Şimdi Ara

İngiltere ve Dil Eğitimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
524
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Bilgi sahibi arkadaşların yardımına ve detaylı yorumuna ihtiyacım var.

    Mart sonu-Nisan başı gibi dil eğitimi için 6 aylığına İngiltere'ye gideceğim hayırlısıyla. Okula karar verdim Kaplan International Colleges'a gideceğim. Intensive (yoğun) program bir eğitim alacağım. Sıfır İngilizce ile gitmek istemediğim için hali hazırda burada eğitim alıyorum.

    Fakat şehir konusunda tam karar verebilmiş değilim. Danışmanım elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor ama tabii ki son karar benim. Pahalılığı yüzünden Londra'yı eledim.

    Şu an için önümde 3-4 seçenek var; Manchester, Bournemouth, Liverpool, Cambridge de plase.

    Manchester ile başlayalım. Büyük bir şehir. Türk oranları tatmin edici ama Londra kadar olmasa da Bournemouth'a göre biraz daha pahalı. Futbol'a ilgim büyük. Bu konuda da avantajlı.

    Bournemouth: Londra'ya yakın küçük bir sahil kenti. Alternatiflerim arasında maliyet olarak en uygun yer burası. Küçük bir yer olduğu için Londra ve Manchester'a nazaran daha fazla İngiliz bulma şansım var ama tek sıkıntı, özellikle yazın Türk oranının artması.

    Cambridge: Oxford'un ezeli rakibi, eğitim deninde bütün dünyada bir karizması olan, tipik bir İngiliz şehri ve aynı zamanda bir öğrenci şehri. Öğrenci şehri olmasına rağmen çokta ucuz olmadığı söyleniyor. Fakat biraz küçük bir yer. Parklarda oturmanın, Üni'lerin gezmenin ve nehirde turlamanın dışında pek yapacak bir şey olmadığı söyleniyor.

    Liverpool: Futbol takımı ve The Beatles ile özdeşleşen, işçinin emekçinin kenti. Bournemouth gibi diğer şehirlere göre uygun bir yer. Fazla Türk'te yok fakat burada da şu sorun var, Scouse dedikleri aksan. Okulda ve eğitimde bunun sorun olacağını sanmıyorum ama şehirde sosyal hayatta iş değişecektir.

    Dipnot; Türk ve Arap yoğunluğu her yerde mevcut. Türk'ün olmadığı yer yok zaten de Suudi hükümetinin bursu yüzünden Arap yoğunluğu da çok ciddi anlamda fazla İngiltere'de.

    Gelelim işin aslına,

    İş sadece ülke/şehir/okul seçmekle bitmiyor. Konaklama, ulaşım, yeme-içme vb harçlıkta önemli. İlk ay aile yanında kalacağım ama kalan 5 ayda gideri düşürmek için alternatif bulmam gerekiyor. Şöyle örnek vereyim, İngiltere hükumeti vize için okul, vize ve uçak bileti dışında İngiltere'de geçiminizi sağlamak için her ay en az 1025 pound göstermenizi istiyor. Bu paraya konaklama, ulaşım, yeme-içme, harçlık kısaca her şey dahil.

    Bournemouth hariç, diğer şehirlerdeki okulların fiyatı aynı. B'mouth'da okul yaklaşık 700 pound daha ucuz. Yine örnek vereyim, ilk ay homestay için Londra 1000, Cambridge 740, Manchester 680, Liverpool 600, B'mouth 580 pound istiyor. Dolayısıyla orada olacağım süre içinde konaklama harcamada ilk kalem. ve 1025 üzerinden düşünecek olursak her ay 700 civarı konaklamaya verirsem harçlık kalmıyor. Gumtree sitesinden konaklama alternatiflerine baktım. Orada da güzel, yakın yer bulmak kolay değil ve birçok yer referans, kontrat ve depozito istiyor. Ayrıca paylaşımlı oda işi çok kolay değil. Titiz adamım, herkesin farklı alışkanlığı kültürü var. Ortak banyo ve mutfağı kullanma işini basite indirgemek doğru gelmiyor bana.

    Alternatife yönelmek istediğim zaman Liverpool, Scouse aksanı nedeni ile beni korkutuyor, muhtemen pre-int gideceğim ama her Türk gibi speaking sıkıntılı olacak. Anlamamaktan, alışamamaktan çekiniyorum. Bir de her hafta sonu değil tabii ama özellikle dile ve ortama biraz alışınca gezme planım var. Londra'ya vb yerlere gitmek masraflı olacak.

    Bournemouth'a gelirsek, tek aklıma takılan şey Türk oranı. Her ne kadar Nisan başı eğitime başlayacak olsam da çekiniyorum. Haziran, yani yaz sezonu açılana kadar orada 3 ayı doldurmuş ve muhtemelen 1 seviye atlamış olacağım. Tecrübe eden, bilgisi olanlar özellikle bu konuda yorum yapabilir mi?

    Şu kesin, Türk her yerde var. Türklerden ve Türkçe'den uzak kalacağım. Türk oranının yüksek olmasının başka ne gibi kötü yanları olabilir ? Sonuçta kimse beni Türkçe konuşmaya zorlayacak değil. Ben de elimden geldiğince Türkçe'den kaçacağım için etkisini azaltmaya çalışacağım. Hayatımda muhtemelen ilk ve son kez böyle bir şey yapma şansım olacak, onda da en iyisini yapmak istiyorum. Yani oraya gidip dersleri savıp salmayacağım. Elimden geldiğince kendimi geliştirmeye çalışacağım.


    Daha önce İngiltere'ye dil eğitimine giden ya da bahsettiğim şehirler ile ilgili bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.







  • Devon.Teyzemler orada oturuyor.Bende ilerde orada Exeter'a yerlesmek istiyorum.Hos tatli bir yer.

    Ama senin dediklerine gore Bournemouth secerdim ben.Turk oranina gelince o kadar cok Turkle karsilasirsan onlada ingilizce konusursun veya karsilasmazsin.Yani oradaki hayatin okul ve ev arasinda olacaksa karsilasmazsin.Ama ne biliyim plajlar tatil icin gidersen karsilasabilirsin.Ama demissin ki sıkı calisacagim o zaman sorun olmaz diye dusunuyorum.Yine ingiltere hakkindaki sorularini sorabilirsin...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bournemouth'u düşünmemin sebebi hem uygun maliyet hem de Londra'ya yakınlığıydı. Küçük şehir olmasının ulaşım gibi avantajları da var tabii ama uzun vadede sıkılma durumu da söz konusu olabilir. Çoğunlukla 1-3 ay arası gidenler var. Ben 6 ay kalacağım için doğru bir seçim yapmam gerekiyor.

    Bir de sonuçta dil öğrenmeye gittiğim için okul-ev arasına sıkışıp kalmak doğru değil. Kültürü öğrenmek, sosyalleşmek, insanlar ile sürekli diyaloğa girmek gerek diye düşünüyorum.

    3 konu yüzünden bir türlü içime sinen karar veremiyorum. Maliyet, Aksan ve Türk yoğunluğu.

    Maliyete dikkat etmek zorundayım. Dediğim gibi sadece okulu ayarlamak ile bitmiyor. Konaklama, ulaşım, yeme-içme önemli şeyler. Aksan için de herkes farklı bir şey söylüyor. Yeni öğreniyorsun çok zorlanırsın, İngilizce bilenler bile Liverpool aksanını (scouse) anlamıyor diyen var, gidince birkaç haftada alışırsın diyen de. Türk yoğunluğuna gelecek olursak, olmadığımız yer zaten yok da, gitmeden "muhattap olmam" deme, oraya gidince iş öyle olmayan diyenler de var.




  • Merhaba..

    2015 ve 2016 yılının bir kısmında İngiltere'de bulunmuş birisi olarak elimden geldiğince sizlere yardımcı olayım.

    Mesajınızı okuduğumda ilk dikkatimi çeken "aksan" mevzu oldu. Ben de gitmeden önce bu meseleye takılıp, "acaba nasıl olur, ne yaparım" gibi dertlere girmiştim :). Ancak oraya gittiğinizde göreceksiniz ki yerel insanlar ile konuşma alanınız çok kısıtlı. Oraya gittiğinizde kuracağınız iletişimin iddia ediyorum %95'ini okul arkadaşlarınız yani öğrenciler ile kuracaksınız. Bu insanlar da sizler ve bizler gibi Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen, anadili İngilizce olmayan insanlar. Onlarla İngiltere'nin neresinde olursanız olun konuşup anlaşacaksınız ve bu sıradaki iletişimde aksanın hiç ama hiç etkisi olmayacak. Zira yukarıda belirttiğim gibi onlar da aynı sizin ve bizim durumumuzda olan insanlar..

    Ben konaklama olarak yurt konaklamasını seçtim ve tekrar gitsem yine yurt konaklamasını seçerim :). Zira kaldığım yurtta ortak alan olarak televizyon-oturma odası ve mutfak ortak kullanımlı alan olup burada belirli sayıda öğrenci ile konuşma, kaynaşma fırsatınız olacak. Buraya dikkatinizi çekmek istiyorum; asıl vurgunu burada yapıyoruz zaten. Zira az çok aynı seviyede olan dil okulu öğrencileri ile yemek yapma saatlerinizi, yemek yeme saatlerinizi denk getirerek günde en azından 2 saate yakın ortaklaşa muhabbet etmiş oluyorsunuz. Hemen "ben çekingenim, konuşamam vs" demeyin; zira karşıdaki insanlar da sizin gibi konuşma pratiğine ihtiyaç duyan insanlar. Kaynaşmak 1 hafta sürmüyor bile..

    Kaldığım yurttan, daha önemlisi kaldığım yurt bölümünden çok memnunum. Çeşitli zamanlarda değişmesine rağmen en fazla zamanımı 2 Fransız, 1 İsviçreli(Fransız Kantonundan) ile birlikte geçirdik ki bu zaman dilimi yaklaşık 4 aydı. Benden hariç olan bu 3 kişinin anadili Fransızca olmasına rağmen Fransızca konuşmalarına rastlamadım diyebilirim. Hatta bazen mutfağa girerken İngilizce konuşma sesleri gelirdi, içeri girdiğimde 2 Fransız dışında kimse olmazdı. Belirli bir süre sonra akşam yemeği için mutfağa geçme saati oluştu. Hatta mutfağa geçen koridorda "hadi mutfağa, yemeğe, muhabbete" diye bağırır; gelmeyenin kapısını yumruklayıp zorla getirirdik :). Zamanı gelip de ülkesine dönecek olanı istasyona kadar birlikte uğurlardık ve inanın hepimiz o ayrılma anlarında hüzünlenip ağlardık. Demem o ki, arkadaşlarınızda kaynaşmanız ve İngilizce konuşma azminiz ve devamlılığınız çok ama çok önemli..

    Aile yanı ilk bakışta maliyet açısında daha uygun gibi görünse de ulaşıma vereceğiniz parayı unutmayın. Zira hemen hemen her gün okul için toplu taşıma kullanacaksınız. Ayrıca bazen gece dışarı çıkmak istersiniz, yurtta kalan arkadaşlarınızın yanına gitmek istersiniz; saat geç olur da taksiye binerseniz geçmiş olsun demektir zira taksiler çok pahalı :).

    Türk lirası ile sterlin arasındaki kur farkı benim de belimi bükmedi değil :). Ancak ben gittikten sonra öğrendim ki bırakın İngiltere'yi Büyük Britanya'nın en ucuz şehrini seçmişim :).

    Manchester'a farklı zamanlarda 2 3 kez gittim, yabancı arkadaşımla gezdim. Kaldığım yerden nüfus olarak daha büyük olmasına rağmen bana soğuk ve gereksiz büyük geldi. Gelmeden önce "acaba Manchester'ı mı tercih etsem?" diye düşünmüş birisi olarak iyiki Manchester'ı tercih etmedim dedim. Ama altını çizmek istiyorum; Manchester'ı beğenmeme sebebim sadece şehrin soğuk gelmesi. Somut hiçbir şey, bir sorun, bir problem yaşamadığımı belirtmek isterim.

    Bu arada, kaldığım yeri sona yazdım ki yukarıdaki kısımları okurken aklınızda bir önyargı oluşmasın diye. Zira bu okul, yurt, aile mevzu nereye gitseniz aynı. Sokaktaki insanlar sizinle durup dururken konuşmaz :). Siz okulda ve okul arkadaşlarınızla yurtta veya çeşitli aktivitelerle konuşarak ilerleteceksiniz. Ben Londra'ya da gittim; hızlı konuşmalarda o kadar çok harf yutma ve kelimeleri birleştirme yapıyorlar ki konuşulanları anlamak çok zor :).

    Londra'yı çok beğendim ama öğrencilik yapılmaz (çünkü pahalı), minimum 4 gün ayırıp gezmeye gidin. Edinburgh bu zamana kadar gördüğüm en güzel şehir olabilir; 3 gün yeterli. Ancak kaldığım yere bir kez daha gideceğime kendi kendime söz verdim zira kaldığım yerden çok memnunum. İlk parayı vurduğumda tatil için bile olsa tekrar gideceğim. Zira benim yapamadığım bir şey olmadı ve ciddi manada diğer şehirlerden ucuzdu :)

    Kaldığım yer Liverpool'du :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Brogba -- 17 Aralık 2016; 14:11:45 >




  • Merhaba,

    Ben Haziran basinda beri Londra'da yasiyorum. Sizin de belirttiginiz gibi Turkler her yerde.Ama Turklerden uzak durmak da sizin elinizde.

    Ingiltere'de en masrafli kalem konaklama. Evi paylasmak istemediginizi soylemissiniz ama oyle Sansa evler olabiliyor. Mesela bir yakın oda kiraladı yakın zamanda. Evin sahibi sabah 6'da çıkıyor akşam 10'da geliyor. Cuma akşamı erkek arkadaşının yaşadığı eve gidiyor pazar aksamı dönüyor. Yakınım hemen hemen hep tek basına. Spareroom sitesinden buldu. Aylık 500 pound ödüyor. Bütün faturalar dahil. Bu arada güney Londra'da merkezde degıl.

    Ulaşım da pahalı. Okul ile konaklama yerini yakın seçin derim.

    Bol şans diliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

    Öncelikle bilgiler için teşekkürler.

    Türkler konusu dediğiniz gibi her yerdeyiz ama Türkçe muhabbeti uzun vadeye yaymamak, özellikle okul sonrası birlikte takılmak, hele hele birlikte eve çıkma vb durumlar İngilizce'yi baltalayacaktır. Bunlardan kaçınacağım.

    Arkadaşınız şansa güzel bir ev bulmuş. Umarım ben de bu tarz bir yer bulabilirim. Siteyi araştırdım. Manchester gibi büyük şehirlerde dediğiniz gibi ulaşım da ciddi bir maliyet. Aylık otobüs biletleri 60 pound civarındaymış sanırım. İlk ay homestay sonrası uygun bir yere yerleşmek zorundayım. Aylık 500 pound, merkeze ve okula yakınsa uygun bir maliyet.

    Okul yurtları da eğlenceli olacaktır fakat homestaydan daha maliyetli durumdalar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.