Şimdi Ara

Geçmiş ve geleceğin aynı anda varolması

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • The entire field of becoming is open and accessible; past and future coexist in the eternal now. -Nisargadatta Maharaj


    Son zamanlarda bilim kurgu filmlerinde farkettiğim bir olay mevcut arkadaş sizlerle de paylaşıp görüşlerinizi dinlemek istedim.

    Önce örneklerle başlamak isterim;

    Interstellar - Yıldızlararası filminde Coop aslında henüz yaşanmadığı halde gelecekten kendisine etki edebiliyor. Bunu 5. boyut varlıkların yardımıyla yapabiliyor. Yani 5. boyut varlıklara göre geçmiş ve gelecek aynı anda varolan bir olgu. 5. boyut varlıkları bir kenara bırakırsak yani demeye çalıştığım henüz yaşamadığı gelecekten geçmişe müdahele edip zamanın olması gibi akmasını sağlayabiliyor ve kendini en sonda ki 5. boyut kübüne(teseract) getiriyor. Ve burda kendi geçmişini tekrar ayarlayarak kendinin tekrar orada olmasını sağlıyor bir sonra ki bilinç için.

    Bu bir bakıma zamanında yuvarlak olduğunu gösteriyor yani her şey aslında çoktan yaşanmış ve bizlerse zaman noktalarında bir önceki noktadan bir sonraki noktaya ilerleyerek bu zamanı yaşayan bilinçleriz gibi diyebilirim. Yani benim anladığım bu yönde. Ve bu bilinçlerin bir sınırı yok aslında sürekli yaşanıp duran bir zaman olgusu var diyebiliriz. Sonuçta sonsuz sayıda evren mevcut ve bu evrenler sonsuz devamlılık gösterip bahsettiğim konuya denk gelebilir. Noktaları 1 salise olarak alırsak ben "B" harfini şuan yazdıysam benden sonraki bilinç onu benden 1 salise sonra yazmış ve ondan sonraki ondan 1 salise sonra vs vs diye devam ederek gidebilir.



    Bir diğer örnek ise Arrival dan. Filmin konusuna göre konuştukları dili tam anladığınızda zamanın nasıl işlediğini de anlamış oluyorsunuz bu da bir bakıma zamanın çoktan yaşanmış olduğu sizinse nokta noktaya ilerleyerek bu zamanı kendiniz için yaşadığınız kısmına geliyor. O telefon konuşmasını yapabilmesi için gelecekte o partide o olayların yaşanmış olması gerekliydi ve yaşandı da. Öğrenmeye başladığı dil sayesinde geleceği görerek bir bakıma geçmişin aslında olması gibi akmasını sağladı.

    Yani biraz acayip bir olay nereye varmaya çalıştığımı tam anlayamadım ama benzer bir olay Donnie Darko da geçiyor. Sadece aynı anda hem geçmişin hemde geleceğin var olma teorisi kulağa biraz acayip ve mantıklı geliyor ama bu da yanında bir sürü karmaşıklık getiriyor. Öyle yani.







  • Ben de o zaman bilim kurgu yapayim.



    Zamam diye birsey yok. Gelecekte de su ani yasiyor olacaksin, gecmiste de su an'i yasadin. Ciddi anlamda su an'i dusun, su an ne yaptigini dusun, kim oldugundan bagimsiz su ani bir algila. 10 dakika sonra da sadece icinde bulundugun an olacak 10 yil once de. Zaman insan zihninin kabulu olmadan var olamaz gun hafta ay tarih yok. Biz yaslaniyoruz vs diye bir olcu birimi olusturmusuz. Bu bircok kisi tarafindan dile getirilen bir sey. Bu yuzden zamanda yolculuk mumkun degil cunku zaman diye birsey yok.



    İnsanin gelecegi kendi yaratmasina gelirsek. Ornegin bugun calisirsan ileride daha iyi bir hayat surecegin herkesin kabuludur. Bugun ders calisirsan sene sonunda iyi not alirsin, bugun iyi is yaparsan ileride yukselirsin vs. Simdi bilimkurgu tarafini devreye sokuyorum: Bugun ne dusunursen ileride onu yasarsin. Sadece eylemlerinle degil dusuncelerinle de gelecegi yaratirsin. O kadar degisik seyleri degistirme, yeniden yaratma gucu var ki insanin dusunce gucuyle. Ornegin bir yerden bir sehirden asiri nefret ederken sadece dusuncemi degistirip orasiz yasayamaz oldum. Ornegin derslerimde vasat bir ogrenciyken kendimi daha iyi bir ogrenci olarak hayal ettim ve hemen oraya geldim, sonra kendimi en iyi ogrenci olarak hayal ettim bir baktim oradayim. Siz de deneyin bir yeriniz eksilmez. Kendinizi sinifin en iyi ogrencisi olarak gorun oyle hissedin oyle davranin, ornegin biri dersler cok zor nasil halledicez dediginde derslerin cok kolay oldugunu soyleyin, ders calismanin cok basit oldugunu soyleyin insanlarin neden calismadigini anlamadiginizi soyleyin. Bir yeriniz eksilmez. Aslinda burada buyulu inanilmaz bir sey olmayacak, en caliskan ogrencinin yapacagi seyleri yapacaksiniz dersde not tutacaksiniz gunluk tekrar yapacaksiniz yuksek notlar alip gercekten de ne kadar kolay oldugunu anlayacaksiniz. Hic suphe duymadan boyle bir seye inanin ve cok kisa surede degisicek.



    Bence bunun insanlar tarafindan uygulanamamasinin en buyuk nedeni sosyal medya. Orada kisiligini sergileyip her gun ama her gun girip kim oldugunu hatirliyorsun ve kimsen o olmaya, tutarli olmaya calisiyorsun. İnsanlara ne kadar basarisiz, mutsuz, digerlerinden eksik olduklarini hatirlatan bu seyler olmasa her an yeni bir insan olabilirler. Gavurlar buna "fake it till you make it" diyorlar yani birsey istiyorsaniz zaten sahipsiniz gibi davranin sonunda sahip olacaksiniz. İlk basta zaman yoktur diyorum simdi de cok farkli bir sey soyluyorum. Zaman en buyuk sabitleyicidir. Siz belirli hareketleri tekrar ettiginizde zamanla butun dunya sizi oyle kabul edecek. Bu evrenin o kadar buyulu bir kurali ki kendini bambaska bir insan yapip onda israr edersen bir sure sonra insanlarin seni nasil oldu da tam tersin olarak kabul ettigine inanamayacaksin. Ama zamanin bu sabitleyici ozelligi ayni zamanda insanin en buyuk dusmani da olabilir. İstedigin guzel hayati yasamis ol, insanlar seni inanilmaz biri gibi kabul etsin, istedigin kadar basarili ol bundan vazgecip evine kapanip bilgisayar oyunlari oynayip acili sarkilar dinledigini cok kotu beslendigini hayatin her anindan nefret ettigini hatta sosyal fobili olup disarida bakkalla bile konusamadigini kendini ezik kabul ettigini dusun. Bu davranisi kac gun devam ettirirsen eski halinden eser kalmaz ve boka batarsin bilmiyorum 10 gun 20 gun olabilir. İkisine de gecmek senin elinde ve hickimsenin umrunda olmaz hickimse farkinda bile olmaz.



    Sadece ufacik bir deney yapmak isteyen yarin kalksin yada bu gece okuyorsa mesaji desin ki uyudugum sure haric her bir saatin bes dakikasi kendimi istedigim gibi olmusum gibi yazilar yazicam. Her saatin 5 dakikasi ne istiyorsaniz onu yazin yakisikliyim, kizlar bana hasta, derslerimse su kadar ortalama yaptigim icin mutluyum, su kadar param var. Ne kadar sacma istekler olsa da deneyim. Cebinizde atiyorum 500 lira oldugunu dusunun sanki 500 liraniz var biriktirmissiniz vs ve nerede harcayacaginizi dusunuyorsunuz oturun 5 dakika parayi nerede harcayacaginizi dusun. Dedigim gibi bilim kurgu ama bunu en az bir gun devam ettirin ve birkac gun sonra buraya sonuclari yazin yada belki birkac yil sonra.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.