Şimdi Ara

Karar matrisi ile işlemci seçimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD Ryzen R7 ile İntel İ7 serileri arasındaki kavgalar bir yana dursun. Benim gibi kararsızlar için riskleri değerlendirebileceğiniz bir yaklaşım ile işlemci seçiminizi kolaylaştıracak bir yöntem göstereyim.

    Karar matrisi ile işlemci seçimi


    6 özelliğe toplamları 1 olacak şekilde ağırlıklar atadım. Kişiden kişiye değişir ben oyun bilgisayarı düşündüğümden oyun performansına daha fazla ağırlık verdim. Daha sonra işlemcilere göre bu özelliklere 10 üzerinden puan vererek ağırlıklar ile çarptım ve genel toplama ulaştım.

    Maliyetleri çıkarırken öncelikle 6700K,7700K ve 1700'ü bir arada satan düzgün bir yer buldum. Anakartlar içinde yine aynı şekilde bir yer buldum ayrıca aynı kalite anakartları seçtim.

    7700K:http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=8194 (1577,12TL)
    6700K:http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=7206 (1513,51TL)
    R7 1700:http://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=8388 (1521,27TL)


    Asus Prime X370-PRO:http://www.teknobiyotik.com/donanim/anakart-mainboard/asus-prime-x370-pro-amd-x370-ryzen-am4-socket-3200mhz-oc-hdmi-dp-ddr4-usb-3-1-atx-anakart.html (774,06 TL)
    Asus Z170-A:http://www.teknobiyotik.com/donanim/anakart-mainboard/asus-z170-a-intel-z170-1151-soket-ddr4-3400mhz-o-c-sata-3-0-usb-3-1-anakart.html (777,25 TL)
    Asus PRIME Z270-A:http://www.teknobiyotik.com/donanim/anakart-mainboard/asus-prime-z270-a-3866mhz-oc-ddr4-atx-anakart.html (769,61 TL)

    Tabloda 6700K'ya maliyet için 10 vermemin sebebi hem forumda hemde Amazon'da çok daha ucuza rahatlıkla bulunabilmesi. R7 1700'de ilk kullanım için ekstra cpu fanı masrafı çıkarmadığı için 10 aldı.

    Stabilite'nin içerisinde Ryzen'de ki malum sorunlarıda kattım o yüzden düşük aldı. 7700k'da selefi 6700k'ya göre biraz daha ısındığı için 9 aldı.

    Gelecek beklentisinin içinde DX12, çok çekirdek, performans artışı vs gibi şeyler var. Ben burada İntel'e 1 puan vermeyi düşündüm ancak tek çekirdek performansının gelecekte de yeter olacağını düşündüğümden 2 verdim. AMD'nin de önceden yarattığı güvensizlikler puanını kırdı. Onun yanında bu işlemcilerin üçününde eski soket olacağı 2020 yılında da oyun dünyasının şimdikinden çok daha farklı işlemci kullanımları yaratacağını sanmıyorum. 2020 sonrası bu işlemcilerin 4. 5. senelerinde belki o dönem şuan yapacağınız yatırımın karşılığını alabileceğiniz gelişmeler yaşanacaktır ancak işlemcilerde sonuçta eskimiş olacak ve değiştiririm diye düşündüm. Kısaca gelecek beklentisi biraz fazla uzak gelecek gibi duruyor bana.

    Not: Hesap hatası varsa bildirin

    Üçü de üzmez boşuna kavgalar etmeyin alanlara hayırlı olsun. Ben AMD için Win ve BİOS güncellemelerine kitlendim. Onlardan sonra tabloyu güncelleyip satın alırım bu ay sonu gibi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kurt Knispel -- 9 Mart 2017; 17:10:15 >







  • Mühendis miyiz hocam? Bir an kendi manyaklığımı gördüm konuda
  • massacrer kullanıcısına yanıt
    Evet
  • He he ok.
  • Şu Intel fanbotlarının boş muhabbetleri ne zaman bitecek bilmiyorum.

    Intel'de hisseleri mi var nedir AMD sağlam gelince hepsinin paçası tutuştu
  • Lana-Del-Rey kullanıcısına yanıt
    Konuda'ki görsel ve yorumlar örnek teşkil etmektedir. Amacım tercih yaparken kullanabileceğiniz bir yöntemi göstermekti. Hiç okumadınız herhalde yada anlamıyorsunuz. Ön yargı mı diyeyim yoksa bende size bot mu diyeyim?

    Türkiye seviyesinde ki okuduğunu anlama yeteneğiniz için karartayım giriş ve kapanış cümlelerini:

    quote:

    AMD Ryzen R7 ile İntel İ7 serileri arasındaki kavgalar bir yana dursun. Benim gibi kararsızlar için riskleri değerlendirebileceğiniz bir yaklaşım ile işlemci seçiminizi kolaylaştıracak bir yöntem göstereyim.


    Üçü de üzmez boşuna kavgalar etmeyin alanlara hayırlı olsun. Ben AMD için Win ve BİOS güncellemelerine kitlendim. Onlardan sonra tabloyu güncelleyip satın alırım bu ay sonu gibi
  • Şu anda oyun odaklı bir sistem alınacaksa 6700K+Z170'ten ötesi boş. 4.5-4.8GHz'e çekip keyfime bakarım şahsen. Ama video düzenleyeyim falan deyince 1700 bariz fark atıyor tabi SSD varsa. Sistemi parça parça düşünen hata yapar. Sistem bütündür. Donanımı, aksesuarı, bağlantı kabliyeti... hepsi bir bütün olarak değerlendirilmeli. 3Mbps, 5Mbps internet olduktan sonra kimse bana render alıp video upload ediyorum falan demesin. 20dk videoyu adam gibi kalitede yüklemek saatler sürerken bana ama 1700 ile süper hızlı render alıyorum demesin kimse. Oyunlarda keyif almak için kulaklık ve monitör çok önemli. 60Hz 1080p uyduruk bir monitör, stereo 10TL'lik kulaklık ile, yarım saat HDD'den yükleme beklemek ile olmuyor o işler. O yüzden ihtiyaç dahilinde bütçe el verdiği kadar dengeyi tutturmak en önemlisi.

    Bu arada tablo tam mühendis kafasıyla hazırlanmış




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Firaristt

    Şu anda oyun odaklı bir sistem alınacaksa 6700K+Z170'ten ötesi boş. 4.5-4.8GHz'e çekip keyfime bakarım şahsen. Ama video düzenleyeyim falan deyince 1700 bariz fark atıyor tabi SSD varsa. Sistemi parça parça düşünen hata yapar. Sistem bütündür. Donanımı, aksesuarı, bağlantı kabliyeti... hepsi bir bütün olarak değerlendirilmeli. 3Mbps, 5Mbps internet olduktan sonra kimse bana render alıp video upload ediyorum falan demesin. 20dk videoyu adam gibi kalitede yüklemek saatler sürerken bana ama 1700 ile süper hızlı render alıyorum demesin kimse. Oyunlarda keyif almak için kulaklık ve monitör çok önemli. 60Hz 1080p uyduruk bir monitör, stereo 10TL'lik kulaklık ile, yarım saat HDD'den yükleme beklemek ile olmuyor o işler. O yüzden ihtiyaç dahilinde bütçe el verdiği kadar dengeyi tutturmak en önemlisi.

    Bu arada tablo tam mühendis kafasıyla hazırlanmış

    Tabıı oyun ve render vs ıslemı farklı bır durum
    ıhtıayacı ıyı belırlemek gerekıyor

    ama
    ben mesela vıdeo ısleme ıle ugrasıyorum (nadır oyun oynarım)
    amd ryzen ıyı gorunsede sonucta yenı bır teknolojı
    ne getırır ne goturur bılemeyız

    herzaman soylemısımdır
    yenı cıkan bır teknolojık urun hemen alınmaz

    ayrıca bu zamana kadar hep ıntel kullandım
    benı hıc yarı yolda bırakmadı

    ama yaz sonu yenı pc toplayacagım
    ozamana kadar ryzen kendını daha net gosterecektır
    bu duruma gore bende kararımı ya 7700k yada 1700x-1800x den yana kullanacagım


    ps:tablo benım ıcın suanda (yukarıdada belırttım ıntel yarı yolda bırakmadıgı ıcın) 7700k dan yana




  • sayın Kurt Knispel güzel bir çalışma olmuş fakat maliyet kriterini en sona ekleyip daha sonra fiyat/fayda değerlendirmesi daha reel olacaktır kanaatimce.
  • Konu çok güzel anlatmış. Yinede amd fanboylarının anlayacağını sanmıyorum.
  • sana zahmet aynı şekilde i7 4790k ile amd r7 1800x yapabilirmisin

    hazır alışmışken
  • InsideR kullanıcısına yanıt
    Hocam yaz sonuna daha bayağı bir zaman var. Şunun şurasında 2 haftada dolar 25 kuruşa yakın artmışken uzun vadede ne olur ne gider yorum yapmak zor. Fiyatı bir kenara koymadan önce benim tavsiyem 6700K veya 1700 modelleri arasında bir tercihe yönelmeniz yönünde. Zira ikisi de alanında iyi ve fiyat/performans oranını sunuyor muadillerine göre. Atıyorum benim gibi ayda 1-2 video düzenleyecekseniz AMD veya Intel olması çok önemli olmaz. AMD'nin bu çoklu çekirdek söylemi yıllardır var ama bir türlü göremedik. GTX 1080Ti ile 7700K darboğaz yapıyor şeklinde bir söylenti çıktı, açıkçası pek irdelemedim daha ama olabilir de olmayabilir de şu anda olur veya olmaz diyemem. 2600K'ya bebek gibi bakacağım gibi duruyor. Bu fiyatlarla performans farkı değiştirmeye değer bir şey alayım desem 2500-3000TL'ye patlıyor. Fiyatı da düşününce vazgeçiyorum. GTX 1080Ti alacağım yok, ekran kartını yakın zamanda değiştireceğim de yok gibi duruyor. İşlemci desem 150-200TL oyunlara vermediğim sürece mevcut oyunlarımda yetiyor. Darboğazsa darboğaz diyorum, param cebimde mi? Cebimde. Aldığım sonuç bana yetiyor, beni tatmin ediyor mu? Evet. Daha iyi hale getirme imkanım var mı? OC ile var. Şu anda OC'lu Ryzen ile aynı çekirdek performansını alabildiğim bir işlemcim var, çoklu çekirdekte de tam yarısı kadar yapıyor. R5'ler, i5'ler bu yüzden bana gelmez.
    Ryzen tarafında benim en büyük çekincelerimden iki tanesi gerçek oldu. İşlemciler OC konusunda kötü, aşırı voltaj istiyor ve SMT çıkışta kötü performans gösterdi, hazır çıkmadı. Geriye kalan çekincem ise 8 çekirdeğe ölçeklenme ile alakalı. Onda SMT ile hallederler diyordum, düşüncemin tersi çıktı, intel'i kopyalamışlar bu tarafta. AMD'nin modül yapısı mantık olarak çok iyiydi ama yürütemediler anlaşılan. Bunu zamanla göreceğiz. Şu anda oyunlarda kötü, üretkenlik programlarında iyi sonuç veriyor. GTX 1080Ti ile darboğaz vs. olayı açıklığa kavuşunca neymiş ne değilmiş daha iyi anlayabiliriz diye düşünüyorum.




  • intelde gelecek beklentisi kısmı çok düşük sanki yarın ölecekler gibi olmuş. diğer taraftan 1700 ün oyun performansı diğerlerine göre neredeyse yarı yarıya tutulmuş adil değil en az 8 puan olmalı.
  • Sadece benim fikirlerimdi onlar yer yer bazı oyunlarda 20 FPS'ye kadar vurunca beni 6 vermeye itti ama güncellemeler ile biraz düzeleceğini umuyorum satın alma esnasında tekrar güncelleyeceğim. Sizde hazırlayabilirsiniz kendiniz için uygun bir biçimde. İsterseniz Excell dosyasını da atabilirim yani. Ağırlıklar da değiştirilebilir kimine göre hız aşırtma ve oyun dışı daha düşük ağırlığa sahip olup maliyet daha önemli olabilir.
  • Kurt Knispel kullanıcısına yanıt
    yinede fena değil eline sağlık
  • fthyrr1976fy F kullanıcısına yanıt
    Oyun için R7 1800X'in skoru çok düşük çıkar. Aynı hızlarda benzer performansı veriyor 1700 ile.

    Benim tablom üzerinden gidersem 0,2 hız için herhalde maliyete 6 verirdim. Overclock için de 8 verirdim. Skoru kabaca 6.45 olurdu.

    4790K'yı da elde anakart veya ddr3 ram olmadıktan sonra pek tercih etmemek lazım oda düşük çıkacaktır. Ama elinizde varsa da tutun derim sadece 7700k ile kıyaslayacaksak 4/8'den 4/8 7700k'ya geçmek çoğu kişi için israf olarak görülür. 8/16 olmasından kaynaklı Ryzen düşünülebilir ama oda oyun için tatmin etmez. Yani kısaca 4790k'yı tabloya eklesem düşük çıksa bile sahipleri için değiştirmeyi gerekli kılmaz. Z chipsette 6/12 İntel veya bir sonraki Ryzen serisine geçmek daha mantıklı duruyor.
  • wendor W kullanıcısına yanıt
    Buda dikkate değer bir fikir. Ryzen tarafında işlemciler çok yeni olduğu için orada minik minik performans iyileştirmeleri olacaktır. Kayda değer güzel gelişmeler olursa veya olacağı yönünde kuvvetli geri dönüşler oluşursa tabloya bir güncelleme yapacağım. O sefer bu dediğinizi de yapabilirim. Yada siz zahmet ederek oluşturabilirsiniz bir kaç örnek olursa belki faydalanıp kullananlar olur.
  • Hocam 1700'ün Overclock kısmı 10 olmalı. Hangi işlemciyi hava soğutmayla baz frekansının üzerine %30 Overclock yapabiliyorsunuz?

    7700K 4,2 Ghz--> 4,8 Ghz %14 OC(Hava soğutmayla max)
    6700k 4,0 Ghz--> 4,5 Ghz %13 OC
    R7 1700 3,0 Ghz-->3,9 Ghz %30 OC

    Stabilite kolonu da biraz manasız kaçmış. Ben işlemcileri alıp herhangi bir stabilite sorunu yaşayan görmedim. Oyun performansını da çok düşük tutmuşsunuz computerbase.de sitesinin incelemesine göre 14 oyun ortalamasında 1800x 7700k'ye eşit. 3,9 Ghz 1700 vs 4,8 Ghz 7700k arasında %5 fark ya var ya yok genele vurduğunuzda. O sebeple oyun performansı da en az 8(bence 9) olmalı.
  • Kurt Knispel kullanıcısına yanıt
    teşekkür ederim zahmet oldu
  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    Overclock konusunda haklısınız. 4.5 ghz gibi fpsyi fulleyen seviyelere fazla odaklanmışım. 1.35V ile ulaşılan ghzyi oranlamışım bir nevi. Orayı en az 8 kabul ediyorum artık.

    Stabilite'den kastım ramlerin frekans sorunları ve smt problemleriydi. Giderildiğinde ki giderileceğini varsayıyorum oradan da puan kaptırmaz. JayzTwoCents'ın bir de videosunda bahsettiği garip gpu kullanımları mevzusu aklımı kurcalıyor.

    Benim için bir kaç kritik oyun var onlarda ki performansı pek istediğim seviyede değil. Total War: Warhammer bunlardan biri ama Sega'nın da AMD için bir şeyler yapacağı yönünde haber vardı oradan da bir şeyler bekliyorum.

    Kısaca SMT ve BİOS işleri halledilir. Ufak ufak oyunlarda performans artışı başlarsa. Oyun ve stabilite tarafında en az 0.9 artış olur. 6700K'ya yapışır. 8/16 farkıyla tercih nedeni olur. Biraz bekleyeceğim anakartların ürün yelpazesi de biraz genişlesin. Laptop şuan işlerimi görüyor bir miktar vaktimde bol. Bu tabloyu da puanların doğruluğundan çok; şu ara işlemci alanlar kararsızlığa düşüyorsa karar matrisi kullanarak ürün tercihi nasıl yapılır onu göstermek amacıyla hazırlamıştım




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.