Şimdi Ara

Üniversite Sınavına Bu İhtiyar Adam Nasıl Girer, Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.155
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Burası daha çok genç arkadaşların mekanı, en iyi siz bilirsiniz diye düşünüyorum. AsleN makina mühendisiyim, yıllardan beri bu işi yapmakyayım. Pek sevdiğim söylenemez. gemi inşa işlerine, marangozluğa hep ilgim vardı.

    yaş 43e geldi, öğrenmenin yaşı olmaz diye düşündüm hep, sürekli internetten courseradan vs birşeyler öğrenirim kendimce.

    yat inşaası, gemi inşaası ile ilgili 1-2 program buldum, piri reis üniversitesi, bodrum denizcilik meslek yüksekokulu gibi. bana yardım edip sorularıma cevap veren biri olursa çok memnun olurum. benim zamanımda öss ve öys vardı, öss ile odtü makineye girmiştim 1991 yılında, 9 senede mezun olabildim :)

    - üniversiteye sınavına nasıl başvururum, ne lise diplomam elimde ne de başka birşey var,
    - sınava başvurular ne zaman başlıyor ve bitiyor?
    - benim zamanımda sadece sayısal ve sözel diye iki branş vardı, ben fen lisesinde okuduğum için zaten okulda sözel diye bir branş yoktu. ve o zaman isteidğin yere zaten başvurabiliyordunuz.
    - okumak istediğim bölümler için ygs gerekiyormuş, bu ilk sınav mı oluyor?

    yardım edebilecek gençlere şimdiden teşekkür ediyorum, sevgiler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thythy -- 22 Nisan 2017; 13:8:38 >







  • Sınava osym başvuru sitesinden başvuruyorsunuz. Tarihi tam hatırlamıyorum ama ygs ye aylar öncesinden başvuruluyor. İstediğiniz bölümlere bakmak lazım bazı bölümler ygsden (6 puan türü var ygsde) bazıları da lysden alır (onda da 9 tane). Ygs ilk sınav kesinlikle. 40 ar tane türkçe mat sosyal ve fen var. Nekadar çözerseniz kar yani sayısaldan bölüm isteseniz bile sosyal de çözmek avantaj. Lysde ise sayısallar sadece mat ve fene giriyor. Türev vs gibi daha ağır konular burada. Fen daha çok iç içe. Önerilen sağlam kaynaklardan alıp müfredatı inceleyin derim ama seneye martta olacak artık bir sonraki ygs.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam tam olarak istediğiniz bölüm nedir?Puan türüne bakıp o şekilde yardımcı olalım diye soruyorum.



    İstediğiniz bölümün tam ismi nedir?Gemi inşaatı ve gemi makinaları mühendisliği mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Piri reiste deniz ile ilgili 2 bölümde mf4ten alıyor her mühendislik gibi. Her dersin %puan ağırlığı var bu durumda ygsden türkçe 11, sosyal 6, mat 14, fen 9 yani toplamda ilk sınav oşan ygs %40 etkiliyor totaldeki puanı. Lysden mat (içinde geometri de var ve değeri matla eşit) 33, fizik 13, kimya 9, biyoloji 5 etkiliyor. Birde liseden mezun olduğunuz ortalamanız da bir kaysayı ile çarğılıp (kaç olduğunu unuttum 0.12 olabilir) totaldeki puanınıza ekleniyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Niernen kullanıcısına yanıt
    teşekkür ediyorum.
  • V3tra kullanıcısına yanıt
    istediğim bölüm 2 senelik, 4 sene okumaya vaktim yok çünkü ayrıca maddi olarak o biraz zorlar, çoluk çocuk varken, aile bakmak zor iş :)

    bahsettiğim gibi, zaten mühendis olmamdan dolayı üretim bilgisine ve proje yönetimine yeterli derecede sahibim. gözüme kestirdiğim iki bölüm var
    https://www.pirireis.edu.tr/on-lisans-programlari-gemi-insaati-programi
    http://www.bdmyo.mu.edu.tr/tr/motorlu-araclar-ve-ulastirma-teknolojileri-bolumu-1215 (yat inşaat programı)

    bunun dışında yat kaptanlığı da ilgi alanımda.

    ilginize teşekkür ediyorum.

    bunlar sanıyorum ygs ile alıyor, yani ilk sınava girmem yeterli olacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thythy -- 22 Nisan 2017; 13:40:35 >




  • thythy T kullanıcısına yanıt
    Hocam istediğiniz bölümler ygs-1 puanıyla alıyorlar.



    YGS her sene mart 11-12 civarlarında yapılan bir sınav.Sınavdan birkaç ay önce kayıtlar açılıyor.



    YGS ilk sınav oluyor LYS ikinci sınav ama sizin LYS ye girmeye ihtiyacınız yok.



    YGS dört bölümden oluşuyor.Turkce, sosyal, matematik ve fen.Her bölüm 40 soru sınav 160 soru ve 160 dakikanız oluyor.



    Türkçe genelde paragraf sorularından oluşuyor 8-10 tane dil bilgisi sorusu geldiği de oluyor.



    Sosyal tarih,coğrafya,felsefe ve din sorularından oluşuyor tarih yorum ağırlıklı olsa da coğrafya da falan bilgi gerekebiliyor.



    Matematik cebirsel işlemler, problemler ve geometriden oluşuyor.



    Fen de yine aynı şekilde bilgiye dayalı bir bölüm.



    Ama genel olarak yoruma dayalı bir sınav aşırı bilgi yoğunluklu değil stres falan da olmazsa ki sanmıyorum o durumda gayet basit bir sınav



    Hocam istediginiz bölüm için 270-300 almanız yetiyor.puanza, sınavla gibi sitelere girip hangi derslerden ne kadar netle bu puanlara ulasabileceginizi öğrenebilirsiniz.Gerci bu tam buslusu için ücretlisi için taban puan yazmıyor Piri reis'te.



    Yani hocam bu sene zamanı geçti ama seneye kayıt zamanının kacirmazsaniz o zaman kayıt olursunuz mart 12 gibi bir tarihte sınava girersiniz onu da takip edersiniz.Ardindan tam burslusu için gerekli puanı alıp tercih zamanını beklersiniz o kadar.Tercih zamanı da yazın oluyor onu da seneye takip edersiniz :)



    Şu an mobildeyim o nedenle daha detaylı yazamadım arkadaşlar yardımcı olmaz ise akşama daha detaylı yardım edebilirim ama anlatacak başka bir şey kalmadı pek zaten



    Hocam bize ODTÜ makina nin nasıl bir bölüm olduğundan falan bahseder misiniz?Mezunların durumu nasıldır falan?İki nesli mezun etmiş birisiniz anladığım kadarıyla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • eğitim sistemiyle çok oynuyorlar galiba anladığım, bir de bu kopya sınav sorusu çalma işleri benim zamanımda hiç duyulmuş şeyler değildi.

    ama şu anda yine gözlediğim gençler çok daha rahat ve güzel imkanlara sahipler gibi görünüyor. bilemiyorum dünya hızlı değişiyor. bizim zamanımızda bırak interneti, bilgisayar labındaki bilgisayara oturmak, otursan bile kullanmak sorundu, gerçi internet orca ile odtüden başlamıştı trde, ilk e mailimi 1997de dos tabanlı bir yazılımla atmıştım :) yurtta haftada bir sıcak su gelir de yıkanabilirsek şanslı sayardık kendimizi. :)

    fortran 77 öğrenmiştik biz. 1977den gelir 77si fortranın. (gerçi hala kullanılıyor bildiğim kadarıyla)

    mühendislik okuyacaklara tavsiye vereyim, tabii bir kulaktan girip ötekinden çıkmazsa, çünkü genel geçer şeyler söyleyeceğim, benim o zamanlar bir kulağımdan girer öbüründen çıkardı çünkü :) , ama ilk yazacağım iki madde bence en önemlisi iş hayatında:

    1- ne okursanız okuyun, mesleğiniz ne olursa olsun insan ilişkileri kadar önemli bir şey yok, çok zeki olabilirsiniz, zeki olmayabilrisiniz ama en önemlisi çevrenizle ilişkiniz,
    2- isterseniz tuvalet temizleyin, isterseniz çöpçü olun ama işinizi en iyi şekilde yapın. sevdiğiniz işi yapın

    şimdi bu aşamada bir şey söyleyip tereddütte bırakmak istemem ama bana şimdi sorsalar mühendislik okumak istemezdim. ama severek okuyan ve çok çok iyi yerlere gelmiş arkadaşlarım var. zaten iyi bir okul ve branş bir şekilde sizi bir yerlere getiriyor.

    bir de bir şeyler yaratın, üretin, memleket sizden hizmet bekler :) biz iyice ihtiyarlayınca siz bakacaksınız memlekete, türkiye aslında fırsatlar ülkesi, aklınızı çalıştırırsanız 2 senede zengin olup şirket sahibi bile olabilirsiniz. üretilecek öyle çok şey var ki.

    son olarak yzaılım iyi meslek, coder diyorlar şimdilerde eskiden bilgisayar programcısıyım derlerdi. şimdiki gençler canavar gibi, yardırın gençler derim, umutsuzluk yok. ;)

    şimdilerde neler revaçta bilmiyorum. ama en yüksek puanlı yere girmek anlam ifade etmiyor benim için. yeteğiniz ilginiz neyse çevrenin ne dediğine aldırmadan onu yapın.




  • V3tra kullanıcısına yanıt
    teşekkürler,

    aslında merak ettiğim başvuru kısmı daha çok. tabi hangi derslere çalışmak gerek onu da bilmem lazım. dediğim gibi benim gibi küflü bir adamın zamanında okuduğun liseye formlar gelir, bunlar kurşun kalemle yuvarlak karalayarak doldurulurdu,

    ama şu anda benim durumum farklı, devlet işleri bu belli olmaz, internetten başvuruluyorsa sorun yok ama benim için ekstra şeyler yapmak gerekiyormuş galiba, ösym merkezlerine bireysel başvurmak vs gibi. en iyisi osymye telefon etmek sanırım.

    odtü makineye gelince;

    - sıkıcıdır bana göre, mekatronik konusu daha eğlenceli gibi duruyor, gelecek orada.
    - ben yurtdışı inşaat sektöründe mekanik tesisattan devam ettim iş hayatına,

    avantajları: ofis veya fabrikaya mahkum değilsiniz, kimsenin gitmediği yerleri görür, usd veya euro maaş alırsınız

    dezavantajları: canın çıkacak kadar çok çalışırsınız, haftada 7 gün, yaklaşık 90-100 saat çalışmak zorundasındır, sabah 7-8de başlayıp , gece 12 lere kadar çalışırsın, ortalama zamanda akşam 8-9da paydos.
    geneli çok düşük profilli mühendislerle ve inşaat işçileriyle çamurun tozun içinde uğraşırsınız bütün gün.

    odtü makineden mezun olup iş bulma sıkıntısı pek olmaz.




  • V3tra kullanıcısına yanıt
    benim zamanınımda makinanın müfredatı çok ağırdı, 2001de müfredat değişti,%60ı traşlandı bildiğim kadarıyla, 2000 senesine kadar itü ve diğer bütün üniversitelerin yüksek lisansta ve devamında okuduğu dersler ve kapsamlar ilk 4 senede okutuluyordu. özellikle thermodynamics, machine design, ve heat transfer, finite elemets method gibi derslerde.
  • thythy T kullanıcısına yanıt
    Hocam dediğiniz gibi diğer kısımlarda ÖSYM çağrı merkezini arayarak öğrenmeniz eminim çok daha mantıklı ve faydalı olacaktır yanlış bilgi vermeyelim o konuda.



    Niye hiç bilmiyorum ama birçok mühendisle konusmustum çoğu burayı tercih edeceğime tıp falan okusaymisim demişti bana.Tabii gerçekten mühendisligi öven ve tavsiye edenlerde oldu.İnşaallah ilerde biz memnun oluruz diyeyim bari

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • V3tra kullanıcısına yanıt
    ben yaptığım işten sıkıldığım için bu kadar yeter dedim, sevdiğim takip ettiğim kısımları hala var tabii ki. çok da sıkıntılı birşey değil sonuçta.
  • Hocam annem de bu yıl sınava girdi liseyi dışardan bitirdi 0 temeli vardı matematik fende. 500bin yaptı bursadaki neredeyse tüm 2 yıllıklara yetiyor siz de çalışmadan direk girseniz istediğiniz yer olur muhtemelen.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yok hocam ya iki bölüm için YGS ile alım olmayacak dendi.Magdur olan onlar oldu yani YGS ile girecek olan herkes degil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • annenize tebrikler, böyle insanları seviyorum.

    yurtdışında uzun süre kaldım, oralarda insanlar 50-60 yaşında bile meslek değiştiriyorlar, tabii imkanlar çok daha fazla ve rahat. trde hayat o açıdan zor.
  • Sınava girdiniz mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.