Şimdi Ara

Avustralya'da egitim ile ilgili hersey + Basvuru rehberi Eklendi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
9
Favori
3.291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Daha once buna benzer bir konum vardi konu disinda fakat cok genis bir alani kapsiyordu bu bolumde de sadece egitim ile ilgili kapsayabildigim kadariyla kapsayacagim. Oncelikle nasil yapilir vs den once sistemi anlatip kendimce yorumlayacagim. Bunu egitim danismani olarak degil; Avustralya'da okuyup mezun olmus birisi olarak yapacagim.

    Simdi gelelim sisteme. Avustralya'da eyalet sistemi var. Toplam 6 eyalet ve 2 bolge (bolgeleri de eyalet gibi sayin) o yuzden her eyaletin egitim sistemi Liseyi bitirene kadar farkli. Ben zaten lise okumadigim icin Avustralya'da her yerin sistemini bilmiyorum. Liseden sonra universitelerde ise genelde hepsinde ayni sistem var. Universitelerin yaninda meslek yuksek okullarina benzeyen TAFE dedigimiz egitim kurumlari da var. TAFE'de de okumadigim icin cok bir bilgim yok. O yuzden genellikle universite egitiminden bahsedicegim.

    Universite'de egitim genellikle lisans seviyesi ve lisans ustu seviyesi olarak 2 ye ayriliyor. Birde yabancilar icin ek lisansin alt seviyesi olan lisansa hazirlik seviyesi var.

    Lisansa hazirlik seviyesi akademik/dil (ayri veya butunlesik olabiliyor) olarak ikiye ayriliyor.

    Sadece dil olanlar bildiginiz Turkiye'deki hazirlik. Bu ayni zamanda yuksek lisans okuyup dil yeterliligi getiremeyenler icin de vardir. Bu egitimin suresi tamamen kisinin kendi dil seviyesine ve dili ogrenme seviyesine bagli. Universiteler disinda ozel kurumlarda bu tarz programlar yapiyor fakat tavsiyem bu tarz yerlerden uzak durmaniz. Egitim alacaksaniz universitede alin, bunu sadece Avustralya'da egitim gormus olarak birisi olarak soylemiyor; ayni zamanda kiz arkadasi bu tarz yerlerde ingilizce ogretmenligi yapan birisi olarak soyluyorum. O tarz egitim yerierine gidenler genelde laylaylom icin gidiyor. Genellikle bu dil egitim kismini IELTS/TOEFL gibi sinavlardan gereken (genelde 6-7 arasi IELTS icin oluyor) notu aldiginiz takdirde dil egitiminden muaf olabiliyorsunuz.

    Akademik olanlar ise tamamen okuyacaginiz bolum ve universiteye gore degisiyor. Benim basvurdugum yilda (2010) Turk lise sistemini kabul eden universite yok gibiydi. Artik degismismidir bilemiycem. Fakat bu programlar genellikle lise veya universitedeki egitimi kapsayacak sekilde oluyor. Lise egitimini kapsayanlara Foundation deniyor; universitedekini kapsayanlara ise ya Diploma deniyor ya da Associate degree deniyor.
    Foundation genellikle 1 ila 2 donem arasinda suren bir egitim, her bir donem yaklasik 4 ay suruyor. Diploma ise 2 ila 4 somestr; Associate degree ise 2 ila 8 somestr arasinda degisiyor. Foundation okursaniz kagit parcasindan baska hic bir yarari olmuyor; diploma veya associate degree okursaniz ise aldigiiniz derslerin belli bir kismi veya hepsi universitede sayiliyor; o yuzden universiteyi daha kisa bitiriyorsunuz. Kisisel fikrim Turkiye'deyken olabildigince Foundation yilini atlamaya calisin bunun icin basvurdugunuz universiteye sormaniz gerekiyor. Misal bazilari SAT, AP, IB, A Level gibi Ingilizce yapilan mufredattaki sinavlari/egitim sistemini aldiginiz takdirde sizi direkt universiteye sokabiliyor (ya da universite 1. sinifi bitirdiginiz takdirde).

    Gelelim universite egitmine, lisans seviyesi genelde 3 ila 4 yil arasinda oluyor. Cogu bolum 3 yil olurken, ek 1 yillik honours dedigimiz ekstra bitirme tezi yazdiginiz yil oluyor. Avustralya'nin Ingiltere sistemine gore en buyuk farkliligi bu. Ingiliz sisteminde 3 yillik egitim sonunda honours ile mezun olurken Avustralya'da 3 yillik egitimin sonunda resmi olarak bitirme tezi yazip honours alamiyorsunuz. Bunun disinda bazi profesyonel dallarin ornegin hukuk, muhendislik gibi; egitimleri mutlaka 4 yil olup honours yili dedigimiz tez yazma 4 yillik lisans programina entegreli oluyor. Peki bu honours ne ise yariyor derseniz, yuksek lisans kisminda onu aciklayacagim. Fakat simdilik lisansa devam. Bu egitim surenizce baska universitelere gecis yapmak cok kolay, not ortalamaniz cok dusuk degilse cogu universite sizi yatay gecis kabul ediyor. Genel kural olaraksa eger bolum ayniysa ve programin yarisina kadar okuduysaniz tum dersler sayiliyor, ha bazisini secmeli ders olarak sayabilirler o tarz durumlar da olabiliyor ama bolumun yarisindan fazlasini okuduysaniz yarisindan fazlasini saymiyorlar. Genellikle her somestr 4 tane ders alirsiniz ve derslerin genellikle kredisi ayni olur. Her bir ders genellikle haftada 1 adet 2-3 saatlik ders (lecture) ve 1-2 saat arasinda lab (tutorial) seklinde olur. Tutorial da ne islendigi her ders ve bolume gore degisiyor. Kimi derste lecture da gordugunuzle alakali pekistirme/deney yaparken; kimisinde tamamen farkli birsey yapiyorsunuz.
    Avustralya'da diger bir degisiklik ise 2-3 tane degisik notlandirma sistemi var. Kimi universite 7 uzerinden not verirken kimisi 4 uzerinden veriyor; kimisi ise sadece % lik not veriyor; bazisi ise % lik olarak herseyi notlandirip diplomada 4 veya 7 li sistem uzerinden cevirip transkripte isliyor. Bir kac istisna disinda can egrisi yok; o yuzden gecen yil kolay olan ders bu yil zor veya tam tersi durumlar cok sikca karsilasiliniyor. Fakat Turkiye'deki gibi egosu tavanda olan akademisyende pek yok. Ha mutlaka karsilasirsiniz 1-2 tane sonuca cogu universitede cogu akademisyen Avustralya'da dogma buyume degil. Benim misal cogu akademisyenim Hintli ve Cinliydi.

    Simdi gelelim yuksek lisansa. Yuksek lisansta genellike 2 tane egitim vardir Master ve Doktora.
    Master genelde ders agirlikli olup ayni zamanda arastirma agirlikli olanida vardir. Genel olarak kural eger Master en az 66% icerigi ders ise ve ya en cok 33% u arastirmaysa o zaman o ders agirlikli master (coursework) oluyor. Digeri ise en az 66% si arastirma olup gerisi ders olursa arastirma agirlikli master oluyor (research).
    Genelde arastirma agirlikli master icin ustte bahsettigim Honours gerekiyor; ayni zamanda Doktora icinde en az 33% arastirma iceren Master veya Honours on kosulu var. Diger bir olay ise Honours misal cogu iyi ingiliz ve Amerikan universiteleri icin Master okumanizda on kosul olarak suruluyor. Fakat Turkiye'de buna gerek yok. Yani ilerde baska ulkeye giderim derseniz 3 yillik Bachelor okuyup birakmayin.
    Master in suresi 2 ila 6 somestr arasi degisiyor, Doktora ise genellikle minimum 3 yilda bitiyor.

    Simdi gelelim benim kisisel gorusume. Avustralya'da egitim ustte de bahsettigimden biraz anlayacaginiz uzere cokta iyi durumda degil; yani iyi durumda degil derken universitedeki lisans egitimi. Avustralya'daki universiteler genellikle arastirmaya onem verip egitim kismina cok onem vermez. Iste bu da ilk 500 de neden 15-20 tane Avustralya universitesinin oldugunu aciklar. Onun disinda genellikle yabanci ogrenciler icin lisans programlari yuksek lisanstan daha pahali olup burs nerdeyse imkansizdir. Yani lisans programi birazda Avustralya'nin ekonomisi canlansin diye yapilan birsey. Bence cok zora kalmadiktan sonra Avustralya'da lisans okumayin cunku buyuk ihtimalle ayni/daha uzun okuyacaksiniz (Turkiye'ye kiyasla) ve fiyat olarak sizi cok etkileyecek. Onun disinda Avustralya'nin egitimi dunyada cok iyi bir konumda degil. Dedigim gibi akademisyenlerin durumu cok iyi ve arastirma konusunda iyi noktada; fakat lisans konusunda verilen egitim olarak cok iyi degil. Zaten Avustralya'ya gelip okuyanlarin cogu Avustralya'da kalmak icin okuyor. Fakat son zamanlarda gocmenlik kurallari baya sikilasiyor ve mesleki liste azaliyor. Ornegin su anki mesleki liste bu:
    https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/SOL

    Buna gore, Turkiye'de EE muhendisliginde lisansi olan bir kisi Avustralya'ya goc edebilirken; Avustralya'da Isletme dalinda doktora yapmis birisi Avustralya'ya goc edemiyor. Fakat gocmenlik kisminin diger iyi yani ise bazi meslek dallarinda (misal o listedeki muhendislikler buna dahil) Turkiye'den diplomayi alip mesleki denkligi kabul gorup, Avustralya'ya oturum iznine basvurabiliyorsunuz. Bence en mantiklisi boyle birsey yapmak. Bazi diger mesleklerde ise belli bir yil is deneyimi istiyorlar (genelde 1-2 yil arasi).

    Avustralya'da gocmenlik icin Avustralya'da okumanin tek avantaji 60 puanlik bir sistemde size ekstra verilen 5 puan. Puan hesaplamak icin buraya bakabilirsiniz:
    http://www.harriswake.com/skillselectpointscalculator


    Acikca fikrim Turkiye'de lisansa baslamak daha sonra Avustralya'ya yuksek lisans icin gelmeniz. Lisans okurken PTE denilen sinava hazirlanirsaniz; ayni zamanda minimum 80 alirsaniz (ki IELTS den 7 alamayan hintliler OSS ye kasar gibi buna kasip 80 alabiliyorken bence yapilmasi mumkun) 60 puana ulasabiliyorsunuz. 60 puana ulastiktan sonra oturum izni daveti alip, oturum izni vizesine basvurabiliyorsunuz. Oturum iznini aldiktan sonra ise ders agirlikli master ucreti dusuyor; arastirma agirlikli Master ve Doktora ise bedava oluyor.

    Egitim ucretleri ise 3 e ayriliyor:
    1) CSP denilen bir yerin karsiladigi ucret
    2) Tam ucret
    3) Yabanci ogrenci ucreti

    Bu verdigim sira ucretin azligindan cokluguna gore gidiyor ve her universitede ve bolumde degisiyor. Fakat genelde 1. olan kisim ders basina 800-1100 dolar civari oluyor; 2. olan kisim ise bazi yerde 2500 iken bazi yerde 3000 falan olabiliyor. 3. kisim ise 2 kisim ve yabanci ogrenciler icin verilen ek hizmetlerin parasini karsilayacak derecede oluyor. Hizmeti ve reklami cok olan universiteler daha cok para alirken; az olanlar ise daha az aliyor.

    Lisans icin genelde yerliler (AU vatandaslari ve oturum izni sahipleri) 1. olani oder; yabancilar ise 3. olani oder. 2. olan pek yoktur.

    Yuksek lisans icinse 1 ila 2 bolum ve universitesine gore degisir misal benim yasadigim sehirde ve okumak istedigim bolumde iyi universitelerin hepsi tam ucretli istiyor. Fakat ornegin ogretmenlik bolumu icin ise genelde 1. tarz fiyati yapiyorlar. Fakat baska bir sehire tasinsam mutlaka iyi bir universitenin 1. tarzdaki egitim ucret politikasina ait bolumumu okuyabilirim. Ayni zamanda online olarak uzaktan egitim veren universitelerin bazilari da 1. tarzdaki egitim politikasini uyguluyor. Ornek vermem gerekirse; 1. tarzdaki egitim ucreti okumak istedigim bolumde (Bilgisayar bilimleri) yillik 9 bin dolarken (8 dersten); 2. tarzdaki 22 bin dolar istiyor; 3. tarzdaki ise 33 bin dolar istiyor. Yani yerli ogrenciler her halukarda daha az ucret oduyor. Iste bu yuzden cok masraf olmadan okumak icin en iyi secenek oturum izni almaktan geciyor.

    Neyse ben yoruldum simdi. Bu bolumun sonuna gelelim. Sonraki bolumde hangi programa nasil basvurulur nasil yollar izlenirden bahsedicegim. Bu arada sorunuz varsa cekinmeden buraya sorun (cok ozel bir sorunuz yoksa ozel mesaj atmayin)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 21 Şubat 2016; 16:59:12 >



  • Aslinda nasil basvurulur konusuna gelmeden once universitede hayat kismina gireyim. Notlandirma sisteminden bahsettim ama gerisinden bahsetmedim.

    Daha once dedigim gibi normal somestrda ders sayisi 4 adet. Turkiye'de cogu universitede her somestr basi en az 5-6 tane ders olur; dersin surdugu saat bakimindan da toplam cok vaktinizi almaz. Kisisel olarak sorarsaniz en kisa ders icin haftada 3 saat, (2 saat lecture ve 1 saat tutorial) en uzunu ise 6 saat (6 saat lecture, 3 saat tutorial) seklinde oldu. Genelde sorarsaniz cogu ders ortalama 4 saatinizi aliyor. Yani bir donemde haftada 15-20 saatinizi universite kampusunuzde geciriyorsunuz. Hatta bazilari haftada 2 gununu universiteye sikistirip diger 5 gun serbest kaliyor. Universite yuku cok agir olmadigindan cogu universite ogrencisi part-time olarak calisiyor. Eger illa akademik olarak super olacagim derseniz normalde her ders basi haftada 10 saat harcamanizi isterler, bu da genelde kampuste 4 saat harciyorsaniz evde, kutuphanede vs 6 saat ustune calismaniz gerek anlamina gelir. Fakat cogu kisi ders basina haftada 1-2 saat anca calisiyor. Turkiye'den en buyuk farki ise ders iceriginin daha yogun olmasi ve odevlerin daha kapsamli olmasi. Turkiye'de ayni dersi almis bir kac kisiyle odevleri karsilastirdigimda ortak olarak kanimiz Avustralya'daki odev iceriginin daha cok zaman harcaticak ve daha uzun olduguydu. Tabi Avustralya'da inkilaptir, dindir vs olmadigi icin bunu normal gorebiliriz; yani universitede bolumunuz neyse o dersleri gorursunuz; gidipte herkesin zorunlu gormek oldugu dersler yok.

    Gelelim gecme kalma olayina. Turkiye'de bilirseniz, butunlemeye kalma vardir. Dersi gecemezseniz surekli but sinavina girip gecmeye calisirsiniz. Onun disinda not ortalama yukseltmek icin dersi tekrar alma veya sinava tekrar girme vs haklariniz vardir. Bunlarin hicbirisi Avustralya'da yok! Dersten mi kaldiniz? O zaman iki cesit sonuc var. Notunuz kismi kalmaksa (bizimkisi 7 li sistemdi 4 gecer not oluyor; 3 ise kismi kalma, 3 un altindakiler ise tamamen kalma), final sinavina birdaha giriyorsunuz ve sinavdan ne alirsaniz alin gecer notu aliyorsunuz. Yukseltme gibi bir sans yok; eger tamamen kalmaksa dersi bidaha aliyorsunuz. Tabi dersi yeniden alinca 3000-4500 dolar arasindaki ders ucretini de yabanci ogrenci olarak oduyorsunuz. Bunun ustune dersten kaldiginiz zaman gocmenlik burosuna neden kaldiginizi aciklamaniz gerekiyor. Eger dersten tekrar tekrar kalirsaniz ve gecerli nedeniniz yoksa o zaman ogrenci vizeniz de iptal oluyor. Bu kulaga ne kadar kotu gorunsede baslangicta aslinda super motivasyon kaynagi oluyor. 1 yil sonra ne kadar calismayla kac not alacaginizi kestirebiliyorsunuz ona gore hayati daha iyi ayarlayabiliyorsunuz.

    Gelelim universitelerin kendisine. Avustralya'da universitelerin bulundugu bir kac farkli ortak kurum vardir. Bunun en buyugu Go8 dedigimiz Group of 8 universiteleri (google a yazarsaniz listesi cikiyor). 2. si ise ATN (Australian Technology Network), 3. su Innovative Research univerisities, 4. su ise Regional universities network.
    Bu siralama ayni zamanda akademik kalitesine goredir. Yani Go8 universiteleri akademik olarak en kaliteli universitelerdir. Daha sonra ATN dedigimiz universiteler gelir sonra da IRU geliyor; en sonda RUN geliyor. RUN zaten tasra universitesi demek yani oylesine kurulmus birsey. Bunun yaninda fiyat olayida bu siniflara gore ayriliyor; yerliler icin pek bir fiyat farki olmamasina ragmen yabancilar icin fark gayet ciddirdir. Ornek vermem gerekirse Go8 te lisans duzeyi bir egitimin yilligi 35 bin dolarken, RUN da ayni bolumun yilligi 23 bin dolar. Tabi ders kalitesi de ona gore degisiyor; yani birisi ODTU duzeyinde egitim verirken otekisi Afyon universitesi duzeyinde egitim veriyor gibi diyebiliriz.
    Su noktaya da deginmek istiyorum; eger okuyacaginiz bolum fenle ilgiliyse ATN de Teknoloji adi var diye ve universitelerinin teknoloji universiteleri olduguna bakarak en iyi egitimi bunlar verir diye dusunmeyin. En iyi akademik egitimi mutlaka size Go8 sunar. Tabi ayni zamanda en agiri da Go8 universiteleridir. Fakat ornek vermem gerekirse ANU dedigimiz bir universiteden (Go8 universitesi olur) Oxford'a bile exchange ogrencisi olarak gidebilirsiniz; ha onune geleni almiyorlar belli bir kriteri var onunda ama anlasmalari var yani. Bu univeristeler disinda Avustralya'da 2 tane de ozel universite vardir (bu yukaridakilerin hepsi devlet universitesidir) bu universitelerden bi tanesi tasrada olan Notre damme dir. Tek ozelligi tasrada olmasidir, egitimiyle falan bilinmez. Otekisi de Bond dur. Genelde Bond elit bir ortami olmasina ragmen egitim konusunda cokta basarili bir yer degildir. Fakat laylaylom, surekli parti vs icin gidenlerin 1 numarali universitesidir.

    Gelelim ogrenci hayatina, cogu universitede kampus icinde yurtlar yoktur. Zaten Turkiye'deki yurt (dormitory) kavrami Avustralya'da yasal degil. Onun yerine college dedigimiz universitelerdeki kuruluslarin icinde odalar oluyor her odada 1-2 kisi falan kaliyor. Fakat dedigim gibi cogu universitede bu college dedigimiz olay yok. Olanlarinda da kalmak asiri derece pahali; onun yerine universiteye yakin bir yerden oda kiralamak size yari maliyetine duser. Diger bir konu ise, Turkiye'nin aksine Avustralya'da ogrenciler yolunacak kaz gibi gorunuyor. Cogu universitede kampus icinde yemek yiyeceginiz yerler, kampus disinda yiyeceginiz yerlerden daha pahalidir. Ornegin kampus icindeki Subway bile kampus disindaki Subwaylerden daha pahaliya satar. Onun disinda bazi kampuslerde havuz, spor salonu vs olur ve bunlarin fiyati da disaridakilerden cok daha fazla maliyetlidir. Ayni sekilde otoparkta vardir fakat cok kisi park eder ve fiyatlari cok ucuktur. Ornegin benim universitemde en son gittigimde sanirim saati 4 veya 5 dolaraydi, ve saat 9 dan sonra gelirsem park bulmak imkansiza yakindi. O yuzden Avustralya'ya gelmeden once kendi yemeginizi yapmayi ogrenmede fayda var, yoksa disarida yemeye para cidden yetismiyor.

    Sanirim bu bolumu de burada bitirecegim. Aklima baska sey gelmezse mutlaka nasil basvurulur kismina gececegim.
  • ThisisaNightmare T kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba. Ben endustri muhendisligi hakkinda bi fikir almak istiyorum sizden. Orda yuksek lisans yapmak veya almanya gibi bi yerde master yapip oraya gocebilir miyim
    Tesekkurler.
    Not: hocamm gocebilir miyim derken orda bir is bulabilir miyim demek istedim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.said -- 16 Şubat 2016; 16:05:07 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: m.said

    Hocam merhaba. Ben endustri muhendisligi hakkinda bi fikir almak istiyorum sizden. Orda yuksek lisans yapmak veya almanya gibi bi yerde master yapip oraya gocebilir miyim
    Tesekkurler.
    Not: hocamm gocebilir miyim derken orda bir is bulabilir miyim demek istedim

    Avustralya'ya goc edebilirsin. Hatta universiten MUDEK ten onayliysa simdiden is deneyimi vs olmadan direkt Washington accord ile PR basvurabilirsin.

    Fakat Endustri muhendisligi ile ilgili pek is yok maalesef. Avustralya'da fabrika vs ler kapaniyor. Misal maas bakarsan:
    https://www.glassdoor.com.au/Salaries/australia-industrial-engineer-salary-SRCH_IL.0,9_IN16_KO10,29.htm
    Hic sonuc vermiyor. Cunku dedigim gibi gida disinda fabrika kalmadi gibi birsey.

    Ha fakat burda okursan masteri veya baska bir muhendislik dalinda master yaparsan mezun programlariyla is bulabilirsin.
  • Selamlar abi hayalimde avustralya vardı gerçekten ve çok seviyorum oraları .
    Mimarlık eğitimi almak istiyorum . Mimarlık ücretleri ne kadar bi bilginiz varmı tahmini ? Bide aylık kaç tl ile normal geçinilir ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gorgoras

    Selamlar abi hayalimde avustralya vardı gerçekten ve çok seviyorum oraları .
    Mimarlık eğitimi almak istiyorum . Mimarlık ücretleri ne kadar bi bilginiz varmı tahmini ? Bide aylık kaç tl ile normal geçinilir ?

    Simdi x bolumu okumak istiyorum ucret tahmini var mi derseniz 2. mesajdaki su kismi tekrar goz gecirin:

    "Ornek vermem gerekirse Go8 te lisans duzeyi bir egitimin yilligi 35 bin dolarken, RUN da ayni bolumun yilligi 23 bin dolar."

    Yani birisi otekisinen 30% kusur daha fazla/az olabiliyor.

    fakat genel olarak programlara burdan bakabilirsiniz:
    https://www.studiesinaustralia.com/course/search

    Mimarlik icin:
    https://www.studiesinaustralia.com/course/search/results?Keywords=architecture&StudyField=all&CourseLevel=2&InstitutionType=all&Location=all

    Ucret icin tek tek bakmak gerekir fakat genelde Avustralya'da egitimin ucreti yillik 20-40 bin dolar oluyor.

    Yasam maliyeti ise sehrine gore degisiyor 1000-2000 dolar aylik yasam tarzi ve sehrine gore degisir.

    Ilk iki sonucu google a yazarsan daha sonra international fee diye bakarsan cikiyor misal:
    http://courses.curtin.edu.au/course_overview/undergraduate/interior-architecture yillik 31 bin
    http://www.adelaide.edu.au/degree-finder/bdest_bdesignst.html yillik 27.5 bin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 20 Şubat 2016; 20:17:08 >
  • Gelelim nasil basvurulur kismina. Bunu hem yerli hemde yabanci ogrenci icin yaptigimdan biliyorum.

    Simdi bunu 2 ye ayiracagim, 1. si lisans icin. Lisansi yerli olarak basvuramayacaginizi varsayacagim. Zaten oyle bir durumdaysaniz bu konuda yazanlar pek isinize yaramaz :)

    Simdi yabanci olarak once gitmek istediginiz universitelerin hepsine tek tek bakmaniz gerekiyor. Genelde cogu Lisede diplomanizi bunun yaninda girdiginiz sinavlara onem verir. Amerika'dan en buyuk farki extracurricular yani lisedeki akademik hayatiniz disindaki yaptiklarinizi onemsemez. Atiyorum cok iyi sporcuysaniz vs bu sizi on plana koymaz.

    Onun disinda Avustralya'daki egitim kuruluslari diger ulkelere gore daha rahat alir. Belli basli bolumler disinda genelde yillik max ogrenci kotasi yoktur. Yani minimum kriteri karsilayin, erken basvurun 90% ihtimalle kabul alirsiniz.

    Gelelim hangi kriterlerle aliyorlar:

    1) Akademik durumunuz
    2) Ingilizce durumunuz

    Bu ikisi tamamen ayri seyler. Ingilizceniz berbat olabilir, fakat dersleriniz iyiyse sorun yok. Fakat Ingilizceniz superse, dersleriniz kotuyse o zaman yapicak bisey yok. Ingilizce icin genelde TOEFL veya IELTS e girmek yeterli. Genelde 6 ila 7 arasi birsey isterler IELTS icin TOEFL icin bilmiyorum fakat kesin kac istediklerini ogrenmek icin bolumun sayfasina bakin ornegin ustte verdigime bakalim:
    http://www.adelaide.edu.au/degree-finder/bdest_bdesignst.html
    Burda Admission and Fee Information a tikladiyinizda IELTS den ortalama 6; bazi kisimlarda minimum 6 iken otekilerde 5.5 gerekiyor.
    Farkettiyseniz Turkiye ile ilgili akademik durumunuzu bildiren hic birsey yok.

    Bu durumda ya universiteye sormaniz gerekiyor; ya da o listedeki sistemlerden birine sahip olmaniz gerekiyor. Ornegin IB denen sey liselerde gosterilen program; zaten biliyorsaniz biliyorsunuzdur bilmiyorsaniz almaniz imkansiz gibi birsey. SAT almasi kolay olan bir sinav. A Level pek yaygin olmasada baya 3 tane dersi lise mufredatini tamamen isleyecek sekilde 12 tane sinava tabi tutularak lise denkligini aliyorsunuz. Tavsiyem SAT ye girip gecin, hem kolay hemde istenen puani almak icin birden fazla kez sinava girebilirsiniz.

    Eger ingilizcem yok o sinavlari alamam derseniz maalesef universiteye sormaniz gerekiyor. Onun disinda Turkiye'nin oldugu bir universite bulursaniz orada baslayip baska universiteye rahatlikla transfer edebilirsiniz. Ornegin bu universite:
    http://futurestudents.csu.edu.au/international/entry-requirements/country-specific-academic-equivalents

    Turkiye'den lise diplomasini ve Turkiye'den bir yil universite egitimini kabul ediyor:

    Lise Diplomasi plus first year of Diploma or Bachelor degree from a recognised institution

    Yani TR'de universite 1. sinifi bitirme sartiyla bu universitede okuyabiliyorsunuz. Ha ayni bolum olma sarti var mi yok mu bunu universiteye sormak lazim.

    Benim kisisel deneyimim, benim istedigim bolum icin hic bir universitenin Turk diplomasini kabul etmedigiydi. Bende bu durumda istedigim universiteye ne yaparsam en rahat girerim diye sordum bana 2 secenek sundular:

    1) Gelip Foundation oku (ustte anlattim ne oldugunu ) + lise diploman 4.0/5.0 olsun
    2) Turkiye'de 1 yil universite oku daha sonra gel
    oldu.

    Bende bu durumda ustte verdigim o yabanci sinavlardan birine girersem olmaz mi dedigimde olur ve ona gore daha iyi on lisans veya direkt giris imkani sunabiliriz dediler. Bende oyle yaptim. Fakat genelde bu tarz duruma gelmek icin basvuruyu coktan yapmis olmaniz gerekiyor. Zaten basvurularda direkt giremezseniz on-lisans/hazirlik okumak istermisiniz gibi sorular oluyor.

    Basvuruyu yaptiktan sonra da onaylanirsa vize islemlerine basvuruyorsunuz.

    Lisans icin bu kadar islemler.

    Gelelim yuksek lisansa.
    Yuksek lisans, lisansa gore cok daha kolay. Cunku genellikle lisansinizi direkt tanirlar yani Turkiye'den olmus baska ulkeden olmus farketmez. Eger transkriptiniz inglizce degilse bi tek onu ingilizce isterler o kadar. Gerisi icin bazi univeristeler referans isteyebilir. Ustte anlattigim arastirma agirlikli veya doktora yapmayacaksaniz niyet mektubu bile istemeyebilirler.

    Yanliz bazi bolumler icin o bolumun odasindan onay isteyebilirler misal boyle birseyi psikoloji de yapiyorlar diye biliyorum. Eger denk gormezlerse lisans duzeyindeki ders farkini da vermenizi istiyorlar.

    Yuksek lisans programlarina basvuru daha direkt oldugu icin genelde zaten direkt girdiginiz zaman apply buttonu bi yerde olur ona tiklarsiniz 3-5 tane bilgi sorarlar, onlari doldururursunuz daha sonra kabul gelir veya gelmez.

    Bu bolumu ve rehberi bitiriyorum burada. Eger acik gelmeyen yer varsa bu konuya sormaktan cekinmeyin (ama ozel mesaj atmaktan cekinin)
  • Hocam sizi takip ediyorum cok saygi duyuyorum cidden faydali ve guvenilir bilgiler veriyorsunuz



    Benim sorum soyle olcak, yuksek lisans icin atiyorum mechanical engineering tezli programi minimum 3 ortalama istiyor, ielts 6,5 istiyor... 3,1 ortalamayla ve 6,5 ielts ortalamayla turkiyeden mesala erciyes universitesinden basvuru yapilirsa vebreferanslar ve cv average ise kabul sansini yuzde olarak kesiterebilir misiniz? Basvurulan okulun muhendislik rankingi 150 olsun varsayalim. Tesekkurler iyi gunler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khal Woof -- 4 Şubat 2017; 15:56:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Khal Woof

    Hocam sizi takip ediyorum cok saygi duyuyorum cidden faydali ve guvenilir bilgiler veriyorsunuz



    Benim sorum soyle olcak, yuksek lisans icin atiyorum mechanical engineering tezli programi minimum 3 ortalama istiyor, ielts 6,5 istiyor... 3,1 ortalamayla ve 6,5 ielts ortalamayla turkiyeden mesala erciyes universitesinden basvuru yapilirsa vebreferanslar ve cv average ise kabul sansini yuzde olarak kesiterebilir misiniz? Basvurulan okulun muhendislik rankingi 150 olsun varsayalim. Tesekkurler iyi gunler.

    Oncelikle burssuz gideceksen; erken basvurdugun surece minimum kriterleri karsiliyorsan 95% kabul edilirsin. Avustralya maalesef ABD veya Kanada gibi kaliteden cok parayi one cikaran ulke.

    Onun disinda atiyorum 500. rankingdeki universiteye kayit oldun; ilk donem GPA'in 6 ustunde gelirse AU'da istedigin her universiteye transfer olabilirsin.

    O yuzden tavsiyem, gitmek istenilen sehirdeki tum universitelere basvurmaniz.
  • ThisisaNightmare T kullanıcısına yanıt
    Bu gpa olayini bilmiyordum cok iyi oldu ogrendigim tabi kolay bir sey degil. Peki sorum Kanada icin olsaydi kabul orani o kadar yuksek olur mu sizce?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Khal Woof

    Bu gpa olayini bilmiyordum cok iyi oldu ogrendigim tabi kolay bir sey degil. Peki sorum Kanada icin olsaydi kabul orani o kadar yuksek olur mu sizce?

    Zannetmiyorum. zira ben mesela kanada'dan red yedim master icin. Avustralya'da ise istedigim universite kabul ediyordu beni (ki 2 tanesine basvurdum; hani denemek istiyosam digerlerine de basvururum hemen alirlar bi sorun yok ama iste vakit kaybi )
  • ThisisaNightmare T kullanıcısına yanıt
    Anladim... Ben de 3. Sinifim seneye basvuru yapcam ama kafam karisik gittigim yerde uzun surlei kalmak istiyorum temelli gitmek istiyorum yani, Ingilizce veya fransizca konusulan bir ulkeye gitmek istiyorum. Yaklasik 10 okul basvurcam 50-500 arasi, konularinizi ve yorumlarizi takip ediyorum guncel ve gercekci seyler yaziyorsunuz saolun :-)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.