım)


    sonuc olarak hangı kablo sızın oldugunuzu bılmıyorsanız
    deneme yanılma yontemı ıle test edın
    baktınız ısın ıcınde cıkamıyorsunuz ozaman elektrık cı cagırın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi InsideR -- 3 Ağustos 2017; 15:33:46 >




  • Benim yapacağım iş değil gibi hocam kablo filan yok ortada. En sağlamı elektrikçi çağırmak teşekkürler bu arada

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım



    Bilgilendirme için teşekkür ederim.



    Güncel konu olduğu için sormak istedim.



    Bugün gelip kabloyu belirleyip gitmişler.



    Apartman 6 daire 1 dükkan. Bazı yerler dolu ancak internet kullanan olmadığını biliyorum.



    Ek bir şema da yok.



    Rasgele bir kaç yere takdım olmadı. Daire numarası mesela.



    Yardımcı olabilir misiniz ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: onurordek



    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım



    Bilgilendirme için teşekkür ederim.



    Güncel konu olduğu için sormak istedim.



    Bugün gelip kabloyu belirleyip gitmişler.



    Apartman 6 daire 1 dükkan. Bazı yerler dolu ancak internet kullanan olmadığını biliyorum.



    Ek bir şema da yok.



    Rasgele bir kaç yere takdım olmadı. Daire numarası mesela.



    Yardımcı olabilir misiniz ?



    Bir de kabloları demetleyip numaralandırmışlar. Mavi ve beyaz olan İkisi üst kısımda takılı diğerleri. Boş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Gerekli bir konuya değinmişsiniz. Elinize emeğinize sağlık.
  • onurordek O kullanıcısına yanıt
    Daire kablonuzun çakılı olduğundan eminseniz sol panoda üst sıra 1-5-7-9 bunlardan biri sizin hattınız. Sizin taktığınız reglet boş



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr. Boone -- 3 Ağustos 2017; 23:23:52 >
  • Güzel konu elinize sağlık
  • Elinize sağlık öncelikle.

    Kısa bir sorum vardı, zannedersem bizim ankastre binanın dışında; Turk.net'e geçmeyi planlıyordum acaba bu altyapı sıkıntı çıkarır mı sizce?

    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım

    Elektrikçi Çağırmadan Ankastre Bağlantısı Nasıl Yapılır? Resimli Anlatım




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.