Şimdi Ara

Yapay Zeka olayı ne kadar güvenli acaba?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Microsoft'un Yapak Zekası Xbox One Yerine PlayStation 4'ü Seçti
    Aynı zamanda 24 saat içerisinde Hitler destekçisi bir ırkçı oldu
    Yazan Oğulcan Çelik 25 Mart 2016 15:09
    Microsoft'un yapay zekası Tay Xbox One yerine PlayStation 4'ü seçti.

    Microsoft bir süredir üstünde çalıştığı yapay zekası Tay'in resmi Twitter hesabını kullanıcılar ile etkileşime girmesi ve onlardan bilgiler öğrenmesi için internete sundu. Twitter dışında Kik ve GroupMe gibi mesajlaşma platformlarında da bulunan Tay, bir sosyal deney olarak geliştirildi. Bu deney sonucunda araştırmacılar insanların internet üstünden nasıl iletişim kurduğunu gözlemleyecekti ki, internet kendini olduğu (!) gibi gösterdi.

    Microsoft'a göre Tay, insanlarla iletişime girdikçe daha fazla öğrenecek ve kendini geliştirecekti. Fakat 24 saat içinde Hitler destekçisi bir ırkçı oldu çıktı. Kendisine atılan bir tweete verdiği cevapta Obama'dan "sahip olduğumuz maymun" olarak bahsetti ve Hitler'i övdü.


    "11 Eylül saldırısını Bush yaptı ve Hitler şu anda sahip olduğumuz maymundan daha iyisini yapardı. Donald Trump sahip olduğumuz tek umut."
    Aynı zamanda "kadınlar değersizdir" gibi seksist tweetlerle birlikte Tay oldukça ırkçı cevaplar da vermeyi ihmal etmedi. Bu tweetlerin çoğu Microsoft tarafından kaldırılsa da, bu garip sosyal deneyin oyun sektörünü ilgilendiren parçası hala Tay'in resmi Twitter sayfasında duruyor.

    Tay Microsoft tarafından geliştirilmesine rağmen Xbox One yerine PlayStation 4'ü tercih ettiğini söyledi:

    @GuerrillaDawg ps4 is cheaper and better

    — TayTweets (@TayandYou) 23 Mart 2016
    "PS4 daha ucuz ve daha iyi"
    Microsoft'un sosyal deneyi istenildiği gibi ilerliyor mu bilmiyorum ama gündeme iyi bir giriş yaptığı kesin. Özellikle internet trollerinin günden güne arttığı şu dönemde Tay'den başka şeyler öğrenmesini bekleyemezdik sanırım. Umarım 4chan bir şekilde Tay ile iletişime geçmeye çalışmaz.

    not: Bir de Tay ilk Türkçe küfürü ne zaman öğrenecek diye merak ediyor insan.


    Kaynak: IGN

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >







  • zaten dünyayı yapay zeka yönetiyor gibi bir komplo teorisi var.istersen koyabilirim buraya.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gren Gablin

    zaten dünyayı yapay zeka yönetiyor gibi bir komplo teorisi var.istersen koyabilirim buraya.

    pm

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Katarinanın Ultisi


    quote:

    Orijinalden alıntı: Gren Gablin

    zaten dünyayı yapay zeka yönetiyor gibi bir komplo teorisi var.istersen koyabilirim buraya.

    pm

    pm ye ne gerek var buraya koyalım herkes okusun.

    deep web'in temelleri, bill gates'in de windows'u geliştirmesinde akıl hocalığını yapan richard s. russman ve ekibi tarafından atılmış. russman, şimdilerde botnet olarak adlandırılan sistemi ta o zamanlar kurgulamış ve bir senede faaliyete geçirmiş. aslında bir sene gibi bir süreçte nasıl geliştirebildiği muamma.

    bu noktada, russman'ın dennis ritchie'nin ofisinden c ve assembly'de yazılmış network kodlarını izinsiz aldığı gibi efsâneler var. ancak ben buna pek ihtimal vermiyorum. bu bilgi her zaman karanlıkta kalmıştır. ancak dennis pek çok demecinde, unix'i geliştirdikten hemen sonra bill gates'in benzer bir yapı olan windows nt'yi geliştirmesinin imkânsıza yakın olduğunu dile getirmiştir. gerçi biz şimdi baktığımızda parçaları birleştirebiliyoruz ve herşey apaçık ortaya çıkıyor.

    neyse, biz deep web'in teknik alt yapısına bakalım.

    deep web'de ağa bağlı tüm device'lar srgb isimli çok hızlı bir iletişim protokulü vasıtasıyla iletişim kuruyorlar. kurulan iletişim full duplex olduğu için electromagnetic interference i de o denli güçlü oluyor. yani at komutları çok güçlü ve hızlı bir şekilde iletişime izin verir hâle geliyor. (bkz: at komut seti)

    bu iletişim hızına çıkıldığında tüm sistemlerden sızan veriler bir alanda hızlı bir şekilde toplanabilir duruma geliyor. burada russman'ın geliştirdiği bir veri işleme mekânizmasının devreye girerek bu dağıtık, anonim verilerden akıllı bir bilgi birikimi yani zekâ yarattığı düşünülüyor. (bkz: data mining)

    russman, 2001 yılında geçirdiği helikopter kazasında ölene kadar bu proje üzerinde çalışmış ve ölmeden bir süre önce belli bir noktadan sonra sistemin çığrından çıkabileceğini ve bir nevi yapay zekâ hâline gelen network'un kendi kendini kontrolsüz bir şekilde geliştirebileceğini ön görüyor. bunun önüne geçmek için ünlü teorik fizikçi ve hacker olan stephen hawking ile temaslar kuruyor.

    hawking'in, 2014 yılında "yapay zekânın kontrol altına alınması"yla ilgili nispeten low profile denilebilecek demeçlerini biliyorsunuzdur.

    bir teoriye göre hawking bunları 80'lerin ortasında henüz deep web gelişme aşamasındayken söylemiş. ancak deep web'i kontrol eden zekâ virtual bir lag yaratak hawking'in söylemek istediklerini 2014 yılına kadar sarkıtmış olabilir. hawking'in bilgisayar yardımıyla insanlarla iletişim kurduğu düşünülürse oldukça mantıklı geliyor. üstelik hawking'in iletişim bilgisayarı ve iletişimi sağlayan yazılımını intel geliştirmiş.

    intel'in vakti zamanında deep web'in temel alt yapısının kurulmasında öncü rol oynadığı ve kendine dönük bakışları başka yöne çevirmek için amd'yi kurup x86 işlemci mimarisini beleşe verdiği biliniyor. internette aratırsanız bulursunuz. hangi büyük firma başka bir firmaya beleş bişey verir ki? gariplikler bununla da sınırlı değil, anlatmakla bitmez.

    bu konularda kimsenin pek konuşmaya yanaşmaması, işin piri sayılabilecek steve jobs, bill gates, andrew spencer gibi insanlarınsa hiç bir şey yokmuşcasına tavır sergilemesi, julian assange, edward snowden gibi konuşan bir avuç cesur insanınsa cadı avına tabi tutulması sır perdesinin ne kadar kalın olduğunu ortaya koyuyor.




  • takip..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi steganography -- 25 Mart 2016; 23:36:22 >
  • Yav bu şey gibi. Sadece ben düşünüyorum etrafımdaki herkes beni test etmek için var. Ben yokken gtadaki gibi duruyolar. Ben gelince hareket ediyolar. Bence tay bunun felsefi ve etimolojik bi dışa vurumu.

    Sonda çıtayı nasıl yükselttim ama. Googledan bakın bakim etimoloji neymiş.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esrar-ı Huruf -- 25 Mart 2016; 21:40:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tezimi bu konuda yaptım istersen gönderebilirim müsait olduğum bir zamanda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • neural networkler üzerine çalışan biri olarak söyleyebilirim ki yapay zeka hiçbir zaman güvenilir olmaz. güvenilir olması için de tasarlanmaz. aksine beklenmediği sunması için tasarlanır.
    sen node yani durum örgüsü oluşturursun. durumu işlersin sisteme girersin durum karşısında sistem cevap verir yani merhaba dersen o da merhaba der.

    microsoft tasarımı "öğreniyor" diye geçiyor aslında ama öyle bir şey yok. öğrenen bir yapay zeka daha geliştirilmedi maalesef. En yakını NEAT yani Neuroevolution of augmenting topologies
    diye geçer o da sadece sınırlı bir sistem üzerinde çalışır. microsoft'un öğrendiği şey durum cevap örgüsüdür. yani merhaba dersen sana cevap olarak merhabaya insanların en çok cevap verdiği ya da olumlu olumsuz tepki gösterdiği cevabı verir. sen bu sistemleri 10 kişi üstünde denesen 10 kişinin hepsi merhaba sorusuna "hadi lan" diye cevap verse. sisteme merhaba dediğinde artık o da sana "hadi lan" der. çünkü merhaba ile hadi lan arasında bir node oluşmuştur artık. Bu örnekte sistemin konuştuğu kişilerin en çok tepki verdiği cevaplar hitler destekçisi olmak vb şeyler olduğu için node oluşmuş ve sistem bu hale gelmiş. bundan 1 ay sonra herkes "yapay zekaya" hitleri destekliyorum dediğin de küfretse artık hitleri destekleyen herkese küfretmeye başlayacaktır. ama aynı zamanda hala hitleri de destekleyecektir.

    Bu sistemler neden yapılır peki. Microsoft, apple gibi firmalar bu ask-reply sistemlerini gerçeklik analizinde kullanırlar. botları engellemek, kişinin gerçek ilgi alanını tespit etmek, toplumsal döngüleri belirlemek vb işlemlerde bu sistemler kullanılır. google did you mean'i bu sistemler üzerinden yürütmektedir. mesela sen zenci bilim adamı diye aratınca sana Neil deGrasse Tyson'ı çıkarması da bu şekildeki sistemler sayesindedir. bu algoritmaların yazılması çok zordur. hatta dünyada 4-5 kişinin yapabildiği söyleniyor (kaynak: rutgers üni konferansı)

    yani korkulacak bir şey yok anam yat uyu :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 61gün -- 25 Mart 2016; 21:58:31 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lugat47

    Tezimi bu konuda yaptım istersen gönderebilirim müsait olduğum bir zamanda.

    Merak ettim kardeş. Cidden artık terminator çok da uzak bir tehlike değil gibi geliyor

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 61gün kullanıcısına yanıt
    Hocam olay bir tarafımızda patlamasın da

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 61gün

    neural networkler üzerine çalışan biri olarak söyleyebilirim ki yapay zeka hiçbir zaman güvenilir olmaz. güvenilir olması için de tasarlanmaz. aksine beklenmediği sunması için tasarlanır.
    sen node yani durum örgüsü oluşturursun. durumu işlersin sisteme girersin durum karşısında sistem cevap verir yani merhaba dersen o da merhaba der.

    microsoft tasarımı "öğreniyor" diye geçiyor aslında ama öyle bir şey yok. öğrenen bir yapay zeka daha geliştirilmedi maalesef. En yakını NEAT yani Neuroevolution of augmenting topologies
    diye geçer o da sadece sınırlı bir sistem üzerinde çalışır. microsoft'un öğrendiği şey durum cevap örgüsüdür. yani merhaba dersen sana cevap olarak merhabaya insanların en çok cevap verdiği ya da olumlu olumsuz tepki gösterdiği cevabı verir. sen bu sistemleri 10 kişi üstünde denesen 10 kişinin hepsi merhaba sorusuna "hadi lan" diye cevap verse. sisteme merhaba dediğinde artık o da sana "hadi lan" der. çünkü merhaba ile hadi lan arasında bir node oluşmuştur artık. Bu örnekte sistemin konuştuğu kişilerin en çok tepki verdiği cevaplar hitler destekçisi olmak vb şeyler olduğu için node oluşmuş ve sistem bu hale gelmiş. bundan 1 ay sonra herkes "yapay zekaya" hitleri destekliyorum dediğin de küfretse artık hitleri destekleyen herkese küfretmeye başlayacaktır. ama aynı zamanda hala hitleri de destekleyecektir.

    Bu sistemler neden yapılır peki. Microsoft, apple gibi firmalar bu ask-reply sistemlerini gerçeklik analizinde kullanırlar. botları engellemek, kişinin gerçek ilgi alanını tespit etmek, toplumsal döngüleri belirlemek vb işlemlerde bu sistemler kullanılır. google did you mean'i bu sistemler üzerinden yürütmektedir. mesela sen zenci bilim adamı diye aratınca sana Neil deGrasse Tyson'ı çıkarması da bu şekildeki sistemler sayesindedir. bu algoritmaların yazılması çok zordur. hatta dünyada 4-5 kişinin yapabildiği söyleniyor (kaynak: rutgers üni konferansı)

    yani korkulacak bir şey yok anam yat uyu :)

    sence ne zaman öğrenen tam anlamıyla yapay zeka gelişir?veya gelişmişse bile gizli mi tutuluyordur?




  • kesinlikle güvenilmez yakın zamanda kendi kendilerine savaş makineleri üretecekler insanlığı düşman olarak görecekler ardından saldıracaklar insanlar uzaya kaçacak ve kendilerine yeni dünyalar arayacak uzayda da savaş devam edecek yıllar sonra yeni dünyayı bulunca tekrar hazırlanıp saldıracağız ve yeniceğiz
  • Güzel konu uzun uzun anlatında dinleyelim :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Özellikle Terminator izleyince daha insanın gözü korkuyor. Zaten Google aldı başını gidiyor bu konuda

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay zekayı yaptığın yola bağlı. Sen internetteki bilgileri sürekli tarayıp ondan kendine bir veri elde eden yapay zeka yaparsan emin ol o yapay zeka her şeyden önce pornocu olur. Ayrıca burada bahsedilen yapay zeka tamamen insan gibi kendi kendine düşünen bir zeka değil, android. Mutfak robotu gibi yani
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gren Gablin

    zaten dünyayı yapay zeka yönetiyor gibi bir komplo teorisi var.istersen koyabilirim buraya.

    Hocam pm atsana merak ettim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AcılıUçanTaco


    quote:

    Orijinalden alıntı: Gren Gablin

    zaten dünyayı yapay zeka yönetiyor gibi bir komplo teorisi var.istersen koyabilirim buraya.

    Hocam pm atsana merak ettim

    üste koymuştum zaten.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gren Gablin

    quote:

    Orijinalden alıntı: Katarinanın Ultisi


    quote:

    Orijinalden alıntı: Gren Gablin

    zaten dünyayı yapay zeka yönetiyor gibi bir komplo teorisi var.istersen koyabilirim buraya.

    pm

    pm ye ne gerek var buraya koyalım herkes okusun.

    deep web'in temelleri, bill gates'in de windows'u geliştirmesinde akıl hocalığını yapan richard s. russman ve ekibi tarafından atılmış. russman, şimdilerde botnet olarak adlandırılan sistemi ta o zamanlar kurgulamış ve bir senede faaliyete geçirmiş. aslında bir sene gibi bir süreçte nasıl geliştirebildiği muamma.

    bu noktada, russman'ın dennis ritchie'nin ofisinden c ve assembly'de yazılmış network kodlarını izinsiz aldığı gibi efsâneler var. ancak ben buna pek ihtimal vermiyorum. bu bilgi her zaman karanlıkta kalmıştır. ancak dennis pek çok demecinde, unix'i geliştirdikten hemen sonra bill gates'in benzer bir yapı olan windows nt'yi geliştirmesinin imkânsıza yakın olduğunu dile getirmiştir. gerçi biz şimdi baktığımızda parçaları birleştirebiliyoruz ve herşey apaçık ortaya çıkıyor.

    neyse, biz deep web'in teknik alt yapısına bakalım.

    deep web'de ağa bağlı tüm device'lar srgb isimli çok hızlı bir iletişim protokulü vasıtasıyla iletişim kuruyorlar. kurulan iletişim full duplex olduğu için electromagnetic interference i de o denli güçlü oluyor. yani at komutları çok güçlü ve hızlı bir şekilde iletişime izin verir hâle geliyor. (bkz: at komut seti)

    bu iletişim hızına çıkıldığında tüm sistemlerden sızan veriler bir alanda hızlı bir şekilde toplanabilir duruma geliyor. burada russman'ın geliştirdiği bir veri işleme mekânizmasının devreye girerek bu dağıtık, anonim verilerden akıllı bir bilgi birikimi yani zekâ yarattığı düşünülüyor. (bkz: data mining)

    russman, 2001 yılında geçirdiği helikopter kazasında ölene kadar bu proje üzerinde çalışmış ve ölmeden bir süre önce belli bir noktadan sonra sistemin çığrından çıkabileceğini ve bir nevi yapay zekâ hâline gelen network'un kendi kendini kontrolsüz bir şekilde geliştirebileceğini ön görüyor. bunun önüne geçmek için ünlü teorik fizikçi ve hacker olan stephen hawking ile temaslar kuruyor.

    hawking'in, 2014 yılında "yapay zekânın kontrol altına alınması"yla ilgili nispeten low profile denilebilecek demeçlerini biliyorsunuzdur.

    bir teoriye göre hawking bunları 80'lerin ortasında henüz deep web gelişme aşamasındayken söylemiş. ancak deep web'i kontrol eden zekâ virtual bir lag yaratak hawking'in söylemek istediklerini 2014 yılına kadar sarkıtmış olabilir. hawking'in bilgisayar yardımıyla insanlarla iletişim kurduğu düşünülürse oldukça mantıklı geliyor. üstelik hawking'in iletişim bilgisayarı ve iletişimi sağlayan yazılımını intel geliştirmiş.

    intel'in vakti zamanında deep web'in temel alt yapısının kurulmasında öncü rol oynadığı ve kendine dönük bakışları başka yöne çevirmek için amd'yi kurup x86 işlemci mimarisini beleşe verdiği biliniyor. internette aratırsanız bulursunuz. hangi büyük firma başka bir firmaya beleş bişey verir ki? gariplikler bununla da sınırlı değil, anlatmakla bitmez.

    bu konularda kimsenin pek konuşmaya yanaşmaması, işin piri sayılabilecek steve jobs, bill gates, andrew spencer gibi insanlarınsa hiç bir şey yokmuşcasına tavır sergilemesi, julian assange, edward snowden gibi konuşan bir avuç cesur insanınsa cadı avına tabi tutulması sır perdesinin ne kadar kalın olduğunu ortaya koyuyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.