Şimdi Ara

Mukavemeti bulunca ne oluyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.705
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 3'li monitör setime askı yapmak için aluminyum sigma profil kullanmak istiyorum. Hem maliyet hem de kaplanan alan açısından açısından kullanabileceğim en küçük kesit alanlı profili kullanmak istiyorum. Hesaplamak istediğim şey 40cm'lik bir profilin bir ucundan ana gövdeye bağlı iken diğer ucuna 6kg'lik yük konulduğunda esnememesi için mukavemet momentinin ne olması gerektiği. Mukavemet ile ilgili videolara baktığımda hep nasıl hesaplandığı anlatılmış ancak hesaplanan değerin nasıl kullanılacağını anlatan bir video ya da yazılı kaynak bulamadım.

    Kısacası öğrenmek istediğim şey mukavemeti 2 cm3 olan 40cm profil kaç kilo yük altında bükülür?



  • Her yük altında belirli bir sehim (Senin tabirle bükülme veya eğilme. Bir ucu sabitlenmiş bir çubuğun diğer ucuna kuvvet uyguladığın zamanki çubuk ucunun oynama miktarı uzunluk birimi cinsinden) değeri elde edeceksin. Tam tersinden bakarsan senin izin verdiğin sehime denk gelen yükü merak ediyorsun. Televizyonu koyduğun zaman çubuk ucunun ne kadar eğilmesine müsaden var? 0,1 mm, 1 mm, 2 mm kaç mm?
  • a_kosif A kullanıcısına yanıt
    Çok hassas olmamakla birlikle 1-2mm'den fazla olmamasını tercih ederim. Ayrıca salınım yapmayacak kadar stabil olmalı.
  • Mukavemet momenti değil, eylemsizlik momenti olmalı. 2cm3 de mukavemet ifade etmiyor.
    Bu durumda profil satan yerlerde test yapmak ve ya bu profili kullanan kişilerde gözlemlemek en iyisi.
    Zaten eylemsizlik momenti (I) hesaplansa bile young's modulus(E) değeri bulunacak ve de satın alınan malzeme ile aynı olduğu kabul edilecek.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Bana verilen katalogdaki değerler:

    30x30 profil:
    - Alaşım cinsi: 6063
    - Ix = 2,95cm4
    - Iy = 2,95cm4
    - Wx = 1,97cm3
    - Wy = 1,97cm3

    45x45 light profil:
    - Alaşım cinsi: 6063
    - Ix = 11,09cm4
    - Iy = 11,09cm4
    - Wx = 4,93cm3
    - Wy = 4,93cm3

    Ürün temsilcisi olur heralde gibisinden konuştu ama o kadar masraf yaptıktan sonra başarısız bir sonucla ortada kalmak da istemiyorum. Yapmak istediğim askı hareketli olacak aluminyum profil dışında parçalar da olacak. Profilin boyutu tüm tasarımı değiştiriyor o nedenle baştan doğru malzemeyi seçmek önemli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CarnageTR -- 26 Şubat 2017; 16:0:45 >
  • superpozisyon tablosundan (superposition) vaziyete uyan yükleme biçimi seçilerek hesap yapılabilir. Ama sadece bi tane iş içinse bu hesap el yordamıyla denemek daha uygun olur.
    Superposition tablosunda tek tarafı sabit diğer tarafı yüklü bir çubuk için formül
    x=P*L^3/(3*E*I)
    P yük, L çubukta yükün mesnede uzaklığı, E young's modulus(malzeme özelliği), I eylemsizlik momenti
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    1 mm esnemesi için ne kadar kuvvet gerekli diye hesaplarsak:

    E = 64GPa
    I = 2,95 cm^4

    P = 3*E*I/(x*L^3) formülünden

    = ( 3 * 64*10^9 N/m^2 * 2.94*10^-8 m^4 ) / (10^-3 m * 64*10^-3 m^3)

    = 8,85*10^8 N/m^2 = 0,885 GPa

    Hesap doğru mudur?
  • Superposition tablosundan size uyan durumu koyarsanız daha iyi anlaşılır. P sanki kuvvet diye hatırlıyorum. Eğer basınçsa kesit alanından tekrar kuvvete dönüştürmek lazım.
    cm^4, m^4 e çevrilirken 10^-16 ile çarpılmalı.-8 değil.
    64*10^-3m^3 ü anlayamadık. L^3 L nin komple 3. kuvvetini almalı.
    (64*10^-3m)^3 şeklinde.
    Bu durumda düşünüyoruz ki 64*10^-3 64mm dir. masraflı demenizi anlayamadık. 6cm lik şeyin neresi masraflı? En iyisi el yordamıyla gidip denemek.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Baştan alalım:

    Ana formül:
    x = [P * L^3] / [3 * E * I]

    Bu formülden P'yi çekersem:
    P = (3 * E * I * x) / L^3 (Önceki hesaplamada x ile P yi değiştirirken hata yapmışım zaten denklem yanlış olmuş)

    Değişkenler:
    E = 64GPa = 64*10^9 Pa = 64*10^9 N/m^2 (Esneme katsatısı)
    I = 2,94 cm^4 = 2.94*10^-8 m^4 (Atalet momenti, 10^-2 in 4. kuvveti 10^-8 değil mi?)
    x = 1 mm = 10^-3 m (İzin verilen esneme miktarı)
    L = 40 cm = 0,4 m (Yükün sabit noktaya uzaklığı)
    P = ? (İzin verilen maksimum esneme için gereken kuvvet)

    x = [ 3 * 64*10^9 N/m^2 * 2.94*10^-8 m^4 * 10^-3 m ] / [ (0,4 m)^3 ]

    Birimleri ve sadeleştirmeleri yaptığımızda sonuç: 88,2 N çıkıyor. Yani 40cm'ye 8 kilo yüklersem 1mm esneme yapar?
  • (10^-2)^4 = 10^-8 tamam. Başka bi mantıkla yazdım öncekini.
    Evvela superposition tablosundan sizin vaziyeti istiyoruz. Yükleme çeşitlerinden sizinkini bulup yazın lütfen. Verdiğim formül aklımda kalan idi ve de ankastre vb sistem özellikleri seçilmeli.
    Hesabınız doğruysa tamamdır ama E(young's modulus) değerini nereden aldınız? İmalatçıda var mı ki?
    40 cm de 8 kg(80N)da 1 mm esneme hiç akla yatkın değil. Denemekte ne mahsur var?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 28 Şubat 2017; 0:40:34 >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    http://www.assakkaf.com/courses/enes220/lectures/lecture19.pdf 59. Slayt, Tablo 1a, Case 1 yapmaya çalıştığım şeye en çok benzeyen durum.

    E değerini google'dan "Aluminum 6063 Alloy young's modulus" yazarak buldum. Aynı alaşımda markalar arası benzer fark olur sanırım.

    Denemek için uygun ortamım yok malesef. Atelye gibi bir ortam gerekli. Ayrıca bu konuya yazdığım kısım sorunun sadece bir kısmı. Daha uzun ve daha ağır yük taşıyan parçalar da olacak. Aluminyum parçalar yanında çelik parçalar da gerekecek. Bunların dizaynı da kullanılacak profilin boyutuna göre değişecek. O nedenle bu kadar üzerinde duruyorum. Eğer 45x45mm kullanırsam 30x30 a göre 2 cm ye yakın yer kaybım olur. Mesafe kısa gibi dursa da oyun konforu söz konusu olduğunda kritik olabiliyor. Proje tamamlanınca resimlerini koyacağım zaten foruma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CarnageTR -- 28 Şubat 2017; 1:32:18 >




  • Hocam ilk yazdığınız formülde de hemen fark etmiştim. P kuvvet olmalı. Son formülünüzde de P yerine x yazmışsınız.
    Formülü doğru hesapladınız mı? o kuvvet altında 1mm esneme akla yatmıyor. Denemek için atölyeye gerek yok.Profil satan yerde el yordamı ile belki bir ağırlık asarak kaç mm çökme olduğu gözlenebilir. Yardımcı olacak bi yer mutlaka vardır.Gitmeden önce bi kaç h ne yükte ne çökme olacağı tahmin edilmelidir.
    Ayrıca bu konuya değinmişken tam liste bir Superposition makbule geçer.
    Diğer taraftan o tabloda PL^3 çarpanı bir pozisyonda iken diğer pozisyonda wL^4 çarpanı var. Birimler değişmeyeceğine göre L nin nasıl 4.kuvveti olur. Şöyle ki; w*L^4 aslında wL*L^3 tür. wL yayılı yük olan w nin kuvvet noktasına etkidiği varsayılan toıplam kuvvetidir.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Formülü izin verilen maksimum esnemeyi yapacak yükü bulacak şekilde düzenledim. Gerekli sadeleştirmeleri yapınca sonuç Newton cinsinden çıkıyor. Burda bir sıkıntı yok. Dediğiniz gibi bana da az geldi 8kg. Görünen o ki bir ara gidip deneme yapmak gerekecek. ya da uğraşmayıp 45lik profilden tasarlamak.
  • Hesabın doğru Hocam. Makine Mühendisliği ilk sınıfta makine elemanları dersinde basitçe görmüştük. Yıllardır da basit kiriş hesaplarında kullanırım. Matematiksel işlem hatası yapmaktan çekinenlerhttp://www.engineeringtoolbox.com/cantilever-beams-d_1848.html sayfasındaki Cantilever Beam - Single Load Calculator bölümünü kullnarak doğru sonuca ulaşabilir. Buraya girilecek seğerler için sadece basit dönüşümler yapmak gerek. 6 kg ~ 60 N, 64Gpa = 6400 n/mm2, 2,95 cm4 = 29500 mm4 bu değerleri girince 6 kg yük 30x30 profilde 0,66 mm esneme yapıyor.
  • DaRt kullanıcısına yanıt
    Verdiğiniz link hesaplamaya bire bir. Aklımdaki tüm konfigurasyonları dendedim. 45x45 profil ağır profil ile super light profil karışımını kullanacağım. Yanıtlar için teşekkürler.
  • http://www.mdsolids.com/ di program daha bi makbul görünüyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: a_kosif

    Her yük altında belirli bir sehim (Senin tabirle bükülme veya eğilme. Bir ucu sabitlenmiş bir çubuğun diğer ucuna kuvvet uyguladığın zamanki çubuk ucunun oynama miktarı uzunluk birimi cinsinden) değeri elde edeceksin. Tam tersinden bakarsan senin izin verdiğin sehime denk gelen yükü merak ediyorsun. Televizyonu koyduğun zaman çubuk ucunun ne kadar eğilmesine müsaden var? 0,1 mm, 1 mm, 2 mm kaç mm?

    mekanik jargonunuz yanlış. mukavemet biliminde sehim, bükülme ve eğilme farklı olguları ifade ediyor. bir cismin 2 mesnet noktasının arasındaki eksene dik zorlanmalara 'sehim', mesnet dışındaki eksene dik zorlanmalara 'eğilme', tek tarafından mesnetli bir cismin eksen doğrultusunda zorlanmasına ise bükülme diyoruz. bu arkadaşın bu örnekte karşılaştığı durum sehim.




  • Çubuğa dik ucundan aşşağı olan zorlanmadan oluşan hareket "eğilme", çubuğun uzun ekseni etrafında dönmesine sebep olan hareket ise "burkulma" olmalı.
    Sehim ise her ikisinin kombinasyonu yani toplam yer değiştirme.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    sehim her ikisinin kombinasyonu değil, çünkü sehimin burkulma ile alakası yok. burkulma, dönel kuvvetin (yani torkun) olduğu durumlarda oluşur.
  • Kuvvetin döneli olmaz, basit eğilmede de kuvvet dönme etkisi yani torka sebep olur. Yalnız tork ile moment aynı şey değil. Aslında aynı ama küçük bir kullanım farkı var. Statik yani durağan sistemdeki moment momenttir. Tork denmez. Hareketli sistemdeki momente ise tork denir. Elektrik motorunun dönerken uyguladığı moment tork, manivelaya bastığımız kuvvet ise momenttir.

    sehim için hep 2 boyutlu hesap yapmışızdır. Bu yönüyle sehim için hiç eğilme-burkulma kombinasyonu(combined loading) hesap hatırlamıyorum. Bu yönüyle sehim belki sadece basit eğilme içindir. Amma!; sonuç itibari ile yükleme altındaki yer değiştirmeden bahsediyorsak yükleme basit eğilme tek kuvvet vb diyebilir miyiz? Yükleme önümüze gelir biz de hesaplarız. Bu yüzden sehim dediğimiz yer değiştirme sadece basit eğilme değil burkulmayı da içermeli ve burada basit-karmaşık sehim tipi bir tanımlama ekleyebiliriz literatüre.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.