Şimdi Ara

Kararları biz mi alırız? Örtülü bilinç nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Beyin sürekli bir çatışma içerisindedir. Alınması gereken her kararın süreci, toplumsal tecrübeler ve özgür bireyin savaşıyla çözümlenmektedir.

    Yakın zamanda ''beyin ve karar'' üzerine küçük bir araştırma yaptım. Bilincin kısaca; Üst bilinç (anlık kararlar ve yaratıcılık) ve örtülü bilinç (tecrübelerimize dayanan kararlar) olarak ikiye ayrıldığını gördüm. (parantez içlerindeki tanımlamalar kendi yorumumdur. Okuduğum bir kitapta yazar, örtülü bilincin davranışlarını motor hareketler olarak tanımlamıştı.)

    Örnek vermek gerekirse; Trafikte araba kullanan bir şöförün önüne aniden çıkan bir kedi uyaranıyla, karar ve hareketler üst bilinç tarafından yönlendirilir.
    Futbol oynayan bir sporcu maç içerisine çoğu zaman örtülü bilinciyle hareket edecektir. Etmelidir de..
    Örtülü bilinç, kişinin hayat boyu elde ettiği tecrübelerin bilince kodlanması durumudur. Evimizde tuvalete gittiğimizde, adımlarımızı atmamızı sağlayan örtülü bilincimizdir. Yemek yerken ellerimizi ve ağzımızı örtülü bilincimize emanet etmemiz yeterlidir. Daha iyi anlamak amacıyla, nefesinizi bilinçli olarak kontrol etmenizi ve sonuçları üzerinde düşünmenizi istiyorum..

    Peki üst bilinç nedir? Bizi hayvanlardan ayıran ve bakıldığı zaman günlük yaşantımıza pek karışmayan biz mi? Yoksa örtülü bilincin muhalefetine karşı, bireyin aldığı kararları, kendi kararıymış gibi gören bir bağımlı mı?

    Gelelim konuyu asıl açma amacıma ve sorularıma;

    1) Örtülü bilinci, evrimsel süreç içerisinde, atalarımızın hayatta kalmasını sağlayan ve gözlemlenen başarı boyutuyla, beynimize kodlanan olgular bütünü olarak tanımlayabilir miyiz?

    2) Buradan hareketle nitelikli birey olmanın, örtülü bilinci yenmekle doğrudan ilişkisi var mıdır?

    3) Birey(üst bilinç) evrimle çatışma halinde olabilir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi paardon -- 22 Ağustos 2016; 9:14:17 >







  • bir üst bilinç olduğunu ve hayvandan farkımız olduğunu düşünmüyorum.
    düşünmek karar vermek kimyasal süreçler. konuya çok hakim değilim fakat davranışsal psikoloji üzerine yaptığım okumalar sonucu insanın karar verme süreçlerinin kesinlikle rasyonel olduğunu düşünmüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dgo_cr7

    bir üst bilinç olduğunu ve hayvandan farkımız olduğunu düşünmüyorum.
    düşünmek karar vermek kimyasal süreçler. konuya çok hakim değilim fakat davranışsal psikoloji üzerine yaptığım okumalar sonucu insanın karar verme süreçlerinin kesinlikle rasyonel olduğunu düşünmüyorum.

    Karar vermenin kimyasal bir süreç olduğu kesin artık. Yalnız üst bilinçten kastım, hayvanlardan farklı olarak, empati, yaratıcılık vb. Buna da kesin olarak yok diyemeyiz.
    Ancak Libet Deneyi işleri ilginçleştiriyor. Deneye göre, birey karar almadan daha önce, henüz alınmadığını sandığımız karar yürürlüğe giriyor. Yine deneye göre, beynimizin örtülü bilinç dediğimiz kısmı, geçmiş tecrübelere göre en mantıklı çıkarımları üst bilince sunuyor. Birey yalnızca onay-veto konusunda söz sahibi.
    Deneyi uzun uzun konuya yapıştırmak istemiyorum, merak edenler bakabilirler.

    Bu 2 kısmın çatışmasını şu şekilde tanımlayanlar da var;

    Beyin 2 cephede savaşır. Bir taraf(örtülü bilinç) kısa vadedeki karları arzularken, diğer taraf uzun vadede(üst bilinç) kar/zarar planlaması yapar.


    Rasyonellik konusunda kesinlikle haklı olmalısınız. Durum bunu gösteriyor. Bu da aklıma şu soruyu getiriyor.. Yaşayan biz miyiz? Evrimin ta kendisi mi?




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.