Şimdi Ara

Lineer güç kaynağı yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba

    Öncelikle elektronik konusunda pek bilgili olmadığımı peşinen belirtmiş olayım. Ama yine de okuyarak bazı şeyleri yapabilirim diye düşünüyorum.

    Hedefim lambalı kulaklık amfim için lineer bir güç kaynağı yapmak. Ebay'de hazır yapılmışları var ama elimdeki kulaklık amfisinden daha pahalı olduğu için daha ucuza nasıl yapabilirim onun peşindeyim. Bahsettiğim hazır güç kaynağının linki aşağıda
    http://www.ebay.com/itm/111558068246?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

    Şimdi araştırdığım kadarıyla bu güç kaynağı 2 parçadan ibaret gibi.
    İlk parça 220V şebeke elektriğini 30V'a düşüren bir transformatör (yada trafo).
    İkinci parça ise trafodan çıkan AC elektiriği DC'ye çeviren bir regülatör devresi.

    Yine ebay'den hazır güç kaynağının içinde kullanılan R tipi (r-core) trafonun aynısını 25 $'a buldum. Bu arada bu tarz ses cihazlarında R ve C tipi trafoların daha çok tercih edildiğini öğrendim.
    http://www.ebay.com/itm/171324306241?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

    Aynı şekilde yine hazır güç kaynağının içinde kullanılan LT1083CP çipli lineer regülatör devresini de 10 $'a buldum.
    http://www.ebay.com/itm/141738956206?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT


    Amacım yurtdışından getirtmeyi beklemeden bu cihazları Türkiye'den tedarik etmek. Acaba üstte ebay linklerini verdiğim trafo ve regüle devresini İstanbul Karaköy yada Perpa'da bulabileceğim yerler var mı? Netten biraz araştırma yaptım ama pek birşey bulamadım. Bildiğiniz ürünler varsa link verebilir misiniz?
    Yada yönlendirebileceğiniz dükkanlar varsa oralara da bakabilirim. Semt olarak Mecidiyeköy'de ikamet ediyorum. Karaköy, Perpa gibi yakın yerlere gidip araştırma yapabilirim.

    Bu arada sabahtan mahalledeki elektrikçiye uğradığımda alttaki Nural marka zil trafosunun olduğunu belirttiler. Buna da 77 TL fiyat verdiler. Açıkçası bu trafonun ne tip olduğunu da bilmiyorum. Açıkçası zil trafosu olarak geçtiğinden bu tarz hifi vs işlerine uygun olur mu bilemedim. Bir de 77 TL fiyat biraz fazla gibi geldi.
    http://nural.com.tr/?/urunlerimiz/trafolar/1304-guc-transformatoru


    Şimdiden herkese teşekkürler







  • Yukarı :-)
  • ne aradığını ben anlamadım.
  • kadircitak kullanıcısına yanıt
    Trafo ve lineer regüle devresi arıyorum.

    Trafolarda toroidal'un biraz değişiği olan R core yada C core diye geçen tipler varmış. Müzikal cihazlarda daha çok bu tipler tercih ediliyormuş.

    Durum bundan ibaret

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Linkini paylaştığınız 77 liralık trafonun gücü 50W. Sizin amfinizin güç değerini bilmiyorum ancak bir kulaklık amfisi için bu değer çok fazla.

    Linkte gönderdiğiniz regülatör ise ayarlanabilir çıkış gerilimli ve gücü yine yüksek.

    Bir elektronikçiye size gereken çıkış gerilimi ve gücünde bir regüle devresi istediğinizi söylerseniz yardımcı olur.
  • coder61 C kullanıcısına yanıt
    Altta kulaklık amfimin linkini görebilirsiniz. Bravo Audio V1
    http://bravoaudiousa.com/products/bravo-audio-v1-deluxe-class-a-eh-tube-driven-headphone-amp
    http://headfonics.com/2012/01/bravo-audio-headphone-amp-series-part-1-the-v1-2/

    Ürünün 24V 1,5A'lik kendi güç kaynağı bozuldu. Bu sebeple 40-50 TL'ye tekrar switch mode bir güç kaynağı almaktansa çok önerilen lineer bir güç kaynağı almaya karar verdim. Hazırda lineer güç kaynağı bulamayınca yada çok pahalı olduğunu görünce de kendim yapmaya karar verdim.

    Yurt dışı forumlarını inceleyince de bu tarz ses cihazlarında toroidal trafo yada bahsettiğim R yada C core trafoların daha iyi olduğunu öğrendim. Fakat trafo satan hiçbir yerde R yada C core diye bir tanımlama göremedim. Farklı farklı isimlerde trafo çeşitleri var. Konuya da çok hakim olmadığım için hangisi nedir anlayamıyorum. Bu sebeple sizlerden yardım istedim.

    Bir de bildiğim kadarıyla smps'lerde cihaz o an ne kadar talep ediyorsa güç kaynağı ona göre akım iletiyor diye biliyorum. Misal ses az iken 0,5 A çekerken, sesi açtığınızda 1 A çıkıyor gibi. Lineer güç kaynağında akım miktarı hep sabit mi kalıyor? O zaman güç kaynağının çıkış değerlerini yüksek ayarlamamakta fayda var değil mi?




  • Zannediyorum R ve C core trafolar Türkiye'de pek yaygın değil, ancak toroidal trafo bulabilir ya da nüve satın alıp kendiniz sarabilirsiniz.

    Trafo işini hallettikten sonra şu şemada gösterilen devreyi kullanabilirsiniz. Çıkışta 24V istediğiniz için 7824 entegresini ve ilgili giriş gerilimi ile direnç değerlerini kullanacaksınız.

     Lineer güç kaynağı yapımı

    Lineer güç kaynakları da SMPS'ler gibi yüke yalnızca ihtiyacı olan kadar akım akıtır. 7824 entegresinin verebileceği maksimum akımın 1A olduğunu unutmayın. Fazlası gerekiyorsa devrede bazı değişiklikler yapmanız gerekecek.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.