Şimdi Ara

None (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
29
Favori
6.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • CSharpLover C kullanıcısına yanıt
    Aynen bende senin çektiğin yanlızlığı çektim. Fakat beni kimse anlamadı daha doğrusu anlayamadı çünkü o bilgi düzeyine sahip insan bulmak imkansıza yakın.. Bu tarz insanlar bırak Türkiye2yi dünyada sınırlı. Bende birçok hobby os araştırdım ve kaynak kodunu inceledim. Ama küçük ve görsele sahip minimal işletim sistemi Dynacube Operating System idi. Bunun dışında sen benim geliştirmelerimi zannediyorum geçmiş durumdasın. İstersen şimdiye kadar geliştirmiş olduğum kodlarımı seninle paylaşabilirim. Kıymet bilen birine gitmesi beni mutlu eder doğrusu. Belki işine yaramaz ama fikir verir. Dosya sisteminde ise sana tavsiyem bilinen bir dosya sistemi üzerinde sistemini oturtman. Özelleştirmek güzel birşey ama dünya tanımıcak ve sen kendi diskine bişey aktarmak için kırk takla atıcaksın. Fat32 yada NTFS yapısını öğren ve bunların üzerine otur. Çünkü ben bunun sıkıntısını yaşadım sistemim ozaman diskette idi ve kendi dosya sistemim vardı. Windowsa takınca disk bozuk biçimlendir diyordu :) ve dosya atmak için uğraşıyordum. Gcc kullanmak için illa linux de olman gerekmiyor bu arada ben windows ve Virtual Machine üzerinde geliştirme yapıyordum. İnşallah iyi şeyle olur yaa.. Valla gurur duydum kardeşim..




  • hakhay H kullanıcısına yanıt
    Gerçekten yardımı dokunabilir, teşekkürler. İşletim sistemim BIOS kesmelerini uygulayacak bir özelliğe sahip. Protected Mode üzerinden BIOS kesmelerini çağırabiliyorum, bu da Real Mode'da çalışan bir işletim sistemineki dosya sistemi kodlarını rahatça kendiminkine aktarabileceğim anlamına geliyor.

    Windows üzerinde sanal makine çalıştırabilecek kadar güçte bir bilgisayara sahip değilim, dahası işlemcim de sanallaştırma desteklemiyor, kısacası bunu en son denediğimde hem Windows hem de sanal makine içindeki Linux son derece yavaş çalışmıştı.
  • Güzel görünüyor hocam , başarılar ...
  • İki konuyu da sonuna kadar okudum. Mükemmel! Umarım gönlünüzce olur her şey. Başarılar hocam. Takip.
  • Gelişme var mı?
  • Yeni bir gelişme var, konuya bildiri atmayı unutmuşum.

    Higher half paging artık başarıyla çalışıyor, allokatör de gitgide sorunsuz hale geldi, multitasking, v8086 ve fat32 için çalışmaya başladım.
  • Bilgili değil de bu işlere meraklı insan bulmak zor. Mesela ben alt düzey programlamaya ilgi duyduğum halde işletim sistemi yazma konusunda hiç istekli ya da meraklı değilim. Bizim gibi fakir ülkelerde para kazandırmayan işler merak ta edilmiyor. Yoksa ekmek parası uğruna heba edilen ne beyinler var bu ülkede.
  • merak ettiğim bir konu takip başarılar dilerim
  • Cok basarilar agacim, bu konulara ilgili biriyim de hic operating system programlama yapmaya kalkismadim teoride tuttum bilgilerimi, kagit kalem uzerinde tasarim calismalari yaptim. Bilgi duzeyim az ama yardimci olmaya calisirim, fakat su ana kadar cok buyuk emek vermissin gibi gozukuyor. Olur da fresh programmer tarzinda arastirmaci bir destege ihtiyacin olursa seve seve gunde iki uc saat ayirmaya calisirim, ozelbir sirkette calistigim icin.

    Cok kolay gelsin, basari dilemiyorum zaten gozle gorulen bir sey olmus basarin :)

    Iyi calismalar!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başarılar hocam, bi gelişme varmı?
  • Kardeşim başarılarının devamını dilerim, aklıma Linus Torvalds'ın comp.os.minix haber grubuna 25 yıl önce usulca yolladığı o ilk mesajı geldi şimdi. Bu tür ileri düzey ve prestijli çalışmalar benim de hayalini kurduğum ve heves ettiğim yüksek nitelikli girişimler. Bu yüzden tekrardan tebrik ediyorum.

    http://www.thelinuxdaily.com/2010/04/the-first-linux-announcement-from-linus-torvalds/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Forumda takip edilesi ender konulardan birtanesi.Allah yolunuzu açık etsin hocam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • işletim sistemi çok zor bir olay , ama imkansız degil.Başarılar
  • N.A.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 2 Nisan 2021; 22:30:30 >
  • İşletim sistemini tanıtmam için büyük bir fırsat verdiniz, sorularınız için teşekkürler.

    GCC ile cross / çapraz derleme olayına bir açıklık getireyim. GCC varsayılan ayarlarında (genellikle) üzerinde çalıştığı işletim sistemine ait bir uygulama türünde çıkış verir. İşletim sistemi için kullandığım GRUB varsayılan yapılandırmada yalnızca 32 bit (i686) ELF türünde çekirdek yükleyebiliyor. Bu yüzden GCC'nin derleme ayarlarını i686-elf hedefine göre değiştirip tüm derleyiciyi yeniden derlemek gerekiyor. Ubuntu üzerinde i686-elf-gcc derleyici kullandığımı birkaç yerde belirtmiş olmam gerek.

    Derleyici derlendikten sonra bu farklı hedefte dosya üreten derleyiciye cross / çapraz derleyici deniyor. Bu terime mantıklı bir Türkçe karşılık bulamadığım (diğer birçok çekirdek geliştirme terimi gibi) için cross derleme yazıyorum.

    Windows üzerinde zaten GCC olsa da bahsettiğiniz MinGW ya da TDM-GCC (ki o da MinGW tabanlı) gibi derleyiciler i686-pe türünde çıkış veriyor. Bunu GRUB'a tanıtmak için birkaç değişiklik gerekiyor. Dahası MinGW Windows API'lerini hedef alan bir derleyici. Bununla çekirdek yazmak ne kadar stabil olur tartışılır, OSDev forumlarında da bu durum belirtilmişti.

    Cygwin dediğiniz gibi bir UNIX emülatörü. GCC de UNIX üzerinde gayet rahat bir şekilde derleniyor, ve bu şekilde aynı Linux üzerindeymiş gibi rahatça çalışılabiliyor. Cygwin üzerinde i686-elf-gcc kısa bir süreliğine benim geliştirme ortamım oldu, sonra Cygwin'de yaşadığım yavaşlık, grub2'nin bazı önemli fonksiyonlarının çalışmaması (özellikle grub-mkrescue) beni yeniden Linux üzerinde çalışmaya itti.

    Visual Studio entegrasyonuna gelince, Cosmos (C# Open Source Managed Operating System) adlı proje derin bir Visual Studio entegrasyonuna sahip.
    Bkz:https://github.com/CosmosOS/Cosmos

    IL2CPU ile C# derleyicisi tarafından üretilen IL formattaki çıktıyı makine koduna çeviriyor. Bu sayede başlatılabilir bir işletim sistemi yapılabiliyor. Cosmos yıllardır var ve epey yol katetmiş durumda.

    Evet, Mac OS X'te sanal bellek yönetiminin olup olmadığını bilmediğimi söyledim. Hayatımda en fazla bir-iki kez gördüğüm ve hiç kullanmadığım bir işletim sistemi hakkında emin yorum yapmak istemedim. Ancak multitasking destekli 32 bit modern tüm işletim sistemlerinde sanal bellek yönetiminin olduğunu da belirtmiş olmam lazım. Multitasking çok çok farklı yollardan yapılmadığı sürece her yazılım kendine ait bir stack, bellek alanı, vb.'ye ihtiyaç duyacağı için sanal bellek yönetimi bir şart oluyor.

    Bug tracker, Wiki gibi yardımcı olabilecek şeyleri eklemeyi düşündüm, bunun için agola.org alan adını da aldım. Sonra siteyle uğraşmayınca öyle kaldı, onunla da biran önce uğraşsam iyi olur tabii.

    İşletim sistemimde Cosmos kullanmıyorum fakat IL2CPU'nun eski sürümlerini kullanarak C++'da yazılmış çekirdekle C#'da yazılmış sürücüleri birleştirmek istedim. Halen başarılı olmadı, bu yüzden Visual Studio entegrasyonuyla uğraşmayı bıraktım.

    Hem Github hem de lokal dosyaları kazara sildiğim doğrudur. (ne büyük sakarlık) İlerleyen yorumlarda kurtarma yazılımlarıyla kaynak kodlarının %60-80 civarını kurtardığımı söylemiştim. Sonra da eksiklikleri tamamlayıp o zamanlar C olan sistemi C++ ile derlenecek şekilde port etmiştim (pek de uzun sürmedi, i686-elf-g++ ile derlenmesi için pek fazla değişiklik gerekmedi)

    Sistemi Github'a yüklememe sebebim ise aslında Git tecrübemin olmaması. Kendi imkanlarımla yüklemeyi başarmıştım, fakat her ufak kod değişikliğinde yeni bir commit eklemek dağınıklığa yol açtı. Değişikliğin tamamlayıp yeni bir commit eklemeyi de beceremedim, sanırım Visual Studio Code'un Git özelliğini kullanmayı beceremedim.

    Kaynak kodlarını görme imkanınız var kısacası, Github'dan anladığınızı tahmin ettiğimden yardımcı olursanız sevinirim.

    Visual Studio Code güzel bir kod editörü bu arada.




  • N.A.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 2 Nisan 2021; 22:26:3 >
  • Evet, MinGW ile de bahsettiğiniz derleme mümkün. OSDev forumlarında önerilmediğini görünce ve bahsettiğim GRUB2 sorunlarından da kurtulamayınca Windows işini bıraktım.

    Cross derleme ile alakalı o parametreleri cevabımda belirtmiş oldum. Cosmos'un verimli olmadığı doğru, fakat sorun bence IL2CPU'dan kaynaklanıyor. IL2CPU güzel bir şekilde optimize edildiğinde gayet hızlı olmalı. Kod her zaman Assembly olarak derleniyor fakat son derece dağınık ve verimsiz bir kod çıkıyor, IL2CPU geliştiricileri bunu çözseler tadından yenmez hani

    Github konusunda yardım istediğimi belirttim, Visual Studio Code ile düzgün bir şekilde nasıl repo yönetirim?
  • Github - Visual Studio Code entegrasyonuna birşey diyemem cunku ikisini bir arada hiç kullanmadım. Ancak github projelerimi nasıl aktardığımı iletebilirim. Github'ın Mac GUI uygulaması ile halletmiştim. Projeyi ise masaüstümde Emacs ile yapmıştım. Git le ilgili açık-kaynak bir kitap var Pro Git book, written by Scott Chacon and Ben Straub kitabı Markdown formatında indirip şablon/template ayarlamak şartıyla istenilen formatta (pdf, epub) ebook yapmak mümkün.

    Sonuç olarak VS Code ile çalışıyor olsam, kendime uygun bir Github aracı herhalde kurmuş olurdum tabi ki Google'a bayağı bakarak .)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 10 Haziran 2019; 12:11:33 >
  • Hocam son durum nedir, bir ss atabilir misiniz?
  • tebrikler, takipteyim
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.