Şimdi Ara

Zevk nedir? Zevk üstüne mi yaşıyoruz?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Önce sorayım zevkin tanımı nedir?

    Etrafımda görüyorum ki herşey zevk üstüne endkslenmiş. Dindarı da öyle dinsizi de öyle. Hayat sanki safi zevk alma üzerine kurulu.

    Buna yanlış anlamayın sadece cinsel zevkler değil. Yemek içmek gezmek seyretmek gibi şeyler. Her türlü olumsuzluklarda bu zevklere ulaşmak için yaşanıyor. İşte cinayetler tecavüzler soygunlar hırsızlıklar. Zevk yoksa insan için dozu kaçınca gerçekten feci birşey mi? Uzun süredir forumda yoktum ortam bayağı güzelleşmiş. Sanırım güzel cevaplar alırım.



  • Her şey zevk için değil "yaşamak" için. Yaşamak öyle tuhaf öyle otomatik bir refleks ki onun gücüne karşı konulamıyor. Acılar içinde kıvranan bir adamın hayattan zevk aldığı söylenemez. Ancak birisi bu acı hayatı yaşayan insanın canını almaya çalışsa o yine de buna direnecektir. Yaşam, içerisinde zevk olduğu için mi bu kadar çekicidir? Hayat, beyinlerimizin sürekli zevk arayışı mıdır? Bu sorulara çok kesin cevaplar verilemez. Çünkü yaşam sırf zevk ile, haz ile açıklanamayacak kadar karmaşık bir yapıdadır.

    Freud, insan davranışlarının altında yatan iki temel güdüye vurgu yapmıştır: Saldıganlık ve cinsellik. Freud "bir insana gerekli şiddet ve şehvet ortamı yaratıldığında artık o insandan daha mutlusu olamaz" türünde açıklamalar yapsa da çağdaşı pek çok bilim insanı tarafından eleştirilere maruz kalmıştır. İnsancıl yaklaşımı benimseyenlere göre insan ihtiyaçları olan bir yaratıktır ve sürekli sevgi, ilgi, alaka bekler. Maddi ve manevi yönden ihtiyaçları karşılanan canlı ise saldırganlık ve cinsellik dürtülerini kontrol edecek bilinç seviyesine ulaşır.

    Daha pek çok yorum var ama uzatmak istemem. Bana göre insancıl yaklaşım daha bir benimsenir yapıdadır ancak günümüzdeki şiddet ve cinsellik içeren ögelerin çoğalması Freud haklı mıydı ne sorusunu sormamızı sağlıyor arasıra. Hoşumuza gitse de gitmese de.
  • Kanımca "zevk" olgusu memeli hayvanlar ile birlikte ortaya çıkmış. Yani bir iş yapılınca akabinde bir süre devam eden hoş uyartılar. Oysa zevk olgusu olmadan önce de yaşam vardı. Zevkten daha güçlü yaptırımı olan olgu "tatmin" dir. Çoğu zaman tatmin akabinde bir şey hissedilmez, eğer zevk yoksa.

    Zevk memeli hayvanlar için geçerli oysa tatmin tüm canlılar hatta tüm evren için geçerli. Tüm kimyasal olaylar kimya yasalarını tatmin için gerçekleşir. Bir cisim yerçekimi yasasını tatmin için yere düşer.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kaotika

    ...oysa tatmin tüm canlılar hatta tüm evren için geçerli. Tüm kimyasal olaylar kimya yasalarını tatmin için gerçekleşir. Bir cisim yerçekimi yasasını tatmin için yere düşer.



    Evet.
    Muhteşem bir yorum!
    Canlı-cansız; makro-mikro herşey, bulunduğu konum ve yaptığı işten müthiş tatmin oluyor!
    Bu yüzden doğal yasalar tıkır tıkır, çatır çatır işliyor...
    İşte ateş, yanıcıların üzerine yaklaşınca öyle mecnunâne bir aşkla atlıyor ki!
    İşte Patlayıcılar; öyle saliselik bir hassasiyetle uyarıldığı anda öyle derhal patlıyor ki!
    Bu dümdüz tatmin, canlılarda olgunlaşarak zevke dönüşmüş.
    Zevk, cosmos'un uğruna döndüğü bir câzibedir...
  • fizik kurallarının zevkle ne alakası olabilir çok ucuk bi fikir sizinki..insandan başka zevkine düşkün varlık yoktur, zevk ihtiyaçdan öte lükse girer hangi canlının bununla ilgisi var..internette oyun oynamak ihtyaç degil zevkdir..ama artık ihtiyaçlarımız eksiksiz karsılandıgı içinmidir bilinmez bütün zevk işlerini ihtiyaç zannediyoruz......
  • quote:

    Orjinalden alıntı: baar555

    fizik kurallarının zevkle ne alakası olabilir çok ucuk bi fikir sizinki..insandan başka zevkine düşkün varlık yoktur, zevk ihtiyaçdan öte lükse girer hangi canlının bununla ilgisi var..internette oyun oynamak ihtyaç degil zevkdir..ama artık ihtiyaçlarımız eksiksiz karsılandıgı içinmidir bilinmez bütün zevk işlerini ihtiyaç zannediyoruz......

  • insanın yaşamaya, dünya üzerindeki varlığına devam etmesi için gereken her aktivite (bkz. en temel olarak beslenme, üreme, çocuğa bakma, bunların uzantıları olan avlanma-savaşma, barınma vs) zevk almak gibi bir mekanizmayla devamlı hale getirilmiş diye bir teorim var.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.