Şimdi Ara

Transistorlu Amfiden anlayanlar bakabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
2.379
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar herkese merhaba. Sorun şu: çalışmakta olan bir AD 161-162 li stereo bir amfinin Transistorlaını siliyum tr ile değiştirip; buradan aldığım ad161-162 için önerebileceğiniz. Devre var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Of hocam Offf . beni öğrencilik yıllarıma götürdünüz 1980 -1984 . Germanyum transistörlerin devirleri AD161 -162 çifti AC serileri

    sizde mutlaka bakmışsınızdır . internette bu transistörlerle ilgili amplifikatör devreleri var .
    Zamanında mutlaka yapmışlığım olmuştur,Tozlu Kitaplar ,defterler sandık odasının en üst rafında koli içinde duruyor .

    internette kafanıza uygun bir şey bulamazsanız ,yardımcı olmaya çalışırım .
  • Transistörleri silisyumla değiştirmek devreyi yeniden tasarlamak demek öyle 2 parça değişimi ile olmaz. O nedenle hiç bozmayın devreyi derim. AD -AC gibi germanyum tüm transistörle çok hassastır kolaylıkla limit dışına çıkıp bozulurlar.
  • Sayın üyeler ben bu cihazı sahibiyle anlaşıp komple satın aldım. şimdi konuya dönelim. arkadaki line girişlerden ya da volume potundan sinyal versem de iki kanalın sesi birbirine karışıyor. çıkışlar tamammen sağlam. bir de volume verdikçe ses midleri artıyor . potlar da sağlam.öndeki potların orada AC 187K lar var onlar da sürücü sanırım. entegrelerden bıktım bunu temizlersem şahane bir amfim olacak. yardımlarınızı bekliyorum.
     Transistorlu Amfiden anlayanlar bakabilir mi?
     Transistorlu Amfiden anlayanlar bakabilir mi?
     Transistorlu Amfiden anlayanlar bakabilir mi? Transistorlu Amfiden anlayanlar bakabilir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nipp10 -- 28 Temmuz 2015; 21:47:29 >




  • Nipp10 N kullanıcısına yanıt
    İki kanalın sesi birbirine karışıyor
    Değişik bir durum; siz daha iyibilirsinizde, forum olduğu için bende fikrimi söylemek isterim..
    Line girişinden volume gelene kadar ayrı bir durum,,, volümden ton kontrole girene kadar ayrıbir durum,, ton kontrolden anfi sessinyal uçlarına girenekadar ayrıbir durum,, anfi devresinin sinyal girişlerinden şaseye drenç kondansatör grubu varsa birbirine dönebilir... yani sessinyalinin yol atladığı her bölge etken olabilir.. Ben olsam, mevcut anfi katını (sağdece anfi bölgesi)ni sinyal uçlarını ayırıp,, başkabir stereo anfiye aktarım yaparım,, ondada aynı etkiyi yaparsa,,, harici anfi katımı, ton kontrolün birgerisine alıp öyle denerim,,,, line tarafına kadar giderim. İyi çalışmalar
  • Hayırlı olsun . Vintage cihazlarla uzun yıllar uğraşırım , elimde retorasyon yaptığım Sansui 8080 var . oldukça keyifli ve emek ,özveri isteyen çalışma .

    bence sizin amplifikatörde iki kanal bir board'ta sürücü devresi var . kısa devre yol veya pasif eleman var hocam . kötü lehimleri pompa ile çekin , belkide kısa devre oluşuyor . çok rastladım ..

    genelde bu tür cihazları satın alırken mutlaka dc offset ve bias akımını kontrol ederek satın alıyorum , içini açmak istemeyenlerden uzak duruyorum . her zaman süpriz ile karşılaşılıyor .
    fazla ele ayağa düşmeyen cihaz en iyi cihazdır . arızalı olsun sorun değil .



    çok emek harcadığım ,hatta ceviz kasayı bile marangoza tekrar verip yaptırdığım cihazı 1-2 ay içinde bitince şimdi Ses sınıfı kondansatörleri değiştiriyorum iyi para tuttu fotoğraflarını yayınlayacağım .

    Sizede Kolay gelsin hocam başarılar dilerim .




  • sw-mw-lw tuner bu aynı zamanda philips marka çok tatlı bir sesi var. artık benim oldu zaten şu gereksiz elemanları temizleyip tekrar görüşelim. hepinize teşekkür ederim
  • Elimde çok Germanium Power transistör vardı, hepsini sattım netten yakın zamanlarda. AC-AD serisi push-pull 187-188k, 136/ 161/162, hatta RF transistörlerden AF117-8, OC71 serisi NOS çok ürün vardı elimde. Ses tonları çok tatlıdır. Kâğıt hoparlörlerle ampli için uğraşırdık 80 li yıllarda. TRAC ın eski mecmualarında çok devreleri olurdu. Geçmiş günler işte, konunuz vesile oldu.
    Selamlar
  • Ac127-128 ac161-162 bulsam yine uğraşırım ya ah ah nerde eski günler, az mı parçalayıp amfilerini aldım şunların

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne o bit pazarına nur mu yağdı

    Mis gibi gelişmiş teknolojiler varken ilkel germanyum transistör sevdası neden..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Günümüz teknolojisi minik bir entegre içersinde milyonlarca transistörü barındırsada ,o minik entegre bize 100 w -150 w güç sunsada, asla tek bir transistörün verdiği 25-40 w sese bile eski teknoloji ürünü değişmem .
    ses mühendisliği ayrı bir konu ,bunun üzerine çok kitaplar okudum . Sanılanın aksine herşeyin frekans eğrisi ,desibel ,harmonik distorsyon olmadığını biliyorum .
    Günümüz cihazların ucuz maliyet rekabeti ile üretilmiş home theater tarzı cihazların sesi bit pazarında çöp diyeceğiniz cihazlara yaklaşamaz .

    Örnekle görecek olursak , 3 yaşındaki modern bir cihaz , 40 -45 yaşındaki RMS değerleri çok düşük bir cihazdan daha ucuza satılmaktadır .

    Tabiki her kulağın sese olan algısı farklıdır . sizin beğenmediğiniz akustik başkasına harikulade gelebilir . fakat tüm dünyada Vintage ürünler değerlidir .
    bunu haklı kılan sebepler yukarıda anlattığım kısa bir özettir .
    saygılar




  • Konu ses teknolojisi değil. AD tip transistöre olan özlem



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 29 Temmuz 2015; 13:20:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Germanyumlar 0.2-0.3 Volt iletim gerilimine sahiptir . Bu da distorsiyon konusunda daha başarılı kıldığından sesi daha sıcak gelir. Tek dezavantajı çok güç alamazsınız. Zaten her yerde güç önemli olmaz. Bu nedenlerden dolayı germanyum transistörlü çıkış katları başarılıdır.
  • Distorsiyon + sıcak ses

    Konu başka yerlere gidiyor. Başka bir şey yazmak istemiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Silisyum transistörlerde crossover distorsiyonu germanyumlara göre yüksektir o nedenle müzisyenler bile efekt prosesörlerini geleneksel ses için germanyum transistörlerden yapılmış modellerden seçerler. Başka bir yere gitmez temelde mantık aynıdır. Ha derseniz eski setlerde de bunun için mi tercih edilmiş: Hayır, o tarihlerde üretilen ve popüler olan transistörler germanyum olduğu için. Eğer o tarihlerden kalma Philips, Grundig, Blaupunkt marka bir radyonuz olduysa ve ki ben çocukluğumda da gençliğimde de bu markaları kullandım çok hoş bir tonlama ile ses verirlerdi. Şimdi proje yapsam kullanırmıyım. Hayır zira kulaklarda o kadar hassasiyet kalmamıştır artık diye düşünüyorum. Artık aradığım dinamik aralığı daha yüksek berrak ses.
  • Bütün potları budadım sürücü transistora da sinyali verdim. Kulaklarım bayram etti diyebilirim. Hepinize çok teşekkürler

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10207112008066904&id=1482657875&_rdr



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nipp10 -- 29 Temmuz 2015; 19:30:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muhsin hocam ben pikap dinliyorum. Mosfetler bozar beni

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nipp10 N kullanıcısına yanıt
    Dinledim .
    Keyfini çıkarın .
  • Bence de keyfini çıkartın. Cihazın orjinalliğini bozmayın. AD XXX ler yerinde kalsın.

    Mosfet transistörler tercihtir. Yeni bir amplifikatör hazırlayıp, kaliteli müzik dinlemek isterseniz, tercihiniz her zaman STK lı amplifikatör olsun.

    Tüm müzik ve elektronik severlere önerim. STK entegreli amplifikatör olur.

    Yeri gelmişken; Adım adım STK Amplifikatör yapımı ...https://yadi.sk/d/RpIZXLj5e693s

    STK Amplifikatör arşivi....https://yadi.sk/d/wUuGcLYoe4ewe Dosyaları arşivinize alın. Bir gün lazım olur.


    İyi çalışmalar, kolay gelsin...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 29 Temmuz 2015; 22:22:20 >




  • STK LM 3886 TDA7294 ve türlerini yaptım hatta dahili tuner usb girişi bile koydum. Bunu yapmak istiyordum. kafam denk olunca lambaya geçerim artık.


    @elektürükçü hocam elimde bir çift ad161-162 ac187K-188K da var bunları değerlendirmek istiyorum. önereceğin bir şema var mı?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.