Şimdi Ara

iOS 9 ile gelecek Yenilikler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • iOS 9 bu akşam yayınlanacak
    Apple'ın her yıl yenilediği iOS işletim sistemi, bu akşam güncelleniyor. Peki bu akşam yayınlanacak iOS 9'da ne gibi yenilikler olacak. İşte iOS 9 ile gelecek yenilikler...

    iPhone 6S, iPhone 6S Plus, Apple TV, iPad Pro ve iPad mini 4'ün lansmanının ardından 16 Eylül'de yayınlanacağı kesinlik kazanan iOS 9, birçok yeniliği de beraberinde getirecek.

    iOS 9 Hangi Cihazlara Güncelleme Olarak Sunulacak?

    Bildiğiniz gibi Apple'ın her yeni sürüm güncellemesinde bir önceki sürümü alan en eski cihazdan vazgeçer. Örnek vermek gerekirse iOS 7'yi alan iPhone 4, iOS 8'i alamamıştı. Buradan hareketle iOS 9'un iPhone 5 ve sonrasına dağıtılması, yani iPhone 4S modelinin bu güncellemeyi almayacağını söyleyebiliriz. Fakat durum öyle olmayacak.

    Sizlere daha önce buradan duyurduğumuz haberimizde de bahsettiğimiz gibi iOS 9 güncellemesi iPhone 4S kullanıcılarına da sunulacak. iPad'de ise iPad 2, iPad Mini ve sonrasına destek verecek. iPod'da ise 5. jenerason iPod modelleri ve sonrasına gelecek. Tam liste olarak verecek olursak eğer;

    iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S ve iPhone 6S Plus (hali hazırda iOS 9 ile gelecekler), iPad 2, iPad 3. ve 4. nesil, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2 ve iPad mini 3, ayrıca iPod Touch 5. nesil de iOS 9'a kavuşacak cihazlar arasında olacak.


    iOS 9'un Boyutu Ne Kadar Olacak?

    iPhone, iPad ve iPod kullanıcılarının yeni güncelleme hevesini baltalayan bir diğer etmen ise güncellemenin boyutu ve gerekli boş alan konusu olmakta. Özellikle 8 ve 16GB iPhone modelini kullananların yaşadığı bu sıkıntı anında yeni sürümü kullanabilmek için gigabayt gigabayt yedeklemeler yapmak zorunda kalabiliyorsunuz.

    iOS 8'in en yüksek olarak 4.6GB'a varan boş yer isteği ile can sıkar hale gelen bu durum iOS 9 ile kırılıyor. 1.3GB boş yer isteyen iOS 9 özellikle 16GB versiyon kullanıcılarını sevindirecek.

    Şimdiye kadar teknik detaylar yerine hazırlık aşaması diyebileceğimiz bilgileri sizler ile paylaştık. Sıra geldi iOS 9'un bizlere sunacağı yeniliklere. Bakalım WWDC'de ve iPhone 6S lanmanında anlatılanlara göre iOS 9 bizlere neler sunacakmış;


    iOS 9'un Performansı, Arayüzü ve Stabilitesi Nasıl Olacak?

    Açılışımızı bir işletim sisteminin en önemli detayı ile başlayalım. Sonuçta ne kadar özellik sunarsa sunsun, o sistem stabil ve performanslı değilse pek de bir işe yaramayacaktır.

    Bu konuda ise iPhone 4S'e ve iPad 2'ye dahi gelecek olmasından özellikle iPhone 5 ve sonrasında stabil çalışabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak iOS 8'de iPhone 4S kullanıcılarının yaşadıkları sorunlar iOS 9'da tekrarlayabilir. Fakat iOS 8 ile ders aldığını düşündüğüm Apple, iOS 9'u iPhone 4S ile dahi stabil çalıştırabilecektir. Ancak beta test kullanıcılarında iPhone 4S ile deneyenlere göre bir kısım iOS 8'den daha iyi performans gösterdiğini söylüyorlar.


    3D Touch ve Apple Pencil Desteği

    WWDC'de hiç görmediğimiz ancak iPhone 6S'e gelen "3D Touch" adındaki geliştirilmiş Force Touch diyebileceğimiz özellik ve iPad Pro'nun tanıtımı ile ortaya çıkan "Apple Pencil" ile iOS 9'un da marifetleri arttı.

    3D Touch ile aslında bir nevi Windows'taki "sağ tık" olayı gelmiş diyebiliriz. Örneğin Fotoğraf uygulamasının ikonuna biraz bastırdığınızda "Selfie Çek", "Video Kaydet" "Slow-Mo Çek" "Fotoğraf Çek" gibi kısayollar hemen ikonun üzerinden popup gibi eklenmiş. Sadece Apple'ın kendi uygulamarında değil, aynı zamanda Instagram ve Facebook gibi sık kullanacağınız uygulamalara da gelen bu kolaylıklar ile 5-6sn bile olsa zaman kazabileceksiniz. Özellikle fotoğrafta ilk seçeneğin "Özçekim" olması da bir an yakalayıp hızlıca çekim yapmak isteyenler için bire bir olacak.

    Bunun yanı sıra iPad Pro için çıkan Apple Pencil stylus kalemi ile de tam uyumlu çalışacak olan iOS 9'da aynı zamanda kalem desteği de gelmiş olacağını söyleyebiliriz. Büyük detaylar verilmese de Android tarafında bilindik, SPen gibi bir kullanım sağlayacak olan Apple Pencil, ayrıca 3D Touch uyumu ile de daha farklı işlevler kazanabilir. Bunu incelemelerde daha iyi anlayacağız.


    HomeKit


    Sizlere ilk olarak buradan bahsettiğimiz ve iOS 9 ile gelecek HomeKit uygulaması ile evinizdeki akıllı ev aletlerini ve garaj kapıları gibi kapıların kontrolü sağlanacak.

    Geçtiğimiz yıl düzenlenen WWDC'de tanıtılan, wireless bağlantı desteği sayesinde iPhone ve iPad cihazları kullanılarak WiFi destekli garaj kapıları, akıllı termostatlar, akıllı kapı kilit sistemleri ve akıllı aydınlatma sistemlerinin kontrol edilebileceğinden bahsetmişti.

    Bu özellik iOS 9 ile geliyor ve Siri ve HomeKit uygulamasını kullanarak iOS’lu cihazlardan evlerinin parçalarını kontrol edebilecek.


    Apple Maps Transit Özelliği


    iOS 9 ile beraber gelecek bir yeni özellik ise Apple Maps için geliyor. Bu da transit özelliği olacak.

    Transit özelliği ile Apple Maps üzerinden toplu taşıma araçlarının bilgilerinin de eklenmesi şeklinde açıklayabiliriz. Bu bilgi size arayacağınız sefere ait durak ve yol bilgisi şeklinde olacak. Ayrıca sefer saati vb bilgilerinin de eklenen Transit Map'i hem normal görüntü hem de uydu görüntüsü olarak görebileceksiniz.

    Bu bilgiler de toplandığı için Apple Maps üzerinden bir yol planı yaptığınızda size bu hatları kullanmanızı tavsiye edecek olan Apple, böylelikle bilmediğiniz bir şehirde gitmeniz gereken yere yol sormak, hangi otobüse, metroya, trene bineceğinizi öğrenmek yerine direkt olarak Apple Maps'ten yardım alabileceksiniz.

    Biraz daha detaylı anlatmak gerekirse örneğin İngiltere, Londra'da Wembley stadında bir Şampiyonlar Ligi deplasman maçına gidiyorsunuz. Ancak Londra'ya ilk defa gittiğiniz için şehir hakkında maalesef bir şey bilmiyorsunuz. Fakat elinizde iOS 9 yüklü bir iPhone varsa işiniz çok kolay olacak. Çünkü indiğiniz havaalanından Wembley stadına nasıl gideceğinizi, hangi metro noktasından girerek nerede bir otobüs aktarması yapmanız gerektiği gibi detalı bilgiler verilecek. Sadece bu kadar da değil. Çünkü bahsettiğimiz metro, otobüs vb toplu taşıma araçlarının geliş gidiş saatleri gibi bilgiler de bulunacak.

    Fakat bu özellik büyük ihtimalle ilk olarak Amerika, İngiltere ve Avustralya'da geçerli olacak. Ülkemizde de bu durum yaşanır mı bilemiyorum. Olduğu zaman sadece İstanbul'da olacaktır tabii. Ama bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.


    Siri


    Siri konusunda da gelişmeler gelecek. Bu ise ilk açıdan burada bahsettiğimiz gibi tasarımsal yenilik olacak. Siyah-beyaz tasarım yerine daha renkli olacak olan Siri aynı zamanda hem Apple Watch konusunda hem de direkt olarak iPhone kullanımında gelişmeler alacak.

    %40'lık bir hız ve performans artışı gösterecek olan Siri, artık daha akıllı ve sizi daha iyi tanıyan bir sesli asistan olacak. Yapacağınız aramalarda tam istediğinizi verecek olan Siri'de aynı zamanda konum desteğiyle evinize geldiğinizi, arabanıza bindiğinizi gibi detayları da anlayabilecek. Böylelikle "Eve gittiğimde çamaşırlarımı yıkamam gerektiğini hatırlat" dediğiniz zaman bunu not edecek olan Siri, siz eve girdiğinizde çamaşır makinenizi çalıştırmanız gerektiğini bildirecek.

    Ayrıca trafik bilgilerini de size aktarabilecek olan Siri, bir toplantıya gitmeden önce evinizden saat kaçta çıkmanız gerektiğini trafik durumuna göre size aktarabilecek. Bunun yanı sıra eğer telefonunuzdaki kişi listenizde olmayan biri sizi ararsa bu kişiyi sizin için postalarınızdan ve mesajlarınızdan araştırarak kim olduğu hakkında tahmin yürütebilecek olan Siri bunu sizi arayan numaranın altına "Hakan Topdelen olabilir" gibi tahmin ile size aktarabilecek.


    Apple Music


    iOS 9 ile gelecek ve gündemde olan öncü yeniliklerden biri ise Apple'ın müzik uygulaması olacak. Şu anda birçok kişi için kullanımda olan Apple Music adını alacak bu yeni uygulama daha iyi bir kullanım arayüzü sağlayacak.

    Yani Spotify ve Deezer benzeri bir kullanım içerecek olan Apple Music, iTunes platformunu daha detaylı bir şekilde sunacak, videolar, çalma listeleri ve pek çok yeniliği de kullanıcılarına getirerek en büyük çağtaki yeniliği olacak. En büyük olay ise şüphesiz Apple Music ile gelecek olan, Apple'a ait 7/24 dünya genelinde yayın yapacak radyo.

    Şu anda ülkemizde maalesef kullanılamayan Apple Music'in bir ihtimalle 16 Eylül'deki iOS 9'un dağıtılması ile ülkemizde de görebiliriz.


    Apple News haberler Uygulaması


    Apple'ın iOS 9 ile getireceği yeniliklerden biri ise Apple Haberler uygulaması olacak. Bu uygulama ile Flipboard, Bundle ya da HTC'deki Blink Feed benzeri bir sistem sunacak.

    Spor, Bilim, Teknoloji gibi kategorilere bölünecek bu Haberler servisinde ilginize göre seçimler yaparak ilgi alanınıza göre takip yapabileceksiniz.

    Ayrıca hoşunuza giden bir haberi o sırada okuyamayacaksanız "Daha Sonra Oku" seçeneğini seçerek o haberin kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra da istediğiniz yerde kaydettiğiniz haberi okuyabileceksiniz.

    İşin kötü tarafı ise Apple News özelliği şu anda sadece Amerika, İngiltere ve Avustralya'da geçerli olacak.


    Yeni Spotlight


    Apple'ın iOS'te bulunan Spotlight’ta artık uygulama entegrasyonu da olacak. Yani Facebook, Twitter gibi sosyal medya ağları gibi uygulamalarda paylaşımlarınızı Spotlight üzerinden yapabileceksiniz. "Direct Link" özelliği adı verilen bu sistemde bu sadece sosyal medya uygulamaları dahil olmayacak. Örneğin yemek tarifleri ile ilgili bir arama yaptıysanız bunun ile ilgili bir uygulamanız varsa eğer direkt olarak bu uygulamaya geçerek yemek tarifine bakabilirsiniz.


    Apple Pay


    Apple'ın daha önce tanıtmış olduğu Apple Pay artık biraz daha gelişmeye ve yayılmaya devam ediyor. Şu anda ülkemizde kullanılmayan bu ödeme sistemine eklenen Wallet özelliği ile (Passbook) tüm kartlarınız arasında geçişler ve seçimler yapabilirsiniz. Hatta Ödül Kartları özelliği ile D&R, Marsgate, Money Club gibi mağaza kartları bilgilerimizi de Wallet sistemine ekleyebileceğiz.

    Apple'ın Square ile yaptığı bir antlaşma ile küçük işletmelerde de Apple Pay kullanımı yaygınlaştırılacak. Böylelikle Apple Pay bu sadece büyük firmalarda değil, küçük firmalarda da kullanabiliriz.

    Şu anda sadece Amerika'da kullanılabilen Apple Pay, Temmuz ayıyla beraber İngiltere'de de kullanıma açılacak.



    Apple Notlar


    iPhone'da bulunan notlar uygulamasına artık çizim desteği ve fotoğraf ekleyebilme özelliği de geliyor. Ortak sistemi kullanacak olan Notlar uygulamasında iPhone'nunuzdan yazdığınız bir notu diğer Apple cihazlarınızdan da görüp düzenleme yapabileceksiniz.

    Büyük yenilikler olmasa da arayüz bakımından da oldukça kullanışlı hale geldiğini belirtebiliriz.


    Ekran Bölme


    Split Screen olarak bildiğimiz ekran bölebilme özelliği iOS 9 ile sonunda Apple'a da uğramış oldu. Fakat bu iPhone ve iPod'lar yerine sadece iPad Air, Air 2, iPad Mini 2 ve iPad Mini 3 modellerine gelecek.

    Kısaca bahsetmek gerekirse iki ayrı uygulamayı ekranı ortadan ikiye bölerek iPad'inizde kullanabileceksiniz. Böylelikle hem Facebook hem Twitter'a aynı anda bakabilme gibi özellikleri kazanmış olacaksınız.


    Güç Tasarrufu (Sonunda!)


    Android'den fazlasıyla aşina olduğumuz ve iPhonelarda olmaması eleştirilen Güç Tasarrufu Modu sonunda iOS 9 ile beraber sahneye çıkıyor. 3 saate kadar batarya ömrünü uzatacak olan bu yeni özellik ile "Eyvah şarjım bitiyor" dediğiniz anda telefonunuza ekstra 3 saat batarya ömrü de ekleyebileceksiniz.

    Ne gibi kısıtlamalar yaparak Güç Tasarrufu sağlayacağı hakkında bilgi verilmedi. Ama Android'den aşina olduğumuz gibi veri bağlantılarını kapatma, ekran ışığı kısma gibi detaylar bulunacaktır.

    Kaynak:http://www.milliyet.com.tr/ios-9-bu-aksam-yayinlanacak-teknoloji-2118240/


     iOS 9 ile gelecek Yenilikler



  • 17'sinde değil miydi?
  • gokceonur kullanıcısına yanıt
    Bu akşam TSİ 20:00 de yayınlanacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dream54

    Bu akşam TSİ 20:00 de yayınlanacak.

    Tesekkur ederim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gokceonur

    quote:

    Orijinalden alıntı: dream54

    Bu akşam TSİ 20:00 de yayınlanacak.

    Tesekkur ederim

    Alıntıları Göster
    Bu da apple n kendi sitesinden...

    http://www.apple.com/tr/ios/whats-new/
  • Guc tasarrufu ve siri iyi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rocky bayboğa

    Guc tasarrufu ve siri iyi
    Keşke ios ile os x i aynı anda yayınlasalardı.
  • 5s için yükleyip bize ışık tutacak yeni kurbanlar aranıyor.
  • Ekranda çift uygulama özelliği sadece air 2 de olacak diye biliyordum. Proda ve mini 4 te de olacaktır muhtemelen ama air ve mini2 de 1 gb ram var sanırsam onlarda olmayacak
  • quote:

    Orijinalden alıntı: beyaztebesir

    5s için yükleyip bize ışık tutacak yeni kurbanlar aranıyor.

    5s den bahsediyorsun dostum, IOS 9, 5s e ne yapabilir ki?
  • Ya batarya Performansı?
  • ios 9 public betadan orjinal sürüme geçebiliriz değil mi arkadaşlar?
  • W.Amadeus kullanıcısına yanıt
    ios 9 gmyi yükledim 8 i arattı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OttomanEmpire86

    ios 9 gmyi yükledim 8 i arattı?

    8 de 7 yi arattı.
    7 de 6 yı arattı.

    3gs den bu yana aynı gün güncellemeleri yüklüyorum hiç bir sıkıntım olmadı. Hele ki 5s gibi güçlü bir cihaz söz konusu olduğunda biraz "takıntılı" geliyor bu yorumlar.
  • W.Amadeus kullanıcısına yanıt
    Üzerine iki cihaz cıktı? A7işlemci cok abartmıyormusun? Spotlighti indirirken kasıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OttomanEmpire86

    Üzerine iki cihaz cıktı? A7işlemci cok abartmıyormusun? Spotlighti indirirken kasıyor.

    O sorun 6 Dada var kısa süre içerisinde bu frame problemlerini çözecek Güncelleme yayınlarlar
  • 4S' e yükleyip aydınlatın bizi.
    Eğer stabil bi şey yaptılarsa iOS6' dan geçelim :)
  • Güç tasarrufu iyi olursa gerçekten hoşuma gider bu güncelleme güç tasarrufu olursa tutar
  • Batarya sorunundan dolayı geçeceğim 9'a ama keşke main theme değişseydi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-6AEF290E0

    Batarya sorunundan dolayı geçeceğim 9'a ama keşke main theme değişseydi.
    Güç tasarruf modunu iOS 8'de kullanıyorum..Bence gayet iyi normalinden 2 saat daha fazla fark ediyor..

     iOS 9 ile gelecek Yenilikler
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.