Şimdi Ara

Avustralya'da yaklasik 6 yildir yasiyorum, istediginizi sorabilirsiniz [EDIT GELDI]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
259
Cevap
40
Favori
94.846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba herkese,

    Uzun zamandir boyle bir konu acmak istiyorum. Nedeni malum bir yerden gorenler bana ozel mesajla ayni sorulari soruyor. Bende hepsini buraya toplayayim, isteyen gorsun diye actim. Kacinci Avustralya konusu demeden once aslinda ben burda resimli hikaye anlatmayacagim. AMA (Ask me anything) yani bana istediginizi sorun tarzi bir konu olsun; insanlar yanlis bildigi varsa dogrusunu ogrensin istiyorum. Diger Avustralya ile ilgili konu acanlara gore farkim ne diye sorarsaniz:

    1) 6 yila yakindir AU(Avustralya)'da yasiyorum
    2) Sydney'de yasamiyorum
    3) Burada okudum, mezun oldum ve su anda calisiyorum.
    4) Avustralya'da vatandasligim var.

    Daha da uzatmak istemiyorum. Ilerde burayi editleyip cok sorulan sorular varsa eklerim buraya.

    ==========================

    EDIT:

    Oncelikle hayatim degisti biraz. Artik vatandas oldum. SS ile destekle diyenler cikacaktir buyrun
    Avustralya'da yaklasik 6 yildir yasiyorum, istediginizi sorabilirsiniz [EDIT GELDI]

    Gelelim sikca sorulan sorulara:
    1) Avustralya'ya nasil "kapagi atabilirim"?

    Cevap: Oncelikle Avustralya'ya garanti kapak atmanin yolu yok gibi birsey. Kapagi atmadan kastim, sistematik bir sekilde gocmenlik daha sonra da vatandasliga sahip olmak. Avustralya, Avrupa veya ABD gibi bir yer degil. Oturum izni alana kadar devlet yuzunuze bile bakmazken; oturum izni aldiginizda neredeyse bir vatandas kadar hakkiniz oluyor; oturum izninin vatandasliktan politik ve pasaport alma disinda hic bir farki yok.

    Oturum iznini de almanin 3 yolu var.

    a) Multecilik
    Bu konuda Avustralya cok siki. Turkiye gibi onune geleni almiyor. Oldu da bir sekilde Avustralya kitasina geldiniz, multeci olmak istiyorum dediginiz anda sizi Nauru denilen ufak bir adamsi ulkeye gonderiyorlar. Burda yaklasik 2 yil gibi hapishane hayati yasiyip bu esnada sizin belgelerinize ulasip cidden multeci olup olmadiginizi arastiriyorlar.

    b) Evlilik
    Bu konuda da Avustralya gittikce siki ve zor hale getirdi. 2015 ten sonra sanirim evlilik yoluyla oturum izni alma vizesi 7000 dolar civarina cikti. Bu sadece vize ucreti. Vize ucretinin yaninda, sagliktan tutun daha birsuru belge gibi seyler gerekiyor. Kaldi ki evlilik yoluyla basvursaniz bile, devlet size guvenmiyor. Evlilik vizesinin islenme suresi 18 ay gibi bir sey. Evlilik vizesinden sonra, 2 yil gecici bir vize veriyorlar. Daha sonra oturum iznine basvurabiliyorsunuz. Kisacasi, birisi sizinle nerden baksaniz 4 yil beraber yasamasi gerek ki, tanisir tanismaz evlenmeniz garip olacagi icin zaten bu isi rastgele yapmaniz tavsiye edilmez.

    c) Kalfiye gocmenlik
    Benim yaptigim yontem buydu. Bu surekli degisiyor, cunku Avustralya'ya asiri talep var. En son sistemde, artik belli bir puan almaniz gerekiyor. Bu puani alsaniz dahi garanti degil cunku her meslegin belli bir kotasi var; ayni zamanda aylik belli bir kota var, her ay en yuksek puan alanlar Avustralya'ya oturum iznine basvurma daveti aliyor. Bakin dogrudan oturum iznine basvuru yok, oturum iznine basvurma imkanina sahip olabilmek icin bir sisteme basvurmak var. Bu da, eger Avustralya'da iseniz, bu sisteme basvursaniz bile; bu daveti almadiginiz surece sizin o mevcut vizenizin durumuna bagli tutuyor. Yani mevcut vizenizin suresi dolarsa ulkeden gitmek zorundasiniz. Ha en onemli noktada her meslek burada yok, ve bu meslek listesi her yil 1 temmuzda degisiyor. Ona gore, XYZ okursam orda kalabilirmiyim? Gibi bir sorunun kesin cevabini kimse veremez.

    2) Vatandaslik nasil aliniyor?

    Cevap: Bu da surekli degisiyor; benim bildigim son 10 yilda 3 kere degisti. Simdiki sistemle, oturum iznini aldiktan itibaren 4 yil sonra basvurabiliyorsunuz. Temiz bir sicil falan istiyorlar tabiki.

    3) Orada okusam, goc edebilirmiyim?

    Cevap: Okuyup okumamaniz pek bir fark yaratmiyor, sadece puan sisteminde ek puan almanizi saglayabilir. Birde atiyorum bolumunuz sozel veya ulkeye spesifik (ornegin muhasebe, avukatlik vs) ise elbette ulkede birsey okumaniz zorunlu. Fakat bu bolumu okuduktan sonra goc etmeniz garanti degil, cunku eninde sonunda oturum iznine (1. sorunun cevabinin c sikki) basvurmaniz gerekicek.

    4) Hayvanlar, bocekler var mi?

    Cevap: Bu tamamen nerde yasadiginiza gore degisiyor. Buyuk ihtimalle sehirde bir yerde yasayacaksiniz, o yuzden Anadolunun bir koyunden daha iyi olacagina garanti edebilirim. Ama yazin sivrisinek tarzi seylere alismaniz gerekiyor. Kangrular, koalalar sehirlere inmiyor.

    5) Ortalama olarak Avustralya mi daha iyi Turkiye mi?

    Cevap: Avustralya ortalama daha iyi. Ortalama Avustralya'li bir Turk'e gore daha iyi hayati var. Ha ama dedigim gibi bu Avustralya'da dogmus bir John'un, Turkiye'de dogmus Hakan ile kiyaslamasi. Turkiye'de dogup buyuyen Hakan; Avustralya'ya gelirse buyuk ihtimalle John'dan daha az para kazanicaktir.

    6) Avustralya kimler icin cazip?

    Cevap: Avustralya maalesef ekonomisi yerel kaynaklara dayanan ulke. Kaldi ki yerel kaynak satislari azaldigi icin is sayisinda da azaliyor. Eskiden olsa maden muhendisligi falan derdim, ama artik bu cevabi da veremiyorum. Avustralya kime cazip? Bu sorunun en iyi cevabi sudur, Turkiye'de asgari maas veya bu civarda geliri olan kisiler icin. Burda bahsettigim is, eger kalfiyeyse tabikide mezun olur olmazki degil; en az 3-5 yil deneyimden sonraki hali icin. Tabi birde meslegin Avustralya'da gecerli olmasi gerek. Ornegin Avustralya'da caycilik, benzin pompaciligi gibi meslekler yok.

    7) Avustralya, Turkiye'ye deger mi?

    Cevap: Bu tamamen kisisine bagli. Benim icin deger, cunku Turkiye'nin birsuru ozelligini sevmiyorum. Benim icin sorun alim gucu degil; zira 6. sikta belirttigim gibi, Turkiye'de istesem kamuda 14 bin TL brut aylik maas ( ornekhttp://euygulama.dpb.gov.tr/dpb_web/menu/yeni_PDF.aspx?33cbb3d2-38a9-41a6-97f1-cc81d2a0c6ee ) mumkunken; boyle birseyi tercih etmiyorum. Zira gerek kultur, gerek yasam tarzi olarak Turkiye benim hosuma gitmiyor. Ha herkes benim gibi mi? Tabikide degil, buraya gelip cok ama cok az kisi Avustralya'yi Turkiye'ye tercih eder (eger finansal neden olmazsa).

    8) Avustralya'da omur boyu kalmayi dusunuyormusun?

    Cevap: Hayir, mumkunse bu yil Avustralya'dan gidecegim. Bunun en buyuk nedeni, Avustralya'yi sikici bulmam. Eger bir ailem olsaydi, geri donmeyi dusunurdum. Fakat bekar durumdayken, Avustralya'da kalmak pek mantikli degil.

    9) Nasil bir yasamin var, nerede kaliyorsun, ne yapiyorsun vs?

    Cevap: Ben sehrin merkezinde yasiyorum, 2 odali bir residans dairesinde (yaklasik 80 metre karelik) tek basima 39. katta kaliyorum. Is yerim 2 bina otede diye boyle bir tercih yaptim. Yazilim muhendisiyim, ayni zamanda bilgisayar bilimlerinde master yapiyorum. Kismetse bu yil sonuna bitiyor masterim da. Su aralar masterim cok zorluyor onunla ugrasiyorum. Yemek falan bazen evde yapiyorum bazen disarida yiyorum. Genellikle asya mutfagi (tay, japon, kore, vietnam) yiyorum. Cunku batili(avrupali) olanlar ya asiri kalitesiz ya da cok pahali; Avustralyali ve Amerikan olanlar ise cok sagliksiz oluyor. Turk yemeklerine maalesef hasret kaliyoruz burda, cunku buranin Turk restorantlari asiri kalitesiz ve atiyorum 1 tane pideye 25 dolar fiyat cekebiliyorlar.

    Bunlar evin manzarasi, soldaki bina is yerimin oldugu yer.
    Bu balkonumdan gunduz manzarasi (bulutluyken)
    Avustralya'da yaklasik 6 yildir yasiyorum, istediginizi sorabilirsiniz [EDIT GELDI]

    Buda bulutsuz hali:
    Avustralya'da yaklasik 6 yildir yasiyorum, istediginizi sorabilirsiniz [EDIT GELDI]

    Buda gece manzarasi:
    Avustralya'da yaklasik 6 yildir yasiyorum, istediginizi sorabilirsiniz [EDIT GELDI]

    Buda yedigim yemeklerden bir tanesi. Salata ve pilav, sanirim toplamda 20 dolar gibi birsey tutmustu, salata thai ve vietnam karisimi birsey:
    Avustralya'da yaklasik 6 yildir yasiyorum, istediginizi sorabilirsiniz [EDIT GELDI]

    10) Orda maas ve is olaylari nasil:

    Asgari ucret her meslek, ve calisma tipine gore ayri.

    Calisma tipi 2 tane oluyor:
    1) Tam zamanli ve yari zamanli
    2) Serbest

    Tam zamanli ve yari zamanli isler kontratta ne kadar saat calisacagini falan yazar. Ornek olarak hospitality yani servis endustrisini gosterirsek (yemek vs sektoru):
    http://awardviewer.fwo.gov.au/award/Summary/8871?title=PCG%20-%20AP783479%20Restaurant%20Industry%20Award%202010

    16.5 dolar yapiyor saati. Normalde tam zamanli calisanlar; gunde 8 saat calisir bunun 30 dakikasi ucretsiz oglen yemegi molasidir. Yani haftada 37.5 saat calisirlar. Yari zamanli ise 2 veya 3 gun calisir.

    Serbestler ise; ne kadar calisacagin belli degildir isten heran kovulabilirsin. Normalde hospitality endustrisinde islerin cogu boyledir. Patronun 1-2 gun onceden gelme derse isten cikarsin. Bunun tam ve yari zamanlidan diger farki ise normalde tam zamanli iste yilda 20 gun iznin olur; yari zamanli ise bunun belli bir kismi kadardir. Serbest olanda ise boyle bir iznin yoktur. Iste bu izin olmadigindan dolayi maasi biraz daha fazla olur ki bu izin icinde olsun.

    Ayni sekilde ayni endustride bakarsak; serbest calismanin saati 20.5 dolardir.

    Diger bir husus ise bu maaslar 21 yas ve ustu icin. Bunun altindakiler daha az minimum maas alir. Ornegin 18 yasindaki serbest calisan icin ayni endustride bu 14.5 dolardir.

    Sunu da ekleyeyim bu maaslar brut. Net olarak (cebe gecen para) hesaplamak icin bu siteyi kullanabilirsinizhttp://www.paycalculator.com.au/
    Muhendisin deneyimine ve ne muhendisi olduguna degisiyor. Surdan averaj olarak bakabilirsin: http://www.engineeringjobs.com.au/engineering-industry-salary-information?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber

    Bir isci saatine 25-30 dolar falan aliyo rahat, bu da aylik 3300-3800 dolar civari net ele gecen para oluyor.

    Is hayati olarak burasi gayet sosyal. Yani profesyonel is bakimindan. Serbest is olayi dedigim gibi tecrube ve yetenek gerektirmeyen isler icin genelde. Diger islerde cok nadir. Eger full time iste calisirsan haftada 5 gun, gunde 8 saat iste oluyorsun. Her yil 20 gun tatil, 10 gun hastalik iznin oluyor. Onun disinda full-time isteysen seni isten kovmalari cok zor. Yani ya pozisyonunun gerekmedigini kanitlamalari gerekiyor ya da senin sirkete iyi bi kazik atman gerekiyor. Yoksa isten cikarilman cok zor. Hani isinin gerekmedigini kanitlarlarsa o zaman tazminat odemeleri gerekiyor. Misal 2 yildan uzun sure calisiyorsan sana 6 haftalik tazminat + 2 haftalik bildirim + kontratinda belirtilen bildirim (genelde 4 hafta oluyor) vermesi gerekiyor. Eger bildirim suresi kadar iste kalmani istemiyorsa bunlarin da parasini veriyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 30 Temmuz 2017; 22:9:25 >







  • Arkadaşın yazdıklarından anladığım kadarıyla hiçbir artısı olmayan bir yer. Memleketimi ne kadar olumsuzluklar olsada tekrar tekrar sevdiğimi anladım.
    Sağlık sistemi yok gibi birşey sigortanın olsa bile gerçek doktora değil, aktardan biraz daha bilgilisine gidiyorsun. Bizde hiç değilse gerçek doktora ücretsiz gidiyorsun.

    Para işi zaten yaş çünkü evler hem satın almada müthiş pahalı hemde kirada müthiş pahalı 400 dolar verip tam evde denilemez odaya razı oluyorsun. Bizde hiç değilse banyosuyla filan gerçek ev tutuyorsun parası ne olursa olsun.
    İnsanın tek kısamıyacağı yemek ihtiyacı müthiş pahalı. Arkadâş bir öğle yemeğini 10 dolara getirceğinden bahsetmiş müthiş pahalı. Sebzeye meyveye hiç girmeyeceğim parasından ziyade kiloyu bırak tane ile alıyorsun.
    Ve son olarak türkiyedekinden nerdeyse daha sefil bir hayat için kendini paralamak ve ailenden eşinden dostundan ayrı kalmak, herşeyi 1 aylık tatile sıkıştırmaya çalışmak. Cenazende, düğününde yanlarında olamamak. Bayram sabahlarını mutluluğunu hüznünü sadece telefonda paylaşmak vb. bir sürü şeyden uzak kalmak. Ne için?
    Simdi doktorluk biraz degisik TR'ye gore.

    Burdaki cogu doktor genel prakisyen (aile hekimi) oluyor. Ben 4 yil boyunca hic bir uzman doktor/cerrah a gitmedim. Ornegin bogazin agriyosa bunlara gidiyorsun sana antibiotik yaziyo geciyo.

    Simdi burdaki olay su:
    Eger hastaysan acil durumun yoksa devlet hastanesine gidemiyorsun. Genel praktisyene (GP diyoruz kisaca) gidiyorsun; o seni yonlendiriyor.

    Sistemin en buyuk dezavantaji surekli cebinden para cikiyor. Cok ama cok az doktorlar ucretsiz sistemle calisiyor. Burada doktorla bir gorusmen icin devlet 37 dolarina kadar karsiliyor. Cogu doktor da 60 dolar civarina calisiyor bi kere gormen icin (GP lerden bahsediyorum uzman degil) o yuzden 22 kusur dolar her ziyaret ettiginde cebinden cikiyor. Misal ben pariet denilen ilaci kullaniyorum 5 kere tekrarli recetem var her bittiginde doktora gidip bana yeni recete yazarmisin diyorum tamam diyor 2 dakika sonra cikiyorum 22 dolar oduyorum.

    Onun disinda su anki sistem, goz, dis vs hic birini devlet karsilamiyor; ozel saglik sigortasi alman gerek. Misal goz icin konusayim gozluk icin gozune bakan goz doktoru degil; optometristler oluyor. Goz doktorlari burada sadece cerrahlik yapiyor.
    Burda herhangi bir cerrah olmak GP olmaktan cok daha zor su anki sistem soyle calisiyor.

    3 yil bir bolum okuyorsun (ki doktorluga en yakini BioMed oluyor)
    3 yil sonunda GAMSAT denilen saglik agirlikli bir sinava giriyorsun
    Sinavi kazanirsan 4 yillik Doctor of Medicine yuksek lisansini okuyorsun.
    4 yili bitirince GP olmak istiyorsan hastanede 1 yil staj + 2 yil registrar mi ne yapman gerekiyor.
    Daha sonra GP olarak calisabiliyorsun. Hekim olmak istiyorsan bunlarin ustune 2-3 yil daha hekimlikle ilgili staj vs yapman gerekiyor.

    Su ana kadar acilde 1 kere isim oldu; misal TR'de acilde insulin asisi vs bile yaparken AU'da olumcul bir durum (kazadir vs) yoksa seni acile almiyorlar. Illa doktor gorucem diyosan sana en az onceligi veriyolar. Yani baska birisi gelirse senin onune geciyor sirada.

    GP lerden bahset dersen; birsuru farkli gittim acikcasi ucuz olanlar cidden cok kotu is yapiyor. Bi kere doktora gittigimde bi saniye su kitaptan hastaligina bakiyim diye kitaba birlikte baktik . Ben buna benziyo dedigimde tamam dedi, cozum olarak orda 2 tane mi ne antibiotik yaziyodu git bunlari al diye recete yazdi.
    Yazdıklarınıza bakarak şöyle bir görüşe sahip oldum iş hayatı ve sağlık açısından bakArsak Türkiye neredeyse tam sosyal bir devlet gibi duruyor.

    Serbest çalışma olmayı tam patronların sevdiği şekil yarın gelme de ne tazminat ne bir güvence.


    Sağlık Derseniz paran varsa yaşa yoksa öl gibi. Hani çok insana değer veren ülkeler grubunda değil mi bu ülke enteresan.
    Simdi artisi var. Yok degil. Misal ben evden cikarken terorist treni patlaticak korkusuyla yasamiyorum. Yasam standardim TR'den daha yuksek (bu parayla olculen birsey degil). Evsiz insan sayisi cok ama cok az. Hirlisi, hirsizi, gaspcisi, yankesicisi vs TR'ye kiyasla cok az var. Onun disinda ne bileyim hayat cok kolay. Misal ornek vereyim:

    TR'de 2. el araba al sat isi ne kadar zordur bilirsin. Burada aracini muayene ettiriyosun, sana bir kagit veriyorlar bu arac yola cikabilir guvenli aractir diye. Daha sonra ulasim ve yol bakanligi burosundan aldigin 2 sayfalik kagidi (ki kagit internet sitelerinde de var gitmene gerek yok) araci alicak kisiyle beraber doldurup ona arac muayenesini gecen kagidi veriyorsun. Araci alan ulasim ve yol bakanligi burosuna gidip bu formu teslim ediyor, sanirim 40 dolar mi 50 dolar mi ne transfer ucreti oduyor o kadar. Arac satmanin; saticiya maliyeti bu bahsettigim muayene ve genelde bu 15-45 dk civari suruyo ve 60 dolar tutuyor. Araci teslim alan icinde 15-30 dk falan suruyor.

    Sen simdi boyle bir islemi Turkiye ile karsilastiramazsin. Onun disinda araclarda misal ruhsat denen sistem bile yok. Polis neyin var neyin yok plakandan direkt okuyor.

    Onun disinda misal pasaport almak istiyorsan (AU vatandasi olarak) posta ofisine gidip 2 tane form doldurup orda fotografin cekilip; parasini odeyip; halledebiliyorsun. Gidipte emniyettir vs ugrasmana gerek yok.

    Misal burada noterlik sistemi yok. JP dedigimiz adamlar ucretsiz olarak kagidin orjinalligini tasdik ediyor. Ustelik bu adamlar her yerde ve her polis misal JP hakkina sahip. Her alis veris merkezinde JP oluyor. Misal gecen gun belgeyi tasdikletmem gerekti, bizim firmanin insan kaynaklarindaki adam JP mis. Gittim belgeyi biraktim adam isim var simdi 15 dakika sonraya yaparim o zaman gel dedi tamam dedim. Gittim o sirada isime geri dondum 15 dakika sonra gidip kagidimi aldim. Bana maliyeti 0 dolar, vakit olarak 2 dakikami aldi.
    a i
    Daha cok anlaticak sey var; yani TR'ye tatile gitmisim ben arkadasla bi mekana gitmek istiyoruz kapidaki izbandut sana damsiz girilmez diyo. Sen simdi ya adama yalvarcan; ya orada calisan tanidigin olacak ya da adamin cebini susleyeceksin. En son 2012 de Turkiye'ye gittim inan ki 2 gunden sonra insan oraya tatile mi gidiyor yoksa iskenceye mi gidiyor belli degil hissi olusuyor.

    Simdi haftaligi 400 dolara tam bir daire kiralaniyor, banyosuyla vs. Misal su an kiraladigim yer boyle bir yer:
    https://img.othsolutions.com.au/resize/oth/property_photos/003/157/231/n2manvf7hkrntt6ehw9g8hpaq.jpg
    https://img.othsolutions.com.au/resize/oth/property_photos/003/157/231/cfr1r6uzwazj2hh3xn9qa1m02.jpg
    https://img.othsolutions.com.au/resize/oth/property_photos/003/022/075/vm7b3rfm3hxe8ag7xeh0srman.jpg
    https://img.othsolutions.com.au/resize/oth/property_photos/003/157/231/nxaf03yts60hsck8vsr7ww8zc.jpg


    Ogle yemegi konusunda haklisiniz. Yani tek avantaji her gun farkli bir mutfak yiyebilmek. Misal TR'de ben 2 tane taco ya 25 TL verdigimi hatirliyorum. Burda en azindan 3 tanesine 10 dolar veriyoruz.
    Bu arada SS deki 9 dolarlik pide, kredi karti koydum karsilastirmak icin.
  • Asgari ücret ne kadar?
    Bilgisayar mühendisi ne kadar kazanır?
    Ortalaam ev fiyatları ve kiraları ne kadar?
    Yüksek lisans ücretleri nasıl?
    Türkiye-Avustralya uçak bileti fiyatları ne kadar?

    Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam sahiden oradaki Türkler hep benzin pompacısı mi oluyor?

    10 ay sonra edit: ciddi sormuştum aslında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bakar niye bakmasın -- 25 Eylül 2016; 19:06:10 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • cins cins böcekler, havyanlar falan varmış galiba. özellikle örümcekler. doğru mu?
  • Soyal durum nasil dogasi nasil

    dogrumu bocek falan en tehlikekiler ordamis sahilleri kopek baligi doluymus
  • Yolda uçak düştüğü falan oluyor mu?
  • Hangi alan üzerine okudunuz?
    Liseyi Türkiye'de okuyup da mı oraya geçiş yaptınız?
    Eğer öyle olduysa hangi yolları izlediniz orada okumak için?
    Son olarak da hayatınızdan memnun musunuz diye sorayım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BiletlerBiletxD

    Asgari ücret ne kadar?
    Bilgisayar mühendisi ne kadar kazanır?
    Ortalaam ev fiyatları ve kiraları ne kadar?
    Yüksek lisans ücretleri nasıl?
    Türkiye-Avustralya uçak bileti fiyatları ne kadar?

    Teşekkürler

    1) Asgari ucret her meslek, ve calisma tipine gore ayri.

    Calisma tipi 2 tane oluyor:
    1) Tam zamanli ve yari zamanli
    2) Serbest

    Tam zamanli ve yari zamanli isler kontratta ne kadar saat calisacagini falan yazar. Ornek olarak hospitality yani servis endustrisini gosterirsek (yemek vs sektoru):

    http://awardviewer.fwo.gov.au/award/Summary/8871?title=PCG%20-%20AP783479%20Restaurant%20Industry%20Award%202010

    16.5 dolar yapiyor saati. Normalde tam zamanli calisanlar; gunde 8 saat calisir bunun 30 dakikasi ucretsiz oglen yemegi molasidir. Yani haftada 37.5 saat calisirlar. Yari zamanli ise 2 veya 3 gun calisir.

    Serbestler ise; ne kadar calisacagin belli degildir isten heran kovulabilirsin. Normalde hospitality endustrisinde islerin cogu boyledir. Patronun 1-2 gun onceden gelme derse isten cikarsin. Bunun tam ve yari zamanlidan diger farki ise normalde tam zamanli iste yilda 20 gun iznin olur; yari zamanli ise bunun belli bir kismi kadardir. Serbest olanda ise boyle bir iznin yoktur. Iste bu izin olmadigindan dolayi maasi biraz daha fazla olur ki bu izin icinde olsun.

    Ayni sekilde ayni endustride bakarsak; serbest calismanin saati 20.5 dolardir.

    Diger bir husus ise bu maaslar 21 yas ve ustu icin. Bunun altindakiler daha az minimum maas alir. Ornegin 18 yasindaki serbest calisan icin ayni endustride bu 14.5 dolardir.

    Sunu da ekleyeyim bu maaslar brut. Net olarak (cebe gecen para) hesaplamak icin bu siteyi kullanabilirsinizhttp://www.paycalculator.com.au/

    2) Bilgisayar muhendisinin ne is yaptigina ve tecrubesine bagli. Ornegin bir tanidigim Doktorasini yapmis birisi serbest olarak saatine 21 dolar alirken; baska bir tanidigim yilda 120 bin dolar civari kazanabiliyor.

    3) Ev fiyatlari tamamen sehire ve lokasyona gore degisiyor. Kendi sehrim icin konusursak ornegin 20-25 yillik 2 odali; sehir merkezine trenle 20-30 dakikalik bir yerde; fiyati 300-400 bin dolar civari. Eger sehir merkezine 3-5 km uzakta olsun istiyorsan o paraya 1 odali daire alabiliyorsun. Kira olarakta genellikle evin fiyatinin 1000 e bolumu haftalik kirayi veriyor. Misal ben su anda 2 odali daireye haftalik 350 dolar oduyorum; dairem sehir merkezine 10 km falan uzaklikta. Daha once 3 km uzaklikta 1 odali daireye 395 dolar oduyordum haftada. Kiralara su dahil; elektrik, gaz ve internet dahil degil.

    4) Yuksek lisansin tipine ve burs alip almayacagina bagli. Eger burssuz soruyorsan yilligi 25-35 bin dolar arasi degisiyor.

    5) Bu sezona gore degisiyor, 1500-2000 dolara da bulursun, 3000 dolara da bulursun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 14 Aralık 2015; 22:32:35 >




  • Burda benzin pompacisi yok. Istasyona gittiginde kendi deponu kendin dolduruyorsun. Ha benzin istasyonunda kasiyerleri soruyorsan hic Turkle karsilasmadim. Turklerin cogu kebapcida calisiyor.

    Evet birsuru bocek var, ustune aksamleyin cikan possum denilen catiya vuran hayvanlar var. Yani ilk geldiginde insan cekemiyor ama sonradan evinde orumcek falan gorunce alisiyorsun.

    Sahillerde can kurtaran var, ayni zamanda bayrak koyuyorlar. O bayraklarin arasinda yuzdugun surece sorun yok. Ayni zamanda cogu halk plajinda kopekbaligini yakalayacak veya en kotu geldigini anlayacak sistem var. Onun disinda dogasi iyi bir yer.

    Yola ucak dustugunu hic duymadim.

    Bilisim (IT) okudum, yazilim uzerine.
    Turkiye'de liseden sonra universiteye geldim.
    Hangi yollardan kastini anlamadim?
    Hayatimdan memnunum ama toz pembe degil.
  • Yere dusen kangurulari napiyosunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gielenberg

    Yere dusen kangurulari napiyosunuz?

    Avustralya'da yaklasik 6 yildir yasiyorum, istediginizi sorabilirsiniz [EDIT GELDI]


    Mideye indiriyoruz
  • ThisisaNightmare T kullanıcısına yanıt
    Mantikli Burger King onlarida topluyomus, dikkat edin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burdan oraya çıkıp gitsem olur mu 3 ay çalışıp geri gelsem.
    Boyacilik gibi işleri yapanlar ne kadar kazanıyor.
    Yurt dışına kısa süreliğine gidip çalışma izni alabilirmiyim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok örümcek varmış oralarda dogrumudur acaba

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Simdi 3 ay calisman icin vize alman gerekiyor. Hele boyacilik yapicaksan turist vizesiyle gel kacak calis olayi yapamazsin (ilk gunden enselerler).

    AU'da maalesef ben calisma iznini alayim calisayim durumu yok; ya oturum izni alman gerekiyor ya da isveren bulman gerekiyor.

    Eger boyacilik deneyimin varsa saatine 35 dolar civari rahat alirsin:

    http://www.seek.com.au/job/30046748?pos=9&type=standard&engineConfig=&tier=no_tier&whereid=

    Onun disinda boyacilik meslegi ile oturum izni alabilirsin. Bunun icin artik diploma mi deniyor yuksek okul mu deniyor neyse 2 yillik onun diplomasi gerekiyor diye biliyorum onun ustune de bi kac yillik is deneyimi:

    https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/SOL (Burada painting diye aratirsan gorursun)


    @samsung95 yazdigin karakterler cikmadi bende



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 14 Aralık 2015; 23:07:28 >




  • Kızlar nasıl kızlar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • O kadar abartıldığı kadar var mı?
    Özellikle deniz anası,yılan ve örümceklerden bahsediyorum :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rift

    O kadar abartıldığı kadar var mı?
    Özellikle deniz anası,yılan ve örümceklerden bahsediyorum :D

    Simdi ben hep inner city dedigimiz sehir ici yerde yasadim su ana kadar 1-2 kere gordum o kadar. Fakat biraz daha acilirsan (20-30 km disina dogru) hemen hemen her hafta 2-3 yilan yakalayan kisiler taniyorum. Fakat oyle bi yerde yasiyosan kopek sart yoksa, fareydi, possumdu, yilandi hepsiyle ugrasiyorsun. Diger turlu, sal kopegi halletsin ne var ne yoksa.

    Onun disinda orumcek olayini acikladim; orumcek her yerde var. Ister 30 katli binanin 30. katinda yasa yine var. Orumcege alisiliyor belli bir noktadan sonra.

    Deniz anasi falan da cok var. Hatta olumcul olan bile var ama sana zarar verdikten sonra sahil guvenlige gidince onlarin hemen surup tedavi edecek kremleri oluyo yaninda.




  • Çekik gözlülere karşı olumsuz bir yaklaşım varmış doÄŸru mudur?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dead311

    Çekik gözlülere karşı olumsuz bir yaklaşım varmış doğru mudur?

    Bunu da okuyamiyorum? Acaba ben mi okuyamiyorum bi tek yoksa herkeste mi ayni?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.