Şimdi Ara

SSD'ye Win10 yükledim, yavaş mı açılıyor? (22sn)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.069
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. İlk defa SSD aldım ve Windows 10 Pro OEM lisansı alarak yükleme yaptım. Hiç öyle milletin dediği gibi 5 saniyede açılıyor, 10 saniyede açılıyor gibi efsane hızlar söz konusu olmadı. Hatta normal 3.5" HDD'ye yüklü olan Windows 7'ye format attığımda da bu kadar hızlı açılıyordu. Hatta abartmış olmayayım ama, daha hızlı bile açılıyor olabilir. Tabi aradan zaman geçtikçe, programlar yüklenip C:\ dolmaya başladıkça yavaşlıyor; ama ilk format sonrası hep böyle hızlı açıldığından eminim. Demem o ki, yeni format sonrası açılma hızlarında SSD ile HDD arasında bir fark hissetmedim. Ha, gelecekte şöyle bir fark yaratırsa orasını henüz bilmiyorum; mesela 6 ay formatlanmamış HDD 20 saniyeden 40 saniyeye çıkıyorsa, belki SSD hep 20 saniyeyi koruyabiliyordur. Bunu gelecek gösterecek.

    Acaba millet mi abartıyor diye düşündüm; 5-10 saniye gerçekten iddialı rakamlar. Tabi ki tabakhaneye bok yetiştirmek gibi bir derdim yok fakat, 250GB (gerçekte 232) SSD'ye 400 lira, Windows lisansı için de 50 lira harcama yaptım. O kadar hede hödöye karşı ben de 5-10 saniyelik bir açılma hızı bekliyordum. Okuma/Yazma hızı iyi olmasına iyi de, içine oyun yükleyemedikten sonra pek bir anlam ifade etmiyor. Ancak ne olur, sürekli oynadığın 1-2 oyun varsa onları yüklersin; o da oyun-içi 400 liralık performans sağlamaz benim gözümde.

    Yüklemeyi şöyle yaptım. HDD'ye format atmak istemediğim için çıkardım ve yalnız SSD takılıyken yükleme yaptım. Yüklemeden sonra HDD'leri taktım. Dilediğim zaman BIOS'tan boot'u değiştirip Windows 7 ile Windows 10 arasında geçiş yapabiliyordum; istediğim şey de buydu ve hoşuma da gitmişti. Windows 10'dan açarken ilk bir iki açılışta "scanning & fixing" gibi şeyler yaptı HDD üzerinde, bu sebeple baya bir yavaş açıldı. Bu problemler giderildikten sonra yine bilgisayarı kapadım ve açtım; ortalama 22 saniye açılma süresi saydım.

    Daha sonra faydası olur mu görmek için bir format daha attım ve bu sefer HDD'leri çıkarmadım. Bu defa açılışta Windows bootloader çıkmaya başladı ve Windows 10 ile mi yoksa Windows 7 ile mi giriş yapmak istersiniz diye sormaya başladı. Ayarlarına falan baktım, iptal etme yoktu; yalnızca iki sistemden birini otomatik giriş yapsın diye seçebiliyorsun; otomatik giriş de 3 saniye kadar seçim yapmazsan gerçekleşiyor. Açılış süresi saydım, yine 22 saniye civarındaydı (İşletim sistemi seçme dışında).

    Bu sırada EasyBCD diye bir program buldum ve yükledim. Bununla boot ayarları yapabiliyormuşuz. Aşağıdaki şekilde bir uyarı mesajı veriyor girişte ama program çalışıyor. Dediği gibi sistemim UEFI, bundan önce Windows 7'im de UEFI idi; disklerim ise GPT bölümlendirilmiş durumda.
    SSD'ye Win10 yükledim, yavaş mı açılıyor? (22sn)
    Hızlıca giriş yapması için "Skip the boot menu" seçeneğini işaretledim bu şekilde boot menüsü açılmadan direkt olarak Windows 10'a giriş yapabildim. Bu sefer sonucun daha kesin olması adına bir elime de kronometre aldım ve açılış testi gerçekleştirdim. Yine 22 saniye; değişen hiçbir şey olmamıştı.

    Yalnız elimde kronometre varken şunu farkettim. Şu, "bios'a girmek için DEL'e bas, bootmenü cart-curt için F10'a bas" diye yazıların yazdığı ve "dit.... dit-düt" diye buzzer'ın yaptığı "sıkıntı yok, yüklüyorum" sesi var ya; işte bilgisayarın düğmesine bastıktan sonra bu kısıma kadar geçen zaman tam 12 saniye; bu ekrandan sonra bilgisayarın açılması ise 10 saniye; yani toplamda 22 saniye. Şimdi millet "benim bilgisayarım 5 saniyede 10 saniyede açılıyor" dediği zaman toplam zamandan mı bahsediyorlar, yoksa bu ilk yazıların ve anakart logosunun çıktığı yerden itibaren mi sayıyorlar? İkincisi gibiyse, benimki de 10 saniyede açılıyor; yani SSD ile ya da yükleme ile ilgili bir problem yok demektir. Ama daha önce dediğim gibi, format sonrasında normal HDD de bu kadar hızlı açılıyordu; yani SSD sahibi olmanın yarattığı açılma hızında bir fark göremiyorum ben. Yok, toplam hız 10 saniye ise kendilerine sormak isterim, şu BIOS'a girme ekranı ve "dit... dit-düt" sesi kaç saniyede geliyor size? Acaba anakartım mı yavaş; cevaplarınızdan bunu tespit edeceğim.

    Ama dediğim gibi, 22 saniyede açılma sebebi anakartın yavaşlığı bile olsa, format sonrası HDD üzerinden açılma hızı da böyleydi; yani hâla SSD'nin gücünü ve faydasını görebilmiş değiliz. Bu olayı gerçekten çözüme kavuşturmak istiyorum. SSD'nin şimdiye kadar gördüğüm tek faydası, (süre tutmadım ama) sistemin 10-15 dakikada formatlanıp kurulmasıdır heralde. Ha birde Win7'den kalma kullanıcılar üzerindeki config ve save dosyalarını (20 GB kadar) yeni kullanıcı klasörüme çatır çatır kopyaladım; yiğidi öldür hakkını ver, okuma/yazma hızları muazzam. Ama açılışta değişen bir şey hissetmedim.

    Yanlış anlaşılmasın diye söylüyorum; benim için ha 10 saniyede, ha 22 saniyede, ha 40 saniyede açılmış; dakikalar sürmediği müddetçe fark eden pek bir şey yok. Önceki Win7 sistemimde C: 790 GB/862 GB (%91) doluydu; 1 yıl falan da format görmeyince haliyle açılmasını 40-45 saniye bekliyorduk sanıyorum (sanırım diyorum çünkü hiç sayma gereği duymamıştım), emin olduğum tek şey yeni formattan çıktıktan sonra SSD kadar hızlı açıldığıydı. Ben yalnızca bu durumu anlamaya, açıklığa kavuşturmaya çalışıyorum; bu yüzden "işin gücün mü yok, uğraştığın şeye bak allasen" gibi yorumlara hiç lüzum yok, şimdiden söyleyeyim.

    Soran olursa sistemim;
    Anakart: Gigabyte GA-990FXA-UD3 (rev. 3.0)
    İşlemci: AMD FX X8 8350
    SSD: Samsung EVO 850 250GB (İnanmayın, gerçekte 232GB; SSD'lerde de HDD gibi 1024byte çarpan hilesini kullanıyorlarmış; bilmiyordum.)
    HDD: Seagate Firecuda SSHD 2 TB
    HDD: Western Digital Caviar Blue 1 TB

    Saygılar, sevgiler, teşekkürler.



  • hocam bence boot menu kısmına geliş süresi çok fazla. seni bilmem ama bende hdd var 7200rpm ve o kısım yaklaşık 2-3 sn, açılış da bu kısım hariç 12-13 sn. bi sıkıntı olmasın?
  • Scalh kullanıcısına yanıt
    Bilmem ki, ben de anlamaya çalışıyorum. Bios'um güncel olsa gerek. Ben güncellediğimi hatırlıyorum, zaten anakartım için çıkmış olan son sürücü ve bios güncellemeleri 2014-2015 tarihli falanlar. Secure Boot falan da kapalı diye hatırlıyorum. Sizin sistem ve BIOS ayarları da "only UEFI"ye mi ayarlı? Okuduklarımdan hatırladığım kadarıyla UEFI daha yeni ve daha güvenliymiş (ne açılardan bilmiyorum).

    Zamanında Windows 7 ve Ubuntu işletim sistemini dual-boot edebilmek için bootloader olarak GRUB veya GRUB2 kurduğumu hatırlıyorum. O dönem başımdan neler geçti tam hatırlamıyorum ama sorunlarla karşılaştığımı anımsıyorum. GRUB'a Windows'u ekleyememiştim sanırım; ya da Windows her açılışta sistem onarım isteyip durmuştu ve her seferinde kendi bootloader'ını zorla üzerine yazmıştı galiba. Ama iyi hatırladığım bir şey var; iki bootloader'da BIOS üzerinde göründüğü için, hangi işletim sistemine gireceksem öncelikle BIOS'a girip, birinin bootloader'ını aktif ederken diğerini deaktif ediyordum. Bu şekilde iki işletim sistemi arasında git gel yapabiliyordum. Daha sonra Ubuntu kullanmayı bıraktım, yalnız "ubuntu" adındaki bootloader BIOS'tan kaybolmadı. Üzerinden yıllar geçmiş, HDD'lerim değişmiş, sistem bir sürü format yemiş ve BIOS'um update edilmiş olmasına rağmen bugün bile BIOS'a girdiğimde Boot Options üzerinde "ubuntu" seçeneğini görebiliyorum (o bootloader'a ubuntu ismini ben bile vermiş olabilirim). Kernel'dir shell'dir, büyük bir amacım olmasa da meraklıydım ve kendi işimi -internet, forumlar ve makaleler yardımıyla- kendim görmeye çalışıyordum; çekirdeği zamanında fazla kurcalamış olabilirim, bugün bile BIOS'a girince orada "ubuntu" yazısını görmemi başka türlü açıklayamıyorum. Onun yanında Windows, DVD-ROM, takılıysa USB seçenekleri falan da çıkıyor ama Windows haricinde hepsi disable durumda.

    BIOS'u fabrika ayarlarına döndürebilir miyim, ya da döndürürsem sistemim çalışmaya devam eder mi konusundan hiç emin değilim. Hatta kernel cartcurt uğraşırken zamanında fabrika ayarlarını bile değiştirmiş olabilirim . Yine de denemeye değer mi bilmiyorum ama iyi edeceğiz derken kötü de edebiliriz. Ayrıca Windows 10 OEM lisansı satın aldım ben, şimdi kalkıp anakart falan değiştirirsek büyük ihtimalle aynı lisans ile tekrar kurulum gerçekleştiremem.

    Bak sen de diyorsun normal HDD ile 12-13 saniyede açılıyor; dedim ya ben de hatırlıyorum HDD ile de çok hızlı açılıyordu diye. Üzerine seninki gibi hızlı 2-3 saniye, ya da benimki gibi yavaş 10-12 saniye bootmenü'ye gelme hızını bile eklersek, her halükarda 15-22 saniye arasında bir rakam ile karşılaşıyoruz. O "SSD çok iyi abiiğğ, pat diye açılıyor, çut diye başlıyor, 5-10 saniyede giriyor," diyenler pek kendini bilmezler galiba.

    Senin gibi başkaları da bootmenü sonrası 10-15 saniye içerisinde açılıyor derse; benim olayın tamamiyle anakart ile alakalı olduğunu ve SSD'nin açılış hızlarında hiç, bilemedin en fazla 1-2 saniye dışında bir fark yaratmadığına gönül rahatlığıyla kanaat getirebilirim. Download hızım da 2.1 ~ 2.6 MB/saniye seviyesini geçmediği için, SSD benim için çok gereksiz olmuş olabilir. Şöyle 100 Mbit internetim falan olsa, o zaman kalkıp HDD bir yandan yazmaya bir yandan işletimi çalıştırmaya yetişemiyor diyebilirdim. Bu yatırım beni bir buçuk ay geriye attı. Neyse, olmuşla ölmüşe çare yoktur; 500 MB/s hızla program yükler, rar açarız artık...
  • hocam bende uefi yok sorun çıkardı diye legacy yüklemiştim uefi yüklesem uçacak benimki
  • SSD'ye Win10 yükledim, yavaş mı açılıyor? (22sn)
  • konu bios ile alakalı.

    anakartın ayarları muhteşem olsa bile başka marka veya model bir anakart kadar hızlı açılmayabilir.

    örneğin pc'de mekanik hdd varsa ve hatta birden fazla işletim sistemi varsa güç tuşuna basıldığında hard diskler uyanıp çalışmaya başlayacak ve diğer bootloader girdilerini tarayacak. özellikle usb'den bağlı harici hdd varsa bu tarama süresi oldukça uzun olabilir.

    anakartta fazladan ve kullanılmayan donanımlar etkinse bunlar açılma süresini etkiler. mesela seri port veya onboard ses kartı gibi.

    anakartın boot menüsünde sistem hızlı açılsın diye çeşitli ayarlar var. uefi kurulumu yapıldıysa csm kapatılabilir. tam ekran anakart logosu kapatabilir. usb tanıma klavye mouse ile sınırlandırılabilir veya tamamen kapatılabilir. s.m.a.r.t desteği bile boot süresini etkleyebilir.
  • Ben de 250 GB SSD (gerçekte 222 GB), 1 TB HDD var ve Windows 10 kullanıyorum; SSD'ye yüklü.

    Bilgisayarın düğmesine bastığım andan itibaren 15 saniyede açılıyordu. 14 ay oldu bilgisayarı alalı ve hiç format atmadım. SSD'de sadece Windows ve bazı bilgisayar ve sürücü programları yüklü. Zaten şu an 100 GB boş alan var ve anlamadığım bir şekilde, kendi kendine bir artıyor, bir eksiliyor. Çözemedim! Şu an tam 40 saniyede açılıyor bilgisayar ve şu an itibari ile başka bir >sorun< yaşıyorum bilgisayarımda! Bu sorunu çözebilirsem, eski performans ve hızına döneceğini düşünüyorum. Ama eğer sorunu çözemezsem, mecburen format attıracağım!
  • Benim 8 yıllık külüstür 40sn'de açılıyor.
  • hocam eufi yükledim uçtu pc. düğmeye basıyorum koltuğa oturmadan açılıyor canavar maşallah
  • Scalh kullanıcısına yanıt
    ben uefi yükledim daha uzun sürede açılıyordu. mecburen normal yükleme yaptım yeniden.

    sizde ekran kartı var mı ?

    Benim anakartta Ultra Fast Boot diye bir seçenek var, onu seçmek için uefi yükleme gerekiyor, onu da yapıyorum bu sefer de ekran kartınızın vbiosu uefi yüklemeyi desteklemiyor ekran kartının vbiosunu güncelleyin falan diye uyarı çıkıyor, sonuçta yine uefi olsa da Ultra hızlı açılıştan yararlanamadım ben.
  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt
    var hocam şu çifte erkan kartı olan laptoplardan. ama benimkinde fast boot diye bir seçenek olduğunu sanmıyorum.
  • laptop ise zaten bios özelleştirilmiştir. ben masaüstü sandım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.