Şimdi Ara

Hobi El Motoru Kullanıcıları Kulübü (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
4
Favori
5.765
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • looper2 L kullanıcısına yanıt
    Hocam ne alırsan al fakat kaliteli malzeme belki 10 dk yanlış kullanım için ört pas eder diğeri 2dk. Mesela aşırı yüksek hızda zımparalama yapılmaz . En yüksek ayarda zımpara yapmaya çalışırsan o söylediğiniz eğilmeler yaşanıyor. Mantık çerçevesinde düşündükten sonra sıkıntı yaşamazsınız. Makina için ben stayer 130 kullanıyorum. Gayet memnunum. Ben 3 boyutlu yazıcılarda destek vs temizlemekte kullanıyorum ayrıca zımpara ve parlatma yapıyorum. PCB lerimi ufak bir pcb matkabıyla deliyorum . 1 kere bile kocaman makina ile delmeye çalışmadım. Zaten 0.7mm gibi hatta pic bacakları için 0.5mm gibi uçlarla deliyorum . Yani hocam uzun oldu ama çok dandik olmayan normal rakamlara bir alet alın. Ahşaptır vs uğraşsanız dramel alın derim ama uğraşmıyorsunuz anladığım kadarıyla.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Uçakteknisyeni kullanıcısına yanıt
    ağzına sağlık hocam. senin makinaya baktım 375-400 tl civarı. bende şöyle bi takıntı var yılda 1 defa kullanacaksam da sonrasın da köşede durup tozlanacaksa da en iyisi olsun isterim :) çıtayı o yüzden yüksek tuttum. Ama sende öyle can alıcı yerlere parmak basmışsın ki komple vazgeçeceğim :) 40-50 tl ye mini dril alıp geçesim var :)
  • looper2 L kullanıcısına yanıt
    Ben de çok araştırdım hocam almadan önce.Tabi yanlış da yönlendirmek istemem sonradan sen aldırdın deme bana Ama malzeme kalitesi olarak macalister piyasadaki dandik çin mallarından daha önde bir cihaz. Forumda konusu vardı, burada mı konuştuk yoksa bir arkadaş uzun süredir kullanıyordu. İçini falan açmıştı, ısınacak seviyede falan kullandım dediği aletin içi mis gibiydi. Onu gördükten sonra almak istedim aleti.

    Ben ilk bu tarz aletimi 2006 da almıştım. Şu an piyasada satılan çin malı cihazların hepsinin kasası aynı 2006 'da aldığım cihaza benziyor hatta tıpa tıp aynısı. O sapma ve eğilme sorunlarının hepsi vardı o cihazda. Bugün köyden getirdim onu içini söktüm mile baktım mil düz gözüküyor ama nedense fena bir balans vardı. Fakat onu salak gibi hep yüksek devirde kullanıyordum. Zaten pensetleri dandik oluyordu, o zamanlarda da adam gibi bunların malzemeleri yok. Piyasaya bir dremel hakim o da yeni çıkmıştı sanırım 2 3 sene öncesinde. Bir zımpara ucu takıyordum helikopter pervanesi gibi açılıyordu, fena bir balans yapıyordu. Fakat onda orta kademelerde bile bile titreşim vardı aletin kendinde de hata yoktu diyemem.


    İşte kafama o kalitesiz malzeme kazındığı için yıllarca dandik ürün alacağıma dremel alırım diye erteledim. Şimdide dremel 4000 serisi oldu dünya para İçime sinen bir mac allister oldu. Sessizliği aşırı iyi. Dün gece 3 de plastik kesiyordum. Kimse de aga napıyorsun demedi. İncecik bir sesi çıkıyor birinci kademede. Kestiğin obje de çok rezonans yapan bir şey değilse anormal bir ses çıkmıyor. Kısa süreli çalıştırmada kimse rahatsız olmaz.


    Eski tecrübelerime dayanarak, bu aleti geçmişte binecem üstüne vurucam kırbacı tarzında değil de. Daha çok gerçekten hobi aleti mantığı ile kullanıyorum. Mesela ince bir tırtıklı metalden kesme diski var. Plastiği falan güzel kesiyor incecik. Onu en fazla 3 üncü kademede kulalnıyorum. 1 2 3yetiyor, 1inci kademe hafif kesim, 3 üncü kademede biraz daha itinalı jilet gibi kesime olanak veriyor.

    Zımparayı yine en fazla 3 'de yapıyorum. Ama en son 35 bin devire alsam da zımpara ucu sağa sola balans yapmadı pensten kurtulup. Fakat gereksiz o hız zımpara için.

    Disk zımparalar var. Ben 1000 2000 300 kumluk kağıt zımparalardan da diskler yaptım. Metal falan parlatıyorum 1 inci hız kademesinde.

    Geçenlerde metal kestim fiber taşlama ucuyla. Eski makine ile habire uç kırardım mesela. Bunda uç bitmedi bile en son devire aldım metal kesmek için. Güç kaynağı sacını kestim.

    En fazla 15dk lık bir kullanım oluyor zaten hobi için. Aşırı derecede ısındırmak alete zarar verir elbette. Ve en sevdiğim özelliği alet çok ısınmıyor. Benim eskisi acayip ısınıyordu.


    Benim okuduğumda herkes dremel muadili dediği için aldım denemek için. Memnun da kaldım. Koçtaş falan varsa bakabileceğin, gidip bir incele istersen. Ya da netten 14 ün iade koşulu var. Sırf alet 130 lira, bir de kocaman seti var 200 lira ayrıca satılıyor. Ben set almadım lazım olan parçaları toplarım tek tek diye. Ama set ve aleti alırsan 330 lira yapıyor.


    Ayrıca çin malı aletlerin pensleri genelde iyi olmuyor. Kaliteli makine almak lazım, ondan yapla yapıyor çoğu zaman. Mesela ucuz bir set aldım geçenlerde. İçinden çıkan mil yamukmuş. Alete taktım çalıştırdım balanslı döndü kesme ucu Bir de dümdüz bir uç olsa bilr pensi sıkarken tam düz konuma alıp sıkıştırmak lazım. Ufak bir kayma yksek hızlarda balans yapıyor. Dremel'in sıkma gerektirmeyen penssiz matkap ucuna benzeyen mandreninden alacağım bir ara. Dremelin bütün pens uçları ve çoğu aksesuarı macallister ile uyumlu deniyor. Metrik 8 kullanıyor.


    Bütçe problem değilse elbette dremel al, esnek mili falan da içinde olsun setin. Ama fiyat performans olsun, uçları da kendim tek tek alırım dersen mac allister öneririm. Tek aleti 120 liraya satıyorlar bilmediğim çin malı kıytırık bir şey. Onun yerine 5 yıl garantili bildiğim bir markayı almak bana daha mantıklı gelmişti şahsen




  • Yazılımcı Online kullanıcısına yanıt
    maşallah kardeşime ya, ben bile kendi sorduğum konuya cevap yazarken senin kadar özen göstermiyorum çok teşekkür ederim ilgi alakana verdiğin cevaplara. macallister baya hoşuma gitti koçtaşın internet sayfasında sadece makine olarak satılıyor aksesuarlı olan bi ilan bulamadım. dremel 3000 25 aksesuarlı 490tl ye buldum, çoğu yerde +530 tl heralde onu alacağım gibi geliyor. Yinede önümüzdeki hafta içine bırakacağım bu işi, koçtaşa gidip macallister incelemek istiyorum.
    Benmi bulamadım kardeş bilmiyorum ama macallisterin esnek milli aksesuarlı olan modeli nette varsa linkini paylaşabilirmisin ?
  • looper2 L kullanıcısına yanıt
    Hocam maalesef koçtaş yeni ürün getirmiyor. Bu macallister'ın rusya versiyonunda esnek milli ve parçaları olan seti varmış. Videolarını görmüştüm. Keşke TR'de de olsaymış ama ya bitmiş ya da hiç gelmemiş :/ Hatta şu an satılan bir parça seti var macallister'ı 199 TL. Alsam mı almasam mı çok kararsız kaldım ama pahalı geldi. Fakat her ürün vardı içinde. Bir de onun yarı parçası olan bir set varmış o da bitmiş. O da yok TR'de. Nedense koçtaş stok yenilememiş bu konuda. Sadece dremel satmaya başlamış.

    Buna hangi esnek mil uyuyor maalesef bilmiyorum. Ben de alsam mı almasam mı kararsızım hep ama dremel ağzı ile bire bir olduğu için dremel esnek mili uyar muhtemelen. Çin malı esnek millerin penset'e taktıktan sonra metal bir kılıfı oluyor. Bizimkine uymayabilir o. Bir ara çarşıda buldum, makineyi de alıp gidip deneyeceğim bir tane esnek mil. Arkadaşta da dremel 4000 var onun esnek milini de deneyeceğim.

    Yani esnek mil çok gerekli diyorsan bence de dremel bak. Sonradan alacağın çin malı esnek millerin stabilitesi ne kadar iyi olur tartışılır. Makinede yalpa olmaz da, esnek milin ucunu dandik yapmışlardır belki yalpa yapar. Test etmediğim için bilemeyeceğim.

    Dremelin modeller arasında ne farklar var inan bilmiyorum o yüzden model öneremeyeceğim. Bir de sthill diye çakma alman malı diye satılan çin malı set var gittigidiyor'da. Lakin satıcıya hiç güvenemediğim için almamıştım. Yoksa alet de sette dremelin bire bir çakması gibi. Ama satıcı n11'e de ilan açmış ve gelen parçalarda eksikler var yorumlarını okuyunca almaktan vazgeçmiştim.

    Şu an bir tane bluetooh kulaklık yapmaya çalışıyorum. Bozulan bir kulaklığın modülünü philips 'e monte ediyorum ama dremel olmasa (adı aygaz gibi kaldı bunun da hepsi dremel) vallahi işim zordu. Bazen esnek milin eksikliğini hissettiğim de oldu. Önümzdeki ay da ona bakacağım, şu sıralar çok açıldım




  • Yazılımcı Online kullanıcısına yanıt
    Hocam esnek mil bende mevcut( Stayer 130 multi drill) fakat ispanyol malı olmasına rağmen ben gayet kötü buldum. Bu arada 3 boyutlu yazıcıdan stand bastım asılı dursun hobi matkabım diye fakat filamenti boşa harcamış gibi hissediyorum moralim bozulmadı değil flex uzatıcıyı kullanınca . Geçen bıçak bilemek için hobi matkaplarına bir başlık gördüm 75 derecede tutuyor ve en ideal bileme derecesinde bileyebiliyorsunuz. Yakında onu 3 boyutlu yazıcıda baskı alarak denemeyi düşünüyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Uçakteknisyeni kullanıcısına yanıt
    İşte mil alıp böyle çıkacak diye korkuyorum ben de. Dremel mil alayım desem, sanırım onun bağlantı yeri için ayrı bir pens gerekiyor onu bulmak lazım. Bir de dremel esnek mil bir makine parası neredeyse

    Geçenlerde 45 liraya bulmuştum bir tane. Şimdi 60 70 lira diyor satıcı. Keşke o zaman deneseydim ama işte hep çekindim, alacam gidecem eve boşa para vermiş olacağım sonra, dükkanda test etsem bile pek anlaşılmayabilir.

    Nette lotus muydu yoksa başka bir marka mı emin değilim. Kabak işleme işi ile uğraşan biri set tanıtıyordu. Makinenin kendisi güzel 1mm lik ucu sapmadan kullanabilmişti. Esnek mile bir taktı 1mm uç 2,5mm delik açıyor Balans vardı milde.

    3D yazıcım olsa keşke, ne uğraşırdım onunla. Ufak tefek şeyler için hep keşke olsa bir 3D yazıcım diyorum ama pahalı namussuzlar. Hobi için alınacak şey değil Ucuzlar diyorduk, bizde dolar arttıkça hiç ucuzlamıyor aletler

    Bıçak için de dremel iyi olur mu bilmiyorum , ben denemiştim bıçak bilemeyi ama düzgün güze bir taş yok piyasadaki setlerde. Mil sapmasa bile taşı yamuk yapmışlar taş balanslı dönüyor. En güzel bıçak bilemeyi şarjlı matkaba taktığım cırtlı 120mm daire zımparalarla yapıyorum. 80 ve 100 kum ile ağız düzeltiyorum. 120 240 320 ile şekillendiriyorum. Daha sonra da manuel olarak elde 600 800 1000 1500 2000 2500 3000 zımpara ile keskinlik veriyorum.




  • Yazılımcı Online kullanıcısına yanıt
    Hocam deneyimlerimi objektif bir şekilde anlatmak istersem (Stayer 130 multidrill ) . İçinden çıkan flex belki piyasaya göre kalitelidir bilemiyorum ilk kez bu set ile kullanmaya başladım . Fakat mesela flex düz değilde hafif yamulttuğunuzda bu sefer rpm düşmeye başlıyor. Yalan olmasın bende balans yok denebilir. 3 boyutlu baskıların destek izlerini kaybetmeye çalıştım. Isınma sorununu wd40 ile çözdüm yağlanması şart gözüküyor. Bu arada rpm düşüşlerinde motoru yakarım vs diye korktum 20 dk falan çalıştırıp 15 dakika dinlendirdim.

    Hocam 3D yazıcılar türkiyede seri üretime geçilmezse kesinlikle ucuzlamazlar. Ama şuan 1200 tl gibi rakamlara yapılabiliyor (reprap Prusa, sigma vb. Yazıcılar) ben 2016 gibi 600 tl gibi bir rakama prusa i3 Steel modelini gerçeklemiştim. Hayatımda verdiğim en güzel karardı çünkü yaklaşık 3 ayda verdiğim parayı geri alabilmiştim. Hala durmakta yazıcı hatta bu ara hypercube evo. Modeline çevirmeyi düşünüyorum. Muhtemelen 600-700 tl gibi bir masraf çıkacaktır.

    Bu arada elektroliz ile pas çözme işlemlerini denemeye başlamayı düşünüyorum. Daha önce denediniz mi acaba ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Uçakteknisyeni kullanıcısına yanıt
    Rpm düşmesi ile motora yük biniyorsa dediğiniz gibi sıkıntı, uzun işlerde kullanmaya gelmez ama bu aleti zaten en fazla 10 15 dk kullanıyorsun hep ufak tefek işlerde. Bakalım güzel bir esnek mil bulursam alacağım ben de. Makineyi asmak gerekiyor kesinlikle. Çok fazla kıvırmamaya çalışın diyorlardı hep, bunun içinmiş demek ki.

    Elektroliz ile pas çözmeyi youtube 'da ben de çok gördüm ama düzenek kuramadım hiç. Merak da etmiyorum değil hani ama eve sığamıyorum artık ayrı bir çalışma ortamı gerekiyor hobi için
  • WD-40 Yağ çözücüdür yağlayıcı değil Hocam. Hatta rulmanlara sızarsa rulmanları bozar. Çook az bir yağlayıcı özelliği vardır o da sonuçta bir kimyasal olmasından ötürü. Bu iş için kullanmayın onu. Edit: Sanıyorum esnek mil'in içine sıkıyorsunuz, pardon. Yine de yağlama yapmaz Hocam makine yağı damlatın biraz

    @Yazılımcı Online Bu alette devir kullanmaktan bence çok kaçınmayın Hocam. Ben 3-4'e nadiren iniyorum Düşük devirde alet arabalarda vuruntu yapması gibi zorla çalışmaya başlarsa daha çok ısınır. Kesme/zımparalama ucunu malzemeye sürdüğünüz seviyede hız düşmeyecek ayarda kullanın. Yoksa o zaman ısınır ve zorlanır. Devri sabit tutmaya çalışırken daha çok akım çeker



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gökhan G. -- 8 Haziran 2020; 0:55:15 >




  • Gökhan G. kullanıcısına yanıt
    Hocam sıvı gress yada katı gress olsaydı onu kullanırdım eldeki imkanlarla hareket ettim hatta vazelin bile olsa WD40 a nazaran daha iyi iş göreceğini biliyordum. Sudan iyidir maksatlı bir iş çevirdim . Fakat rulmanlar için WD40 kullanıldığını zannediyordum. Fakat bir ara tartışma vardı rulman yağı veya katı gress daha iyi olduğu konusunda.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Gökhan G. kullanıcısına yanıt
    Şu wd40 ın ne yaptığını yıllardır çözebilen olmadı Yağlar mı, çözer mi ne yapar, yabancı forumlarda bile tartışması çok ama net bir tanı yok. Fakat benim gözlemim kısa süreli ince bir yağlama yapması. Aerosol bir kimyasal olduğu için de yüzeyde tutunması daha az. Bir süre sonra kuruyor. WD40 water displacement sprey olarak geçiyor ve Penetrating oil sınıfında. E mantiken de yağlama yapması da lazım

    Ama denildiği gibi yağı inceltme özelliği de var. Gress ile birleşince uçana kadar onu inceltiyor. Ama sonra tekrar katılaşıyor. Eğer gressin içindeki yağ kaliteli ise wd40 işe yaramıyor. Bizzat denedim ve en sonunda rulmanı açıp içindeki yağı temizlemiştim balata spreyi ile Atlama ipi yapıyordum kendime, SKF rulman aldım ama içinde yağ olduğu için dönüşte baya bir direnç uyguluyordu.Sanırım rulmanların da kullanım alanına göre yağlı yağsız modelleri var. İpi atlayabilmek için bilekten daire çizmek gerekiyordu. Rulmana biraz wd40 sıkınca rahatlıyordu ama ertesi gün tekrar gress özzelliğini geri kazanıp koyulaşıyordu

    Bisiklette uzun süre ince makine yağı kullanmıştım. Zincir yağları pahalı geliyordu ve zaten öyle aşırı pahalı bir setim olmadığı için önemsemiyordum. Fakat kap kara olması ve kiri pisi üstünde toplaması yüzünden artık onda da wd40'a döndüm. Ömrü baya kısa oluyor ama hiç değilse üstünde katman şekilde bir toz tabakası birikmiyor. Zincir hafif ses çıkartmaya başladığında, elimde bez ile wd40 sıkıp siliyorum bir güzel. Daha sonra biraz uzaktan zinciri döndürerek sıkıyorum tamamdır. 2 ayda bir de zinciri söküp sıcak yağ içinde kaynatıyorum biraz.

    şu sıvı gress yağları merak ediyorum acaba nasıldır.


    Hocam düşük devirde vallahi alet hiç ısınmıyor yahu. Ben anlamadım bunu, maşallahı var vallahi aletin. Demin yine kullandım 3 dakika falan 2. kademede plastik zımparaladım çok ses çıkmasın diye Koruyucu ekipman takmadığım için yüksek devire çok çıkmıyorum Bu arada haklısın eski cihazımda dediğin gibiydi, düşük devirde kullanırken alev gibi ısınıyordu. ve en sonunda potansiyometre kısmı bozulmuştu.




  • Wd 40 uzun vade hatta orta vadede nereye sıkarsanız sıkın zararlı bence arkadaslar kesinlikle yaglamaz temizlik icin mazot oneririm fakat o da yağlı sonunda toz vs tutar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dremel 4000, 3000, einhell, ferm, atlas, lotus, sithill gibi hobi matkaplarini deneyimleme imkanim oldu. Esnek mil konusunda tutus konforu, isinma, titreme, yalpalama konusunda acik ara en önde olan dremel markasinin ürünü. Digerleri ferm haric hepsinin modeli ayni ve maelsef yuksek devirde özellikle aşırı titreme ve cok cabuk isinma yapiyorlar(ferm in kilit mekanizması farklıydı isinma vs aynı sorun mevcut) motor konusunda ise saydigim markalar arasinda dremel 4000 güç olarak onde diğer makinelerde ki gibi yük altina girdiginde bayılmiyor. Birde proxon marka el motorunun da oldukca iyi olduğunu dremeli bazi konularda geçtiğini duydum ama kendim kullanmadim.
  • Merhaba akülü dremel 8220 sahibiyim. Bunu şarjlı tornavida olarak kullanmak istemekteyim. Bununla ilgili aparatın ne olduğunu öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi htutuncu -- 26 Temmuz 2023; 14:24:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.