Şimdi Ara

AMD ZEN SERISI

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
1
Favori
2.239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Amd zen serisi hakkında detayli bilgisi olan var mı? Yeni bir teknoloji mi kullaniliyor, gerçekten beklendiği gibi patlama yapabilir mi? Intelin yeni nesil işlemcileri gayet yeterliyken zen serisi buna denk midir? (Benim söylediğim islemciler en yüksek islemciler değilde, orta segment islemciler)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bunu şuan kimse bilmiyor maalesef.

    Ama vaadler iyi yonde.
  • Evet konuya terziler bekleniyor. Gorev : dogmamis bebege don bicmek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Islemci olarak zaten intel daga kaldirdi amd yi. Mecburen denk bir seyler yapmak zorundalar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fx içinde bir çok şey dendi sonra hayal kırıklığı yaşandı fanatikliğe gerek yok 3-4 senedir Amd kullandım hiç sorun yaşamadım bu senede sistemi değiştirmeye karar verdim elime para geçince ddr4 lü sistem için intel topladım.

    Teknolojinin sonu yok Zen'i bekleme amacınız varsa hayal kırıklığda yaşanabilir belkide tam tersi çokta farklı olabilir ne beklediğimiz önemli.
  • deatless22 kullanıcısına yanıt
    Dostum Zen islemci'yi Baya Baya Aristirdim Ve insallah Bulldozer Gibi Patlamaz. Zen islemcide Bulldozerde Uzun Zamandir Kullanilan CMT Teknelojisi ile intel'in Uzun Zamandir Kullandigi Hyper-Threading Yani Sanal izlekle Birlestirmisler. AMD'de Kullanilan Hyper-Threading 4 Yollu Ve intel'de Kullanilan Hyper-Threading 2 Yollu. Zen islemcide Yine Moduller Yapi Var 4 Modullu 8 Cekirdek'li 16 izlek'li Disardan Baktigimiz'da intel'i Urkutucu Olarak Gorunuyor Fakat Piyasaya Ciktiginda intel'i Acaba Urkutecek Mi Onu Hep Beraber Zamanla Gorucez. Yine 16 MB Onbellege Sahip 14 Nm FinFet Teknolojisine Sahip Yani Cift 3D Transistor Teknolojisine Sahip. Zen islemci'nin Yapisi K8 Ve Phenom II Ve Bulldozer Gibi Teknolojilerden Tasarlandi Bu islemci.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zen Mimarisi sıfırdan tasarlandı , dolayısıyla 0'(sıfır)dan bir işlemci AR-Ge'si var ortada.

    AMD'nin bugüne kadar FX serisi ile çıkardığı işlemciler de CMT tasarımını kullandı intel ise SMT tasarımını.

    CMT tasarımın da AMD'nin en temel iddiası SMT ile yarış edebilmekti yani İntelin Hyper Threading teknolojisi ile , İntel gibi sanallaştırma yerine AMD ben tek modüle 2 çekirdek koyarım ikisine de iş yaptırırım ama aynı ALU'yu paylaştırırım böylece çoklu işlemde intelin SMT teknolojisinden daha verimli bir zar elde etmiş olurum dedi.

    Bunu başardıda bir anlamda AMD çoklu işlemlerde video render , 3d render gibi konularda intel'in işlemcilerini geçiyor (muadillerine göre ) ama önemli bir sorunu göz ardı etti AMD tek çekirdek konusunda çuvalladı çünkü bir modülde iki işlemci ve ortak ALU vardı , tek işlemci performansına odaklı oyunlarda intele göre inanılmaz bir performans kaybı yaşadı , intel de ise zaten tek çekirdeğe 1 ALU atandığından tek çekirdek olarak daha fazla ALU'ya sahipti AMD tasarımında ki çekirdeklerden.

    Böylece tasarımında ki geleceği göremeyen bu yanlışlık AMD'nin yıllarca tökezlemesine neden oldu, bir yandan ATİ alım süreci diğer yandan FM platformu derken , kendi işlemcilerini üretmeyi bırakıp 3. şirkete ürettirmeye başlayınca bu üretim yükünden kurtularak sadece işlemci geliştirme AR-GE'sine yöneldi.

    Doğal olarak CMT yapısından kurtulmalıydı ki İntel'in domine ettiği tek çekirdek performans odaklı işlemler de performansı artsın ve bunu teorik değilde pratik alanlarda göstersin .Bu yüzden intelin kullandığı SMT yapısında ama aynı olmayan (benzer olan ) bir tasarımla Zen işlemcilerini baştan tasarlamaya başladı.


    Bu şu demek , intelin yıllardır ekmeğini yediği tek çekirdek performansı ( tek çekirdeğe düşen fazla ALU bazlı ) Zen işlemcisi ile beraber rekabete kavuşacak , bununla beraber çoklu işlemler de aynı Hyper Threading gibi benzer bir teknolojiyi de adapte eden AMD aynı zamanda yeni APU'sunu AM4 platformu ile sunacak yani FM platformu da tarih olacak.

    Tek platform da 2 tip işlemcimiz olacak biri sadece işleme yönelik , diğeri ise işlem + grafik görüntüleme birimine yönelik yani CPU + CGPU.

    Bana sorarsanız AMD Zen mimarisi ile tek işlemci performansını yükselltiği anda inteli yakalar veya geçer daha belli değil , inteli yakalasa bile sadece APU ile inteli işlemci piyasasında saf dışı etmiş olacak.

    Ben normal CPU yerine aynı fiyat civarına veya 10-30 dolar fazlasına APU almayı yeğlerim , hem işlemciniz güçlü hem de onboard ekran kartı yerine elinizde o dönemin en güncel dx kütüphanesini desteleyen bir GPU'nuz olacak.Aynı zamanda hybrid crosfire da yapabilmeniz bir artısı.


    AMD Zen işlemcisi ile birlikte intel'in yıllardır kullandığı tasarımın benzerini yapmakla kalmayıp 14nm , kayar nokta artışı , ALU , , integer artışı vs ile İntel'in piyasada ki egemenliğini APU ile de zora sokacaktır.


    Sonuç olarak evet Zen beklenmeli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Knisath -- 22 Nisan 2016; 0:49:30 >
  • Zen den beklentim yok, şöyle yok sistemimi değiştirmeyi düşünmüyorum ama donanımsever birisi olarak ortalığın hareketlenmesini izlemek hosuma gidiyor.

    http://hwbot.org/submission/3189526_opusmagnum_cinebench___r15_xeon_e5620_623_cb/ zaten bu şekilde fantezi yapıyorum 100 liralık işlemcimle.

    Beklentim ise 4. nesil i7 performansı veren, içinde GTX 460 performansı veren dahili işlem birimli bir APU.
    Zaten böyle bir şey ile çıkarsa ciddi manada olay olur.

    Alt segmenti tamamen ele geçirip, üst seviye gpularına odaklı çalışması ve apu ile mobil cihazlara el atabilme şansının olması çok iyi olur. En azından telefon olmasa da laptoplarda Nvidia egemenliğine son vermeli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XavierPedro -- 21 Nisan 2016; 23:34:21 >
  • Knisath kullanıcısına yanıt
    Dostum Zen islemci'de CMT'yi Birakmadilar Kullanmaya Devam Ediyorlar Zaten CMT ile Hyper-Threading'i Birlestirdiler. Bulldozerlerde CMT Masaustune Uyum Saglamadi Fakat OPTERONlarda CMT Uyum Saglandi Ve CMT'de Kod Eksikligi Yuzunden Bulldozerler Tek izlek Performansinda Cok Kotuydu. Zen islemcide CMT'yi Hyper-Threading Sayensinde Paralel Calistiracaklar Boyle 8 Moduller Cekirdegi Parelel Calistiracaklar. Bulldozerlere Arge Yaptirim Yapmadilar Zen islemciye Arge Yaptirim Yaptilar. intel Pentium 4'de Hyper-Threading Vardi Athlon FX'lerden Tokat Ustune Tokat Yiyordu Bunun Hyper-Threading'le Alakasi Bile Yok Eger Bir islemcinin Cok Guclu Olmasini istiyorsaniz islemciyi Tasarlayan Ekip Profosyonel Olmasi Lazim islemci Anca Oyle Cok Guclu Olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sertan-57 -- 22 Nisan 2016; 0:15:06 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • deatless22 kullanıcısına yanıt
    Dostum Zen islemci insallah intel'e Cok Buyuk Darbe indirir Ve Hepimiz En Uygun islemciyi Toplariz. Zaten FX serisindeki modül yapısı (iki çekirdek için ortak fetch ve bus, 4 kanal decode birimi, 4 kanal dispatch) ile 12 EU birimini beslemeye çalışma saçmalığı olmasa (kısaca 4 komut kanalı ile 12 EU beslenemiyor) şu haliyle bile Haswell ile eşit olurdu.

    Şu an bir modülde iki çekirdek var. Her çekirdekte 4 tamsayı birimi (4 INT EU=2 ALU+2AGU) var. Ortak olarak da piledriver için 3 FP EU (steamroller ve excavator için 4) birimi var. Pilediriver 4 kanal decode ve dispatch ile bunları dolduramıyor.

    Şu anda ZEN için modül yok. Her çekirdekte 6 INT EU (4 ALU+2 AGU) ile 4 FP EU (2 FMAC, 1 MMx, 1 MISC) görünüyor. Yani her çekirdekte 10 birim var. Bu durumda 9 birimli haswell-sandy-ve yeni nesilden iyi gibi. (FP-INT birimleri sayı eşit olsa da daha güçlü)

    Ancak hala kaç kanal decode ünitesi var belli değil. (Allahtan dispatch gibi bir saçmalık yok) Şu an FX 11-12 birimi 4 kanal ile beslerken inteller 9 birimi 4-7 kanal ile besliyor. Esas fark bu zaten. Yani EU birimleri boş yatıyor FX işlemcinin.

    Eğer zen de yine 4 kanal decode ile gelirse pek de bir gelişme olmaz. EU birimleri iyen boş yatar. En fazla haswell işlemciye denk olurlar. Silindirlere (EU) yakıt (Decode) gitmiyorsa motorun kaç silindirli olduğu önemli olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sertan-57

    Dostum Zen islemci'de CMT'yi Birakmadilar Kullanmaya Devam Ediyorlar Zaten CMT ile Hyper-Threading'i Birlestirdiler. Bulldozerlerde CMT Masaustune Uyum Saglamadi Fakat OPTERONlarda CMT Uyum Saglandi Ve CMT'de Kod Eksikligi Yuzunden Bulldozerler Tek izlek Performansinda Cok Kotuydu. Zen islemcide CMT'yi Hyper-Threading Sayensinde Paralel Calistiracaklar Boyle 8 Moduller Cekirdegi Parelel Calistiracaklar. Bulldozerlere Arge Yaptirim Yapmadilar Zen islemciye Arge Yaptirim Yaptilar. intel Pentium 4'de Hyper-Threading Vardi Athlon FX'lerden Tokat Ustune Tokat Yiyordu Bunun Hyper-Threading'le Alakasi Bile Yok Eger Bir islemcinin Cok Guclu Olmasini istiyorsaniz islemciyi Tasarlayan Ekip Profosyonel Olmasi Lazim islemci Anca Oyle Cok Guclu Olur.

    Ya bırak bu işleri beni alıntılayıp durma , ilk önce AMD hangi yapıyı kullanmış resmi sitesinden makaleyi oku sonra yaz.
  • FM platformunun avantajı, bellek kontrolcünün çipsetinde değil, işlemcide geliyor olması. Dolayısıyla daha yüksek olasılıkla istediğiniz hızda bellek kullanma imkanınız olmuş oluyor. 4 çekirdekli oluşu da performansa büyük bir engel değil: fx8320e ile aynı referans performansı veriyor 880K(7890K) Futuremark işlemci testinde. Durup eski anakartın derdi çilesiyle uğraşmaya gerek yok. Soğutma bakımından, hız aşırtılmış olarak gelmesi de güç tüketimindeki bilinmezleri ortadan kaldıracaktır 8320e karşısında.
    Yalnız, apu tek başına yeterli bir çözüm değil. Eğer uyumlu ekran kartlarıyla güç birliği yapacaksanız, düşük ayarlarda iki katı görüntü karesi elde ettiğiniz için bir üst seçenekte kullanmayı deneyemiyorsunuz - bantgenişliği yok, olmuyor. Zen'e HBM koyarlarsa yalnız, o zaman çok farklı bir performanstan söz ediyor oluruz; igpu hızı ve çekirdek sayısıyla doğrudan artacak performansı olur.
     AMD ZEN SERISI
     AMD ZEN SERISI
     AMD ZEN SERISI
     AMD ZEN SERISI
  • Knisath kullanıcısına yanıt
    Biliyorum Okudum Zaten AMD Dedigim Gibi Yapmis CMT Ve Hyper-Threading Birlesmis Hatta AMD'nin K12 Mimarisinde ARM islemcilerinde Hyper-Threading Var AMD'nin Bildigi Birsey Var Ki Kullaniyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sertan-57

    Biliyorum Okudum Zaten AMD Dedigim Gibi Yapmis CMT Ve Hyper-Threading Birlesmis Hatta AMD'nin K12 Mimarisinde ARM islemcilerinde Hyper-Threading Var AMD'nin Bildigi Birsey Var Ki Kullaniyor.

    Şimdi sen bana diyorsun ki AMD sıfırdan ürettiği bir işleciyi tekrar Buldozer mimarisinde tasarladı ve üstüne HT benzeri bir sanallaştırma mı getirdi ?

    "papaz her gün pilav yemez" derler bilir misin ?


    AMD şu anda Zen işlemcisinin şematiğini yayınlanmadı konuştuğumuz farazi ancak AMD Zen işlemciler hangi birimlerin ne kadar ve nasıl kullanılacağını seminerler de söyledi ayrıca Jim Keller gibi bir mikro mimari işlemci tasarımcısını bünyesine kattı (ARM) .

    Böyle bir mühendisi ,tasarımcıyı Zen işlemcisi için bünyene katıyorsan yıllardır kullandığın CMT tasarımını gözden çıkarmışsın demektir , kaldı ki HT teknolojisi şu anda Buldozer'in sahip olduğu CMT mimarisinde kullanılmaz , performans %50 oranında düşürür.

    Tek bir modülde 2 tane işlem birimi tek bir ALU paylaşılırken bir de tek işlem birimini sanal olarak iki ayrı işlem birimi gibi tanıtmak aynı zamanda ALU yu dörde bölmek demek , CMT zaten tek işlemci performansında tek modül 2 çekirdekte zar zor intelin tek işlem birimi performansına yetişirken bir de 2 gerçek 2 sanal işlem biriminin nasıl yeteceğini düşüyorsun.

    Ciddi anlamda soruyorum CMT + HT olacağına ciddi ciddi inanıyor musun mühendislik olarak sorunlu iken. ?


    Hali hazırda Mikro işlemcilerde Jim Keller gibi profesyonel biri CMT gibi altyapıya gelmez , adamın işi zaten mikro işlemcileri en hızlı ve en performanslı işlemcileri tasarlamak , CMT gibi tek işlemci performansı hantal mimarinin üstüne işlemci tasarlamaz ,adamın bir kariyeri var ona boşuna efsanevi demiyorlar.

    K12 , Zen , Zen+ mimarilerini tasarladıktan (nasıl gelişeceği vs ) sonra ayrıldı zaten AMD'den adam 2012 yılında girdi ekibiyle birlikte 2-3 yıl boyunca 0'dan işlemci tasarladı.Bu süre zarfında HT gibi bir teknolojinin kullanılacağı AMD tarafından açıklandı , en basitinden bu bile CMT'nin kullanılmadığını gösterir.


    14nm , işlem birimi artışı , ALU , L2-L3 cache artışı , HT gibi sanallaştırma derken hala CMT diyorsan sana tavsiyem bir zahmet CMT şematiklerini incele ve tasarımın neden HT ye izin vermediğini verdiğinde performansının ne kadar kötü etkileneceğini hesapla.

    Burada Jim ile yapılan röportaj var ve ARM , Zen , işlemci yapısında hakkında konuşuyor aynı zamanda yeni Zen işlemcilerinin nasıl olacağı hakkında da ipucu veriyor.


    Özetle diyor ki yeni şeyler denemek güzel ama gerçekçi olmak lazım.ARM tasarımı yaparken birçok şey öğrendim , birçok şey geliştirdik ve bu tecrübelerimi Zen'den kullandım.

    Güç tüketimi konusunda oldukça tutumlu olduğunu da anlıyoruz.

    Yani buradan tek modülde fazladan güç harcayacak ve daha kötü iş yapacak bir sistemi (CMT) 'yi bu adamın tekrar edeceğini mi düşüyorsun ?

    Bence hiç boşuna yorulma.


  • Knisath kullanıcısına yanıt
    Dostum Vikipedia'ya Bakmistim Orda CMT ile Hyper-Threading Birlestirildi Diye Yazmislar Ondan Soyledim Ve O Videoyu izledim Onceden. CMT ile Hyper-Threading Birlestirilmis Zannediyordum Neyse CMT'ye Gelirsek CMT Hantal Degil Aslinda Hyper-Threadingden Daha iyi Fakat Kod Eksikliginden Tek izlek Performansi Cok Kotuydu. CMT'ye Yeterli Kod Basilirsa Gayet Tek izlek Performansi Yuksek Performans Verir Suan CMT Rezil Durumda. Hyper-Threading Suan Cok iyi Zen islemci'ye Yarayacak Ve Jim Kellerin CMT'yi Neden Kullanmadigini Bilemem Ama Zen islemck Cok Olucagi Kesin Bu isi Cozdu Hersey Ortada. Zen islemcide Moduller Yapi Kullandilar Diye Biliyorum Kafam Karisti Neyse Zen islemcide K8 Ve Phenom II Ve Bulldozeri Birlestirdiler Cok Guclu Olucagi Kesin. AMD Bulldozer Mimarisinde CMT'yi Kullanmakla Cok Buyuk Hata Yapti Ve Sen Dedin Ya CMT'de Muhendislik Sorunu Var Diye iste CMT'de Muhendislik Sorunu Yok CMT'de Kod Eksikligi Var. Jim Keller ARM'dan Ogrendikleriyle Geldi AMD'ye 2012 Yilinda 2015'te Bitirdi Ondam Sonra Hatlarda Sorun Vardi Onlarida Mart Ayinda Cozdu Zen islemcilerin Uretimine Basladi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sertan-57 -- 22 Nisan 2016; 21:06:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sertan-57

    Dostum Vikipedia'ya Bakmistim Orda CMT ile Hyper-Threading Birlestirildi Diye Yazmislar Ondan Soyledim Ve O Videoyu izledim Onceden. CMT ile Hyper-Threading Birlestirilmis Zannediyordum Neyse CMT'ye Gelirsek CMT Hantal Degil Aslinda Hyper-Threadingden Daha iyi Fakat Kod Eksikliginden Tek izlek Performansi Cok Kotuydu. CMT'ye Yeterli Kod Basilirsa Gayet Tek izlek Performansi Yuksek Performans Verir Suan CMT Rezil Durumda. Hyper-Threading Suan Cok iyi Zen islemci'ye Yarayacak Ve Jim Kellerin CMT'yi Neden Kullanmadigini Bilemem Ama Zen islemck Cok Olucagi Kesin Bu isi Cozdu Hersey Ortada. Zen islemcide Moduller Yapi Kullandilar Diye Biliyorum Kafam Karisti Neyse Zen islemcide K8 Ve Phenom II Ve Bulldozeri Birlestirdiler Cok Guclu Olucagi Kesin. AMD Bulldozer Mimarisinde CMT'yi Kullanmakla Cok Buyuk Hata Yapti Ve Sen Dedin Ya CMT'de Muhendislik Sorunu Var Diye iste CMT'de Muhendislik Sorunu Yok CMT'de Kod Eksikligi Var. Jim Keller ARM'dan Ogrendikleriyle Geldi AMD'ye 2012 Yilinda 2015'te Bitirdi Ondam Sonra Hatlarda Sorun Vardi Onlarida Mart Ayinda Cozdu Zen islemcilerin Uretimine Basladi.

    NEyine kod basıyorsun ne kod eksiği yahu ?


    ALU'su ortak iki işlem birimi diyorum sana AMD buldozer mimarisinde kullandı iki işlem birimi tek ALU kullanıyor , ne kod basmasından bahsediyorsun ? Hava mı bu kod basıyorsun işlemciye ?

    yapma gözünü seveyim mimarinin çalışma mantığını anlamadıysam anlamadım , bilmiyorsan bilmiyorum de, KOD BASMAK diye bir kalıp yok arkadaşım işlemcide.

    Varsa açıkla işlemcinin neresine KOD BASILIYORmuş.
  • Knisath kullanıcısına yanıt
    Hyper-Threading'e Duzgun Kod Basilmis CMT Oyle Degil CMT'ye Eksik Kod Basildigi icin Stabil Calismiyor Verimli Calismiyor Dusuk Enerjiyle Calismiyor CMT Gayet Basarili Yeterli Kod Basilsim Gor Bakalim O Zaman CMT'yi Canavar Olur. AMD'nin CMT'yi Bastan Tasarlamasi Lazim Yeterli Kod Basilmasi Lazim. Suan CMT Bozuk Yani Kodlarda Argo Var Yani Bir Hata Var CMT'nin Bastan Tasarlanmasi Lazim Ayni Zen islemci Gibi Dusun X86 Mimarisinde Butun Mimarilar Kod Olmadan Calisamaz Ornek CMT.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sertan-57 -- 22 Nisan 2016; 23:47:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sertan-57

    Hyper-Threading'e Duzgun Kod Basilmis CMT Oyle Degil CMT'ye Eksik Kod Basildigi icin Stabil Calismiyor Verimli Calismiyor Dusuk Enerjiyle Calismiyor CMT Gayet Basarili Yeterli Kod Basilsim Gor Bakalim O Zaman CMT'yi Canavar Olur. AMD'nin CMT'yi Bastan Tasarlamasi Lazim Yeterli Kod Basilmasi X86 Mimarisinde Butun Mimarilar Kod Olmadan Calisamaz Ornek CMT.

    Hala kod basılmış diyor ya , sen akıllı adamı çıldırtırsın ha.

    HEEE KOD BASILMAMIŞ ONDAN.
  • Knisath kullanıcısına yanıt
    Dostum Hyper-Threading Kod'suz Calisamaz CMT Kodsuz Calisamaz Onlari Stabil Calistiran Kod Lazim Hyper-Threading'de Yeterli Kod Oldugu icin Stabil Calisiyor. AMD Zaten CMT'yi IBM'den Satin Almadi AMD CMT'yi Kendi Tasarladi Ve AMD Hyper-Threading'i IBM'den Satin Aldi CMT'yi IBM Tasarlasaydi Cok Guclu Olurdu Ve AMD Oyle CMT'yi Satin Alip Kullansaydi CMT Cok Guclu Olucakti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sertan-57 -- 22 Nisan 2016; 23:55:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam ben bu arkadaşı blocklamışım, hatırlamıyorum ama boş konuştuğun sanırım. Sen de takma derim.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.