Şimdi Ara

Vakıf mı Devlet mi? Kararsız olanlar için rehber.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
150
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Vakıf mı Devlet mi? Kararsız olanlar için rehber.

    Şimdiye kadarki yazılarda önce tekrar hazırlanmalı mı bunu konuştuk, ardından hangi mesleği seçeceğimizi, bize uygun mesleğin hangisi olduğunu ve sonra hangi üniversiteyi seçmeli konularını konuştuk. Hatırlarsınız, son yazıda vakıf ve devlet farkına ayrıca değineceğimi söylemiştim. Değiniyorum.

    Vakıf mı devlet mi tercihi önemsizmiş gibi görünse de aslında çok önemli farkları var. İkisinin de kendince artıları ve eksikleri bulunuyor. Nitekim devlet üniversiteleri köklü bir geçmişe, oturmuş bir kadroya sahipken vakıf üniversiteleri burslarla ve güncel olmakla öne çıkıyor.

    Şimdi bu farklara değinelim. Dikkat etmeniz gereken noktaları vurgulayayım.


    Devlet Üniversitelerinin Köklü Geleneği
    Devlet üniversiteleri eğer uzun yıllar önce kurulmuşsa pek çok şey yerine oturmuş oluyor. Oradaki faaliyetler, akademisyenler, öğrenciler belirli bir standartı yakalamış oluyor. Köklü bir devlet üniversitesinin kalitesini koruyacağından emin olabilirsiniz. Yeni kurulmuş üniversitelere ise bu açıdan biraz şüpheyle bakmanızı öneririm.

    Vakıf Üniversitelerinin Burs İmkanı
    Vakıf üniversitelerinin en büyük avantajlarından birisi bu. Eğer yüksek puan yapmışsanız bin lira civarı burs aldığınız okullar var. Devlet üniversitelerinde de burslar var fakat ikisini kıyaslamak anlamsız kaçar.

    Burada kişisel düşüncem özellikle orta seviyeli vakıf üniversitelerinin eğitim açığını burslarla kapattığı yönünde. Ayda 3 bin burs veriyoruz diyerek berbat ötesi bir eğitimin fıstık gibi reklamını yapabilirsiniz.


    Vakıf Üniversitelerinin Uçuk Kaçık Reklamları
    Televizyon izleme alışkanlığım olmasa da bu aralar bolca reklama denk geliyorum. Üniversiteyi öyle bir tanıyorlar ki sanki dünyadaki ilk üniversite onlar, kapılarında milyonlar kuyruk oluyor sanırsınız :) Adamlar reklam yapacak tabi ama olmayan şeyleri anlatmaları hoş değil. Bir üniversiteyi reklamlarından değil üniversite araştırmaları ile tanırsınız (bir önceki yazıda konuşmuştuk).

    Nitekim bunların birkaçına geçen sene yazdığım tercih rehberinde değinmiştim.

     Vakıf mı Devlet mi? Kararsız olanlar için rehber.



    Vakıf Üniversitelerindeki Öğrencilerin Uçurumu
    Bu vakıf üniversitelerinin en büyük açığıdır. Eğer orta seviyeli bir vakıf üniversitesini tercih edecekseniz çalışıp çabalayarak, her bir soruyu çözmek için uğraş göstererek, tabanı aşındırarak geldiğiniz okulda herkesin sizin gibi olmasını beklemeyin. Halkın "boş beleş" diye tanımladığı, gerçekten hiçbir amacı olmayan insanlarla aynı sırayı paylaşabilirsiniz. Bir insan etrafındaki 5 insanın ortalamasıdır sözünün doğruluğunu da düşünürsek bundan etkilenmemeniz mümkün olmayacaktır.

    Ben düz lisede iken ortam epey kötüydü. Gerçek anlamda hayali olan kimse yoktu. Hiçbir zaman doğru düzgün ders işlenmiyordu ve ders çalışmak için kendim gibi birisini bulamıyordum. Aynı durumu üniversitede yaşamamak için tüm tercihlerimi devlet üniversitelerinden yaptım, bu da işin biraz kişisel yanı.

    Vakıf Üniversitelerinin Pahalılığı
    Vakıf üniversitelerinin işletmeleri pahalıdır. Üniversitede vakit geçireceğiniz için bursunuzu okulda bulunan pahalı kafelere yatırmanız mümkün. Devlet üniversitelerinde 2-3 liraya yemek yiyebiliyorken vakıf üniversitelerinde bu imkanı bulamazsınız.

    Yeri gelmişken, eğer bir vakıf üniversitesinde paralı okumayı düşünüyorsanız size de bir tavsiyem olacak. Burs konusunda bahsettiğim gibi, puan açığınızı para ödeyerek kapatıyorsunuz ve sonuçta okula giriyorsunuz. Ne güzel. Ama bu duruma çok dikkat etmeli, derslerinize çok sıkı çalışmalısınız çünkü aynı bölümü okuduğunuz insanlardan bilgi açığınız bulunuyor. En baştan itibaren bunu kapatmak zorundasınız. Öteki türlü, bu tercihiniz pek de akıllıca olmayacaktır.

    Sözün Özü
    Vakıf üniversitelerinin mâkul olabildiği durumlar da var, adıyla ün yapmış, sıralamada tavanı bulduran vakıf üniversiteleri için devlet mi vakıf mı ayrımı yapmanıza gerek yok çünkü onlar kalitesini kanıtlamıştır. Bu okulların orada burada uçuk reklamlarını da görmezsiniz.

    Size bu ayrımda devlet tarafının ağır bastığını anlatmış olsam da son kararı size bırakıyorum. Eğer ortamdan etkilenmeyecekseniz, iyi bir bursa ihtiyacınız varsa vakıf üniversiteleri sizin yararınıza olur ama sizin seviyenizdeki insanlarla vaktinizi geçirmeye ve bir tutam maddi sıkıntı çekmeye razıysanız devlet yazmaktan çekinmeyin.

    Tercih listenizi bu anlattıklarımı göz önüne alarak tekrar düzenleyin. İlla devlet ya da illa vakıf yazmanızı (eğer benim gibi kişisel bir sebebiniz yoksa) önermem. Eğer ikisinin de bahsettiğim koşulları sizin için uygunsa ikisinden de yazıp ortaya karışık yapabilirsiniz.

    Bir sonraki yazının konusu: Üniversiteyi şehir dışında okumak. Kararsızlara bunun yararlarından ve zorluklarından bahsedip kararını vermiş olanlara tavsiyelerde bulunacağım.


    Soru sor:https://forum.donanimhaber.com/m_118943765//tm.htm#msglink_118943765



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shadow` -- 31 Temmuz 2016; 14:19:48 >



  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.