Şimdi Ara

1080p 144 hz vs 2k 144 hz vs 4k 60 hz (G-sync ve Freesync)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
1
Favori
8.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar çok tartışıldığından dolayı biraz yol gösterici olması açısından elimden geldiğince bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bunları yazarken hatalarım olabilir, yanlış bildiğim şeyler olabilir şimdiden kusura bakmayın. Yazacaklarım kimisi kendi deneyimlerim kimisi incelemelerden ve yorumlardan gördüğüm genel görüşler olacaktır.

    Öncelikle kendi kullandığım monitörleri yazayım: 2 adet monitör kullanıyorum. Biri 4k 60 hz g-sync xb280hk, öbürü 1080p 144 hz xl2411z. Ekran kartı olarak 980 ti sli kullanmaktayım

    Single player oyunlarda, film vs diğer herşeyde 4k monitörümü kullanıyorum. Görüntü gerçekten şahane. Şahsen 4k’ya alıştıktan sonra 1080p çöp geliyor insana. Yani ayarları biraz düşürürüm ultrada oynamam ama gene 4k’da oynarım bu benim kendi tercihim. Zaten illa 4k en ultrada oynayacaksanız 1080ti ile şimdilik optimizasyon özürlü olmayan oyunlarda 4k 60 fps alırsınız. Yalnız oyunlarda şu anda daha 4k kaplamalar(textures) pek yaygın değil şimdilik çok az sayıda oyunda ayrı mod paket olarak var. Ama 2k kaplamalar biraz daha yaygın. Bu arada 2k ve 4k’da kaplamalar sadece belli alanlara sınırlı oluyor. Genelde oyundaki karekterin yüzü, kıyafetleri, saçları, bazı yaratıklar efektler vs. Yani oyunların her yerinde 2k-4k kaplamalar yok genel olarak geriye kalan çevrede hala 1080p ve altı kullanılıyor. Zaten oyunun her yerinde o 4k kaplamalar olsa gddr tarzı 20gb vram ancak üstesinden gelir. (Hbm mimarisi geldiğinde daha az vram ihtiyacı olabilir). Yalnız malum ülkemizdeki döviz kuru vede 4k verecek orta seviye kartlar olmadığı için bu şu anda biraz lüks bir seçenek

    Sadece online oyunlarda 1080p 144 hz monitörümü kullanıyorum. Yalnız online oyunlarda gerçekten fark ediyor hem input lag açısından hem de akıcılık açısından. Fakat en düşük fps’nizin 144 altına düşmemesi lazım. Gerekirse bütün ayarları low’a getirin olmazsa çözünürlük filan kısın minimal fps’yi olabildiğince düşük tutun. Size ciddi anlamda fayda sağlayacaktır. 60 hz bir oyuncu monitörünün ortalama input lagı 60 ms civarı iken 144 hz bir monitörde ortalama 23 ms. Yani ortalama 37 ms bir kazanç sağlıyor size (tabi dediğim gibi minimum fps 144 altı olmayacak). 100 ms pingle oynadığınız oyunu 63 ms’de oynuyormuşsunuz gibi düşünün. O şekilde bir fark var. Tom’s hardware’de gördüğüm bilgilere göre konuşuyorum bu arada input lagı. Ultra takıntısı olanlar ekran kartı 144 hz ultrada oynatmıyor diye 1080p 60 hz alayım diye düşünmesinler. Online oyunda kötü kalitede oynayın ama single player oyunları ultrada oynarsınız 60 fps’de. Yada kart ultrada bile 60 fps vermiyor ne yapacam 144 hz monitörü demeyin, dediğim gibi online oyunları düşük ayarlarda oynayın gerisini kendi zevkinize göre ayarlarsınız. Tabi bu kişisel görüşümdür sonuçta sizin tercihiniz ve zevkiniz farklı olabilir. Bu Tom’s hardware’den input lag için 2 örnek;

    1080p 144 hz vs 2k 144 hz vs 4k 60 hz (G-sync ve Freesync)
    1080p 144 hz vs 2k 144 hz vs 4k 60 hz (G-sync ve Freesync)

    2k 144 monitör hiç deneyimleme şansım olmadı ama kendi deneyimlerimden ve okuduğum yorumlardan az çok değerlendireceğim. Bu şu anda bence hem biraz görsellik hem de performans açısından durumu olan kişiler için en iyi seçenek. Single player oyunları 2k’da 60 fps ultrada oynarsınız 1080ti gibi kart varsa. Yada illa en ultrada oynamayıp daha alt düzey kartta kullanılabilir. Online oyunlarda da minimum fps’yi 144 altına gelmeyecek şekilde bir iki ayar kısarsınız yada kısmanıza bile gerek kalmaz oyuna göre. 27-28 inçte 1080p ile 2k arasında dağlar kadar fark olur. Yalnız aynı boyutlarda 2k ile 4k arasında o kadar fark olmaz. Yani 4k çok daha keskin net bir görüntü sunuyor ama 2k alırsanız o boyutlarda çok büyük bir şey kaçırmazsınız. Zaten 28 inç 2k 144 hz bir monitör varsa 4k’ya geçmeyi hiç tavsiye etmem ben. 32 inç ve üzeri 4k alırsanız 2k’dan geçişinize değebilir ancak.

    Gelgelelim g-sync ve freesync olayına. Benim sadece 4k 60 hz monitörümde g-sync var ve de şunu söyleyebilirim: gerçekten muhteşem. Yani 1080p’den 4k’ya geçince ağzım nasıl açık kaldıysa g-sync’de de o kadar açık kaldı. Tabi 144 hz bir g-sync yada freesync deneyimleme şansım olmadı. Ama 4k için konuşursam 40-60 fps arasında harika bir akıcılık sağlıyor. Yani inanın eger fraps ile fps’ye bakmasam 50 fps-60 fps arasını gözüm kesinlikle ayırt edemiyor. 40-50 fps arası biraz daha düşüş olduğu belli akıcılık devam ediyor. Yalnız 40 fps altı direk akıcılık filan kayboluyor g-sync kurtarmıyor orayı. Yalnız bu g-sync freesync olayının en büyük sıkıntısı bir ekran kartı markasına bağımlı kalıyorsunuz monitör değişine kadar. Ekran kartı upgrade yaparken farklı markaya geçemiyorsunuz. Monitörlerde genelde daha uzun sürede upgrade yapıldığından hangisini alacağınıza iyi karar vermek lazım. Ama şunu söyliyim hangisini alırsanız kesinlikle değer bu sync olayına. Fps dalgalanmalarına karşı stutter vs olunca çok güzel koruyor. Aynı zamanda sli yada crossfire yaparsanız onlarda çok görülen o stutterlarıda bayağı hissettirmiyor koruyor onda da. Tabi tek gpu her zaman en iyisidir. Şu an tek gpu’da uzun dönemdir nvidia bayrağı elinde tutuyor. Tabi g-sync alınca modülden dolayı ekstra epey bi para bayılıyosunuz. Ben tek gpu’da aldım mı en iyisini alacam bütçem müsait derseniz g-sync daha uygun bir seçenek. Freesync ise daha büyük bir kitleye hitap ediyor orta ve alt segmentte. G-sync gibi ekstra bir modül parası yok ve de amd gpu’larda fiyat olarak genelde daha uygun fiyata satılıyor. Tabi freesync’e ekstra bir para vermediğiniz için monitörü alıp freesync’den faydalanmayıp nvidia da kullanabilirsiniz. Ama benim tavsiyem monitör freesync’se amd kart kullanmanızdır. İkisi arasında da akıcılık olarak genel olarak kullanıcı yorumlarına baktığımda çok büyük bir fark yok. Yalnız genel olarak g-sync düşük fpslerde daha iyi daha düşük input lag sağlarken freesync ise daha yüksek fpslerde daha düşük input lag sağlıyor. Freesync 2 geldiğinde onunda ayrı avantajları olacaktır onu çok incelemediğim için yorum yapmamam daha doğru olur. Birde monitörde freesync alırken desteklenen freesync aralığına dikkat edilmeli. En yüksek aralığı vereni alırsanız daha iyi olur. Buda linus’un g-sync freesync input lag karşılaştırması;







    Yalnız g-sync freesync olayında özet ve son nokta olarak mutlaka bunlardan birini alın derim. Alınca daha uzun süreli tercihlerinizi etkileyeceğinden iyice düşünmeniz lazım.

    Arkadaşlar benim yorumlarımda dahil hiçbir zaman tek bir kişinin yorumlarına bağlı kalmayın. Kendinizde iyice araştırın başka kullanıcı yorumlarını okuyun, hiçbir zaman ön yargılı olmayın. En güzeli aslında bunların hepsini bi deneyip öyle karar vermek. Çünkü her ne kadar yorumlara göre karar vermeye çalışsanız da kendiniz gördükten sonra keşke bunu almasaydım öbürünü alsaydım diyebilirsiniz. Yani ben 4k alıp daha sonra 144 hz deneyince 144 hz’e geçen kullanıcıda gördüm. Yada tam tersi 144 hz alıp bana çokta akıcılık farketmiyor deyip 4k’ya geçen kullanıcıda. Bu aslında bir nevi aşk. Kendiniz tam denemeden hangisini ne kadar seveceğinizi tam olarak bilemezsiniz ne kadar yorumlara baksanızda. Tabi az çok kestirebilirsiniz. Benim bu konuyu yazarken yanlış bildiklerim, hatalı yönlendirmelerim olabilir şimdiden kusura bakmayın. Bu aralar çok tartışılan konular olduğundan genel olarak bi yol gösterici olması için bunları yazdım. Zaten daha fazla ihtiyacınız olan bilgiyi kendiniz araştırıp öğrenirsiniz.


    Konunun özeti en büyük kullanıcı kitlesi (online oyun, ultra ayar sevenler, kartı biraz daha düşük seviye olanlar) için 1080p 144 hz, daha çok single player oynayan en ultra takıntısı olmayıp görselliği sevenler için 4k, her ikisinde biraz olsun deyip günümüz üst düzey kullanıcısı içinse en uygun seçenek 2k 144 hz önerilir. Alabiliyorsanız da mutlaka freesync yada g-sync olsun yalnız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drhiziracil -- 14 Mart 2017; 12:29:5 >







  • Deneyimlerini böyle emek verip aktardığın için teşekkür ederim. Dediğin gibi Online oyunlarda eğer eşit yarışmak istiyorsanız 144hz şart oğlu şart kaçarı yok. Aslında bana göre single da olsa rahat ve akıcı bir deneyim için de 144hz gerekli. Bunun tam arası değindiğin gibi 2k 144hz bir monitör. Ben Asus MG278Q kullanıyorum muazzam bir monitör, tek sıkıntım masam ve oturma mesafem dar olduğu için 27 inç büyük geliyor.
  • OPTİMİST kullanıcısına yanıt
    Ben teşekkür ederim. Online oyunlarda şart oğlu şart katılıyorum
  • Dostum öncelikle ellerine sağlık. IPS/TN panel konusu hakkında da fikirlerini dinlemek isterim. Zira Dell s2716dg şu anda kdv indirimde. 2.400 TL civarı. 2K, 1ms, 144hz, g-sync. Sade tasarımı da etkileyici. Panel IPS değil TN. Bu beni biraz düşündürüyor. Fikrini almak isterim.

    Link:http://www.hepsiburada.com/dell-s2716dg-27-1ms-hdmi-display-qhd-g-sync-oyuncu-monitor-p-BD805156

    Teşekkürler
  • maximreality kullanıcısına yanıt
    Şimdi IPS/TN konusuda başlı başına ayrı bir konu . Öncelikle bütçe varsa kesinlikle IPS alınması daha iyi. Yalnız 144 hz TN-IPS arasında epey bir fiyat farkıda var aynı zamanda o yüzden bütçe biraz kısıtlıysa daha iyi düşünmek lazım aradaki fiyat farkına değermi diye. Görüntüdeki kontrast, satürasyon, doğruluk, bakış açısı olarak IPS çok daha üstün. TN panelin ise 2 avatajı var elle tutulur; tepki süresi vede daha ucuz olması.

    Ön bilgi: Overdrive yeni nesil monitörlerde tepkime sürelerini azaltan bir ayardır.

    Şimdi benim eski monitörümde x233h idi ve 5 ms tepkime süresi vardı. Şimdiki 4k monitörümde 1 ms söylenen ama o 1 ms tepkime süreside monitördeki yapılan en yüksek overdrive'da sayılıyor muhtemelen. En yüksek overdrive'da ise inverse ghosting oluyor. Monitörün o yüzden en az normal ghosting ve inverse ghosting olacak seviyesinde overdrive'ını ayarladım. Vede şunu söyleyebilirim 60 hz bir monitörde 1 ms ile 5 ms arasında ghosting açısından gözle görülebilir çok büyük fark var. Eski 5 ms olan x233h monitörümü 75 hz'e overclocklayıp kullanmıştım. Şimdi 4k monitörümde 60 hz'de overdrive açıkken yani tepkime süresi düşükken sanki o eski monitörümdeki 75 hz'de kullanıyormuşum hissayıtı gibi hızlı geliyor bana.

    Gelgelelim 144 hz ve sonrasına. Yani 60 hz'de çok bariz varken 144 hz'de o kadar fazla göze batacağını sanmıyorum bu ghosting olayının yüksek hz'den dolayı. İlla azda olsa fark olur ama kullanıcıların büyük bir bölümünü rahatsız etmeyecektir(çok hardcore gamerlar hariç). Birde mesela IPS olan monitörü 165 hz alırsanız aradaki farkı bayağı kapatır diye düşünüyorum. 144 hz IPS deneyimlemediğim için teorik olarak konuşuyorum yalnız bu kısımda, gördüğüm yorumlar vede incelemelerin yardımıyla. Tftcentral'daki S2716DG incelemesinin linkini koyacağım orda response time kısmına gelip görüntü karşılaştırmalarına bir göz atarsınız ghosting için:

    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_s2716dg.htm

    Yani benim düşüncem bütçe varsa 165 hz IPS çok daha iyi bir seçenek olur. S2716DG stokta kalmamış fiyat da efsane düşmüş yalnız. 2400'e geçen sene doların kuru daha böyle yüksek değilken satıyorlardı. Aradaki fiyat farkına çok daha iyi bir ekran kartına güncellemede yapılabilir. Yalnız monitörde genelde kullanıcıların çoğunlukla daha uzun sürede upgrade ettikleri bir parça. Almışken daha iyisini güzelini almakta var. Aradaki fiyat farkına değermi değmezmi sizin nihai olarak karar vermeniz lazım artık IPS-TN hangisi diye.




  • Merhaba

    ps4 için monitör önerebilirmisiniz ben biraz araştırdım galiba oyunlar ps4 te 60hz 1080p 60 hz tepki süresi de 4ms işimi görür diye düşünüyorum ps4 üm PRO değil ama 4k monitör alsam acaba renkler daha canlı gözükürmü daha çok piksel olacağından şimdiden teşekkürler (NOT bütçe 1500-1900 arası)
  • Arkadaşlar xg2401 modelini aldım ancak en fazla 60 hz alabiliyorum 144hz alabilmem için ne yapmam lazım? İçinden hdm mı yoksa dvı mı olduğunu çözemediğim bir kablo çıktı.Hepsiburada dan alan arkadaşlar varsa yardım edebilirler mi ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Heimdall.. kullanıcısına yanıt
    Çamurlaşır görüntü 1080p'yi 4k ekranda oynarsan. Yani yakın zamanda ps4 pro'ya veya 4k veren konsal çıkarsa geçeceksen 4k alabilirsin. Ama gelen görüntüde 4k olmadıkça o ekstra pikseller bi canlılık katmaz. Tv'ler genelde görüntüyü daha iyi upscale eder sadece ps4 için kullanacaksan 4k tv de alabilirsin. Yok ben uzun süre normal ps4 kullanacam zamanı geldiğinde monitörde değişirim dersen 1080p ekran alıp doğal çözünürlükte kullanırsan daha mutlu olursun. 4k tv yada monitör alırsan muhakkak 1 adet hdmi 2.0 giriş olsun ona dikkat et
  • ownerplus kullanıcısına yanıt
    Displayport kablosudur o. Bu tarz sorunlar genelde kablodan oluyor. Displayport da sorunsuz 144 hz verir kablo hatalı değilse. Başka bir dp kablo alıp deneyebilirsin. Yalnız monitörünü bilmiyorum başka bir ayarı filan varsa kablodan değilse
  • Güzel konu bende monitör almayı düşünüyordum ve artık hangisini almam gerektiğini biliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dell s2716dg 2k 144hz monitör kullanıyorum.

    Online oyunlarda Nvdia denetim masasından 1920x1080 çözünürlüğe alıyorum ve oyun ayarlarını da 1080pye alıyorum.

    Monitörümün 2k olmasından ötürü Full HD monitörle oynayanlara göre performans olarak bir fark oluşur mu? (Düşük FPS,Görüntü kalitesi kaybı)

    Çok az bi input lag farkı oluyor diye biliyorum. Ama kalite açısından 1080p monitörü olanlar daha mı şanslı
  • Smoch kullanıcısına yanıt
    Performans farkı olmaz 2k monitörü 1080p'de kullanınca. Taş patlasa upscalingden dolayı atıyorum 2-3 ms belki olur. Düşük fps filan yaşamazsın. Görüntü kalitesi farkı tabiki olur lcd monitörlerin yapısından dolayı. Doğal 1080p monitörde 1080p görüntü, 2k monitörde 1080p görünteden daha kalitelidir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: drhiziracil

    Performans farkı olmaz 2k monitörü 1080p'de kullanınca. Taş patlasa upscalingden dolayı atıyorum 2-3 ms belki olur. Düşük fps filan yaşamazsın. Görüntü kalitesi farkı tabiki olur lcd monitörlerin yapısından dolayı. Doğal 1080p monitörde 1080p görüntü, 2k monitörde 1080p görünteden daha kalitelidir.

    Öncelikle cevap için çok teşekkür ederim.

    Upscaling derken çözünürlük artışı mıdır?

    LCD görüntü kalite farkı olur demişsiniz peki LED monitörlerde de bu geçerli midir?



    Sizce rekabetçi online oyunlarda Nvdia Denetim masasından 2K olan çözünürlük ayarını 1080p ye düşürmemin bir faydası olur mu yoksa sadece oyun ayarlarından 1080p ye ayarlamam yeterli midir?




  • Smoch kullanıcısına yanıt
    Upscaling yeniden ölçekleme 1080p görüntüyü 1440p ekranınızda göstermek için pikselleri ona göre ayarlayan algoritma diyeyim.

    LCD LED farketmez aynı.

    Denetim masasından 1080p'ye getirmekle uğraşmanıza gerek yok oyunun içinden 1080p yapın yeter.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: drhiziracil

    Upscaling yeniden ölçekleme 1080p görüntüyü 1440p ekranınızda göstermek için pikselleri ona göre ayarlayan algoritma diyeyim.

    LCD LED farketmez aynı.

    Denetim masasından 1080p'ye getirmekle uğraşmanıza gerek yok oyunun içinden 1080p yapın yeter.

    Çok teşekkürler cevap için
  • hocam yarın monitör almam lazım ve hazırlıksız yakalandım, az önce monitörün panel tamamen gitti darbe sebebiyle..



    hal böyle olunca açıkçası büyük bütçeler ayırma şansım yok fakat şartlarıda zorlamak istiyorum biraz dediğiniz gibi monitör olayı sürekli güncellenen bir şey değil... 24 inç ve 2k özelliklerine sahip vir monitörmü yoksa fullhd ama tepkime süresi daha düşük bir monitörmü almalıyım bilemiyorum... bana linkle beraber direkt ürün tavsiyelerinde bulunırsanız çok makbule geçer...



    https://www.webdenal.com/viewsonic-vx2778_907369.html?gclid=COSU592w2dMCFSEL0wodIesFnQ



    http://www.hepsiburada.com/philips-258b6qjeb-00-25-5ms-analog-hdmi-mhl-qhd-ips-monitor-p-BD804541



    http://www.hepsiburada.com/asus-vg245h-24-1ms-analog-2xhdmi-freesync-full-hd-oyuncu-monitor-p-HBV000002NXQ7



    gibi ürünler için ne dersiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emmare -- 5 Mayıs 2017; 22:32:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • emmare kullanıcısına yanıt
    Yalnız öncelik nedir, online-single oyun? Yada daha çok film dizi amaçlımı? Akıcılık-görsellik? Ekran kartınız nedir? İlla ips olsunmu yoksa iyi bir tn olurmu? Biraz daha bilgi vermeniz lazım tavsiyede bulunmam için
  • drhiziracil kullanıcısına yanıt
    hocam daha çok single oyun ve film izlemek için kullanıyorum pc yi...

    ekran kartım şuan hd 7870 ama yakın zamanda ya amd vega olacak yada gtx 1070 velhasıl bu kısım ilerde değiştirilir.

    ıps veya tn ekran, anladığım meseleler değil:) hangisi iyi ise o tercih sebebidir, düz mantığını söyleyebilirim en azından... şimdi yola çıkıcam umarım bir cevap verirsiniz bu arada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • emmare kullanıcısına yanıt
    Hala almadıysanız şuna bir bakın;

    http://www.vatanbilgisayar.com/samsung-24-lc24fg70fqmxuf-1-ms-freesync-gaming-curved-monitor.html

    Ekran kartıda amd olursa beraberinde freesync de var: Yalnız curved severmisiniz bilmiyorum. Fiyatına göre gayet güzel bir monitör.
  • drhiziracil kullanıcısına yanıt
    hocam maalesef ürünü aldım... çok bekledim cevabınızı ama kısmet artık... bu saatten sonra hayırlı olsun... ürün kullanımı ile ilgili bazı suallerim olacak..



    ürün bu, AOC Q2778Vqe 27” WQHD LED Monitor, 2560 x 1440,



    ekran kartım hd 7870 2k desteklemiyor olacakki çözünürlüğü 2k yapamadım bundan bahaetmiştik gerçi... şuan görüntüden memnun değilim görüntü bulanık gibi ve renkler doygun değil bilemiyorum belkide önceki monitörün görüntüsüne alışkan olduğumdanda olabilir ama bunun 2k monitörde fullhd çözünürlük ayarladığımızdanda olabilirmi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.