Şimdi Ara

2015 Genel Seçim Sonuçları ve Koalisyon İhtimalleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bildiğiniz gibi seçimde hiçbir parti tek başına 276 milletvekili çıkaracak çoğunluğa erişemedi ve halk koalisyonu işaret etti. Peki şimdi ne olacak, koalisyonu kimler kuracak. Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz. İhtimalleri konuşmak gerekirse eğer;

    Birinci ihtimal, normal şartlar altında beklenen, iki sağ parti olarak AKP ve MHP nin koalisyon kurması. Ancak Erdoğan'in Bahçeli'ye karşı daha önce kullandığı sert sözler, rüşvet ve yolsuzluk ses kayitlari, AKP nin çözüm süreci adını verdiği program içerisinde HDP lilerle birlikte masaya oturması, İmralı ile görüşme yapılması, pazarlık iddiaları ve daha birçok sebeple MHP nin AKP ile koalisyonu dün gece Bahçeli'nin de sözleri ile imkânsız görünüyor.

    İkinci ihtimal ise AKP ile CHP nin koalisyonu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, seçim kampanyalari kapsamında Akp ye karsi nefret söylemi kullanmaması insanların aklına "acaba ?" sorusunu getirse de bu ihtimalin ilk ihtimalden daha kuvvetsiz olduğu aşikar...

    Üçüncü ihtimal.. Bu da çözüm sürecinde bir araya gelerek süreci yürüten iki parti olan HDP ve AKP. Ancak bu ihtimali çürüten açıklama da HDP lideri Demirtaş tan geldi. Demirtaş, içeriden veya dışarıdan hicbir koalisyonu AKP ile yapmayacaklarını belirtti.

    Dördüncü ihtimal... Seçim sonuçlarına göre salt çoğunluğu sağlayabilecek bir diğer ihtimal ise CHP-MHP-HDP koalisyonu. Ancak bu ihtimali yine MHP lideri Bahçeli, dün gece yaptığı açıklama ile reddetti.




    Peki ya şimdi ne olacak, hükümeti kimler veya kim kuracak?

    Öncelikle Davutoğlu, Erdoğan'a yanlış bilmiyorsam hükümetin istifasını verecek. Ardından kesin seçim sonuçlarının açıklanması ile birlikte Erdoğan, birinci partinin genel başkanına, yani Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verecek. AKP nin tek başına hükümet kurması, o an güvenoyu alabilmesine yani o an mecliste oylamaya katılan milletvekillerinin yarısından bir oy fazla almasına bağlı. Aksi halde koalisyon ihtimallerinden hiçbirisi muhalif partiler tarafından kabul görmezse, bu sefer CB Erdoğan hükümet kurma görevini Ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu'na verecek. Kılıçdaroğlu da aynı süreçten geçecek ve 45 gün içerisinde hükümet kurulamazsa erken seçim kararı alınacak.




    Bana kalırsa seçimin en önemli sonucu, başkanlık sistemine, saraya, adaletsizliğe, yolsuzluğa, tutuklamalara vs. bütün muhalefet partileri karşı çıkıyor. Ayrıca sayılarının toplamı da gen soru vermeye müsait. Bu koşullarda kurulacak mecliste gen soru verme gücü olması, eğer ki yolsuzluk ve rüşvet skandalları gerçekse AKP cephesinde büyük tahribat yaratacak. Mecliste daha önce yapılan yüce divan oylamasında AKP nin kendi içerisinde dahi fire vermesini de göz önüne alacak olursak, bu iddiaların gerçek olması durumunda AKP nin oylarının dağılacağını ve 6-7 ay sonrasında yapılacak erken seçimlerde sağ oyların MHP'ye kayacagini ve MHP iktidarı olacağını düşünüyorum. Ama bu yargılamalarda egerki bakanlar ve adi geçen diğer kişiler büyük oranda suçsuz bulunursa AKP yeniden iktidar olur. Kişisel analizimdir...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >







  • Chp+Mhp => Hdp dışardan destek

    Olabilir mi?

    Sonuçta Demirtaş bizde emanet oy var dedi ve tüm halkların partisi olma yolunda ilerliyoruz tarzında mesajlar yollamıştı bir çok seçim mitinginde. Şuan ayrım gayrım yapmadan anlaşmaya varıp destek çıkabilirler aslında. Bence en mantıklısı bu olur,yoksa Akp ve diğer partilerin anlaşması şuan için zor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AK Parti kesinlikle koalisyon yapmasın

    bütün muhalefet partileri benzer vaatlerde bulundular ve her zaman aynı safta yer aldılar AK Partiye karşı

    onlar yapsınlar ve görelim askari ücret vs vs ne oluyor
  • CSB

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • El Pueblo Unido E kullanıcısına yanıt
    Aslında dediginiz doğru fakat boyle bir hükümetin ömrü pek uzun olmaz. Şöyle ki yasa çıkarılmasında HDP elindeki milletvekili sayısını koz olarak kullanır ve karşılığında taviz ister. Buna karşılık MHP çok sert tavır alır. CHP de arada kalır ve o hükümet sağlıklı işleyemez. Tabii ki matematiksel olarak mümkün bir durum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.