Şimdi Ara

Osmanlı Olmasaydı Protestanlık Var Olabilir miydi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar soru oldukça basit, yanıtını vermek zor. Kanuni Sultan Süleymanın Protestanlıkla özel olarak ilgilendiği ve Türk korkusu nedeniyle Protestanlığın Katoliklerin zulmünden kurtulup kök saldığını birçok Avrupalı tarihçi dile getiriyor. Eğer Avrupa üzerinde bir Osmanlı tehlikesi olmasaydı bugün böyle bir mezhep var olabilir ya da bu kadar geniş bir coğrafyada yaşama şansı bulabilir miydi?

    https://toplumsaltarih.wordpress.com/2016/11/19/protestanligin-yayilmasina-osmanli-yardim-etmisti/







  • Evet tabi ki. Osmanli 30 yil savaslarinda savasmadi ki.He dis tehdit olarak HRE'nin ortak dusmani oldugu icin bu din mezhep ayrismasina disaridan destek verip Habsburglularin elini zayiflatmaya calismistir.Ama kuzey Alman prenslikleri ve Isvec krali olmasa asil protestanlik olmazdi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    “Protestanlaşmadan kapitalistleşemezsiniz, kapitalistleşmeden de demokratikleşemezsiniz” Max Weber


    olayın bide bu yönü var ..bi zülm başka bi zülmü ortaya çıkarmıştır..mesele sadece din kökenli mezhebsel ayrışma değil yani..ne direkt ülke yada liderler ile nede siyasi manevralar ile açıklanabilir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darklord1905

    Evet tabi ki. Osmanli 30 yil savaslarinda savasmadi ki.He dis tehdit olarak HRE'nin ortak dusmani oldugu icin bu din mezhep ayrismasina disaridan destek verip Habsburglularin elini zayiflatmaya calismistir.Ama kuzey Alman prenslikleri ve Isvec krali olmasa asil protestanlik olmazdi.

    Zaten asıl mesele de Alman prensliklerinde başlıyor. Verdiğim kaynakta da görüleceği üzere Türk baskısı yüzünden Alman prensliklere ödün verilmek zorunda kalındığı, yani Protestanlarla işbirliği yapmak zorunda kalındığı yazıyor. Arada Osmanlı olmasa belki Protestanlar Katolik kilisenin baskısı altında yok olacak belki de bu kadar büyüyemeyecekti. Sonuçta Avrupa çoğunlukla Katolik kalırken baskıdan kaçan diğer tüm mezhepler soluğu yeni kıtada aldı.
  • Bunu Cathar Hareketiyle ya da diğer heretik tanımlanan hareketlerle karşılaştırabilirsin. Şunu görüyoruz ki şartlar olgunlaşana kadar Protestanlığa benzer hareketler hep ezilmiş. Sadece Bohemya kilisesi bir özerklik alabilmiş ki o da zaten artık 15.yüzyılda olmuş bir şey.

    Yani evet Almanya'da Lutheryanlığın ilk yayılışında ve bastırılamayışında Türkler etkilidir. Ama kimse İngiltere'nin Anglikanlığını bize bağlayamaz mesela.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 2 Aralık 2016; 18:46:24 >
  • Osmanlı dini baskı yapsaydı şu anda Macaristana kadar tüm avrupa balkanlar müslümandı ve dahi sömürmediği içinde yıkıldı eğer sömürseydi bütün dünyaya hükmederdi.
  • veleciraptor kullanıcısına yanıt
    Alakasi yok aslinda cografi kesiflere onculuk eden kralliklar hepsi katolik bunlarin basi da Ispanya ve Portekiz o yuzden guney ve orta amerika katoliktir.

    Evet Osmanli yuzunden taviz oldugu dogrudur ama 30 yil savaslari diye de bir gercek var.Bunda da ciddi Isvec kralinin buyuk basarisi var.Aslinda burada anlamadigim biz nasil Viyanaya giremedik.30 yilda ne yaptik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Büyük ihtimalle başarısız olurlardı. Daha önce Waldensianlarla Lollardların başarısız olduğu gibi.



    Yalnız bana garip gelen, biz 30 yıl savaşında ya da sonrasında neden İtalya veya Viyana'ya girmedik? 30 yıl savaşında 8-10 milyon insan öldü. Bu o dönem için korkunç. Şanssızlığımıza Mustafa ile İbrahim geldi başa sanırım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lews Therin Telamon

    Büyük ihtimalle başarısız olurlardı. Daha önce Waldensianlarla Lollardların başarısız olduğu gibi.



    Yalnız bana garip gelen, biz 30 yıl savaşında ya da sonrasında neden İtalya veya Viyana'ya girmedik? 30 yıl savaşında 8-10 milyon insan öldü. Bu o dönem için korkunç. Şanssızlığımıza Mustafa ile İbrahim geldi başa sanırım.

    30 yıl savaşı esnasında genel olarak Safevilerle uğraşıyorduk. Daha evvel iki cephede birden savaşmanın sıkıntısını çekmiştik. Hem Avusturya hem de İran ile savaşınca Avusturya'ya taviz verdik, İran'a da Azerbaycan'ı kaptırdık. O sebepten.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.