Şimdi Ara

elektrik mühendislerine soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.147
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir genaratörde fazlardan çıkan akım kullanılmaz ise motor devrinde ve motora verilen moment degişirmi.

    2. Fazlardan aşırı akım çekilirse. Kısadevre gibi, motor devri, moment degişir mi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Devir derken belli bir basınçta serbest kalan buharın turbine çarpması. Devir turbin mili devri

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • elektrik mühendisİ DH YOK MU YAW?
  • Elbette alternatörü döndüren motorun devri alternatör yükünden etkilenir.

    Örneğin minik bir DC motorun uçları açık devre iken milini parmaklarını şıklatarak çevirirsen mil bir kaç kez döner. Fakat motoru kısa devre edip aynı şekilde parmaklarınla mili çevirirsen motor 1 tur bile dönemeden durur.
  • Bende öle düşündüm. Bu devir işi sıkıntılı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • elbette değişir.arabayı rölantide çalıştırmakla gaz verip yürütmek basit örnek olabilir.
    jeneratör boşta çalışırken 51 hz üretirken,yükte bu 50 hz düşer
  • Simdi yıldız baglı trafo kullansak trafada uçlar ksadevre oluyor ve 3 faz çıkışıda var bu durumda tam yuk altında uretim yapılabilir. Fazla guç notur noktasında kaybolur. 3 faz istedigim kadar guç çekebilirim. Bu durumda akım fazla çeksemde az öeksemde emk sabıt olmalı. Mantıgım dogrumu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ermanozgen

    Simdi yıldız baglı trafo kullansak trafada uçlar ksadevre oluyor ve 3 faz çıkışıda var bu durumda tam yuk altında uretim yapılabilir. Fazla guç notur noktasında kaybolur. 3 faz istedigim kadar guç çekebilirim. Bu durumda akım fazla çeksemde az öeksemde emk sabıt olmalı. Mantıgım dogrumu?

    hayır, tüm elektrikli cihazların sınırları vardır. generatörlerde, bundan farklı değildir. her generatör belli bir güç üretecek şekilde imal edilir. bunun üzerine çıkarsa, generatör yanar. aksi halde, bir sürü koruma cihazıyla donatılmak gereği duyulmazdı.
  • koruma tamam. aşırı akım alamıyorum. yanlız motorun emk sabit olmasını istedigim için sordum soruyu. motor bildigim kadarıyla %20 kısa süreli fazla akımla çalişa bilir. şalter takarsın devreyi keser.
    bu zaman da emk düşecek. veya başka bir durum oldu. düştü. devir artacak HZ?
    ben yıldız baglantılı bir trafo kullanarak. genaratörden aldığım fazları. bobinlerde manyetik alana çevirmiyor muyum? "pirimer , sekonder" diger taraftan istedigim kadar akım çekerek . genaratörün emk sabitleyebilir miyim?
  • şöle diyim 5kw genaratörün yükü 3 kw oldu. emk nasıl sabitlerim.
    elektirik santrallerinde nasıl yapıyorlar bu işi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ermanozgen

    şöle diyim 5kw genaratörün yükü 3 kw oldu. emk nasıl sabitlerim.
    elektirik santrallerinde nasıl yapıyorlar bu işi.

    uyartım sargılarına gelen akım değiştirerek, gerilim sabitleniyor. bunun için kendi regülatör sistemleri var.
  • tamam da uyartım sargılarının gerilimini degiştirisem. genaratörün gücü 3 kw olur. senin dedigin anladıgım kadarıyla araba şarj dinamosunda kullanılabilir. sonuçta yükü araç motorundan çekiyor devir. sürekli degişiyor. motora göre çok küçük yük.
    şöle diyeyim buhar belli debisini ayarladım sabit basınç hız . bu türbinde momen ve hıza dönüştü güç oluştu . 5 kw bu genaratörde 5kw elektrik enerjisine dönüştü. genaratör yükü direnç düşünelim ve 3 kw düştü genaratör hizlanacak çünkü genaratör mili 5 kw mil işi var. emk sabit olmadı ne yapacagız.
  • emk uyartım sargısından çıkan manyetik akıyla doğru orantılıdır. dolayısıyla uyartım sargısından geçen akımla ters orantılıdır. ister suyun debisi ister buhar basıncı değişsin, yada yükte büyük değişimler yaşansın fark etmez. regülatör sistemleri, değişimi algılar ve uyartım akımı ile oynayarak emk'yı sabitler. büyük veya küçük olsun, tüm generatörlerde kullanılan bir sistemdir. elektrik santrallerinde bu tür durumların önüne geçmek için, birden fazla koruma sistemi vardır.
  • senin dedigini düşünüyorum senkron motorum var. stator a uyarı akımı verdim. ben milimi çevirmeye başladım buharla ve mil 5 kw güç ile dönüyor. j/sn waat. döndü milim. sorunum milin devri. genaratöre bagladım. uçlar açıkken bana çok rahat fırıl fırıl dönecegini söylediler.
    uçları kısa devre veya genaratörün akımını tam çekersem tam yükte zorlanacagını öğrendim. genaratörümün enerjisini harcayan kısım "direnç 5 kw 3 kw düştü". bu durumda genaratörü çevirmem gereken buharın debisini 3 kw düşürmem lazım ki. genaratörüm hz degişmesin.
    statora dc voltajı artırdıgımda motorun gücü artacak. azalttıgımda. motorun gucu azalacak. toplam enerji dengelene bilir. hz sabitlene bilir. evet dogru . ama genaratörden çekilen akım yine az. 3kw düştü bu duşuş buhar türbunu hızlandırması lazım. "bu bilgi yanlış o zaman."

    şöyle yazılar buldum.

    Şu an için çok teknik olarak yanıtlayamacağım, ancak şebekeye bağlı bir senkron generatörün uyartım akımını arttırarak çalışma bölgesini indüktiften kapasitife doğru kaydırabilirsiniz. Yani sistemin ihtiyaç duyduğu reaktif enerjiyi senkron generatör ile üretebilirsiniz. Eğer senkron generatörünüz şebekeye bağlı değil ve tek başına bir yükü (ada pozisyonunda) besliyorsa, bu durumunda ikaz akımnı arttırmanız halinde generatör geriliminiz yükselecektir.
    Yani pratikte ikaz akımı ile reaktif enerjiyi, senkron makineneyi tahrik eden türbin hızını ayaralamak için buhar, ya da gaz miktarını değiştirerek de aktif enerji üretimi ayarlarsınız.

    Bu arada bildiğim kadarı ile otoprodüktör ya da üretim lisansı sahibi şirketler için henüz ürettikleri reaktif enerji için bir sözleşme yapılmamaktadır. Ancak iç ihtiyaçları için şebekeden aldıkları enerji için reaktif enerji için mevcut oranlara göre ceza ödemeleri söz konusudur. Bu yüzden eğer tüketimi olan bir üretim ya da otoprodüktör şirket aylık ortalamada reaktif oranını ceza ödemeyecek oranda tutmak için generatörü kapasitif bölgede çalıştırabilir.
    KOnuyu formüllerle teorik olarak izah edebilecek başka arkadaşlar da olacaktır. Ben de merakla o arkadaşların cevaplarını bekliyorum.
    Başa dön

    ----anladıgım stator akımını artır gucu sabitle. bu biraz kompanızasyona giriyor cos f falan filan. ve burada türbin debisini degiştirmem gerektigini anladım. bu çok zor?
    ben emk sabitlemek istiyorum boşa giden enerji. ısıyada dönmemeli. 3 fazın toplamı 0 sonuçta. notur noktasında kaybolmalı. bide şu var yıldız baglantıda . acaba dirençlerde ısıya mı dönüşüyor? bunu anlamıyorum.
    http://www.****.com/ bide burdakilere soralım sorumu.



    Senkron makineler motor olarak kullanılabilindiği gibi genellikle generatör (jeneratör, alternatör)olarak kullanılırlar. Senkron kelime anlamı olarak eş zamanlı anlamına gelir. Senkron motor ve generatör arasında yapısal olarak fark yoktur. Bir senkron makina motor olarak kullanılabildiği gibi aynı zamanda generatör olarak da kullanılabilir.
    Makinenin statorundaki kutuplarda oluşan döner manyetik alanın hızına senkron hız denir. Senkron hız motorun kutup sayısı ile ters orantılı, frekans ile doğru orantılı olarak değişir. Aşağıdaki formüle bakılırsa daha açık anlaşılır.
    ns=120f/p
    Yukarıdaki formülde;
    ns: Senkron hız (d/dk)
    f: Stator akımının rekansı (Hz)
    p: Makinedeki kutup sayısıdır.
    Yukarıdaki formüle bakıldığında senkron hızın bağlı olduğu büyüklüklerin frekans ve kutup sayısı olduğu görülmektedir. Ülkemizde 50 Hz frekans kullanıldığı göz önünde bulundurulursa makinenin senkron hızını değiştirmek için kutup sayısının değişmesi gerektiği anlaşılır. Ayrıca bundan da her senkron makinenin yapısı bakımından belirli bir hızı olduğu sonucu ortaya çıkar.
    Makine eğer iki kutuplu bir makine olarak tasarlanmış ve üretilmişse bu durumda aşağıdaki işlemle senkron hız bulunabilir.
    ns=120f/p
    f=50 , p=2
    ns=120×50/2
    ns=3000 d/dk
    Yani bu makine motor olarak kullanıldığında 3000 d/dk hızla döner. Generatör olarak kullanıldığında ise gerilim üretebilmek için 3000 d/dk hızla döndürmek gerekir.
    Bu şekilde makinenin kutup sayısına göre senkron hızı yukarıdaki gibi bulunabilir.




  • Güncell

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • omik, endüktif ve kapastif çalışma, senkron motorlarda görülen bir özelliktiir. bu özellik nedeniyle, kompanzasyon amacıyla kullanılabilir. generatörden çekilen gücün niteliği, bağlı olan yüklere göre değişir. aktif, reaktif ve kapastif güçlerin ayarlanması, yüklerin bulunduğu merkezlerde(ana dağıtım merkezleri, fabrikalar, büyük atölyeler gibi) yapılır.

    generatörün devir sayısı gerilimden çok frekansı etkiler. bu yüzden buhar basıncı ve suyun debisi, frekansı ayarlamak için değiştirilir. frekans sabit olduğu için, buhar basıncı ve suyun debisi üzerinde, büyük değişimler olmaz. buhar basıncı veya suyun debisinde, büyük değişimler yapmak, frekansı aynı ölçüde değiştireceği için, istenilen kalitede enerji elde edilemez.

    generatörlerin hızı, olanları döndüren enerji kaynaklarına bağlıdır. buhar türbinleri yüksek hızlara eriştikleri için, kutup sayı düşük, endüvi boyu uzun ve küçük çaplıdır. su türbinleri daha yavaş döndükleri için, bağlı olan generatörler fazla sayıda kutba sahiptir. endüvi çapları büyük ve kısa boyludur.

    gerilim sabitlenmesi, zaten regülatör sistemleri ile yapılmaktadır. kayıpların ısıya dönüşmesini engellemek için, süper iletkenler kullanman ve endüviyi temassız olarak döndürmek gerekir. direncin, manyetizmanın ve mekanik hareketin olduğu her yerde, ısı enerjisiyle kayıp yaşanır. bunun önüne geçilemez.




  • Hocam fabrikalar kapandıgı zaman. Birden enerji harcanımı azalacak.bu sırada. Genaratörun devri artmazmı. Fren yapıp ısıyımı çevirecegiz gücü 50 hz ustune çıkınca sistemin otomatik kapanması lazım.bu enerji neye dönüşüyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ermanozgen

    Hocam fabrikalar kapandıgı zaman. Birden enerji harcanımı azalacak.bu sırada. Genaratörun devri artmazmı. Fren yapıp ısıyımı çevirecegiz gücü 50 hz ustune çıkınca sistemin otomatik kapanması lazım.bu enerji neye dönüşüyor?

    ani güç değişimlerinden etkilenmemesi için, santrallerde bir çok koruma sistemi vardır. elektrik santralleri ile yerleşim ve sanayi bölgeleri arasında bile, bir çok güvenlik noktası vardır.(trafo merkezleri, şalt sahaları, dağıtım merkezleri) aksi halde, geçen sene yaşanan tüm ülkeyi kapsayan elektrik kesintisi, çok daha fazla zarar verirdi.
  • Hocam bir şekilde benim, fazla akımı yok etmem lazım. Aklıma gelen.
    5kw mil işini genaratöre bagladım. 5kw elektirik urettim ürettigim elektirigin yuku 3kw düşünce. Benim kalan 2 kw yıldız baglantosının nötür noktasına sokmam lazımki. Isıya dönüşmesin. Emk sabit olsun. Bendeki mantık bunu getirdi düşüne düşüne. Bana bi docent lazım galiba:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mile gelen gücün 5 kw olması, sürekli aynı çıkış vereceğini göstermez. bu sadece maksimum vereceği güçtür. bağlı olan yük, ne kadar güç çekiyorsa, onu verir. geri kalanı kayıp değildir. oluşan kayıplar, sargı telinin direncinden oluşan ısı, mekanik ve hava sürtünmesi, manyetik kayıplardır.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.